Jordbærkake_1200x500_2.jpg

Tips til et glutenfritt tilbud på 17. mai

Nasjonaldagen er dagen da mange barn ønsker å spise så mange pølser, kaker, brus, og is som de bare orker!

De med cøliaki og andre former for glutenintoleranse opplever ofte å komme til kort på slike arrangementer, siden de ikke kan spise det meste av den maten som tilbys der. Å tilby et glutenfritt alternativ er heldigvis enklere enn man tror, enten man lager det selv eller kjøper ferdige produkter.

Tips til glutenfri festmat

Kaker

  • Det finnes flere typer glutenfri kake- og muffinsmiks å få kjøpt i mange dagligvarebutikker. Sjekk i Fri for-hylla og blant kakemiksene forøvrig. Stadig flere produsenter tilbyr glutenfrie kakemikser.
  • Glutenfrie fryste kaker finnes også ganske lett tilgengelig, for eksempel noen Almondy-kaker (sjekk på emballasjen om de er glutenfrie) og produkter fra Fria Bröd, som kanelboller, kanelgifler, brownies og sjokolademuffins.
  • Glutenfri vaffelmiks fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.
  • Man kan erstatte glutenholdig mel med glutenfritt mel i nesten alle kakeoppskrifter. Sjekk i tillegg at de øvrige ingrediensene er glutenfrie.

Is og frukt

  • Sørg for å ha glutenfrie is å tilby! De aller fleste is med kjeks er ikke glutenfrie, men det finnes nå en gluten- og laktosefri variant av Krone-Is i handelen (hvit forpakning, fra Diplom-is). De fleste typer saftis og fløteis uten kjeks eller kakesmuler er glutenfrie.
  • Oppskåret frukt er alltid populært, og all ren frukt er selvfølgelig glutenfri.

Pølser med brød eller lompe

  • Norskproduserte vanlige grill- og wienerpølser er stort sett alltid glutenfrie. Sjekk ingredienslisten, allergener skal være uthevet. Ved tvil kan produsenten kontaktes.
  • Glutenfrie lomper og pølsebrød er å få kjøpt i større butikker samt noen helsekostbutikker. Spør i butikken din!

Håndtering av glutenfri mat

  • Glutenfri mat må ikke forurenses av glutenholdig mat. Vær ekstra nøye med renholdet når glutenfri mat tilberedes og serveres.
  • Tilbered den glutenfrie maten separat. Benytt egne, rene redskaper som skjærefjøl, kniv, kakespade eller tilsvarende.
  • Sett gjerne av et eget område for tilberedning og servering av den glutenfrie maten.
  • Spar på emballasjen og innholdsfortegnelsen. Er det tvil om ingredienser kan vedkommende som spiser glutenfritt sjekke selv.
  • Noen med glutenintoleranse må ha glutenfri mat uten hvetestivelse. Igjen: spar på emballasjen slik at vedkommende kan sjekke ingrediensene ved behov.
  • Synliggjør tilbudet gjennom tydelig merking. Bruk gjerne et skilt.

Skriv ut info som pdf

 

Kakekort

Astma- og Allergiforbundet har i samarbeid med MerkMaten v/Marit Barbo laget kakekort, infoark og plakat for enkelt å kunne merke kaker for eventuelle allergener. Til god hjelp for 17. mai-komiteer og kakebakere!

 

Klikk på logoene for mer info