Mennesker_1200x500.jpg

Voksne

Den som får diagnosen cøliaki eller av andre helsemessige årsaker må holde et glutenfritt kosthold i voksen alder, har ofte gått lenge med plager uten å få diagnosen. For noen kan dette ha ført til senskader som benskjørhet og nedsatt allmenntilstand. Når diagnosen er stilt og glutenfritt kosthold innført, vil svært mange merke store bedringer. Mange voksne opplever også å få diagnosen i voksen alder uten å ha hatt plager tidligere.

Oppfølging

Etter at diagnosen er stilt er det viktig med oppfølging, og spesielt de to første årene. Tilbudet om oppfølging varierer noe rundt omkring i landet, og enkelte steder følges pasientene opp av spesialist, mens andre steder av fastlege. Det anbefales å ha en oppfølging og gjennomgang av kostbehandlingen og eventuelle problemer etter rundt 3 måneder på glutenfri kost, gjerne også hos klinisk ernæringsfysiolog hvis det er mulig. Ved oppfølging kontrolleres høyde og vekt samt klinisk status. Eventuelt bør det tas blodprøver, avhengig av klinisk situasjon. Ernæringsstatus sjekkes også, siden jern, sink, D-vitamin og B12 ofte kan ha lave nivåer, og kstra doser for å fylle lagrene kan være nødvendig. Eter ca. 12 måneder på glutenfri kost bør det tas antistoffprøver. Ved manglende behandlingsrespons eller manglende normalisering av antistoffprøvene bør gastroenterolog konsulteres. Det anbefales regelmessig kontroll annethvert år (voksne).

Noen råd

Ikke la det faktum at du er avhengig av glutenfri kost hindre deg i å gjøre det du ellers ville ha gjort. Delta som før i sosiale sammenhenger og reis dit du ønsker. De aller fleste som inviterer til selskap ønsker å kunne tilby alle gjester noe å spise – også deg som må ha glutenfri mat. Sørg for å gi beskjed på forhånd om hva du kan spise. De fleste vil nok kunne oppleve at det er glemt å ordne med glutenfri mat selv om dette er sagt fra om på forhånd. Ta det med godt humør. Ikke la en sosial sammenheng bli ødelagt fordi du må ta til takke med alternativer, så lenge du ikke har blitt servert feil mat og blitt syk. Når du selv har selskap: server alt glutenfritt. Lag mest mulig av maten som serveres til familien glutenfri.