Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Hvor lang tid før gastroskopi må jeg spise gluten, og hvor mye per dag?

Hei! Skal til gastroskopi og lurer på hvor lang tid i forveien jeg må inkludere gluten i kostholdet mitt? Og hvor mye gluten må jeg innta per dag? ...

Hei! Skal til gastroskopi og lurer på hvor lang tid i forveien jeg må inkludere gluten i kostholdet mitt? Og hvor mye gluten må jeg innta per dag?

Veronica, 15. august 2018 08:11

Så mye gluten som mulig og minimum 2 brødskiver pr dag, i minimum 6 uker, men ofte trenges det lengre eksponeringstid for å sikre at cøliakien er aktiv. Diagnosen kan kun stilles på aktiv cøliaki og det får man kun når man spiser gluten.

Trond S. Halstensen, 15. august 2018 19.50

Må gå på langvarig antibiotikabehandling - lar det seg gjøre med fersk cøliakidiagnose?

Hei. Jeg må gjennomgå en langvarig (ca. 1 år) antibiotikabehandling i utlandet og lurer på om det lar seg gjøre når jeg har en fersk cøliakidiagnose og har spist glutenfritt i bare 7 måneder? Jeg har fremdeles en ustabil mage selv om jeg holder meg t...

Hei. Jeg må gjennomgå en langvarig (ca. 1 år) antibiotikabehandling i utlandet og lurer på om det lar seg gjøre når jeg har en fersk cøliakidiagnose og har spist glutenfritt i bare 7 måneder? Jeg har fremdeles en ustabil mage selv om jeg holder meg til et strengt, glutenfritt kosthold. Jeg har lest at i min alder, 71, kan det ta tid å bli bra? Skal jeg utsette behandlingen, eller?

Josefine, 14. august 2018 20:27

Jeg er litt skeptisk til hvorfor du skal måtte gjennomgå en langvarig antibiotikakur i utlandet, det høres ikke helt riktig ut. Har du en fersk cøliakidiagnose, så er det mulig plagene dine skyltes cøliakien. Vanskelig å forstå begrunnelsen for ettårig antibiotikakur (om det ikke er for tuberkulose eller spedalskhet). Ta dette opp med legen din. Husk at det tar tid å bli kvitt sin aktive cøliaki når man får diagnosen i voksen alder. I tillegg kan man være overfølsom for ikke-absorberbare karbohydrater (FODMAP) i kosten som derfor kan reduseres (mye informasjon om dette på internett).

Trond S. Halstensen, 15. august 2018 19.45

Inneholder røykaroma fra bygg gluten?

Hei, jeg har kjøpt "ris- og maiskaker med barbecuesmak" der det i ingredienslisten står at de inneholder "røykaroma (fra bygg)". Betyr det at disse ris/maiskakene inneholder gluten (fra bygg)? ...

Hei, jeg har kjøpt "ris- og maiskaker med barbecuesmak" der det i ingredienslisten står at de inneholder "røykaroma (fra bygg)". Betyr det at disse ris/maiskakene inneholder gluten (fra bygg)?

Nina, 13. august 2018 11:09

Jeg vet ikke, men neppe: Røykaroma kan umulig inneholde så mye bygg-protein da det vel kun er røykdampen som er benyttet. Tror du kan spise dette.

Trond S. Halstensen, 15. august 2018 19.44

Er malabsorbsjon av jern av mer betydning enn magnesium?

Hei! Takk for en veldig fin spalte som i stor grad er med på å redusere usikkerhet og bekymring! Jeg sendte et spørsmål om malabsorbsjon etter 10 måneder den 31. juli klokken 09.09, jeg ble litt forvirret av svaret. Jeg er 30 år gammel. Ved diagnosen for nå...

Hei! Takk for en veldig fin spalte som i stor grad er med på å redusere usikkerhet og bekymring! Jeg sendte et spørsmål om malabsorbsjon etter 10 måneder den 31. juli klokken 09.09, jeg ble litt forvirret av svaret. Jeg er 30 år gammel. Ved diagnosen for nå 11 måneder siden hadde jeg jern og magnesiummangel. Dette tok jeg tilskudd av i ca 5 måneder, før jeg sluttet med alle tilskudd (da disse såvidt hadde kommet innenfor normalområdet). Etter nye 3-4 måneder begynte jeg å få symptomer på magnesiummangel og fikk dem målt igjen, da var de falt på nytt. Jeg har nå tatt tilskudd de siste ukene igjen og de har igjen kommet seg til ca rett innenfor normalområdet. Er malabsorbsjon av jern av mer betydning enn magnesium? For om ikke tarmen tar opp jern (fordi den enda ikke er frisk) vil man vel på sikt få mangel..? Eller tenkte du at jeg fikk mangel på tross av tilskudd? Mvh Magnus

Magnus, 12. august 2018 16:03

Jernmangelen korregeres nok bedre med tilskudd og blodprøvene gjenspeiler jern-lageret bedre. Magnesium har man mest inne i cellene og da er serumnivået av magnesium et spesifikt, men lite sensitivt mål på magnesium-mangel. Tarmen din er nok ikke normalisert etter kun 10 mnd på glutenfri kost. I ulike undersøkelser har man sett at hos voksne går det ofte minst 3 år før tarmen normaliseres, og en studiet tok det 10 år på GFD før 90% av alle de voksendiagnostiserte pasientene før tarmen var normal. Det kan virke som om du trenger å bruke magnesium tilskudd i lengre tid siden du faller i serumnivå av magnesium raskt etter at du slutter på tilskuddet. Det er også mange andre årsaker til magnesiummangel, inkludert overdrevent alkoholkonsum, overdrevent bruk av syrenøytraliserende medikamenter, og vanndrivende legemidler.

 

Trond S. Halstensen, 15. august 2018 19.25

Datteren min spiser glutenfritt, men har plager - kan superzym tabletter hjelpe?

Hei, datteren på 16 har cøliaki, holder strikt diet, men er plaget av luft i magen, smerter og oppstøt uansett. Hørte om superzym tabletter, men det står der st de ikke skal anvendes i tilfelle cøliaki? Er de skadelige i såfall eller kan de alikevel hjel...

Hei, datteren på 16 har cøliaki, holder strikt diet, men er plaget av luft i magen, smerter og oppstøt uansett. Hørte om superzym tabletter, men det står der st de ikke skal anvendes i tilfelle cøliaki? Er de skadelige i såfall eller kan de alikevel hjelpe henne med de symptomene hvis hun fortsetter dietten som vanlig. Mvh, Katarina

Katarina, 11. august 2018 23:09

Det vet vi ikke om hjelper. Men det er mulig hun har en irritabel tykktarm (IBS) i tillegg, og da gjelder det å begrense inntaket av ikke-absorberende karbohydrater som kalles FODMAP. Hvetestivelsen har også slike fruktaner som om hun spiser mat med hvetestivelse så kan det bidra til høyere FODMAP inntak. Det finnes mye (og litt forvirrende) informasjon om FODMAP redusert diett på internett. Det beste er om hun kunne tatt kontakt med legen sin og fått en henvisning til klinisk ernæringsfysiolog (om det er tilgjenglig der dere bor) så finner dere nok ut av det.

Trond S. Halstensen, 15. august 2018 19.08

Kan man få støtte ved ikke-cøliakisk glutensensitivitet?

Hei. Jeg har hele livet reagert kraftige på gluten, men har gjennom gastroskopi fått påvist at jeg ikke har cøliaki. Legen min mener at jeg har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, men jeg har ikke fått påvist dette noe videre enn legens mening. Mitt sp&osla...

Hei. Jeg har hele livet reagert kraftige på gluten, men har gjennom gastroskopi fått påvist at jeg ikke har cøliaki. Legen min mener at jeg har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, men jeg har ikke fått påvist dette noe videre enn legens mening. Mitt spørsmål er; har jeg krav på noen form for støtte? Eventuelt hvor og hvordan kan jeg få den nødvendige dokumentasjonen ettersom min fastlege er svært lite hjelpsom med videre rådgivning?

Kristine, 11. august 2018 21:09

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet har vist seg ikke å skyldes gluten i hvetemelet, men sannsynligvis de ikke-absorberbare karbohydratene Fruktaner som finnes i hvetemelet. Siden ordlyden i NAV sine regler gjelder cøliaki eller ikke-cøliakisk glutenintoleranse, så forlanger NAV nå en blindet ren gluten provosering utført hos spesialist/sykehus, før de kan godta diagnosen. Ingen utfører slik tester, og vi som har forsket på det har ikke klart å finne noen ikke-cøliakere som faktisk reagerer på ren gluten i hvetemelet. Så det er lite å hente av støtte hos NAV.

Trond S. Halstensen, 15. august 2018 19.02

Skeptisk til legens cøliakidiagnostisering

Hei! Jeg fikk nettopp påvist cøliaki, men føler meg ikke helt trygg på det resulatet. Blodprøven hos legen viste positive anti-tTG, men at jeg ikke hadde noe spesielt mangel på vitaminer. Gastroskopien viste at tarmtottene så fine ut. Allikevel konluderte...

Hei! Jeg fikk nettopp påvist cøliaki, men føler meg ikke helt trygg på det resulatet. Blodprøven hos legen viste positive anti-tTG, men at jeg ikke hadde noe spesielt mangel på vitaminer. Gastroskopien viste at tarmtottene så fine ut. Allikevel konluderte dem med at jeg antakelig har cøliali pga anti-ttg og utmattelsen min og at jeg alltid har vært veldig tynn. Jeg har følt meg så slapp og sliten, og derfor ville legen sjekke meg for allergi. Magen har blitt bedre, men jeg tror ikke det er gluten som har vært årsaken til formen. Blir tung i armene under press spesielt. Og dette kom etter kyssesyken for tre år siden. Ønsker ikke å leve glutenfritt om jeg ikke trenger det. Får ikke noe vondt i magen av gluten, bare litt luftsmerter.

Linn , 09. august 2018 20:42

Jeg kan dessverre ikke diagnostisere deg over nettet, det forstår du sikkert, så jeg må gi deg et generelt svar. Cøliaki-diagnosen settes på en kombinasjon av flere faktorer, "riktig" HLA, forhøyet nivå av IgA mot transglutaminase-2, og for en som er >18 år, en tynntarmsbiopsi som viser endringer forenelig med cøliaki. Den minste endringen kalles Marsh grad 1, og er kun en økning av hvite blodceller (lymfocytter) i overflateepitelet, tarmtottene er "fine". Alle cøliakere reagerer ikke med magevondt når de spiser gluten, veldig mange har ingen akutte plager på glutenspising, og har tretthet som viktigeste plage. Desto mer gluten man spiser, desto større tarmendringer kan man forvente dersom man har cøliaki. Om man i praksis spiser så lite glutenholdig mat at det egentlig er for lite til å gi full aktiv cøliaki så kan man kanskje ikke forvente mere tegn på cøliaki enn forhøyet anti-TG2 og Marsh-I forandringer i tarmen. Mitt generelle råd er å følge legespesialisten sin konklusjon. Alternativt å spise masse glutenholdig mat for å øke aktiviteten til cøliakien slik at diagnosen kan gjøres sikrere, men det kan bli plagsomt dersom du har cøliaki.

Trond S. Halstensen, 15. august 2018 18.19

Har jeg grunn til å be om gastroskopi?

Hei. Jeg fant ut at fastlegen min ikke har gitt meg beskjed om at prøven som heter hladq2 er positiv. Den ble tatt i februar. Jeg har byttet fastlege og vil ta opp dette til mandagen når jeg har time. Jeg har også funnet ut at jernet mitt har gått ned fra 22,2 til 9,3 fra fe...

Hei. Jeg fant ut at fastlegen min ikke har gitt meg beskjed om at prøven som heter hladq2 er positiv. Den ble tatt i februar. Jeg har byttet fastlege og vil ta opp dette til mandagen når jeg har time. Jeg har også funnet ut at jernet mitt har gått ned fra 22,2 til 9,3 fra februar til juni. Sliter med å få folat, d3 vitamin og b12 opp. Har mye magesmerter og mye løs avføring. Datteren min på 28 har fått påvist cøliaki i januar. Har jeg god nok grunn til å be om gastroskopi med biopsi eller må jeg ta andre blodprøver først? Takk på forhånd.

Monica, 8. august 2018 16:11

Det at du har HLA-DQ2.5 gjør at du kan ha/få cøliaki, men de fleste (> 90%) med denne vevstypen har det ikke. Du må spise glutenholdig mat, så mye som mulig, minimum 2 brødskiver pr dag i minimum 6 uker før prøvene taes, og så må fastlegen ta vanlige cøliakiprøver (IgA mot tTG/TG2 og IgG mot deamidert gliadin), Dersom det da er tegn på cøliaki kan fastlegen henvise deg til gastroskopi, og du fortsetter å spise glutenholdig mat frem til biopsien er tatt. NAV godtar bare cøliakidiagnose som er satt av en legespesialist (gastroenterolog).

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 22.28

Hvem kontakter jeg ved mistanke om cøliaki?

Hei. Jeg lurer på om min datter kan ha glutenintoleranse / cøliaki. Er det fastlegen jeg kontakter, eller går man direkte til spesialist? Har dere evt oversikt over dyktige leger på området? Mvh Tone ...

Hei. Jeg lurer på om min datter kan ha glutenintoleranse / cøliaki. Er det fastlegen jeg kontakter, eller går man direkte til spesialist? Har dere evt oversikt over dyktige leger på området? Mvh Tone

Tone, 7.august 2018 14:31

Alt går via fastlegen. Bare husk at hun må spise gluten for å ha aktiv cøliaki, da det kun er en aktiv cøliaki man kan diagnostisere. Glutenfri kost gjør en cøliaker frisk og umulig å diagnostisere.

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 22.26

Har vi krav på stønad fra NAV?

Ser her at alle som blir diagnostisert med glutenintoleranse har krav på stønad fra NAV. Har 5 i familien som ikke tåler gluten, to av dem har cøliaki. Har pågått i mange år med gjentatte provokasjoner. Når tre i samme familie må spis...

Ser her at alle som blir diagnostisert med glutenintoleranse har krav på stønad fra NAV. Har 5 i familien som ikke tåler gluten, to av dem har cøliaki. Har pågått i mange år med gjentatte provokasjoner. Når tre i samme familie må spise glutenfritt går det ut over økonomien. De følges opp av fastlege med d.vit kontroller og b12 injeksjoner. Er de bare uheldige med fastlegen som ikke tar tak?

Eli, 6. august 2018 12:30

Søknad om grunnstønad er det pasientene som fremmer med en attest fra en spesialist. Fastlegens vurdering er ikke nok for NAV, kun en legeerklæring fra en relevant spesialist vil NAV forholde seg til. I tillegg har man nylig vist at ikke-cøliakisk glutenintoleranse ikke skyldes gluten, men fruktaner i hvetemelet og dermed forlanger NAV nå blindet ren glutenprovokasjon før de vil diskutere diagnosen. Dette skal da foregå på sykehus, men det er vel ingen som rutinemessik utfører slike tester. Ingen av oss som har utført forskning på dette har funnet noen ikke-cøliakerer som har reagert på ren gluten gjemt i ulike andre matvarer (blindet provokasjon), så diagnosen er ikke lenger allment anerkjent i fagmiljøet.

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 22.20

Nervøs for å gå tilbake til glutenholdig mat før gastroskopi

Hei Jeg har hatt store problemer med magen min i mange år, men de siste 6 mnd ble det så ille at jeg hadde diare hver dag. Vekten raste ned. Var på gastroskopi for 2 år siden, kunne ikke se noe da. Har tatt MR av tynn- og tykktarm for 2 mnd siden og koloskopi for 2 ...

Hei Jeg har hatt store problemer med magen min i mange år, men de siste 6 mnd ble det så ille at jeg hadde diare hver dag. Vekten raste ned. Var på gastroskopi for 2 år siden, kunne ikke se noe da. Har tatt MR av tynn- og tykktarm for 2 mnd siden og koloskopi for 2 uker siden, og har en aktiv betennelse. Chrons er utelukket. Betennelsen ligger mellom tynntarm og tykktarm. Jeg ble dårlig av av alt jeg spiste. Bare to brødskiver så var det diare nesten med en gang. Jeg ble uvel og kvalm av hva som helst. Pizza, pasta osv., bare diare... Vekten raste bare nedover. Jeg ble seende syk ut. Etter koloskopien, ba legen meg om å prøve glutenfri diett i ca 4-6 uker. Jeg begynte umiddelbart, da jeg var så dårlig, og jeg spurte om det ikke var bedre å ta gastroskopi - først noe han sa nei til. Jeg fikk et nytt liv med en gang, diareen stoppet umiddelbart og jeg fikk matlyst, og vekten har begynt å gå opp igjen. Til info så har min sønn og min mor cøliaki. På dem viste det ingenting på blodprøver, heller ikke hos meg. Jeg har genet. Nå har jeg gått på glutenfri diett i 1.5 uke og har fått et nytt liv. Før dette kunne jeg ikke gå utenfor døren, ikke i butikken, ingen steder, jeg måtte være i nærheten av toalettet hele tiden. Jeg skal tilbake på sykehuset. Men jeg er jo litt nervøs når jeg skal tilbake på glutenholdig mat igjen. Hvor lenge må jeg spise gluten før jeg tar gastroskopi, og kan dette ha med cøliaki å gjøre? Har også b12 mangel.

Anonym, 4. august 2018 16:22

Voksendiagnostiserte cøliakere har ofte tarmforandringer lenge etter at de har startet med glutenfri kost, litt avhengig av hvor syke de var. Du beskriver deg selv som såpass syk at dette ville jeg tatt opp med sykehuset. Man vil du skal spise gluten (2 brødskiver pr dag) i minst 6 uker før biopsi, men du har nettopp blitt frisk så jeg ser utfordringen i å spise seg syk igjen. Spiser du glutenfritt frem mot biopsidagen (hvor lenge til?) så kan undersøkelsen bli vanskelig å tolke om du da ikke har veldig typiske cøliakiforandringer i tynntarmsbiopsien. Så spis så mye du klarer så lenge som mulig før undersøkelsen, men ta dette opp med dem så de kan være med på å bestemme dette (om du kommer til da).

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 22.15

Hvor lenge må jeg spise gluten før gastroskopi?

Hei, jeg skal ta gastroskopi for å se ang. cøliaki. Hvor lenge må jeg spise gluten før undersøkelsen? ...

Hei, jeg skal ta gastroskopi for å se ang. cøliaki. Hvor lenge må jeg spise gluten før undersøkelsen?

June, 2. august 2018 16:55

Så mye gluten som mulig så lenge som mulig, desto mer, desto bedre. Man kan bare stile diagnosen cøliaki på aktiv cøliaki. Man har antatt att minimum 2 brødskiver pr. dag i minimum 6 uker (ofte lengere) trengs før man kan forvente noe som helst reaktivering av cøliakien og endret tarmoverflate. Alt avhenger av hvor lenge man har spist glutenfritt og hvor reaktiv man er.

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 22.11

Forvirret angående symptomer og diagnostisering

Hei! Jeg har gått med cøliaki-lignende symptomer i snart 4 år. I fjor spiste jeg glutenfritt på grunn av kryssalergi på hvete, og alle symptomer ble lettet når jeg spiste glutenfritt. Da reaksjonene på gluten ikke gikk over når det ble vinter (ikke me...

Hei! Jeg har gått med cøliaki-lignende symptomer i snart 4 år. I fjor spiste jeg glutenfritt på grunn av kryssalergi på hvete, og alle symptomer ble lettet når jeg spiste glutenfritt. Da reaksjonene på gluten ikke gikk over når det ble vinter (ikke mer pollen) begynte jeg utredning. Symptomer: væskefylt utslett (i hodebunn, fjes, brystet, ryggen og lårene) utmattelse, oppblåsthet, kvalme, vekttap, magesmerter og uregelmessig avføring. Antigliadin viste sterkt positiv, og jeg ble henvist til gastroskopi. Den første gastroskopien fant de kun helicobacter pylori i magesekken, men ikke skade på tarmtottene og konkluderte med IBS. Men i forkant av denne undersøkelsen spiste jeg ikke nok gluten på de 2 ukene (som er altfor kort tid). Derfor fikk jeg ny undersøkelse. Denne ganger gikk jeg på glutenholdig i 2,5 måneder før undersøkelsen, og var svært syk de siste 3 ukene, nærmest sengeliggende. Men, tarmbiopsi viste ingen avvik, helt normale funn, ikke tegn til cøliaki. Dette synes jeg er meget merkverdig, da veldig mye i både mitt symptombilde her og nå, men også min sykdomshistorie som stemmer overens med cøliaki. Jeg har mange teorier, men er veldig usikker. 1. DH og IBS men ikke cøliaki. 2. Cøliaki og DH, men prøvene viser feil. 3. Cøliaki og DH uten skade på tarmtottene. Tusen takk

Klausine, 2. august 2018 16:39

Mulig DH kan du få utredet hos en hudspesialist da de karakteristiske IgA autoantistoffene mot TG3 sitter i papillespissen på frisk hud, lenge (år). Man kan bli dårlig av flere ting i hveten enn gluten, slik som fruktaner (en FODMAP karbohydrat), ulike proteiner (ATI), så alle hvetereaksjoner er ikke cøliaki. Du har nok ikke cøliaki siden du var dårlig på glutenholdig kost når biopsien var normal. Da er det andre ting i hveten du reagerer på. Men det diagnostiske apparatet ikke godt nok utbygget til å kunne gi deg en diagnose som NAV ville godtatt (ikke-cøliakisk glutenintoleranse har vist seg ikke å være en reaksjon på gluten, men på fruktaner). Så det beste du nå kan gjøre er å slå deg til ro med at du ikke har cøliaki, men du trives best på glutenfri kost så da fortsetter du med det (men uten grunnstønad da NAV er svært strenge og ikke lenger godtar ikke-cøliakisk glutenintoleranse uten beviselig reaksjon på blindet glutenprovosering som ingen utfører rutinemessig).

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 22.04

Har jeg normale symptomer på ubehandlet cøliaki?

Hei, jeg har ubehandlet cøliaki og har fått mye plager. For eksempel numming og prikking, kvalme, brekking, smerter i halsen. Og fler lurere på om det normale symtopmer for ubehandlet cøliaki? ...

Hei, jeg har ubehandlet cøliaki og har fått mye plager. For eksempel numming og prikking, kvalme, brekking, smerter i halsen. Og fler lurere på om det normale symtopmer for ubehandlet cøliaki?

Mira, 2. august 2018 14:32

Vanskelig å svare eksakt på det, men om dette er nervefenomener assosiert med cøliakien så skal de bli borte på glutenfri kost. Forsvinner de ikke så bør du ta dette opp med legen og få det utredet.

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 22.01

Oppkast som symptom?

Hei! Jeg har cøiaki, men jeg ser at dere ikke har nevnt 'oppkast' som symptom. Det er med oppkast etter 1-2 timer etter inntatt hvetemel jeg reagerer. Er jeg da den eneste? Neida, jeg vet om ei til som reagerer slik. ...

Hei! Jeg har cøiaki, men jeg ser at dere ikke har nevnt 'oppkast' som symptom. Det er med oppkast etter 1-2 timer etter inntatt hvetemel jeg reagerer. Er jeg da den eneste? Neida, jeg vet om ei til som reagerer slik.

Marte, 2. august 2018 09:45

Vi er godt kjent med oppkast som symptom, men det er ikke en klassiske cøliaki reaksjon. I tillegg er det stor variasjon hvordan friske dietbehandlete cøliakere reagerer akutt på gluteninntak. Mange cøliakere reagerer ikke akutt på glutenuhell i det hele tatt. Det er ikke den akutte reaksjonen som er den cøliakiske autoimmune reaksjonen, for det er en langsom prossess man blir frisk av på GFD. Andre deler av immunsystemet har blitt satt i beredskap og formidler den akutte reaksjonen som noen, men ikke alle cøliakere har.

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 21.53

Kan jeg kysse kjæresten min når han har spist gluten?

Hei, Jeg har akkurat fått påvist cøliaki og lurer på om jeg kan kysse kjæresten min rett etter han har spist mat med gluten i uten å bli dårlig selv? Mvh Kari ...

Hei, Jeg har akkurat fått påvist cøliaki og lurer på om jeg kan kysse kjæresten min rett etter han har spist mat med gluten i uten å bli dårlig selv? Mvh Kari

Kari, 2. august 2018 00:08

Problemstillingen har vært oppe før. Jeg vil vel anbefale en liten munnskylling (drikk noe) før man kysser, så er man på den sikre siden. Alternativt at han også spiser glutenfritt i kjærlighetssolidaritet med deg.

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 21.51

Er egg fra høner med økologisk kosthold glutenfrie?

Hei og takk for at du deler av din kunnskap om gluten. Jeg har hatt denne sykdommen i mange år, men det dukker fortsatt opp spørsmål. Jeg lurer faktisk på om egg er glutenfritt? Mener da den typen som merkes økologisk egg der høner er foret på havre og hv...

Hei og takk for at du deler av din kunnskap om gluten. Jeg har hatt denne sykdommen i mange år, men det dukker fortsatt opp spørsmål. Jeg lurer faktisk på om egg er glutenfritt? Mener da den typen som merkes økologisk egg der høner er foret på havre og hvete?

Hanne, 1. august 2018 14:14

Problemstillingen har dukket opp før, men vi vet ikke. Det er så vidt jeg vet ingen som systematisk har foret høner med hvetekorn/gluten og så målt gluten (peptid) innholdet i eggehviten. Men prinsippielt er det mulig å få gluten-peptider som er absorbert av hønene over i eggehviten, vi vet bare ikke hvor mye det kan dreie seg om og om det faktisk forekommer. Serumnivået av matvareantigener er ofte svært lavt, så mye kan det ikke dreie seg om.

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 21.48

Kan lavt stoffskifte ha sammenheng med cøliaki?

Kan lavt stoffskifte ha sammenheng med cøliaki? ...

Kan lavt stoffskifte ha sammenheng med cøliaki?

Anne, 1. august 2018 10:30

Ja, ved at de deler felles genetiske risiko/tendens til autoimmune sykdommer. Det er ingen årsak-virkning som vi kjenner til. Mange cøliakere har andre autoimmune sykdommer.

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 21.46

Hvordan påvirker laktoseintoleranse tarmtottene?

Hei Trond! Jeg ble diagnostisert med Cøliaki for litt over et år siden og hadde da også laktoseintoleranse. Men så viser det seg i ettertid, siden jeg har hatt nye anfall med magesmerter, diare og kvalme (slik jeg hadde før jeg ble diagnostisert med cøliaki), a...

Hei Trond! Jeg ble diagnostisert med Cøliaki for litt over et år siden og hadde da også laktoseintoleranse. Men så viser det seg i ettertid, siden jeg har hatt nye anfall med magesmerter, diare og kvalme (slik jeg hadde før jeg ble diagnostisert med cøliaki), at det er primær laktoseintoleranse jeg har, og ikke sekundær! Det vil vel si at min laktoseintoleranse ikke går over, og at dette er noe jeg må forholde meg til resten av livet? Og hvordan påvirker laktoseintoleransen tarmtottene og kan det gi gastritt pga mageproblemene det forårsaker?

Silje, 1. august 2018 08:50

Laktasemangel påvirker ikke tarmtottene. Den diareen du får er en tykktarmsdiare pga osmotisk aktive, ikke absorbert latose som bakteriene spalter i tyktarm så det blir gass, bulder og brak + osmotisk diare. Påvirker ikke tynntarmen.

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 21.44

Malabsorpsjon etter 10 måneder på glutenfri kost - er dette normalt og hva gjør jeg?

Hei! Jeg har fortsatt malabsorbsjon etter 10 måneder på glutenfri kost, dette av magnesium og jern (og symptomer på dette). Jeg hadde i starten svært høye antistoffnivåer, og først nå er de siste månedene er de nesten normalisert (transglut 40 ...

Hei! Jeg har fortsatt malabsorbsjon etter 10 måneder på glutenfri kost, dette av magnesium og jern (og symptomer på dette). Jeg hadde i starten svært høye antistoffnivåer, og først nå er de siste månedene er de nesten normalisert (transglut 40 ([20) og gliadin normal). Har hatt kanskje 4-5 uhell, og man vet jo ikke på restauranter, men spiser ganske strengt glutenfritt. Så 2 spørsmål egentlig 1: Er dette normalt? Når bør man tenke at jeg kanskje ikke responderer på glutenfri kost? 2: Hvordan bør man håndtere mangler (også på nåværende tidspunkt)? Noen kilder på nett anbefaler å måle og rette sikkert 20 forskjellige stoffer, mens behandlerne mine har vært ganske avslappet i forhold til dette...

Magnus, 31. juli 2018 09:09

Dette er litt avhengig av alderen din. 10 mnd på glutenfri kost er ikke lenge, og det ser ut til at du er i rute. Men jeg ville ha etterfylt sporstoffer som magnesium og sink (som ofte er lavt). At du fortsatt er lav i jern, bekymrer meg, da det burde du ha kunnet etterfylle og siden du ikke blør noe sted (?) så burde du ikke ha jernmangel (hvor begymret man burde være avhenger av hvor gammel du er).

Voksendiagnostiserte cøliakere bruker ofte lang tid (år) på å få normalisert tynntarm, avhengig av hvor syke de var ved diagnosetidspunktet, så du er i rute, men.....

Trond S. Halstensen, 08. august 2018 21.38

Klikk på logoene for mer info