Arkiv

Resultat: (740) viser 1 - 20

, 18.Oct 2017 18:14

Kan jeg kreve gastroskopi selvom blodprøver er negative (i forhold til cøliaki), hvis jeg føler det er grunn til det? ...

Kan jeg kreve gastroskopi selvom blodprøver er negative (i forhold til cøliaki), hvis jeg føler det er grunn til det?

, 18.Oct 2017 18:14

Du kan i utgangspunkte ikke kreve noen undersøkelser som det offentlige skal betale for. Det offentlige har gitt legen bestemmelsesmyndighet over hvilke undersøkelser som er nødvendig for å komme frem til en diagnose.  Det finnes private aktører som er noe mer liberal med undersøkelsene da du må betale for det selv, og det er rimelig dyrt. Deter mange grunner til å reagere på hvetemel, cøliaki er kun en av grunnene.

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 19.53

jan i, 18.Oct 2017 17:04

Er det trygt og varme glutenfri brødmat sammen med vanlig brødmat i stekovn samtidig? ...

Er det trygt og varme glutenfri brødmat sammen med vanlig brødmat i stekovn samtidig?

jan i, 18.Oct 2017 17:04

Ja, gluten hoper ikke over, bare ha det på bakepapir eller nioe slik så det ikke kommer med fysiske smuler fra det glutenholdige brødet så burde det gå greit.

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 19.43

Rune, 18.Oct 2017 13:53

Jeg søker Nav om støtte ifm gluten problematikk. Jeg har tatt flere blodprøver og div uttestinger (ikke bioskopi). Den Dokumentasjonen min lege sendte til NAV så sier de at de må ha en erklæring fra en "spesialist" - det holder ikke med en vanlig lege...

Jeg søker Nav om støtte ifm gluten problematikk. Jeg har tatt flere blodprøver og div uttestinger (ikke bioskopi). Den Dokumentasjonen min lege sendte til NAV så sier de at de må ha en erklæring fra en "spesialist" - det holder ikke med en vanlig lege. Jeg har i utgangspunktet dårlig helsetilstand så jeg tror ikke jeg er i stand til å spise gluten for ytteliggere prøver. Blir bla veldig deprimert og får bla selvmordstanker når jeg spiser gluten pluss selvfølgelig flere fysiske symptomer. Hva gjør jeg? Hvor kan jeg henvende meg for å få hjelp videre i denne saken med NAV?

Rune, 18.Oct 2017 13:53

I nav sine rettningslinjer for tilståelse av grunnstønad er de veldig klare på at de kun godtar legeerklæringer fra relevant spesialist. I tillegg skal de ha dokumentert på hvilket grunnlag diagnosen er stilt. Voksne cøliakere kan ikke få grunnstønad for meromkostningene ved glutenfri kost, uten at tynntarsmbiopsien viser karakteristiske cøliakiforandringer,  at man har forhøyet serumnivå av autoantistoff mot transglutaminase-2 (også kalt mot tTG, "cøliakiprøven), har den rette vevstypen (alle cøliakerer har HLA-DQ2.5 eller DQ8 vevstypen), og at plagene/tarmforandringene blir borte på glutenfri kost. Har man en ikke-cøliakisk reaksjon på hvetemel så vil ikke NAV gi grunnstønad lenger, da man har funnet ut at ikke-cøliakisk glutensensitivitet ikke eksisterer, det er ikke gluten i hvetemelet de ikke-cøliakiske reagerer på, det er noe annet. Dersom du har en psykisk gluten reaksjon så faller du utenfor de akspeterte diagnostiske kategeoriene, og dokumentasjonskravet blir desto større.  NAV er veldig klare på at de må ha objektive diagnostiske kriterier før de godtar kravet om grunnstønad, og minimumskravet er at tilstanden er diagnostisert av relevant spesialist.

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 19.28

Bente Brekke, 18.Oct 2017 12:24

Jeg har en kollega, som er helt fortvilet. Hun er mor til en gutt på 23 som har cøliaki, og som sliter skikkelig fysisk og også psykisk som følge av sykdommen. Han er 1,76 høy og veier nå 46 kilo. Han fikk påvist cøliaki i fjor. Han faller mellom a...

Jeg har en kollega, som er helt fortvilet. Hun er mor til en gutt på 23 som har cøliaki, og som sliter skikkelig fysisk og også psykisk som følge av sykdommen. Han er 1,76 høy og veier nå 46 kilo. Han fikk påvist cøliaki i fjor. Han faller mellom alle stoler som finnes i det offentlige systemet, og det ser dystert ut. Dette ødelegger livet både for sønnen og hans mor, og for hennes 2 andre sønner. Jeg har anbefalt henne å ta kontakt med Dr. Hexebergs klinikk. Hun har sjekket nettsidene deres, men siden det er en privatklinikk tror hun ikke hun har midler til å benytte det flotte tilbudet de har. Vet du om det er noen mulighet å få henvisning til Hexebergklinikken fra fastlege evt. om det finnes støtteordninger for å kunne benytte private tilbud? Min kollega har "prøvd alt som er", men blir bare henvist fra den ene til den andre i det offentlige, og Martin får ingen hjelp, og vekten går stadig nedover. Jeg er redd dette kan gå alvorlig galt og det kan vi ikke være kjent med i verdens rikest land! Jegønsker å hjelpe min kollega i den prosessen hun er i. Har du noen råd til hvordan hun kan komme videre? Jeg skal sjekke mulighetene for tilskudd i form av legater etc for å se om det er noen som kan bidra økonomisk. Kan du si noe om samlet kostnad for å kunne hjelpe Martin via et privat tilbud? Håper du kan hjelpe oss videre. Veldig takknemlig for svar.

Bente Brekke, 18.Oct 2017 12:24

Selv om det kan ta tid å bli frisk fra en cøliaki, så burde han ha blitt vesentlig bedre i løpet av det året som er gått, om han har klart å spise glutenfritt. Det meste av maten vi spiser er jo naturlig glutenfritt og når vekten har falt så mye blir det veldig viktig å spise mye glutenfritt. Siden gutten også sliter psykisk så er dette mer enn et rent cøliakisk ernæringsproblem. Jeg kjenner ikke til Hexebergklinikken, men har i utgangspunktet stor tiltro til det offentlige, om det finnes  medisinske løsninger på problemet. Dersom dette heller mot en anorexia hos en med cøliaki og psykiske problemer så er det vanskelig å behandle og sykehusinnleggelse på vital indikasjoner (så syk at han blir farlig dårlig om han ikke får behandling) kan bli nødvendig.  Angsten for utgiftene for en som er over 18 år burde egentlig være et NAV-problem / sosialhjelp, men igjen de sponser neppe private helseaktører. Det er nok et mer komplisert problemkompleks enn bare en magereaksjon noe som kan forklare at de føler seg som kasteballer mellom alle aktørene. Det kan være vanskelig å få hjelp for  psykiske problemer, litt avhengig av hvor man bor i Norge. En henvisning fra fastlegen kan nok ikke minske/redusere omkostningen ved private helseaktører. Jeg er også usikker på om dette er løsningen på problemet, da det fremstår som mer komplisert enn et rent cøliaki/mage-tarm problem.

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 19.14

Mona, 15.Oct 2017 17:43

Hei. Kan man spise boller med gluten i. Hvorfor må jeg bare spise glutenfri. ...

Hei. Kan man spise boller med gluten i. Hvorfor må jeg bare spise glutenfri.

Mona, 15.Oct 2017 17:43

Dersom du har cøliaki, så blir du syk av gluten i hvetemel (og tilsvarende proteiner i rug og bygg), så da må du kun spise mat som IKKE inneholder gluten. Om du ikke har cøliaki, så kan du spise gluten, men du kan reagerer på andre bestandeler av hvetemel enn gluten. Anbefaler et kurs i regi av cøliakiforeningen om du trenger å vitre mer om glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 18.55

Hanne , 14.Oct 2017 22:15

1) Bør en negativ blodprøve gjentaes ? Min datter har lite matinntak, og vi ønsker ikke å misse rett diagnose om hun virkelig har cøliaki. 2) Fått svar på gastroskopi: kan det her skyldes andre ting enn glutenallergi, feks parasitter? : «fant totte...

1) Bør en negativ blodprøve gjentaes ? Min datter har lite matinntak, og vi ønsker ikke å misse rett diagnose om hun virkelig har cøliaki. 2) Fått svar på gastroskopi: kan det her skyldes andre ting enn glutenallergi, feks parasitter? : «fant totteatrofi i duodenum. ....Histologi viste funn tilsvarende Marsh 3b med forkortede, breddeforøkte totter, atrofi av slimhinnen og økt antall intraepiteliale lymfocytter.

Hanne , 14.Oct 2017 22:15

De som er under 2 år har ofte ikke autoatistoffer i blodet, så da blir det responsen på glutenfri kost som er avgjørende. Det var slik man diagnostiserte cøliaki før i tiden. Synes ikke hun skal fortsette på glutenholdig kost for å bli dårligere, hun er dårlig nok. Ta dette opp med legen hennes, dette må være deres avgjørelse da det er de som har alle dataene.

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 18.45

Hanne , 14.Oct 2017 22:13

Har spurt gastrologen om lite nmatinntak kan være årsak til negativ blodprøve, og fikk høre at det var lite sannsynlig siden det er gjort funn av ødelagt tarmtotter. Er ikke det logisk feil? ...

Har spurt gastrologen om lite nmatinntak kan være årsak til negativ blodprøve, og fikk høre at det var lite sannsynlig siden det er gjort funn av ødelagt tarmtotter. Er ikke det logisk feil?

Hanne , 14.Oct 2017 22:13

Ødelagte tarmtotter er ikke spesifikt for cøliaki, kan sees ved mange tilstander. Autoantistoffene og responsen på glutenfri kost er cøliakispesifik. I tillegg er dte mulig å skille ut cøliaki fra andre tarmødeleggende tilstander med immunhistokjemi, men det er fortsatt forskning og ikke rutine. Lite gluteninntak kan gjøre blodprøven negativ før tarmen tilheles.

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 18.30

Hanne , 14.Oct 2017 22:11

Finnes det andre autoantistofftester man bør ta relatert til gluten enn de vanlige ? Det gjøres vel nye medisinske funn også på dette området? ...

Finnes det andre autoantistofftester man bør ta relatert til gluten enn de vanlige ? Det gjøres vel nye medisinske funn også på dette området?

Hanne , 14.Oct 2017 22:11

Ubehandlet cøliaki har forhøyet nivå av mange autoantistoffer, men det er autoantistoff mot transglutaminase-2 som karakteriserer og er diagnostisk for cøliaki. I tillegg har cøliakere høye nivåer av IgG og IgA mot deamdiert gliadin, altså gliadin som er enzymatisk endret av transglutaminase-2. Ingen andre sykdomsspesifikke autoantistoffer er beskrevet

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 18.21

Kristine, 13.Oct 2017 21:54

Hei. Eg er i gang med utredning for cøliaki. Tok ein negativ blodprøve i mars. Men biopsi i sommer viste noe som kan vere marsh 1. Har tatt nye blodprøver i dag. Og legen mente eg skulle leve glutenfritt og se om det hjelper.. men har ikkje ein diagnose enda. Føler dette ...

Hei. Eg er i gang med utredning for cøliaki. Tok ein negativ blodprøve i mars. Men biopsi i sommer viste noe som kan vere marsh 1. Har tatt nye blodprøver i dag. Og legen mente eg skulle leve glutenfritt og se om det hjelper.. men har ikkje ein diagnose enda. Føler dette er litt i mot alt eg har lest. Er det mulig eg ikkje har cøliaki selvom det er muligfunn av marsh 1? Dumt og kutte gluten uten grunn. Og før eg veit om det er cøliaki som plager meg.

Kristine, 13.Oct 2017 21:54

Dette er jo et stor problem, da muligens Marsh I er veldig ukarakteristisk og sees ved en rekke tilstander. Har du ikke økte nivåer av IgA antistoffer mot transglutaminase-2 (TG2/tTG), muligens vet du ikke hvilken vevstype du er, om du faktisk kan ha cøliaki (må være HLA-DQ2.5 eller -DQ8), og når det å kutte ut gluten har såpass store konsekvenser så burde man få en endelig diagnose, der er jeg helt enig med deg. Det er nesten vanligere å reagere på hvetemelets FODMAP innehold, og da går det noe lettere å spise Spelt mel (mye gluten mindre fruktaner) dersom man vil provosere seg selv med mye gluten (tykke spelt-brødskiver morgen og kveld + å være bakerens beste kunde en stund) + spagette/boller/pizza. Blir du dårlig, men mangler disse antistoffene i blodet, eller blår dårlig uten å ha tegn på redusert næringsopptak (jernmangel, B12 mangel etc) , og du eventuelt får vite at du ikke har den riktige vevstypen, ja da er det ikke gluteninnholdet i hvetemelet du reagerer på, men muligens noe annet (slik som FODMAP-karbohydratene i hvetemelet) og da han du muligens en IBS som trenger FODMAP-redusert kost. Dersom du kutter ut gluten (hvetemelbasert mat) og blir frisk, så må du jo likevel provosere frem en eventuell cøliakisykdom igjen for å finne ut om du faktisk har cøliaki. Et glutenfritt kosthold koster også endel mer så grunnstønaden fra NAV kan komme godt med (selv om departementet nå jobber med å redusere den).

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 18.14

, 11.Oct 2017 19:41

Hei! Jeg har ikke gått på glutenfri diett, holder det da å ha økt inntaket av glutenholdig mat i et par uker før cøliaki-blodprøver? (IgA anti tTG, anti deamidert gliadin IgG) ...

Hei! Jeg har ikke gått på glutenfri diett, holder det da å ha økt inntaket av glutenholdig mat i et par uker før cøliaki-blodprøver? (IgA anti tTG, anti deamidert gliadin IgG)

, 11.Oct 2017 19:41

Spiser du minst 2 brødskiver om dagen, så burde det være nok, men desto mer gluten, desto sterkere og kraftigere vil en cøliakireaksjon bli, så øker du dosen (og muligens blir du sykere) så øker sannsynligheten for at du får et konklusivt svar på blodprøvene. Det er mange andre årsaker til å reagere på hvetemelbasert mat, cøliaki er bare en variant. 

Trond S. Halstensen, 18. oktober 2017 17.57

Har AST profil noen betydning for MARSH graden?

Hei. Sendte for ca 30 min siden spørsmål om MARSH grad 2 for min nå 7 åring som har spist glutenfritt i 5 år. Vet ikke om det har noen betydning, men AST profil viser AST: positiv (titer 683) Anti-DNase-B: positiv (titer 1330) Beklager at jeg glemte å skrive dett...

Hei. Sendte for ca 30 min siden spørsmål om MARSH grad 2 for min nå 7 åring som har spist glutenfritt i 5 år. Vet ikke om det har noen betydning, men AST profil viser AST: positiv (titer 683) Anti-DNase-B: positiv (titer 1330) Beklager at jeg glemte å skrive dette tidliger..

 

Marit, 11. oktober 2017 18:24

Det er tester for å undersøke om han kunne ha hatt ettervirkninger av infeksjon med streptokokker (f .eks. halsbetennelse), da dette kan gi autoimmune tilstander i etterforløpet. Men dette har ikke noe med hans Helicobact infeksjon å gjøre, sier bare at han har hatt streptokokk infeksjon. Var det ASO og ikke AST som var høyt? (ASO sier noe av det samme)

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 19.15

Kan biopsier tas feil?

Jeg så på en svensk facebookgruppe at de diskuterte om biopsier kan tas feil. De sa at det går an å "knipse" feil ved prøvetaking. Det hadde stått en artikkel hvor det ble nevnt i det svenske cøliakibladet visstnok. Kom til å tenke på...

Jeg så på en svensk facebookgruppe at de diskuterte om biopsier kan tas feil. De sa at det går an å "knipse" feil ved prøvetaking. Det hadde stått en artikkel hvor det ble nevnt i det svenske cøliakibladet visstnok. Kom til å tenke på at det kan jo hende her i landet.

Nora, 11. oktober 2017 18:24

Ja og litt nei. Forandringene i tynntarmen er flekkvise i begynnelsen, så derfor taes det mange biopsier fra flere steder i tynntarmen, nettopp for å redusere risikoen for å treffe feil, altså områder som er friske. Man vurderer da den mest syke biopsien som den rette.

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 19.09

Betyr MARSH grad 2 at datteren min fortsatt får i seg gluten?

Hei. Min datter fikk påvist cøliaki i 2012 (da hun var 2 år). Da var det en forhøyet transglutaminase IgA antistoff på > 128. Hun har spist glutenfri kost og glutenserologi som har blitt tatt mange ganger siden, har alle vært negative. Det ble i august i &ari...

Hei. Min datter fikk påvist cøliaki i 2012 (da hun var 2 år). Da var det en forhøyet transglutaminase IgA antistoff på > 128. Hun har spist glutenfri kost og glutenserologi som har blitt tatt mange ganger siden, har alle vært negative. Det ble i august i år tatt gastroskopi etter 9 mnd med magesmerter. Det ble da funnet en overfladisk gastritt med hemoragiske erosjoner i magesekken, og Helicobacter pylori positiv. Det var enkelte lymfangiektasier i duodenum, men makroskopisk var normale totter. Det ble tatt biopsi fra duodenum. Fikk svar på biopsi i dag. I journalnotatet står det: Bildet forenelig med behandlet cøliaki, tilsvarende modifisert MARSH grad 2. Hva betyr dette? Er det normalt å ha MARSH grad 2 etter 5 år med glutenfri kost? Hun har fått Helicobacter kur og står fortsatt på Losec. Skal på kontroll på STHF i november. Er det noe vi bør gjøre videre ifht MARSH graden er på 2? Vil det si at hun fortsatt får i seg noe gluten?

Marit, 11. oktober 2017 17:28

Dette har nok ikke noe med cøliakien å gjøre. Dels er det avhengig av hvor biopsien ble tatt, desto nærmere magesekken (Bulbus) desto mer rotete er slimhinnen. De endringene man har i tynntarmen ved cøliaki er ikke cøliaki-spesifikke. Marsh I er vanlig ved helicobact gastritt og grensegangen mellom Marsh I - II er flytende og avhengig hvor biopsien er tatt og hvordan den er orientert (Bulbus kan være vanskelig å vurdere). Betrakt dette som sekundært til helicobact infeksjonen.

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 19.05

Skal vi fortsette å gi glutenholdig kost til 2-åring før cøliakiutredning?

Hei. Vår sønn på straks 2 år har i de siste månedene slitt med magetrøbbel, og vi skal om ca. to uker ta en cøliaki blodprøve. Er det slik at vi bare må fortsette å gi han kost med gluten slik at prøven gir eventuelle utslag, ell...

Hei. Vår sønn på straks 2 år har i de siste månedene slitt med magetrøbbel, og vi skal om ca. to uker ta en cøliaki blodprøve. Er det slik at vi bare må fortsette å gi han kost med gluten slik at prøven gir eventuelle utslag, eller gjelder denne regelen først og fremst i forbindelse med en tarmbiopsien? Han tok også blodprøver for cøliaki da han var rundt 9 måneder og 1 år, denne gangen knyttet til en større utredning vedr. bekymring rundt lav vekt fra helsestasjonen. Den gangen fikk det ikke noe utslag selv om han var godt i gang med å spise brød. Avføringen var da ok. Han har ellers mye av det som karakteriserer barn med cøliaki; lav vekt, stor mage, vært mye sutrete og utilpass, sovet svært dårlig i perioder, litt blek (han er veldig lys og blond) og et tilfelle av jernmangel. Men han har generelt et høyt aktivitetsnivå og god motorikk. Jeg har ulcerøs kolitt, men vi har også tatt Fecal tester som ikke viser noen tegn til blod. Men dette gjør jo at han generelt er disponert for autoimmune sykdommer. Dersom blodprøven kommer tilbake negativ igjen, kan/bør vi kreve en tarmbiopsi for å være på den sikre siden?

Anette, 11. oktober 2017 13:03

Over 50% av cøliakibarna under 2 år har ikke antistoffer i blodet, så det kan være vanskelig å stille cøliakidiagnosen på så små barn. Ja, må/bør spise så mye gluten som du kan få i ham før det taes blodprøver /tynntarmsbiopsi. Reduseres gluteninntaket så bedres cøliakien og man risikerer at de objektive tegnene er borte når man kommer til legen.

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 19.01

Oppgitt over restauranter

Hei, Synes ikke at vi med cøliaki skal la være å spise ute på restaurant, men kjenner at det blir verre og verre etter flere år med cøliaki. Jeg blir litt oppgitt av at alle sier maten kan ha spor av gluten, men er ikke spor av under 20 ppm? Å steike pizza...

Hei, Synes ikke at vi med cøliaki skal la være å spise ute på restaurant, men kjenner at det blir verre og verre etter flere år med cøliaki. Jeg blir litt oppgitt av at alle sier maten kan ha spor av gluten, men er ikke spor av under 20 ppm? Å steike pizza på samme plate og fritere pommes frites i samme olje som glutenholdig kan da umulig kun være spor? Å hvor ofte kan en da "unne" seg å spise ute? Da tenker jeg på at en skal ha et sosialt liv, men unngå å hele tiden ha skadet tarm.

Sigrid, 10. oktober 2017 21:24

Noen resturanter er veldig profesjonelle, andre ikke. Forstår frustrasjonen, men det er lite man kan gjøre med det. NCF har diskutert en ordning med godkjennelse, men foreløpig må man nesten lytte til andres erfaring

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 18.57

Hva er ekstra- utgiftene i måneden for en som skal handle glutenfri mat?

Hva er ca. ekstra utgiftene for en som skal handle glutenfri mat i mnd.? Ser på nettet at jeg ikke kan spise ketchup og sennep. Finnes det en erstatning for disse produktene? ...

Hva er ca. ekstra utgiftene for en som skal handle glutenfri mat i mnd.? Ser på nettet at jeg ikke kan spise ketchup og sennep. Finnes det en erstatning for disse produktene?

Terje, 10. oktober 2017 19:25

NAV har regnet på dette og det er det som ligger til grunn for grunnstønaden (behøver ikke komme med regnskap, cøliaki gir automatisk takst 4). Det er mange glutenfrie produkter der ute, inkludert ketchup fra Orkla: http://produktkatalog.orklafoods.no/dagligvare/produktkatalog/produkter/Saus%20%26%20tilbehør/Ketchup/Ketchup/6356_8132_8133_8565.

Så det er bare å søke opp det man lurer på, så finner man det ut av det. 

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 18.53

Har dere kurs i å bake glutenfri gjærbakst i Ålesundsområdet?

Har dere kurs i å bake glutenfri gjærbakst i Ålesundsområdet? Ser mange har vært på kurs med dere og skryter av det. ...

Har dere kurs i å bake glutenfri gjærbakst i Ålesundsområdet? Ser mange har vært på kurs med dere og skryter av det.

Aina , 8. oktober 2017 16:22

Litt feil sted å spørre, men det har NCF sikkert. Ta kontakt med lokallaget så finner du nok ut av det. Eller sjekk her: http://www.ncf.no/mat-oppskrifter/kurs

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 18.49

Kan jeg ha sekundær laktoseintoleranse som følge av ubehandlet cøliaki?

Jeg har tatt en «FindOut» hjemmetest for cøliaki som var negativ, er det likevel mulig at jeg har cøliaki? Og vil dette slå ut på blodprøver hos legen? Jeg har/er positiv HLA DQ2, og fire stk i nær familie med cøliaki. Jeg reagerer en del med...

Jeg har tatt en «FindOut» hjemmetest for cøliaki som var negativ, er det likevel mulig at jeg har cøliaki? Og vil dette slå ut på blodprøver hos legen? Jeg har/er positiv HLA DQ2, og fire stk i nær familie med cøliaki. Jeg reagerer en del med kvalme når jeg drikker ren melk, og har fått beskjed om at ettersom jeg har cøliaki-vevstypen, kan jeg ha sekundær laktoseintoleranse som følge av ubehandlet cøliaki? Jeg skal ta blodprøver for å sjekke meg for cøliaki og laktoseintoleranse, og vet at man gjerne skal spise en del gluten før slike blodprøver for å være sikker på resultatet - gjelder det samme ved blodprøver for laktoseintoleranse?

Anonym, 7. oktober 2017 15:26

Man må spise nok gluten lenge nok til både å kunne påvise cøliaki i blodet, og ved tynntarmsbiopsi, og for å kunne ha cøliakiassosiert sekundær laktoseintoleranse så må tarmen være cøliakisyk. Spiser man ikke gluten, men er syk likevel så er det ikke en eventuell cøliaki som  er årsaken (den er man frisk fra når man spiser glutenfritt). Spiser man litt gluten så kan det være vanskelig å stille diagnosen cøliaki. Minimum 2 brødskiver pr dag i minimum 6 uker (eller mer) er det som kreves for å få nok forandringer til å kunne stille diagnosen. Laktoseintoleranse gir seg utslag i diare når man drikker mer enn 1-2 dl melk, kvalme etter melkekonsum kan være så mangt, inkludert kumelkproteinintoleranse. 

Det å ha DQ2 gir ikke så mye da >90% av de med DQ2 ikke har eller får cøliaki.

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 18.37

Cøliakiverdiene mine er bedre, men har fortsatt smerter i kroppen. Kan jeg ha fibromyalgi?

Hei! Startet på glutenfri diett for 8 måneder siden. Før jeg fikk diagnosen cøliaki slet jeg med mye verk i kroppen. Sliter ennå med smerter i kroppen som er brennende og stikkende. Cøliakiverdiene mine er nå fine, men smertene er der. Kan en ha smerter e...

Hei! Startet på glutenfri diett for 8 måneder siden. Før jeg fikk diagnosen cøliaki slet jeg med mye verk i kroppen. Sliter ennå med smerter i kroppen som er brennende og stikkende. Cøliakiverdiene mine er nå fine, men smertene er der. Kan en ha smerter etter at cøliakiverdiene er fine? Legen har konkludert med fibromyalgi. Hva mener du? Føler at legen min kan lite om dette?

Marianne, 6. oktober 2017 21:55

Fibromyalgi er en sekkediagnose som rommer mye. Cøliakien din er på retur, men for voksnediagnostiserte cøliakere kan det ta en 2-3 års tid før man normaliseres. Disse plagene dine er ikke typiske for cøliaki, og de burde ha blitt vesentlig bedere nå etter 8 mnd om dette har noe med cøliaki å gjøre Alt er ikke cøliaki, så du kan ha flere tilstander samstidig.

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 18.23

Kan sønnen min reagere på havregryn?

Hei! Gutten vår på 13 fikk cøliakidiagnose for snart 3 år siden. Han ble mye bedre da han startet dietten, men etter noen måneder ble han mer slapp og sliten igjen. Han var i perioder veldig nedstemt og utmattet. Vi kuttet da ut havre, uten at vi merket noen forskjell,...

Hei! Gutten vår på 13 fikk cøliakidiagnose for snart 3 år siden. Han ble mye bedre da han startet dietten, men etter noen måneder ble han mer slapp og sliten igjen. Han var i perioder veldig nedstemt og utmattet. Vi kuttet da ut havre, uten at vi merket noen forskjell, så etter noen uker uten havre kuttet vi hvetestivelse også. Etter noen dager var det merkbart bedring. Siste 4-5 mnd. har han igjen spist havregryn. I de siste mnd. er han igjen i varierende form. Han sier selv at han føler noe ikke er som det skal med kroppen. Humøret svinger og han er til tider veldig nedstemt og tiltaksløs. Bare tanken på å sette seg ned med leksene kan få ham til å begynne å grine. Andre dager har han mer energi. Han er en del oppblåst og urolig i magen. Vi har stor forekomst av stoffskifte problemer (og også cøliaki) i familien, og vi tok stoffskifteprøver nylig med negativt resultat. Da vi startet igjen med havregryn, ba legen på sykehuset om at vi gikk til fastlegen for kontrollprøver etter noen mnd med havre. Disse prøvene kom tilbake i dag med med IgA negativ (under 0,5) men IgG svakt positiv (16,7 mot referanseverdi på 14,9) . Hvordan kan jeg tolke dette? Kan det være han reagerer på havregryn? Mvh Maja

Maja, 5. oktober 2017 20:56

Selvsagt kan han reagere på havregryn, men nivåene av  hverken IgA eller IgG mot havre (?) er vist å korrelere med sykdom. Det er mange grunner til humørsvingninger/tiltakslyst etc hos en 13 år gammel gutt, det behøver ikke han noe med cøliakien å gjøre. Dels kan det være vanskelig å holde dietten i alle sammenhenger, og dels kan han ha fått en IBS (irritabel tykktarmssyndrom) i tillegg. Behandlingen er da å redusre på FODMAP-rike matvarer. 

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2017 18.18