Kan det være at jeg ikke tåler "spor av"?

Jeg har hatt diagnosen siden 2011. Jeg spiser glutenfritt, sjekker alt jeg spiser. Men spiser også ute og i kantine på jobb. Forstår ikke hva mere jeg kan gjøre. Kan det være at jeg ikke tåler "spor av"? Fremkommer det av prøver? Jeg er ganske fortvilt. For jeg føler selv jeg er veldig flink, og at jeg ytterst sjelden har hatt uhell. Føler nesten som jeg bør slutte å spise.... Svar fra lege etter blodprøve sist uke: "* Kommentarer cøliakianalyser: Opplysning på rekvisisjonen om oppfølging av tidligere diagnostisert cøliaki. Det er høye konsentrasjoner av anti-tTG og anti-deamidert gliadin nå og i tidligere prøver siden 2011, forenlig med en diettbehandling som kan ha forbedringspotensiale. Ved optimal diettbehandling, forventes en gradvis normalisering av anti-tTG, og ytterligereoppfølgingsprøver er indisert."

Trond svarer

Spor av er i praksis glutenfritt, så det er neppe der problemet ligger. Alternativt så har du en skjult glutenkilde, altså at noe du spiser som du tror er glutenfritt faktisk inneholder gluten. Jeg husker en Baker som solgte glutenfritt brød som det var mye gluten i, så det er mulig å ha skjulte glutenkilder. Alternativt så har du noen antistoffer i blodet ditt som kryssreagerer med tTG, men på en annen måte enn det de cøliaki-associserte antistoffene gjør. Men det forklarer ikke hvorfor du også er høy på IG mot deamidert gliadin. Mitt beste råd er å jakte på en skjult gliadinkilde.

Klikk på logoene for mer info