Hva betyr "glutenredusert"?

Hei, har i flere sammenhenger hørt uttrykket "glutenredusert" - er d en term? Hva betyr det? Det har blitt sagt at det er det samme som spor av, men er ikke helt overbevist. Mvh Jon

Trond svarer

Glutenredusert er ikke et regulert uttrykk, og brukes ikke synonymt med "spor av". Med de nye merkingsreglene for gluten kom det til enighet om to ulike grenser. Glutenfri, som i praksis betyr at det ikke skal være mer gluten enn 20 mg gluten pr. kg ferdig vare (slik det selges til forbrukeren). Denne grensen er praktisk pga måleusikkerheten. I tillegg fikk vi en "lav-gluten" grense som tilsvarte litt det vi hadde før. Da skal det maksimalt være 100 mg gluten pr. kg ferdig vare slik det selges til forbrukeren. Man har tenkt at dette skulle tilsvare den gamle grensen som var: Dersom man har laget mat med ingrediens fra glutenholdige varer (slik som hvetestivelse),  kunne denne ingrediensen (hvetestivelsen) maksimalt inneholde 200 mg gluten/ kg TØRRstoff. Ferdigproduktet fikk ikke innehodle mer enn det denne (disse) ingrediensene bidro med (mye feiltolkning her i gamle dager). Siden man gikk fra gluteninnhold i tørrstoffet til ingredienser i f. eks. melblandinger. til gluteninnholdet i ferdig vare slik det selges over disk, som f. eks. brød så  reduserte man grensen ned til 100 mg gluten/kg. Det aller meste som selges nå er likevel glutenfritt da man har teknisk klart å redusere glutenmengden i hvetstivelse til <20 mg/kg, så det er nå pr. def. glutenfritt. 

Merkingen "spor av" er mer en juridisk beskyttelsesmerking for å unngå problemer med allergikere som kan reagere på svært små mengder. Slik merking har ingen betydning for en cøliaker, og slike varer kan i praksis betraktes som glutenfrie og spises uten fare.