Klarningsmiddel ved ølbrygging

Har fått opplyst at det ved brygging av øl kan tilsettes et stoff som heter Brewers Clarex som er et klarningsmiddel som gjør at ølet blir glutenfritt. Stemmer dette?

Trond svarer

Ja, enzymblandingen reduserer kraftig den målbare mengden med "gluten" i øl. Typisk vil slikt øl teste <20ppm, og være definert som glutenfritt. Men i bygg er det ikke gluten (som kun finnes i hvete) men et tilsvarende rotein som heter Hordein. De testsystemene man bruker for å kvantifisere gluten i mat er ikke så gode til å kvantifisere Hordein så det er en usikkerhet. I tillegg har man diskuetert at selvom glutenproteinen blir kuttet opp så vet vi mindre om "gluten" (Hordein) -bitene (peptidene) kan være immunstimulerende og gi reaksjon selvom den delen som testen skal gjenfinne er ødelagt av enzymene. Mange bryggereier gjør øllet sitt "glutenfritt" ved å tilsette dette enzymet.