Må jeg tilbake til vanlig kost før gastroskopien?

Hei! Jeg har hatt mageproblemer i mange år, og ble satt på en LavFODMAP-diett i høst i samråd med fastlege. Jeg ble helt frisk og fin i forbindelse med det. Jeg skulle innføre de forskjellige matkategoriene etter hvert, og i forbindelse med dette har jeg fått store (større og mer omfattende enn tidligere) plager i forbindelse med inntak av mat med gluten i. Nå har jeg fått en henvisning til gastronomi på det lokale sykehuset. Jeg har ikke orka å spise mat jeg vet jeg reagerer på etter å ha prøvd å få det inn igjen i kosten, men jeg vil jo at jeg skal få riktige prøveresulateter. Må jeg tilbake til "vanlig" kost, eller kan jeg "slippe unna" med litt innimellom fram til gastroskopien? Hvor lenge bør jeg evt. spise normalt? Jeg hadde negative blodprøver, men positiv vevsprøve.

Trond svarer

Dette er et klassisk dielemma. Du må nesten spise deg cøliakisyk på glutenholdig mat til du har tatt biopsien (blodprøve for påvisning av IgA anti-TG2 kan synliggjøre eventuell cøliaki i ventefasen, mens du spiser glutenholdig mat). Minimum 2 brødskiver/pr dag i minimum 6 uker, og her er det om å spise så mye glutenholdig mat som mulig: desto sykere du blir, desto lettere er det for de som skal vurdere tynntarmsbiopsien din om det er cøliaki som er årsaken til plagene eller FODMAP'en fruktan i hvetemelet. Du slipper ikke unna, dersom du bare småspiser litt glutenhodlig mat frem til biopsitidspunktet så kan biosien blir inkonklusiv /normal og du vet ikke hva som er årsaken (spist deg frisk på lav-gluten, eller aldri hatt cøliaki).

Klikk på logoene for mer info