Arkiv

Resultat: Forskning (21) viser 1 - 20

Kan jeg ta en pille ved uhell?

De to finnes noen piller kalt "Glutenzym". Kan vi som har cøliaki ta disse dersom vi ved et uhell har fått i oss mat med gluten? ...

De to finnes noen piller kalt "Glutenzym". Kan vi som har cøliaki ta disse dersom vi ved et uhell har fått i oss mat med gluten?

Anja, 13. juli 2017 22:02

Tja, selvsagt kan cøliakere ta dette ved uhell, men vi vet ikke hvor effektive de er og hvor raskt de klarer å bryte ned den farlige delen av gluten. Her mangler det studier. Ikke tro at man dermed kan ha mange planlagte uhell og klare seg med slike enzymer. Husk at det er mange cøliakere som ikke reagerer  akutt på gluteninntak, som derved kan tro de klarer seg fint med slike tabletter, selvom sykdommen langsomt reaktiveres og gjør deg syk igjen etter en stund.

Trond S. Halstensen, 26. juli 2017 18.30

Kommer det en medisin mot cøliaki?

Lager de en medisin for cøliaki? Det er så mye jeg savner å spise, og vil ikke ha det sånn resten av livet. ...

Lager de en medisin for cøliaki? Det er så mye jeg savner å spise, og vil ikke ha det sånn resten av livet.

Andrine 12 år, 2. juli 2017 01:16

Ja, det lages mange ulike test-medisiner som skal forhindre cøliaki, men fortsatt har ingen av disse metodene vist seg å faktisk kurere sykdommen, så det tar nok ennå lang tid før vi vet hvordan vi skal reetablere toleranse for gluten. Så enn så lenge så blir hovedbehandlineg glutenfri diett, muligens hjulpet av medisiner ved glutenuhell.

Trond S. Halstensen, 05. juli 2017 18.58

Når kommer vaksine mot cøliaki?

Fra overleger som jobber med cøliaki har det blitt lovet en cøliakivaksine i år, samt en pille som kan taes av cøliakere dersom de får i seg gluten. En overlege snakket også om en blodprøve som alle kan ta, enten de er på glutenfri kost eller ikke,...

Fra overleger som jobber med cøliaki har det blitt lovet en cøliakivaksine i år, samt en pille som kan taes av cøliakere dersom de får i seg gluten. En overlege snakket også om en blodprøve som alle kan ta, enten de er på glutenfri kost eller ikke, og den skal være like trygg som biopsi ved å konstantere cøliaki hos en pasient! Når kommer alt dette? Var t.o.m på foredrag om dette i regi av cøliaki forsendingen (i Kr.sand, Quaity Hotel) for to år siden ang. alt dette. Nå er det ingen som har hørt noe nytt ang. Noe av dette. Kan du gi oss mere info? Ser frem til svar :-)

Katrin, 28. juni 2017 18:16

Enzympillen som alle cøliakere kan ta ved "uhell" er her allerede, men det er diskusjon hvor effekt den er og hvor mye gluten den faktisk kan bryte ned. Blodprøven som påviser økning av gluten-reagerende hvite blodceller (gliadin spesifikke T celler) etter en 3 dagers glutenprovosering brukes på  forskningslabben på Rikshospitalet, men i hvor stor grad den kan påvise selve tarmsykdommen cøliaki, og ikke bare et potensiale til å reagere, er et pågående diakusjonetema. De pasienter som er klart syke, inkludert de som er blitt friske på GFD, ja de har økning av slike T-celler, men har alle med (lett) økning av slike T celler (etter glutenprovosering) cøliaki? Her kommer man inn i et landskap som krever mye forskning før man kan bruke testen som diagnostisk redskap i tvilstilfeller. Har jo hatt eksempler her på nettpraten om en med positiv test, som ved biopsi viste seg ikke ha nok forandringer til at man kunne konkludere med at det var cøliaki. Dette er sansynligvis det vi kaller latent cøliaki som vi ikke riktig vet om vil utvikle seg til tarmsykdommen cøliaki. Men det er et viktig bidrag til vårt diagnostiske arsenal, slik immunhistokjemi på tynntarmsbiopsien også er. 

Terapautisk hyposensibiliserings vaksine  mot cøliaki har blitt utviklet og det ble nylig publisert en stor studie som tydet på at vaksinen faktisk kunne påvirke immunsystemet ved å redusere hvor mye betennelsessignaler (gamma-interferron) T cellene produserte som reaksjon på gluten, etter vaksinering. Hvorvidt dette faktisk også forhindrer at cøliakisykdommen gjenoppstår ved langvarig glutenspising gjenstår å vise, men det er optimistisk, selvom det nok tar tid før den kan brukes som behandling til cøliakere.

Trond S. Halstensen, 28. juni 2017 20.07

Når kommer cøliakipillen?

Hei, Min datter på 12 år har cøliaki og vi følger spent med på utviklingen av "cøliaki-pillen". Hvor langt har man kommet i prosessen og når kan man forvente at den kommer på markedet? ...

Hei, Min datter på 12 år har cøliaki og vi følger spent med på utviklingen av "cøliaki-pillen". Hvor langt har man kommet i prosessen og når kan man forvente at den kommer på markedet?

Line G., 23. juni 2017 17:00

Jeg må nesten bare beklage for alle dere der ute som drømmer om en quick fix. Det jobbes med mange ulike måter å manipilere immunsystemet slik at cøliakere kan tåle å spise gluten igjen. Men vi vet for lite om immunssytemet, det finnes ingen egentlig god dyremodell for cøliaki og det er en lang vei fra laboriatoriemodeller til pasientbehandling. Ofte 15 år fra en sikker vinner er funnet i laboriatoriet til det kan brukes på pasienter. Vi har ingen gode metoder for å skru av immunsystemet. Man tester ut en rekke teorier/metoder som ofte er rettet mot å forhindre utviklingen av cøliaki  som f. eks. vaksinering. Og selvom det nylig ble publisert en større studie med oppløftende resultater etter det som best kan kalles en hyposensibiliserings vaksinering (slik man også bruker ved allergi), hvor ma nfik redusert mengden betennelsessignaler T-cellene lagde etter glutenprovosering, så genstår det å vise at denne behanlingen kan forhindre /kurere selve cøliakisykdommen. Men det er optimistiske undersøkelser som nå blir publisert. Men enn så lenge er det den glutenfri kosten som gjelder.

Trond S. Halstensen, 28. juni 2017 18.53

Study shows that people on gluten free diet have a tendency to develop diabetes due to the high glicemic ingredients used in gluten free products

Study from Italian researchers show that people on gluten free diet have a tendency to develop diabetes due to the high glicemic ingredients used in gluten free products on the market. I have noticed that the main brands like Semper, Schär, etc use very unhealthy ingredient especially such as h...

Study from Italian researchers show that people on gluten free diet have a tendency to develop diabetes due to the high glicemic ingredients used in gluten free products on the market. I have noticed that the main brands like Semper, Schär, etc use very unhealthy ingredient especially such as hydrogenated Raps-olja (same as Canola oil ) mainly from Swedish brands Semper and Fria. Also vegetable fat is all hydrogenated (because cheaper). Unless one make own gluten free products at home there is very little healthy choice in the market.

Giorgio, 10. juni 2017 09:12

There has been more focus on the health aspect of these gluten free foods, and yes they generally has a higher glycemic index than the food the substitute and less nutrients, less vitamins etc. There is therefore a discussion concerning fortification of gluten free food to make it more similar to the food they are supposed to substitute. High glycemic index is known to drive hunger and people may therefore eat more and gain weight, a known risk factor for type II diabetes, which is the type of diabetes we are talking about. Thus, gluten free food may be best (most healthy) when naturally gluten free products are used, which often require a change in food habits, perhaps going into Asian /Chinese cooking.

Trond S. Halstensen, 14. juni 2017 18.44

Når kommer kuren mot cøliaki?

Hei! Jeg skjønner at det er veldig vanskelig, men kan du vær så snill å gi et ca. antall på år før cøliaki-kuren kommer ut? Og hvor kan man melde seg opp som testperson? ...

Hei! Jeg skjønner at det er veldig vanskelig, men kan du vær så snill å gi et ca. antall på år før cøliaki-kuren kommer ut? Og hvor kan man melde seg opp som testperson?

Anonym, 1. juni 2017 19:19

En klok person har sagt at det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden. Kuren mot cøliaki er et av de viktigeste målene forskerene kjemper mot. Mange vil så gjerne finne en kur, men ingen har ennå vist at det går, så hele prosjektet ligger fortsatt på: "mulig, men ennå ikke vist-nivået". Kanskje finner man en metode i morgen, kanskje aldri. Vi har ikke så gode ekte dyremodeller for cøliaki, så det er vanskelig å teste ut teoriene. Så for alle dere der ute som håper på en mirakel kur på cøliaki, enn så langt forskerøyet mitt rekker, er det glutenfri kost som gjelder.

Trond S. Halstensen, 07. juni 2017 18.33

Kan cøliaki utløses av stress?

Hei, kan cøliaki utløses av stress? Finnes det dokumentasjon om dette? ...

Hei, kan cøliaki utløses av stress? Finnes det dokumentasjon om dette?

Anonym, 3. mai 2017 15:57

Nei, det er ingen dokumentasjon på at cøliaki utløses av "stress" Men når det er sagt, så vet vi at immunsystemets funksjon påvirkes av stress, slik at intensiteten i immunsystemets reaksjoner kan påvirkes av stress. Og da kan også plagene ved den udiagnostiserte cøliakien påvirkes av stress slik at det frenmstår som om selve sykdommen ble fremprovosert av stress, men egentlig hadde man vært syk lenge uten å vite om det.

Trond S. Halstensen, 03. mai 2017 19.51

Kan man forebygge mot cøliaki?

Hei. Jeg har nylig tatt prøver for å avdekke om jeg har cøliaki. Fikk negativt svar (TCC), men har vevstypen som tilsier at det ikke kan utelukkes at jeg kan utvikle det. Har en bestefar, mor og to tanter med diagnosen. Hvordan er det ift forebygging? ...

Hei. Jeg har nylig tatt prøver for å avdekke om jeg har cøliaki. Fikk negativt svar (TCC), men har vevstypen som tilsier at det ikke kan utelukkes at jeg kan utvikle det. Har en bestefar, mor og to tanter med diagnosen. Hvordan er det ift forebygging?

Inger, 29. april 2017 12:10

Selv om alle med cøliaki har vevstypen HLA-DQ2 og/eller HLA-DQ8, så har 30% av befolkningen det også. Regner man raskt på dette og vi antar at ca 1 % av befolkningen har cøliaki så vil kun litt over 4 % av de med riktig vevstype ha cøliaki. med andre ord >95% av de med riktig cøliaki HLA vi aldri få cøliaki. Så det betyr lite for din personlige risiko å ha disse genene, og derigjennom betyr det lite å forsøke å forebygge. Men som ved annen allergi, uten allergener ingen allergi, eller uten gluten-spising  ingen cøliaki. Desto mer gluten man spiser, desto flere blir klinisk cøliakisyke. Man kan derfor spekulere om redusert glutenspising reduserer antallet som blir cøliakisyke, og derigjennom om lavt gluteninntak reduserer risikoen for at man selv blir syk.  Danskene spiser mindre gluten enn svenskene og forekomsten av cøliaki er lavere i Danmark enn i Sverige så.....

Trond S. Halstensen, 03. mai 2017 19.08

Deltatt i forskningsprosjekt. Bør jeg utredes videre?

Hei Meldte meg som testperson i fbm med forskning på «den nye» cøliakitesten på RH, fordi jeg har cøliaki i familien (2 søstre, med diagnose), fordi jeg ikke selv har cøliaki, men har rett vevstype (som var et krav for å delta i den gruppen)....

Hei Meldte meg som testperson i fbm med forskning på «den nye» cøliakitesten på RH, fordi jeg har cøliaki i familien (2 søstre, med diagnose), fordi jeg ikke selv har cøliaki, men har rett vevstype (som var et krav for å delta i den gruppen). Jeg ønsket altså å bidra i forskningen med å delta, uten mistanke om egen sykdom. 3/4 år etter prøven ble tatt på RH fikk jeg tlf om at jeg hadde 3 positive prøver (den nye det ble forsket på og to andre), og skulle derfor inn til gastroskopi (jeg hadde svart ja på info hvis positiv), og de ønsket også mer forskningmateriell. Nye blodprøver og gastroskopi ble tatt sist sommer. Gastroskopien viste seg å være negativ også ved grundige undersøkelser. På bakgrunn av disse positive prøvene ønsket de enda flere blodprøver og jeg var en 3.gang innover til RH og det ble tatt enormt med blodprøver. I tillegg skulle fastlegen ta nye cøliakitester for oppfølging etter 1 og 3 år (om ikke utvikling av klarere symptomer før det). Har tatt nye prøver allerede nå, samtidig som jeg hadde legetime, spesielt fordi magen har vært noe mer urolig, dvs gass, noe magknip i perioder og mer ustabil avføringstype (fra løs til fast, men lite diare). Resultat nå viser så vidt utslag på den ene: S-Anti-Deam glia IgG = 5, skal være [7 S- Anti-t TG IgA= 11, skal være [7 Er det noen grunn til at jeg skal utredes ytterligere nå, f.eks i form av ny gastroskopi. Fastlegen har sag at hun kan henvise meg om jeg ønsker det. Men jeg veit ikke om det er noen grunn til at jeg skal ønske det. Jeg er ikke på GFD. Blodverdier ellers er normale. Har ADHD-diagnose, ingen effekt av Ritalin. Ingen faste medisiner. Jeg er 56 år

Velaug, 29. april 2017 10:51

Interessant, og takk for sykehistorien. Du illustrerer problemet med testing av personer som er i grenselandet mellom syk og frisk. Blodprøven på RH påviser antallet T-celler i blodet som reagerer på et spesielt glutenområde. De med cøliaki har mange flere slike T celler enn de som ikke har cøliaki. Du hadde økt antall slike gluten-spesifikke T celler, har 2 nære slektninger med cøliaki og riktig vevstype. Du sier noe om at biopsien  ble grundig undersøkt, vet du hvordan grundig undersøkt, med immunhistokjemi? Vi kjenner tilsvarende problemstilling fra vanlig allergi utredning. Selv om man påviser IgE mot ett allergen (f. eks. Torsk), så betyr det ikke nødvendigvis at man reagerer på Torsk man spiser, men desto høyerer nivå at slike antistoffer man har i blodet, desto større er sansynlighten for at man reagerer allergisk. Man må anta at det samme gjelder for den nye testen på RH: desto flere slike gluten-spesifikke T-celler man har i blodet, desto størrre er sansynligheten for at man har cøliaki. De siste blodprøvene dine ligger rett over grensegang mot cøliaki. Her er konklusjonen avhengig av hvor mye gluten du spiser. Dersom du ønsker å fremprovosere sykdommen tydligere så går du over til brød/pizza/spagetti/kake basert kost for å spise mest mulig gluten i minimum 6 uker, ta så ny blodprøve og se om verdiene stiger (og registrer om du blir dårligere i magen). Dersom du får plager og blodverdiene blir mere cøliaki-aktige så kan du få ny henvisning til gastroskopi med tynntarmsbiopsi, MEN vær da nøye med å få gastroskopien ett sted som kan utføre immunhistokjemisk analyse av tynntarmsbiopsien for man bedrer diagnosen ved å kvantifisere de cøliaki-assosierte gamma-delta T cellene i tynntarmens overflateepitel (de bør være tydelige økt dersom du er i ferd med å utvikle cøliaki). RH/OUS burde kunne tilby dette på oppfordring (Knut Lundin kan eventuelt sende biopsien til meg), vi på Lovisenberg Diakonale sykehus kan gjøre det (henvisning til  overlege Arne Rødseth, spesialbiopsi "gul-kork"). Det ville vært interessant å se om tynntarmsbiopsien din var typisk for latent/aktiv cøliaki eller helt normal. Takk for at du stiller opp for forskningen, det er slik vi kommer fremover.

Trond S. Halstensen, 03. mai 2017 18.42

Kan dere kommentere nyheten om at glutenfritt kosthold kan medføre økt risiko for diabetes 2?

Hei, kan dere kommentere nyheten om at glutenfritt kosthold kan medføre økt risiko for diabetes 2? Saken er presentert i Dagbladet Pluss, men den opprinnelige artikkelen er søkbar på nettet. Fint om dere også legger link til studiene saken er basert på. Takk:-)...

Hei, kan dere kommentere nyheten om at glutenfritt kosthold kan medføre økt risiko for diabetes 2? Saken er presentert i Dagbladet Pluss, men den opprinnelige artikkelen er søkbar på nettet. Fint om dere også legger link til studiene saken er basert på. Takk:-)

Berit, 3. april 2017 11:39

Dett er en stor epidemiologisk undersøkelse på sammenhengen mellom glutenfri diett og forekomsten av type II diabetes (alderdomsdiabetes). Vi vet at tradisjonell glutenfri diett med mye glutenfrie erstatningsprodukter har lite kostfier og mye hurtigabsorberende karbohydrater i seg, og dette er kjente risikofaktorer for å utvikle type II diabetes. Det var ikke holdepunkter for at glutenfriheten i seg selv økte risikoen for type II diabetes. Studien er fra USA hvor kosten er noe anderledes enn her. Norsk gjengivelse med link til engels gjengivelse finner her: http://illvit.no/mennesket/helse/glutenfri-kost-oker-risikoen-for-diabetes

Studien ser ikke ut til å ha bli publisert ennå

Trond S. Halstensen, 05. april 2017 19.41

Har NCF tatt noe standpunkt vedrørende bruk av ris og risprodukter i det glutenfrie kostholdet?

Hei, jeg lurer på om Cølikaiforneingen har tatt et standpunkt vedrørende bruk av ris og risprodukter i det glutenfrie kostholdet? Det er mye oppmerksomhet rundt innholdet av arsen og kvikksølv i ris, men jeg kan ikke se at det har kommet noen offisielle råd i forhold...

Hei, jeg lurer på om Cølikaiforneingen har tatt et standpunkt vedrørende bruk av ris og risprodukter i det glutenfrie kostholdet? Det er mye oppmerksomhet rundt innholdet av arsen og kvikksølv i ris, men jeg kan ikke se at det har kommet noen offisielle råd i forhold til hvilke mengder som anses å være trygt. Det er kanskje noe dere har bedre innsikt i? Jeg underviser nydiagnostiserte voksne med cøliaki i spesialisthelsetjenesten og tenker at dette er et relevant tema å ta opp. Spesielt med tanke på den økte kreftrisikoen knyttet til cøliagidiagnosen. Gjøres det noen nye undersøkelser på hvor vidt et høyere inntak av matvarer med arsen og kvikksølv kan være av betydning for den økte kreftrisikoen blant de med cøliaki? Kan det være at den ikke bare skyldes økt innflammasjon? Vennlig hilsen

Julia McKenna, 15. mars 2017 09:35

Vi har sett på Arsen og kommer til å legge oss  på samme anbefaling som Danskene at riskjeks til barn bør man unngå. Det kommer nå mer og mer data på dette problemet, og vi er i gang med å formulere våre anbefalinger, men vi har vært litt forsiktige med å informere før vi viste noe mer om størrelsen på problemet. Det er ikke en dramatiske økning av Arsen og metyll kvikksølv innholdet i de som spiser glutenfritt,  det er ca 1,5 ganger høyere konsentrasjoner i urinen til de som spiser glutenfritt i USA , men det blir en ekstrabelastning man bør være klar over. Det kommer en redgjørelse om dette i glutenfritt snart.

Trond S. Halstensen, 15. mars 2017 20.22

Er det noen sammenheng mellom cøliaki og utslett i munnen?

Hei Trond. Jeg er 34 år og fikk cøliaki-diagnosen for 2 og et halvt år siden. Har siden det spist glutenfritt og er i mye bedre form nå. Jeg har nok hatt ubehandlet cøliaki lenge før jeg fikk diagnosen, kanskje hele livet. For min del var veien til diagnosen ka...

Hei Trond. Jeg er 34 år og fikk cøliaki-diagnosen for 2 og et halvt år siden. Har siden det spist glutenfritt og er i mye bedre form nå. Jeg har nok hatt ubehandlet cøliaki lenge før jeg fikk diagnosen, kanskje hele livet. For min del var veien til diagnosen kanskje litt uvanlig. Det startet med en tannlegetime, hvor tannlegen la merke til et utslett i munnen min. Dermed sendte han meg til undersøkelse på sykehuset. Spesialisten her slo fast at jeg hadde oral lichen planus. Han sa også at jeg på grunn av dette burde undersøke om jeg hadde cøliaki eller crohns sykdom. Og da viste det seg at jeg hadde cøliaki. Dette tyder jo for meg på at det finnes en sammenheng mellom cøliaki og lichen planus, men dette finner jeg veldig lite informasjon om på nett eller andre steder. Mitt spørsmål er derfor: Finnes det en slik sammenheng, og hva er i så fall sammenhengen? Selv om jeg har hatt god effekt av glutenfri diett, er det ikke noen bedring av lichen planusen så langt. Tror du du at jeg kan håpe på en bedring også her etter hvert som jeg har gått lengre på glutenfri diett?

Håvard, 12. mars 2017 09:26

Det var imponerende. Cøliaki er mye vanligere hos de med Oral Lichen Planus enn i befolkningen ellers, men dette er en undersøkelse fra 2015. Der fant de 14% cøliakere blandt 56 pasienter med OLP (Cigic et al.,Clin Oral Invest, 2015;19:627–635), noe som er mye mer enn den 1% som er i befolkningen. Men nei, det er ingen informasjon på at OLP forsvinner  på GFD, dessverre. Lichen planus er assosier til et annet HLA-risikogen (HLA-DQ*0501; J Med Genet. 2016;53:681-9) enn cøliaki, så hva sammenhengen er, er ennå usikkert.

Trond S. Halstensen, 15. mars 2017 18.45

Hvordan går det med utviklingen av "vaksine" mot cøliaki

Hei, ImmusanT jobber med en "vaksine" for cøliaki pasienter. Hvordan tolkes deres resultater i det norske forskningsmiljøet? Eller er det andre behandlingsmetoder hvor Cøliaki pasienter kan "normalisere" sitt kosthold man har mer tro på? ...

Hei, ImmusanT jobber med en "vaksine" for cøliaki pasienter. Hvordan tolkes deres resultater i det norske forskningsmiljøet? Eller er det andre behandlingsmetoder hvor Cøliaki pasienter kan "normalisere" sitt kosthold man har mer tro på?

Henrik, 7. mars 2017 22:58

Vaksinen (Nexvax2) utprøvingen har netopp blit ferdig med en fase I studie som tester ut sikkerheten til metoden. Man har påstått at noen med cøliaki fikk endret sin immunrespons mot gluten og at glutenprovosering ikke ga samme sykdomstilbakefall  som de som fikk narrespøyte. Men studien er ikke publisert så det er vanskelig å vite betingelsene for forsøket og hvor mange som deltok. Det blir spennende å se om metoden fungerer når større pasientgrupper skal testes og glutenprovoseringen varer lengre. Vi må nesten bare håpe det fungere tilfredstillende, men erfaring fra andre tilsvarende løfter om helredelse fra en sykdom utført av et selskap med patent på metoden gjør at man er litt skeptisk til disse første dataene. Ofte har det vist seg ikke å holde stikk når man utvider forsøkene med å inkludere mange pasienter. Vi krysser fingrene.

Trond S. Halstensen, 08. mars 2017 19.39

Er det noe nytt mht tabletter/sprøyter som skulle komme på markedet?

Hei, noe nytt mht tabletter/sprøyter som skulle komme på markedet? ...

Hei, noe nytt mht tabletter/sprøyter som skulle komme på markedet?

Jørn, 1. mars 2017 15:36

Du mener som skal kunne kurere deg for cøliaki?  Nei dessverre fortsatt er dette kun en våt drøm blandt forskerene,  immunsystemet er vanskeligere å manipulere enn det man skulle ønske.

Trond S. Halstensen, 01. mars 2017 19.58

Jeg har fått Sarkoidose, kan det ha sammenheng med Cøliaki?

Jeg har hatt Cøliaki siden 1999 og lever godt med det med diett. Sommeren 2016 fikk jeg Sarkoidose i anklene og hevelse i lymfeknutene i brysthulen mellom lungene. Ingen organer er rammet. Sykdommen er antatt å være en immunreaksjon på et virus. Har det sammenheng med at C&o...

Jeg har hatt Cøliaki siden 1999 og lever godt med det med diett. Sommeren 2016 fikk jeg Sarkoidose i anklene og hevelse i lymfeknutene i brysthulen mellom lungene. Ingen organer er rammet. Sykdommen er antatt å være en immunreaksjon på et virus. Har det sammenheng med at Cøliaki også er en immunreaksjon? Kan dette skyldes genfeil? (Ser også at 3-åring i nettpraten har leddsmerter.)

Arthur, 1. mars 2017 09:31

Noen eldre undersøkelser har funnet en overhyppighet av Sarkoidose hos de med Cøliaki, men ingen har noen formening om hvorfor. Så lenge man ikke vet hva sarkoidose egentlig er så forblir årsakssammenhengen uklar.

Trond S. Halstensen, 01. mars 2017 19.21

Kan schizofreni og cøliaki være beslektet?

Er det riktig at personer med diagnosen schizofreni får færre symptomer ved glutenfri diett? Betyr det at disse to sykdommene er beslektet? Er det større sannsynlighet for at en person med schizofreni har en nær slektning med cøliaki enn en som ikke har schizofreni? ...

Er det riktig at personer med diagnosen schizofreni får færre symptomer ved glutenfri diett? Betyr det at disse to sykdommene er beslektet? Er det større sannsynlighet for at en person med schizofreni har en nær slektning med cøliaki enn en som ikke har schizofreni?

Terje, 28. februar 2017 22:56

Både ja og tja: Hvor fastlagt denne sammenhengen er, er litt usikkert, men flere undersøkelser tyder på at schizofrene oftere har forhøyete antistoffer mot gluten uten å ha cøliaki, og flere mindre undersøkelser tyder på mindre symptomatologi på GFD. Men slik forskning er vanskelig og det er mange som  er uenig i at  schizofreni er en gluten assosiert "allergisk" reaksjon. På den andre siden så er det noen schizofrene som blir frapperende bedre på GFD slik at det  fremstår som at det er en undergruppe av schizofreni pasienter som kan ha en gluten indusert sykdom. 

 I tillegg har man funnet at det er en økning av schiztrofeni og andre ikke-affektive psykoser hos de som har fått cøliakidiagnosen. Så noe er det her, men eksakt hva det er er fortsatt ikke avklart.

 

Trond S. Halstensen, 01. mars 2017 19.02

Kan cøliakere bruke Super Enzymes fra Now?

Kan cøliakere bruke Super Enzymes fra Now? Kan de brukes slik at en kan spise helt "normal" mat? Hva er evt. bivirkningene av å bruke dem til daglig? ...

Kan cøliakere bruke Super Enzymes fra Now? Kan de brukes slik at en kan spise helt "normal" mat? Hva er evt. bivirkningene av å bruke dem til daglig?

Ellen, 22. februar 2017 16:23

Dette er ett av mange enzym miksturer man kan kjøpe der ute, og felles for de alle er: DE KAN IKKE ERSTATTE GLUTENFRI KOST. Kraften i gliadin nedbrytningen er for dårlig til det. Muligens kan det brukes ved "uhell" på resturant (f. eks, saus man ikke helt har kontroll på ). Så ikke tro på lure historier der ute om at glutenreagerende personer (noen ganger også cøliakere) ble "friske" og kunne spise normalt bare de tok slike kapsler. Det er ikke sant og kun salgstriks.

Trond S. Halstensen, 22. februar 2017 21.17

Må jeg provosere med gluten for en diagnose?

Hei, pga problemer med tarm har jeg levd glutenfritt i lang tid. Fikk nylig vite at jeg hadde rett på økonomisk støtte ved dokumentert cøliaki ved biopsi. I forbindelse med dette har jeg et par spørsmål: 1) Har lest at det nå er utviklet en blodprø...

Hei, pga problemer med tarm har jeg levd glutenfritt i lang tid. Fikk nylig vite at jeg hadde rett på økonomisk støtte ved dokumentert cøliaki ved biopsi. I forbindelse med dette har jeg et par spørsmål: 1) Har lest at det nå er utviklet en blodprøve som kan avdekke cøliaki, uten at en trenger å provosere med gluten i forkant. Er denne blodprøven nå allment tilgjengelig og hva heter den? 2) Hvis ikke den er tilgjengelig og jeg skal ta vanlig blodprøve(biopsi): må jeg begynne å spise gluten igjen i forkant? 3) I så fall hvor lenge før prøvetaking? Tusen takk for svar, Beste hilsen Sigrun

Sigrun , 31. januar 2017 17:17

Den blodprøven du sikter til  er nok fortsatt kun tilgjenglig for prosjektrelaterte undersøkelser som ledd i forskning ved Rikshospitalet (overlege Knut Lundin). De benytter en kort glutenprovosering og ser så på hvor mange T-celler det er i blodsirkulasjonen som har et spesielt gjenkjennelsesmolekyl (T celle reseptoren) som detekterer et spesielt deamidert gliadin-peptid i HLA-DQ2.5 gropen. For de andre så må man spise gluten igjen, minimum 2 brødskiver om dagen (eller annen gluten-kilde) i 6 uker eller til man blir syk igjen, slik at man objektivt kan dokumentere at det foreligger en cøliaki. Og da må endringene i tarmen være såpass tydelige at det ikke er tvil hos patologen som ser på biopsien.

NAV er veldig sære på dette

Trond S. Halstensen, 01. februar 2017 20.04

Noe nytt vedrørende når en cøliakipille kan være tilgjengelig?

Er det noe nytt vedrørende når en cøliakipille kan være tilgjengelig? ...

Er det noe nytt vedrørende når en cøliakipille kan være tilgjengelig?

Ole-Petter D., 23. september 2016 11:20

Det litt usikkert hva du mener med "cøliakipillen". Det har vært flere forsøk på å lage en pille som gjør cøliakere friske, men enn så lenge er både prinsippet og mediakementet som eventuelt skulle kurere cøliaki, langt unna pasientvirkeligheten. Prinsippene som prøves er: 1) å hindre gluten og betennelsen i å gjøre tarmen  lekk så mindre gluten kommer inn over slimhinnen; 2) enzymer som kosttilskudd som kan bryte ned det farlige gluten slik at man ikke reagerer på gluten; 3) immunologisk manipulering for å induserer toleranse slik at cøliakisykdommen ikke bryter ut igjen etter at man er blitt frisk på glutenfri kost. Mediakamentet som tetter en lekk tarm er nå i ferd med å bli godkjent på det amerikanske markede, men det forhindrer ikke cøliakere fra å reagerer på gluten, desverre. 2) enzymtilskudd som kosttilskudd kan man kjøpe på nettet i dag, men hvor mye som skal til for å bryte ned gluten i en brødskive og forhindre reaksjon er ikke avklart og mest sansynlig vil det kun kunne virke mot mindre gluten-forurensningsmengder. Da kan det muligens redusere konsekvensene av uhell (sauser etc) når man spiser ute, men det mangler vitenskapelige undersøkelser så vi vet ikke hvor mye enzym som skal til for å uskadeliggjøre f.eks. 1 gram gluten. 3) det å manipulerer immunsystemet slik at man får toleranse mot gluten indusert autoimmunitet, er en våt drøm for mange immunologiske forskere, men  vi vet fortsatt for lite om immunsystemet til å kunne reversere en autoimmun prosess og indusere toleranse via "vaksine" eller annen manipulering. Først må man forstå immunsystemets regulering og deretter kartlegge prinsippene som påvirker systemet før man lager dyremodeller for å teste om det faktisk virker slik man tror. Det finnes mange autoimmune sykdommer som ville kunne bli helbredet dersom man viste hvordan man kunne manipulerer immunsystemet og induserer toleranse, så det forsker ganske intenst på dette. Men for all praktisk fremtid er det glutenfri mat som gjelder, og det aller meste av det vi kan spise er faktisk glutenfritt fra naturens side.

Trond S. Halstensen, 28. september 2016 18.42

Svineinfluensavaksinen og cøliaki

Har man tenkt å forske på svineinfluensavaksinen og cøliaki (siden det er blitt så mange med cøliaki dei siste årene). ...

Har man tenkt å forske på svineinfluensavaksinen og cøliaki (siden det er blitt så mange med cøliaki dei siste årene).

Jannicke, 21. september 2016 14:53

Nei, 2/3 av alle med cøliaki er uoppdaget, ettersom man blir flinkere med å diagnostisere flere, så fremstår det som om flere får sykdommen, men egentlig er det færre og færre som har sykdommen da de som får diagnosen cøliaki blir friske (har da ikke sykdommen cøliaki) på glutenfri diet. Litt sært det der, men det er slik det er.

Trond S. Halstensen, 21. september 2016 20.00