Arkiv

Resultat: Håndtering (17)

Kan jeg som cøliaker analysere korn på laboratorium?

Hei! Jeg er ei dame på 48 år som har hatt cøliakidiagnose i noen år. Jeg jobber på laboratorium og utfører pr. i dag vann- og næringsmiddelanalyser. Nå er det slik at jeg mest sannsynlig blir tvunget til å bytte jobb på grunn av oppkj&osl...

Hei! Jeg er ei dame på 48 år som har hatt cøliakidiagnose i noen år. Jeg jobber på laboratorium og utfører pr. i dag vann- og næringsmiddelanalyser. Nå er det slik at jeg mest sannsynlig blir tvunget til å bytte jobb på grunn av oppkjøp av nåværende bedrift. I den nye bedriften er det forespeilet at jeg blant annet skal analysere på forskjellige typer korn, dette blir evt. over en periode på høsten etter høsting av kornet. Jeg kjenner ikke til noen detaljer rundt dette, hvordan det håndteres eller om det er mye støv/partikler i lufta. Jeg lurer på hvordan det er for meg å bli utsatt for dette? På forhånd takk!

Stina, 3. mai 2017 17:19

Neppe noe problem. Er det mye støv i en arbeidssituasjon så skal du uansett bruke beskyttelsesutstyr, er det kornstøv så skal du også (uavhengig av cøliaki) bruke personlig beskyttelse grunnet soppgifter i kornstøvet som har mye høyere biologiske tilgjenglighet dersom det innåndes enn ved matinntak. Så bruk støvmaske + + , slik som alle andre skal gjøre. Cøliakien din betyr ingenting i denne sammenhengen.

Trond S. Halstensen, 03. mai 2017 19.55

Kan jeg bli syk av å bake med spelt?

Ca 2 år siden jeg fikk cøliaki-diagnose. Hjemme baker jeg med spelt til familien, og forrige uke bakte jeg og ble svimmel og energiløs etterpå. Varte resten av kvelden. Lurer på om dårlig form kan relateres til baking med gluten. Puste inn mel, tenker jeg p&arin...

Ca 2 år siden jeg fikk cøliaki-diagnose. Hjemme baker jeg med spelt til familien, og forrige uke bakte jeg og ble svimmel og energiløs etterpå. Varte resten av kvelden. Lurer på om dårlig form kan relateres til baking med gluten. Puste inn mel, tenker jeg på som en mulighet.Husker ikke om jeg var dårlig i magen. Jeg har andre mat-intoleranser også. Spurte legen min som ikke kunne svare meg på dette.

Gunn, 3. mai 2017 14:28

Neppe derfor, Du har bakt med spelt mange ganger før uten å føle noe som helst, så plutselig fikk du "noe" samtidig som du stod og bakte. Muligens vet du nå at egentlig var du i ferd med å bli syk, men sykdommen brøt ut først litt senere, eller det var noe helt annet som ga deg kraftløsheten. Det skal være mye melstøv i luften før en cøliaker kan forventes å ragere spesifikt pga sin cøliaki. Så i utgangspunktet kan du bare fortsette med speltbakingen til familien.

Trond S. Halstensen, 03. mai 2017 19.40

Hvordan håndterer vi den glutenfrie maten i hjemmet?

Hei! Vi har en 6 åring som nylig har fått diagnosen cøliaki og vi har hatt time med ernæringsfysiolog. Dette gav skuffende lite svar. Jeg lurer på hvor "strenge" vi må være på kjøkkenet. Vi har nå laget glutenfrie soner og dette...

Hei! Vi har en 6 åring som nylig har fått diagnosen cøliaki og vi har hatt time med ernæringsfysiolog. Dette gav skuffende lite svar. Jeg lurer på hvor "strenge" vi må være på kjøkkenet. Vi har nå laget glutenfrie soner og dette fungerer bra. Men hvordan er det med overførsel av gluten? Dersom vi f.eks har taco vi andre spiser glutenholdige lefser, spiser med hendene og tar på bestikket til skålene etterpå. Vil da han som har glutenallergi få i seg gluten overført fra bestikket? Hva med kjøkkenkluter? Bør man ha egne til de glutenfrie områdene?

Elin, 30. mars 2017 22:15

Det er et problem med nivået av påpasselighet og praktisk nytteverdi. En cøliaker har ikke hveteallergi i klassisk forstand og selv den glutenfrie dietten er er ikke kjemisk fri for gluten. Siden livet skal leves i en travel hverdag så er det viktigere at 6 åringen tar ansvaret for egen matinntak uten at dette blir så fokusert at 14 åringen han kommer til å bli, gir blaffen. I det daglige sier vi at det holder å fjerne synlige smuler, tørke av brukte ting. Ikke direkte dra med seg brødsmuler fra smøret til det glutenfrie brødet, man kan passe litt på, men heller ikke bli så overnøye at alt blir preget av dette. Hvorvidt det er nødvendig med "glutenfri sone" kommer selvsagt an på hvor mange andre det er som sprer brødsmuler overalt, men prøv å finn en balanse mellom påpasselighet og overreaksjon. Nettet er full av råd på grensen til hysteri. Hvor mye gluten som er skaldelig for den enkelte varierer, men noen mg gluten (pr kg mat) tillates også i den glutenfrie dietten (som har grense < 20 mg gliadin pr kg mat). Jeg forstår det kan være vanskelig å finne balansen, man må nesten bare prøve seg litt frem. Ta eventuelt kontakt med NCF sitt likemannsapparat, det er mange mødre der som har vært igjennom det samme som du nå skal igjennom, og som kan gi deg gode råd.

Trond S. Halstensen, 05. april 2017 19.04

Kan jeg jobbe i bakeri hvis jeg har cøliaki?

Hei, jeg er en mann på 28 som nettopp har fått utslag på blodprøve at jeg mest sannsynlig har cøliaki, og skal snart på gastroskopi for å ta en nærmere titt. Jeg ser virkelig med skrekk og gru på at jeg plutselig ikke lenger kan drikke godt &os...

Hei, jeg er en mann på 28 som nettopp har fått utslag på blodprøve at jeg mest sannsynlig har cøliaki, og skal snart på gastroskopi for å ta en nærmere titt. Jeg ser virkelig med skrekk og gru på at jeg plutselig ikke lenger kan drikke godt øl og ikke minst: Spise godt brød. Jeg har ikke hatt særlig mye plage av det, men vil jo så klart gjøre det som er best for kroppen. Mitt spørsmål er, hvor mye skader det å skeie ut en gang i blant med en skive godt rugbrød eller en hamburger på byen? I alle fall enn så lenge når jeg ikke reagerer veldig mye på det. Lurer på hvor mye dette kan fortsette å skade tarmen. Om det ikke skulle vært nok, så jobber jeg ironisk nok på bakeri. Vil det at jeg i noen grad puster inn melstøv være såpass ille at jeg bør se meg om etter helt ny jobb med en gang?

Erlend, 29. mars 2017 21:26

Problemstillingen er kjent, bare spis så mye hamburgere og rugbrød du kan frem til biopsien er tatt, så det ikke blir stilt spørsmål om du har spist nok gluten. Men så, ved klar autoantistoff positivitet i blodet (IgA mot tTG), riktig vevstype (HLA-DQ-2.5 og/eller 8), plager (?), og forandringer i tarmen (biopsien), ja da har du cøliaki og skal holde deg unna alle prolinene som kan gi deg problemer, det er gliadin i hvete, secalin i rug og hordein i bygg, populært kalt gluten i hvete, rug og bygg. Det at du ikke merker noe til dette nå, kan bli annerledes når du har spist glutenfritt en stund og merket forskjellen på formen/energien du har på glutenfri mat, først da vet du hvordan livet egentlig skal være. Mange reagerer ikke akutt på "uhell" og da kan det være en utfordring å "holde seg på den smale sti", men for de fleste så oppdager de at den glutenfrie hverdagen ikke er så ille, og at det er bedre å være glutenfri og frisk enn slurvete og halvsyk (og så begynner man å mistenke maten hvergang man er litt småsyk). Muligens kan du bli en kjempeflink baker av glutenfrie produkter.

Melet du innånder vil kunne gi deg astma, og da reagerer du på andre deler av hvetemelet enn cøliakien. Vi har ingen dokumentasjon på at det er spesielt problematisk å være cøliaker i et bakeri, men prinsippielt kan det være vanskelig å unngå å få noe av dette i munnen. Så de fleste almene råd anbefaler bakere med cøliaki å skifte yrke, men det finnes ingen vitenskaplige undersøkelser som bekrefter at dette er et problem.

Trond S. Halstensen, 05. april 2017 18.07

Kan jeg fortsette å jobbe som baker?

Hei, jeg jobber som baker i Kristiansand-området. Når de de målte meg for glutenallergi var det nok med bare blodprøven -  jeg skøyt gjennom skalaen med engang. Er det helsefarlig for meg å jobbe/forsette å jobbe som baker? ...

Hei, jeg jobber som baker i Kristiansand-området. Når de de målte meg for glutenallergi var det nok med bare blodprøven -  jeg skøyt gjennom skalaen med engang. Er det helsefarlig for meg å jobbe/forsette å jobbe som baker?

preben, 13 mars 2017 07:00

Antar dette var klassisk IgE antistoffer og at du har plager når du jobber (astma?). Da har du eventuelt utviklet hveteallergi, og det er ikke lenger forsvarlig for deg å bake med hvetemel eller jobbe i et rom hvor det er hvetemelsstøv i luften. Men dette må du ta opp med din lege som kan vurdere plagene og blodprøvene dine.

Trond S. Halstensen, 15. mars 2017 20.15

Dyrkes glutenfri havre på egne åkre?

Dyrkes glutenfri havre på egne åkre? I en opplæringsmanual står det følgende: Hva med havre? Dyrkes på samme åkre som glutenholdige kornslag og blir da forurenset. Glutenfri havre dyrkes på egne åkre og er trygg. Glutenholdige melsorter kan ikke...

Dyrkes glutenfri havre på egne åkre? I en opplæringsmanual står det følgende: Hva med havre? Dyrkes på samme åkre som glutenholdige kornslag og blir da forurenset. Glutenfri havre dyrkes på egne åkre og er trygg. Glutenholdige melsorter kan ikke dyrkes i nærheten, da vil havren forurenses: Jeg trodde det var i fremstillingsprossessen at det blir forskjell på gluten og glutenfritt?

Bjørg, 26. februar 2017 13:45

Det er riktig som det står i brosjyren: Havre er i seg selv glutenfri, men siden den ofte dyrkes i samme område som annet korn,  blander det seg hvete/bygg/rug inn i havreåkeren og det tillates 5 % tilblanding av annet korn. Den "glutenfrie" havren dyrkes på egne åkere og der kontrolleres åkerene for forurensing av andre kornsorter så de vet at det bare er havre i åkeren.

Trond S. Halstensen, 01. mars 2017 18.23

Kan vi søke fritak for fravær?

Hei, vår datter blir svært syk i flere dager hvis hun får i seg gluten. Jeg vil gjerne søke fritak for fravær på skolen pga cøliakien (særlig når hun har fått i seg gluten fordi mat & helse faget ikke er flinke nok). Kjenner dere til ...

Hei, vår datter blir svært syk i flere dager hvis hun får i seg gluten. Jeg vil gjerne søke fritak for fravær på skolen pga cøliakien (særlig når hun har fått i seg gluten fordi mat & helse faget ikke er flinke nok). Kjenner dere til rettighetene våre her? Hva gjør andre?

Janne, 07. februar 2017 08:35

Jeg kjenner ikke til de nye fraværsreglene, men uansett må dere ha en legeattest. Dersom skolen gjør feil vedrørende mat elever lager og spiser i regi av undervisning så er det mer alvorlig og en større sak. Det skal ikke gå utover henne at skolen ikke har den nødvendige kompetansen, dette er da en sak som muligens NCF burde se nærmere på om dere har konkrete eksempler på manglende kunnskap om glutenfri mat til elever som har cøliaki i undervisningen.

Trond S. Halstensen, 08. februar 2017 20.11

Når kommer pillen som kan være til hjelp med uhel?

Hei, leste for noen år siden at det jobbes med en pille som skulle bli til hjelp. Hvordan går dette arbeidet? ...

Hei, leste for noen år siden at det jobbes med en pille som skulle bli til hjelp. Hvordan går dette arbeidet?

Eva, 06. februar 2017 14:30

Sukk, cøliakipillen som skulle helbrede cølaikere var nok en optimistisk drøm som nok fortsatt er en optimistisk drøm. Det kommer ulike "hjelpemidler" mot konsekvensene av "gluten uhelll" som glutennedbrytende enzymtabletter og medisin mot "lekk tarm", men ennå har man ikke funnet frem til hvordan man skal kunne manipulerer immunsystemet til å reversere cøliakireaksjonen. Så enn så lenge er det glutenfri kost som gjelder.

Trond S. Halstensen, 08. februar 2017 19.55

Kan jeg bake med vanlig hvetemel?

Hei! Akkurat fått diagnosen. Kan jeg bake med vanlig hvetemel til min samboer og datter? Eller kan jeg bli syk av hvetemelet vist det kommer i luften? ...

Hei! Akkurat fått diagnosen. Kan jeg bake med vanlig hvetemel til min samboer og datter? Eller kan jeg bli syk av hvetemelet vist det kommer i luften?

Marthe, 04. januar 2017 18:47

Du kan bake med vanlig hvetemel, men bare vær litt forsiktig med rester av deigen på fingre etc (vask deg) før du baker din egen mat.

Trond S. Halstensen, 04. januar 2017 20.10

Nylig diagnosert og mange spørsmål

Hei. Jeg er nylig diagnosert og har masse spørsmål. Jeg prøver å være så nøye jeg bare kan, men synes det er vanskelig i forhold til krysskontaminering ettersom resten av familien spiser gluten. Jeg leser på utenlandske forum at man må kj&osla...

Hei. Jeg er nylig diagnosert og har masse spørsmål. Jeg prøver å være så nøye jeg bare kan, men synes det er vanskelig i forhold til krysskontaminering ettersom resten av familien spiser gluten. Jeg leser på utenlandske forum at man må kjøpe nye stekepanner/gryter, kaste skjærebrett, brødristere, ikke dele bestikk og flytte fra glutenspisende mann (nærmest). Må man gjøre alt dette for å bli frisk, eller er det noe ekstremt? Jeg har nesten blitt redd for å være nær benker og bord hjemme, for det vil jo ligge gluten der etter at andre har spist brød etc. Jeg vil så gjerne bli frisk, men helst ikke bli helt nevrotisk på veien og stresse opp familien unødvendig. Takk for svar! :-)

Charlotte, 21. desember 2016 08:40

Hysteriet vil ofte kunne dominere over fornuften og mange utenlandske (amerikanske) nettsteder domineres av og til av folk som "tar helt av". Livet skal leves og vi har lang erfaring med en glutenfri diett som tillater inntil 20 mg gluten pr kg mat. Så den glutenfri dietten har aldri vært  glutenfri og det fungerer. Det har vist seg at de som ikke blir bra av glutenfri diett alene oftest har et tilleggsproblem med de ikke absorberbare karbohydratene såkalte FODMAP som kan gi et mage-smerte-diare/forstoppelses-problem (ofte kalt tykktarmkatar eller IBS). Ofte har man da trodd at dette var pga rest gluten det man spiste, mens det egentlig var noe helt annet man reagerte på. Ta det med ro, børst bort synlige smuler /snu brødfjelen, ikke la maten din fysisk blandes med deres glutenholdige mat, og dersom du da blir bra så kan du rolig anta du spiser glutenfritt nok.

Trond S. Halstensen, 22. desember 2016 22.39

Må man bruke glutenfri kosmetikk/hudpleie?

Hei, er det viktig å bruke kun glutenfri kosmetikk/hudpleie ved cøliaki, eller har det ikke noe å si? Tenker spesielt på leppestift/leppepomade. Takk for svar. ...

Hei, er det viktig å bruke kun glutenfri kosmetikk/hudpleie ved cøliaki, eller har det ikke noe å si? Tenker spesielt på leppestift/leppepomade. Takk for svar.

Charlotte, 16. desember 2016 08:26

Gluten må endres før en cøliaker reagerer, så i utgangspunktet reagerer man ikke på det glutenet som finnes i kornet, men et som er forandret av enzymet transglutaminase-2 ved at en aminosyre er blitt endret. Dette enzymet er det mye av i tarmen, men finnes også andre steder i kroppen. Jeg tviler vel egentlig på at du bruker så mye leppepomade og eventuelt småspiser/slikker på det slik at det utgjør en glutenbelastning, så jeg kan ikke se det store problemet med å bruke slike produktet. Men er du tvil så finnes det "glutenfrie" leppepomade og leppestifter så det er mulig å unngå problemet om tanken på gluteninnholdet plager deg.

Trond S. Halstensen, 22. desember 2016 18.31

Å utdanne seg til kokk når en har cøliaki

Ser at det byr på utfordringer å utdanne seg til kokk når en har cøliaki, men vet du om noen som har utdannet seg etter diagnosen? ...

Ser at det byr på utfordringer å utdanne seg til kokk når en har cøliaki, men vet du om noen som har utdannet seg etter diagnosen?

Helene, 29. november 2016 16:33

Ser problemet, vanskelig å smake mye på glutenhodlig mat, men man kan jo bli en kjempegod kokk av glutenfri mat som det stadig er større etterspørsel etter. Jeg vet ikke om noen som har utdannet seg etter diagnosen, men interessant problemstilling.

Trond S. Halstensen, 30. november 2016 19.59

Kan hun sitte ved samme bord og bake?

Hei, mitt barn har fått diagnosen cøliaki. Hun er invitert på pepperkakebaking i nabolaget. De har tilbudt glutenfri kakedeig til henne, men de andre barna kommer til på bake med hvetemel. Er det ok at hun sitter ved samme bord, evt baker med hvetemel uten å spise selv...

Hei, mitt barn har fått diagnosen cøliaki. Hun er invitert på pepperkakebaking i nabolaget. De har tilbudt glutenfri kakedeig til henne, men de andre barna kommer til på bake med hvetemel. Er det ok at hun sitter ved samme bord, evt baker med hvetemel uten å spise selvsagt? Vil hun kunne få i seg gluten når melet er i "luften"? Har også tenkt på dette i forbindelse med bollebaking og lignende i barnehagen.

Elise, 25. november 2016 13:39

Det skal ikke komme fysisk hvetemel på det hun baker, men ellers er det ingen restriksjoner på å oppholde seg i rom hvor det bakes med vanlig hvetemel, bare ikke spis det. Man reagerer på det man spiser, og man reagerer på enzymforandret gliadin, såkalt deamidert gliadin og da må det spises først.

Trond S. Halstensen, 30. november 2016 19.31

Vil lære mer om glutenfri mat

Kan man ha samme kniv og skjærefjøla når man har cøliaki. Jeg har cøliaki og plages mye med magen og sånn. Men No spise jeg glutenfri. Jeg lure på hvor viktig er å spise rett mat. Finnes det kurs om glutenfri mat. Jeg vil lære mer om det....

Kan man ha samme kniv og skjærefjøla når man har cøliaki. Jeg har cøliaki og plages mye med magen og sånn. Men No spise jeg glutenfri. Jeg lure på hvor viktig er å spise rett mat. Finnes det kurs om glutenfri mat. Jeg vil lære mer om det. Kan du sendte hefte og glutenfri. Finnes det kurs om glutenfri mat i nord Norge. det lure jeg på. Kan dere sendt en hefte til meg at jeg kan bli kjent med det.

Mona B., 17. november 2016 19:09

Ja, det er ikke lett å starte opp med glutenfri kost og det sies så mye fra så mange. Sykehuset i ditt nærområde skal ha "lærings og mestringskurs" som også inkluderer cøliaki. I tillegg må du melde deg inn i NCF og gjennom lokallaget ditt få kontakt med "likemanns apparatet", et system med frivillige cøliakere som hjelper andre cøliakere med cøliaki-relaterte problemer, slik du har med å komme igang med den glutenfrie dietten, som du må holde strikt dersom du vil bli bra i magen og frisk.

Du kan få noe informasjon ved å ta kontakt med ditt lokallag av NCF som kan sende det du trenger. Det er også mye nyttig informasjon i medlemsbladet (glutenfri) som du får tilsendt som medlem.  Lykke til som glutenfri og frisk

Trond S. Halstensen, 23. november 2016 18.13

Håndtering av glutenfri mat

Har nyoppdaget cøliaki. Lager parallellt mat med og uten gluten; hvor viktig er vask av hender, gryter og bestikk mellom melsortene ? ...

Har nyoppdaget cøliaki. Lager parallellt mat med og uten gluten; hvor viktig er vask av hender, gryter og bestikk mellom melsortene ?

Kirsten, 16. november 2016 10:08

Et vanlig problem. Fjern all synlig smuler og ikke lag den glutenfrie maten i kontakt med glutenholdig, lag de i separate fat/kjeler etc. Det skal lite til av vanlig hvetemel/boller/brød før en cøliaker kan reagere.

Trond S. Halstensen, 16. november 2016 19.26

Kan jeg få noen tips?

Hei, jeg er en jente som har cølliaki. Hvordan er det å ha cølliaki? Kan jeg få tips hvordan lager man mat? Jeg kan så lite om cølliaki jeg er ikke vant om det. Kan jeg få tips? ...

Hei, jeg er en jente som har cølliaki. Hvordan er det å ha cølliaki? Kan jeg få tips hvordan lager man mat? Jeg kan så lite om cølliaki jeg er ikke vant om det. Kan jeg få tips?

Mona B., 24. september 2016 23:24

Meld deg inn i Norges cøliakiforening (NCF), delta på møter og bakekurs, spør etter mestringssenteret på sykehuset og les på nettet. Man starter med å melde seg inn i NCF og tar i mot hjelp derfra.

Trond S. Halstensen, 28. september 2016 18.55

Hvor nøye må jeg være med kostholdet?

Hei. Jeg lurer på om det er slik at viss du har diagnosen cøliaki, at du må bruke forkjellig smør, skjærebrett ol. Jeg kan spise f. Eks. en vanlig pizza uten å merke noe særlig. Blir bare oppblåst. Lurer egentlig hvor nøye jeg må væ...

Hei. Jeg lurer på om det er slik at viss du har diagnosen cøliaki, at du må bruke forkjellig smør, skjærebrett ol. Jeg kan spise f. Eks. en vanlig pizza uten å merke noe særlig. Blir bare oppblåst. Lurer egentlig hvor nøye jeg må være ift. skade på tarmen.

Alida, 25. august 2016 14:11

Det er en stor forskjell på å kun fjerne synlige smuler på smør, skjærebrett, etc og å spise en hel glutenholdig pizza. Selvom du ikke reagerer akutt, så starter du opp igjen din autoimmune prosess og sakte men sikkert blir du dårlig igjen, og da kan du bli virkelig dårlig. Hold deg så glutenfri du bare kan, men du behøver ikke være hysterisk å ikke vaske alt som de andre har brukt, men tørk bort synlige smuler etc og bruk sunn glutenfri fornuft, så blir det ikke noe tull senere i livet.

Trond S. Halstensen, 31. august 2016 18.15