Arkiv

Resultat: Ikke-cøliakisk glutensensitivitet (31) viser 1 - 20

Hvordan kan jeg få en riktig diagnose?

Jeg har levd glutenfritt lenge (6 år) fordi jeg blir veldig dårlig da jeg spiser gluten. Eksempelsvis ved inntak av gluten; konstant diare i flere dager etterpå, forstoppelse hvorpå det er så ille at det har utviklet seg tromboserte hemoerrider flere ganger som har gitt...

Jeg har levd glutenfritt lenge (6 år) fordi jeg blir veldig dårlig da jeg spiser gluten. Eksempelsvis ved inntak av gluten; konstant diare i flere dager etterpå, forstoppelse hvorpå det er så ille at det har utviklet seg tromboserte hemoerrider flere ganger som har gitt meg flere sykehusinnleggelser for å åpne/fjerne disse), angst/depresjoner, meget meget trøtt, vært mye plaget med hull i tennene m.m. Dette skjer hver gang jeg får i meg gluten. Vi har cøliaki i familien, selv har jeg negativ blodprøver tTG IgA og Deam glia IgG (men dette kan kanskje ha med at jeg lever glutenfritt?), og negativ HLA-typing. Spørsmålet mitt nå er, hvordan skal jeg forholde meg til dette? Flere steder leser jeg at det ved negativ HLA typing kan cøliaki utelukkes, mens jeg også leser at iallefall 1 % uten HLA-typing kan ha cøliaki likevel. Det er veldig rart at jeg blir så dårlig av hvete (og rug), samtidig som jeg blir så bra/frisk av å holde meg helt unna. Har du noen tips til meg? Det er ikke det at jeg absolutt ønsker meg en cøliaki diagnose, men noe er definitivt ikke som det skal. Hva kan jeg gjøre, eller hvor bør jeg henvises?

Marthe, 26. september 2017 14:53

Dersom man ikke har de riktoge HLA variantene så må de andre tegnene på cøliaki være tydelige før man kan sette en cøliakidiagnose. Ja, når du spiser glutenfritt så vil du ikke lenger ha sykdommen cøliaki, selvom du har diagnosen (frisk på GFD). Det eneste måten du kan undersøke dette på er å spise gluten i en eller annen form. Hvetemel inneholder også FODMAP-karbohydratene: fruktaner som det er såpass mye av i norsk hvetemel at man muligens burde anbefale å glutenprovosere med spelt-brød (like mye gluten, mindre fruktaner), eller annen glutenkilde. Minimum 2 brødskiver i minimum 6 uker eller lengere før man kan forvente at cøliakien bygger seg opp igjen. Dersom man ikke vil spise gluten er det vanskeligere/umulig å få tilstanden diagnostisert. på en måte som NAV godtar. 

Trond S. Halstensen, 27. september 2017 20.24

Hva er det ikke-cøliakisk glutensensitive reagerer på?

Hei. Jeg ser at du tidligere har svart på et spørsmål med, "Vi er mange nå som tviler på at det er gluten i hvetemelet de ikke-cøliakiske glutenoverfølsomme faktisk reagerer på". Min svigermor hørte norske leger snakke på radi...

Hei. Jeg ser at du tidligere har svart på et spørsmål med, "Vi er mange nå som tviler på at det er gluten i hvetemelet de ikke-cøliakiske glutenoverfølsomme faktisk reagerer på". Min svigermor hørte norske leger snakke på radio i Lund om dette tema. Spørsmålet mitt er; Hva heter dette som kanskje flere ikke-cøliakiske glutenoverfølsomme faktisk reagerer på? Vil du også sende en link der jeg kan lese mer om det selv.

Karen Marie S., 22. juni 2017 10:19

Dette er jo upubliserte data fra flere forskningsgrupper som har utført blindet glutenprovosering. Det ser ut til at de fleste reagerer på FODMAP-karbohydrater i hvetemelet: fructaner, og ikke selve gluten. Reaksjonen man har kommer derved mer i gruppen IBS enn i en egen ikke-cøliakisk gluten intoleranse. Men konskevensen for pasientene er det samme, de må holde seg unna hvetemel basert mat. Disse publikasjonene kommer, foreløpig er det kun en Australsk gruppe som har publisert på dette.

Trond S. Halstensen, 28. juni 2017 18.40

Kan det være glutenallerig når blodprøver og biopsi er negative?

Kan en kun ha glutenallergi (ikke cøliaki) uten at immunforsvaret reagerer? Negative blodprøver og biopsi. ...

Kan en kun ha glutenallergi (ikke cøliaki) uten at immunforsvaret reagerer? Negative blodprøver og biopsi.

Jane, 24. mai 2017 06:35

Tja, er du sikker på at det er gluten i hvetemelet du reagerer på? Vi er mange nå som tviler på at det er gluten i hvetemelet de ikke-cøliakiske glutenoverfølsomme faktisk reagerer på. Men uansett så kjenner man ikke mekanismen og det er kun blindet glutenprovosering som kan gi sikker diagnose.

Trond S. Halstensen, 24. mai 2017 19.47

Blir oppblåst og sliten av gluten

Jeg har over lang tid slitt med mageproblemer. Tidligere var det tidvis, så ble det oftere og lengre perioder. Sliter konstant med veldig mye luft/luftsmerter, mye romling. Hele kroppen eser ut og klær blir trange. Kjenner det ofte påvirker humøret mitt å gå med ...

Jeg har over lang tid slitt med mageproblemer. Tidligere var det tidvis, så ble det oftere og lengre perioder. Sliter konstant med veldig mye luft/luftsmerter, mye romling. Hele kroppen eser ut og klær blir trange. Kjenner det ofte påvirker humøret mitt å gå med en slik kropp. Luften som kommer ut lukter fryktelig vondt. Kjenner at når jeg spiser pasta, semule, brød, boller, m.m. så reager magen omtrent med en gang. Begynner å rumle og boble. Merker også at jeg nå reagerer om jeg tar meg en øl eller to. Har hatt forstoppelse flere ganger, alt fra noen dager til opp mot 14 dager. Til vanlig så går jeg på toalettet som regel alt fra et par til flere ganger om dagen, da med en mer bløt og flytende. Det lukter vondt. Den klistrer seg ofte til toalettet, og i det siste så har den også vært flytende noen ganger. Har prøvd meg på glutenfri kost og merket bedring på hele kroppen. Magen ble rolig, ikke luft, mer normale toalettbesøk, klær ble passelig igjen. Legen min sier jeg ikke har cøliaki ut fra blodprøve. Og har en gentest som primært utelukker laktoseintoleranse. Lurer nå på om det kan være kryssreaksjon for hvete pga pollenallergi. Har fått vaksinasjon tidligere for gress og bjørk, og kryssreagerer på flere frukter og grønnsaker pga dette, samt noen nøtter. Er konstant trett, har kommet meg noe men føler fortsatt jeg mangler energi til å være der hvor jeg føler jeg bør være. Spiser variert og sunn kost, med fisk flere ganger per uke. Hva tenker du om dette?

Merete, 2. mai 2017 19:57

Jeg kan nok ikke diagnostisere deg over nettet, så dette må du nesten ta opp med legen din. Plagene dine er nokså typisk for tykktarmskatar, eller IBS som det heter nå. Og da må du søke informasjon om hvordan du skal redusere mengden FODMAP i kosten. Søk på nettet, så ser du at mange har slike problemer.

Trond S. Halstensen, 03. mai 2017 19.32

Hvorfor vente med å skopere datteren min på 3 år, og utsette henne for glutenprovokasjon i 7-årsalderen?

Min datter på 3 år har fått diagnosen non cøliaki glutenintoleranse. Grunnlag for diagnose har vært symptomene magesmerter, diaré med sur lukt, oppblåst mage og tynn ellers, stagnert i vekt og høyde, irritabelt humør, slapp og uendelig sliten...

Min datter på 3 år har fått diagnosen non cøliaki glutenintoleranse. Grunnlag for diagnose har vært symptomene magesmerter, diaré med sur lukt, oppblåst mage og tynn ellers, stagnert i vekt og høyde, irritabelt humør, slapp og uendelig sliten. Tatt Igg/Iga prøver x2 før diett som var negative. Hun ble satt på diett som består av glutenfritt og fritt for meieriprodukter, ca siden nyttår. Hun har det bedre, men har fortsatt nevnte symptomer over, bare i mindre grad. Spesialist innrømmer at det har blitt gjort en feil, at hun skulle ha blitt skolopert før diett. Planen nå er at skopi vil bli gjort i 7-års alderen, med 3 mnd i forkant med glutenprovokasjon. Det er også et håp om at hun skal vokse det av seg i 7-års alderen fra spesialisten sin side. Nå har vi nettopp fått beskjed om at hun har HLA-DQ7,5 i form av HLA-DQ B1*03.01 og HLA-DQA 1*05. Mine spørsmål er: 1. Hva betyr gentest-resultatet? 2. Er det ikke bedre å bare utsette dattera mi for gluten nå og så skopi da tarmen hennes tydeligvis ikke er blitt bra enda (enten fordi det ikke er lenge siden hun har blitt satt på diett, eller fordi hun er veldig sensitiv og fortsatt blir utsatt for gluten via barnehage, kjøkkenredskaper eller småsøsken som spiser gluten)? Hun vil sikkert ikke trenge tre måneder nå. Mtp ernæringsstatus viser alle andre prøver normalverdier. Jeg kjenner at som mor går det veldig inn på meg at hun evt skal være dårlig i tre mnd om tre-fire år. Jeg kan grue meg veldig da det har vært forferdelig når det har vært på det værste. Om 3-4 år har hun begynt på skolen og kan ikke gå med bleie på dager hun er dårlig, som nå når hun er tre år i barnehage. Jeg kjenner også at jeg har vanskelig for å takle at livet vårt skal stå på vent i den tiden fordi det ble gjort en feil i vinter. Vi har flere barn som lider av at mye av tiden går til datteren vår som har vært syk siden august, og fortsatt trenger mye ekstra oppfølging. Jeg tenker mye og ofte på dette.

Eva Mari, 4. april 2017 00:09

Kun 6% av alle med cøliaki har en slik HLA-variant som kun har den ene halvparten av det klassiske cøliaki-HLA-genet (som består av to kjeder en Alfa og en Beta kjede) DQ B1*0201 og HLA A*0501 (såkalt HLA-DQ2.5). Din datter har kun HLA A*0501 kjeden, så hun kan ha cøliaki, men det er veldig uvanlig. Hun hadde klassiske cøliakisymptomer, og det er ingen overraskelse at hun ikke hadde autoantistoffer i blodet da svært mange av de små barna ikke har det (50% av cølikiske barn < 2 år er negative). Så ja hun skulle ha blitt skopert, men biopsien burde nok ha blitt spesialundersøkt med immunhistokjemi for økt diagnostisk treffsikkerhet (kvantisering av intraepiteliale gamma-delta T -celler). Standard når spesialisten har konkludert med cøliaki hos disse barna er å utsette glutenprovoseringen til etter at tennene er ferdig dannet, da ubehandlet cøliaki kan gi varige emaljeskader. Derfor dette med glutenprovosering i 6-7 års alder (egentlig NAV sine regler for å tilstå grunnstønad). Det blir noe helt annet å glutenprovosere en 6-7 åring enn det har vært til nå, og vi vet jo ikke om hun faktisk har cøliaki eller om det er noe annet som plager henne. Men det tar tid å roe ned en cøliakisyk tarm, så de plagene dere fortsatt ser, kan godt skyldes at hun har gått kort tid på glutenfri kost. Og jeg forstår godt at du er bekymret for dynamikken i familen med en så dårlig unge, så derfor støtter jeg konklusjonen om å starte glutenfri kost nå og utsette glutenprovosering til 6-7 års alder. Jeg tror nok barnelegen/pediateren burde konkludere med cøliaki skal de få NAV med på en slik strategi, for det er vel det de mener hun har, er det ikke.

Trond S. Halstensen, 05. april 2017 19.51

Nav ber om ny vurdering av diagnose for datteren vår, hvordan håndterer vi det?

Hei, Vår datter fikk for litt siden et brev fra NAV der de ber om ny vurdering av diagnosen. Da hun først fikk diagnosen i slutten av 2013 var dette på grunnlag av endringer i tarmen som ble oppdaget ved gastroskopi, men det var ikke utslag på blodprøver. Etter noen r...

Hei, Vår datter fikk for litt siden et brev fra NAV der de ber om ny vurdering av diagnosen. Da hun først fikk diagnosen i slutten av 2013 var dette på grunnlag av endringer i tarmen som ble oppdaget ved gastroskopi, men det var ikke utslag på blodprøver. Etter noen runder med NAV ble diagnosen så endret til non-cøliakisk glutenentropati. Vi var skeptiske til diagnosen med tanke på at man da risikerer ny provokasjonsdiett, men legen på Ahus forsikret oss da om at det ikke kom til å bli nødvendig, og at de da kunne skrive erklæring på dette. Når dette brevet kommer fra NAV, så sier den samme legen at hun må på provokasjonsdiett fram til time som er satt opp på Ahus. Siden vi nå etter mange år med mageproblemer endelig har klart å få stabilisert magen hennes, så syntes vi det er veldig vanskelig å skulle gjeninnføre gluten i kosten. Håper vi kan få noen råd til hvordan vi skal håndtere dette videre. Mvh. Peter

Peter, 23. mars 2017 20:20

Hvor gammel var hun ved diagnosetidspunktet? De minste barna <2 år er ofte negative på blodprøver, men med resten av de klassiske cøliaki-tegnene så burde legen kunne ha konkludert med cøliaki og dere ville ha fått grunnstønad frem til hun må glutenprovoseres i 6-7 års alder. Når det endte med en ikke-cøliakisk glutensensitivites diagnose er NAV låst til sine regler som sier noe om at diagnosen skal bekreftes hvert annet år. Det er litt ulik praksis hos NAV for hva man mener med begrepet "bekreftes" Jeg tror det burde holde med en spesialist lege-erklæring som bekrefter at hun fortsatt må spise glutenfri kost. Det er uansett ikke nødvenidg med langvarig glutenprovosering for å påvise ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Det er vistnok en rask reaksjon, innen 3 dager, og hun kan jo ikke provoseres "blindt" på sykehus, så man er nødt til å høre på foreldres observasjon som meddeles til spesialisten (pediater/barnelege) som så bekrefter at fortsatt GFD er nødvendig. Dette er dermed uansett ikke en langvarig cøliaki-utløsende glutenprovokasjon man må igjennom. Men altså dersom hun var 3 år eller yngre og hadde alle andre tegn på cøliaki (HLA-DQ2.5 og eller 8), IgG mot deamidert gliaidin, jernmangel, plager som forsvant på GFD, så burde man konkludert med cøliaki, og NAV ville måttet godtatt det spesialisten hadde konkludert med, men med den bakdelen at hun må bli glutenprovosert i 6-7 årsalder.

Trond S. Halstensen, 29. mars 2017 18.20

Hvordan diagnostisere ikke-cøliakisk glutensensitivitet?

Hei. Jeg har noen spørsmål om ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Spørsmål 1: Finnes det en sammenheng mellom HLA-gentype og ikke-cøliakisk glutensensitivitet? Spørsmål 2: Vil en immunhistokjemisk undersøkelse slå ut dersom en pasient ...

Hei. Jeg har noen spørsmål om ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Spørsmål 1: Finnes det en sammenheng mellom HLA-gentype og ikke-cøliakisk glutensensitivitet? Spørsmål 2: Vil en immunhistokjemisk undersøkelse slå ut dersom en pasient har ikke-cøliakisk glutensensitivitet?

Dag Ivar, 15. mars 2017 12:13

Kort svar: Nei, og nei, må diagnostiseres med klinisk testing.

Trond S. Halstensen, 15. mars 2017 20.45

MS og glutenintoleranse - hvordan få grunnstønad?

Jeg har MS og ble merkbart bedre både i MS-symptomene og de mangeårige mageplagene da jeg sluttet med gluten og melk. Jeg har siden prøvd å provosere med gluten, det holdt i seks uker, da orket jeg ikke følgetilstander lenger. MS-symptomene blir så forverret at ...

Jeg har MS og ble merkbart bedre både i MS-symptomene og de mangeårige mageplagene da jeg sluttet med gluten og melk. Jeg har siden prøvd å provosere med gluten, det holdt i seks uker, da orket jeg ikke følgetilstander lenger. MS-symptomene blir så forverret at jeg ikke makter det. Da jeg har meget store sykdomsutgifter i forbindelse med MS'en, blir det fordyrende kostholdet en enda større byrde. Det hadde derfor vært fint å få en grunnstønad. Jeg tåler definitivt ikke gluten, magen blir også helt forferdelig å leve med. Jeg tok dessverre ikke verken blodprøver eller biopsi før jeg sluttet med å spise gluten. Derfor har jeg ingen utslag. Men jeg har testet positivt på gen testen HLAD-Q8. Hva kan du anbefale meg å gjøre?

Anne, 11. mars 2017 09:40

Merutgiftene dine for MS burde NAV kunne refundere deg i henhold til sine instrukser. Din egendiagnostiserte glutenintoleranse, det være seg cøliaki eller ikke-cøliakisk glutensensitivitet, krever egne diagnostiske prosedyrer og "objektiv påvisbar diagnostisk etester". Da du provoserte deg i 6 uker og ble dårlig igjen burde du ha vært i kontakt med legen din som dermed kunne ha tatt de nødvendige blodprøvene og/eller henvist deg til gastromedisinsk ekspertise for eventuell tynntarmsbiopsi. Dersom det ikke er gjort og du ikke vil glutenprovosere deg engang til, så må du til gastroenterolog og eventuel gjennomføre en åpen/blindet glutenprovosering som rettferdiggjør diagnosen: ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Dine egenopplevelser er ikke nok for NAV. NAV er sære, vanskelige og ikke spesielt gavmilde, så de forlanger legeattest fra spesialist med informasjon om hvordan man fikk diagnosen.

Trond S. Halstensen, 15. mars 2017 18.14

Hva er forskjellen på cøliaki og ikke-cøliakisk glutenintoleranse?

Hei! Kan du forklare forskjellen på cøliaki og ikke-cøliakisk glutenintoleranse? Er sistnevnte også en allergi? Og kan man få nøyaktig de samme symptomene/bli like dårlig av gluten? Er det en diagnose i ICD? ...

Hei! Kan du forklare forskjellen på cøliaki og ikke-cøliakisk glutenintoleranse? Er sistnevnte også en allergi? Og kan man få nøyaktig de samme symptomene/bli like dårlig av gluten? Er det en diagnose i ICD?

Silje, 8. mars 2017 13:28

Cøliaki er en autoimmun sykdomsprosess hvor glutenspising hos genetisk predisponerte individer (HLA-DQ2. og/eller HLA-/DQ8 bærende individer) danner autoantistoff mot transglutaminase 2 (tTG/TG2). NCGS har ukjent mekanisme og det diskuteres om dette er en reell diagfnostisk gruppe. NCGS er kodet:  2017 ICD-10-CM Diagnosis Code K90.41, non celiac glutensensitivity.

Definisjonen av allergi har blitt utvidet i de siste årene så det inkluderer all uønsket immunologisk reaksjon på et ytre antigen, Så siden NCGS ikke har en kjent immunologisk mekanisme ennå, så defineres dette ikke som en allergi.

Trond S. Halstensen, 08. mars 2017 19.52

Kan det være cøliaki eller annen allergisk reaksjon?

Har ved et par anledninger opplevd kraftige magesmerter/luftplager og sterk brekningstendens av å spise hhv. en halv ferdigpizza og én hjemmelaget hvetebolle. Kom ca. 30-60 minutter etter mattinntak. Høres dette mest ut som cøliaki eller noe annet (f.eks. annen allergisk r...

Har ved et par anledninger opplevd kraftige magesmerter/luftplager og sterk brekningstendens av å spise hhv. en halv ferdigpizza og én hjemmelaget hvetebolle. Kom ca. 30-60 minutter etter mattinntak. Høres dette mest ut som cøliaki eller noe annet (f.eks. annen allergisk reaksjon)?

Anders, 8. mar 2017 11:10

Noen cøliakere reagerer relativt raskt, men det gjør de med ikke-cøliakisk glutensensitivitet og de med hveteallergi også, Du bør vel få dette utredet av legen din, mulig du har en hveteallergi (om cøliakidiagnostikken viser at du ikke har cøliaki).

Trond S. Halstensen, 08. mars 2017 19.50

Hva gjør jeg for å få støtte til glutenfri mat?

Ble veldig syk i 2015. Ut å inn av sykehuset og legevakten, fikk morfin for store magesmerter holdt på i 7 uker. På legevakten fikk jeg beskjed om å spise glutenfri mat. Søkte 2 ganger fikk avslag. I oktober spiste jeg 2 brødskiver med gluten.. bl...

Ble veldig syk i 2015. Ut å inn av sykehuset og legevakten, fikk morfin for store magesmerter holdt på i 7 uker. På legevakten fikk jeg beskjed om å spise glutenfri mat. Søkte 2 ganger fikk avslag. I oktober spiste jeg 2 brødskiver med gluten.. ble kjempe dårlig, var sengeliggende i 14 dager, og var til legen og fikk smertespillende sprøyter. Tok tynntarmbiopsi etter 14 dg. Alt for kort tid, skal være 6 uker. Sagosen spesialist skrev et langt brev til nav ternati diagnose cøliaki eller non cøliaki glutenintoleranse Fikk avslag fra nav i dag. Det står i brev. Jeg må leve glutenfritt. Min datter har nettopp fått cøliaki. Hva gjør jeg for å få støtte til glutenfri mat?

Kirsten, mars 2017 15:44

NAV har sine krav om hva som skal til for å invilge grunnstønad. Det er uheldig at du ikke fikk en ordentlig diagnose når du var dårlig første gangen, men etter at du har blitt frisk på glutenfri kost så er det bare en glutenprovosering som gjør deg syk igjen eller påvisbare IgE antistoffer mot hvetemel/gluten (da har du hvete allergi) som NAV kan forholde seg til. Du får ikke gjennomslag før du enten har spist gluten lenge nok til at endringene dine i tarmen er tydlige nok (cøliaki), at du reagerer på gluten uten å vite hva du spiser (blindet glutenprovosering)( ikke-cøliakisk glutensensitivitet), påvisbare IgE antistoffer mot hvetemel, og/eller  hvetemels provosering hos lege med påvisbar reaksjon (Allergi). NAV trenger en objektiv diagnostisk prosedyre før de invilger grunnstønad, og det har de ikke, derfor får du avslag. Sånn er det bare. I tillegg må en legeattest skrives av en spsialist i mage-tarm sykdommer

Trond S. Halstensen, 08. mars 2017 19.05

Barnet mitt har holdt glutenfri diett i eit halvt år, korleis går vi fram for å få påvist cøliaki?

Hei! Om ein har eit barn som har positiv gentest for cøliaki, har hatt nokre symptom som vondt i magen og haudeverk, og har no etter avtale med lege halde oss utan gluten eit halvt år. Då har mageverken og haudepinen vorte vekke. Korleis går vi då vidare fram for &arin...

Hei! Om ein har eit barn som har positiv gentest for cøliaki, har hatt nokre symptom som vondt i magen og haudeverk, og har no etter avtale med lege halde oss utan gluten eit halvt år. Då har mageverken og haudepinen vorte vekke. Korleis går vi då vidare fram for å ev få påvist cøliaki eller ev non glutentivsensitivitet? Kan vere greit å ta med seg nokre tankar om det til neste legetime. Flott at vi har eit slikt fora i NCF som nettpraten. Det er lærerikt og matnyttig. Takk skal du ha.

Hjørdis, 1. mars 2017 17:36

Dette er en vanlig problemstilling, men det er dessverre vanskelig å få cøliakidiagnosen på bakgrunn av klinisk respons på glutenfri kost. Genet for cøliaki har så mange (30%) og 95% av de med genet har ikke cøliaki, så det betyr lite. NAV (og legene) må ha noen konkrete objektive diagnostiske kriterier for å stille diagnosen cøliaki og etter 6 mnd på glutenfri diett så er nok cøliakien behandlet og alle tegn på sykdommer er borte. Da må man glutenprovoseres (helst ikke før 6-7 års alder) for å fremprovosere sykdommen og ta de nødvendige diagnostiske testene som påviser en aktiv cøliaki før man får en NAV-godkjent diagnose. NAV godtar bare cøliakidiagnoser som er satt av en spesialist (pediater, mage-tarm, spesialsit). Så rådet om å teste ut GFD som gjorde barnet symptomfri, har som bivirkning at det kan bli vanskelig å få diagnosen etterpå siden barn ofte nekter å spise gluten dersom de reagerer. Det hadde vært enklere å diagnostisere det før man begynte med glutenfri kost, om mulig.

Trond S. Halstensen, 01. mars 2017 20.04

Kan NCF bruke Glutenreaksjoner eller reaksjoner på gluten som hovedbetegnelse?

Jeg ser av spørsmålene til deg at det er stor forvirring om navn på immunreaksjoner på Gluten. NCF kaller det Glutenintoleranse, mens vi har lært at Cøliaki, Glutenallergi og Gluteintoleranse er 3 helt "ulike" sykdommer eller rettere REAKSJONER på...

Jeg ser av spørsmålene til deg at det er stor forvirring om navn på immunreaksjoner på Gluten. NCF kaller det Glutenintoleranse, mens vi har lært at Cøliaki, Glutenallergi og Gluteintoleranse er 3 helt "ulike" sykdommer eller rettere REAKSJONER på Gluten. Kan NCF bruke Glutenreaksjoner eller reaksjoner på gluten som hovedbetegnelse, og de 3 andre betegnelsene som ulike reaksjoner?

Arthur, 1. mars 2017 09:46

Man kan ha som overbygning at all uønsket reaksjon på gluten er glutenintoleranse, og da inngår cøliaki og ikke-cøliakisk glutensenesetivitet, og ekte IgE mediert glutenallergi i begrepet. Allergi er nå blitt definert som all uønsket immunologisk reaksjon på miljø (ytre) faktorer inkludert matvarer, og da blir allergi et mye videre begrep enn det vi vanligvis forestiller oss. Men ofte forenkles ordbruken når vi  kommuniserer med andre og da kan det bli ordforvirring. En fornorsket versjon kan godt bruke begrepet "Glutenreaksjon" om alle reaksjoner på gluten, som dermed kan deles inn i autoimmune reaksjoner hvor Cøliaki, Dermatitis herpetiformis og Cerebellar ataxiai inngår;  ikke-cøliakisk glutensensitivitet og IgE-mediert allergi (og muligens noen flere undergrupper).

Trond S. Halstensen, 01. mars 2017 19.32

Kan jeg ha ikke-cøliakisk glutensensitivitet eller DH?

Hei! Jeg er en mann på 43 år som har blitt utredet med tanke på cøliaki (blodprøve og biopsi) samt melkeallergi. Ingen positive tester. Jeg har hatt plager en del år, primært med oppblåshet, hyppige dobesøk og hudutslett. Utslett er på &...

Hei! Jeg er en mann på 43 år som har blitt utredet med tanke på cøliaki (blodprøve og biopsi) samt melkeallergi. Ingen positive tester. Jeg har hatt plager en del år, primært med oppblåshet, hyppige dobesøk og hudutslett. Utslett er på øvre del av lår, og er kviselignende uten å klø. Jeg har psoriasis i hodebunn. Autoimmune sykdommer i familien er bl a egne barn med cøliaki. Tenker du dette kan relateres til ikke-cøliakisk glutensensitivitet eller DH? Eller er det andre undersøkelser du anbefaler å ta? Takk for svar!

Sigvart, 22. februar 2017 11:11

Det høres vel mer som om du plages av det vi kaller IBS og da er det kostens innhold av ikke absorberbare karbohydrater som du reagerer på. Det er mange diett lister der ute for en FODMAP redusert diett. Dette har ingenting med cøliaki å gjøre. Hudutslettet ditt har ikke noe med DH (som klør veldig), og er muligens i slektskap med din psoriasis, ta det til en hudlege som får sett på det.

Trond S. Halstensen, 22. februar 2017 21.03

Hvordan blir jeg kvitt glutenintoleranse (ikke cøliaki)?

Hvordan blir jeg kvitt glutenintoleranse (ikke cøliaki) ...

Hvordan blir jeg kvitt glutenintoleranse (ikke cøliaki)

Agathe, 21. februar 2017 17:55

Dersom du virkelig har ikke-cøliakisk glutensensitivitet (heter det nå) og du har fått den grudig diagnostisert (?), så er behandlingen den samme som for cøliaki: Glutenfri mat på samme måte som ved cøliaki, og man kan få NAV-støtte som en cøliaker.

Trond S. Halstensen, 22. februar 2017 20.33

Kan jeg ha cøliaki på tross av negativ blodprøve?

Hei! Har nære slektninger som nettopp har blitt diagnotisert med cøliaki. Jeg tok derfor en blodprøve for å sjekke, ettersom jeg har en del vage symptomer som kan skyldes cøliaki. Resultat fra prøve: B-eosinofile 0-0.6 0.1 B-hemoglobin 13.4-17 15.4 B-Leukocytt...

Hei! Har nære slektninger som nettopp har blitt diagnotisert med cøliaki. Jeg tok derfor en blodprøve for å sjekke, ettersom jeg har en del vage symptomer som kan skyldes cøliaki. Resultat fra prøve: B-eosinofile 0-0.6 0.1 B-hemoglobin 13.4-17 15.4 B-Leukocytter 3.5-10 4.9 B-MCH 27-33 31 B-Trombocytter 145-390 209 Pt-GFR .. >90 S-A- [7 1 vevstranglutaminase IgA S-IgA 0.83-4.6 3.78 S-Kreatinin 60-105 75 Den var altså negativ, men så er ikke blodprøvene en helt sikker kilde for om man har cøliaki eller ikke. Leste om flere som har hatt IgA nivåer innenfor referansenivå, men IgG er positivt, og for disse folkene viste det seg at de hadde cøliaki. Er ikke dette målt i min blodprøve? Og så leste jeg om en annen type blodprøve (Deamidated Gliadin Peptide IgG) som visstnok skal være mer nøyaktig, har du kjennskap til denne? Har hatt glutenfri diett i snart en mnd. og det føles bedre, symptomer svinner, om dette er på grunn av placebo eller ikke vet jeg ikke, men skulle gjerne likt å fått en avklaring hele situasjonen, så om du hadde hatt svar på mine spørsmål hadde det vært nydelig. Takk på forhånd! Mvh Stian

Stian, 16. februar 2017 16:08

Vel Du har ikke IgA mangel, ved IgA mangel så er IgA-anti tTG lav, men IgG mot tTG er høy ved ubehandlet cøliaki. IgG mot deamidert gliaidn er muligens mer følsom, men mer uspesifikk, dvs mange normale har forhøyet nivå. Dersom det var cøliakien som var årsaken til dine plager, så burde du ha hatt tegn på den autoimmune prosessen cøliaki er ved påvisning av IgA mot tTG (Transglutaminase 2, TG2), forutsatt at du spise gluten tilsvarende to brødskiver pr. dag. Men det er mange andre årsaker til å være uggen i magen, inkludert slikt som blir bra av å kutte ut brød, som ikke er cøliaki. Så du behøver ikke ha cøliaki fordi om magen blir bedre av brødfri mat. FODMAP finnes i brød som fruktaner, så du kan også ha en IBS lignende mageplage som bedres på FODMAP redusert diett (søk på FODMAP på nettet)

Trond S. Halstensen, 22. februar 2017 19.15

Hvordan skal jeg kunne greie å spise gluten i flere uker før en undersøkelse?

Jeg ble anbefalt å spise glutenfritt en periode og opplever nå å få kraftige reaksjoner når jeg får glutenholdig mat. Ca. etter 18 timer får jeg smerter, diaré og blir generelt dårlig som om jeg har influensa. Spørsmålet mitt er: &n...

Jeg ble anbefalt å spise glutenfritt en periode og opplever nå å få kraftige reaksjoner når jeg får glutenholdig mat. Ca. etter 18 timer får jeg smerter, diaré og blir generelt dårlig som om jeg har influensa. Spørsmålet mitt er:  - Jeg har hørt at alle som holder seg borte fra gluten en lang periode vil reagere når en spiser mat med gluten. Stemmer det? Jeg har ikke funnet svaret på det noen plass. Jeg er forøvrig henvist til Rikshospitalet for utredning, men forstår ikke hvordan jeg skal kunne greie å spise gluten i flere uker før en undersøkelse, når jeg reagerer så kraftig på et par brødskiver. Vet du om det utføres provokasjons-tester for å sjekke ikke-cøliakisk glutensensitivitet på vestlandet? Jeg bor i Stavanger. På forhånd takk for hjelpen!

Hilde, 10. februar 2017 16:27

ranligvis reagerer man ikke på periodespising av glutenholdig mat. Så dersom du reagerer så kraftig på brød/hvetmelsbasert mat så er det noe i dette du reagerer på, enten  gluten eller noe annet. Jeg tror RH har et prosjekt som baserer seg på kortvarig glutenprovokasjon og påvisning av sirkulerende gliadin reagerende T-celler, som er økt ved cøliaki. Haukland (og Lovisenberg) har et prosjekt med blindet glutenprovosering for påvisning av ikke-cøliakisk glutensensitivitet så det er mulig å kartlegge reaksjonen din, men enkelt er det ikke.

Trond S. Halstensen, 22. februar 2017 18.26

Kan hun ha cøliaki?

Hei! Jeg har en datter på 7 år som er plaget med mye magesmerter. Hun har negativ vevstransglutaminase, kun forhøyet Iga total på 233. ( det sier meg ikke noe). De siste månedene har hun mye dårlig humør og sinne hjemme, på skolen "lukker" ...

Hei! Jeg har en datter på 7 år som er plaget med mye magesmerter. Hun har negativ vevstransglutaminase, kun forhøyet Iga total på 233. ( det sier meg ikke noe). De siste månedene har hun mye dårlig humør og sinne hjemme, på skolen "lukker" hun seg. Vil ofte ikke gjøre det de skal, vil ikke svare, vil sjelden leke med andre etc. Det er ikke noen som er stygge mot henne, så tror ikke det er noen årsak. Jeg har tenkt om det kan være noe mat hun reagerer på da hun ikke er i form. Siden jeg har cøliaki selv, har vi i første omgang prøvd glutenfritt. Hun er utilpass, og synes selv ikke det er greit å ha det sånn. Derfor var hun med på å prøve. Etter en uke ville hun ikke spise glutenfritt mer. Spiste da gluten igjen i to dager. Fikk mer magevondt, og nå vil hun begynne med glutenfritt igjen. Kan hun ha cøliaki uten positiv blodprøve, eller "bare" være glutensensitiv? Gastroskopi er kanskje å dra det litt langt, er det noe vi kan gjøre for å undersøke nærmere? Jeg tenker jo at det er litt dumt å fortsette med glutenfritt hvis hun burde utredes nærmere først.

Celine, 07. februar 2017 11:22

Det er dette som er så vanskelig. Ja selvsagt kan hun ha en seronegativ cøliaki, men dersom dere fortsetter ned glutenfri mat så forsvinner tegnene på en eventuelle cøliaki og da er det ikke mulig å diagnostisere den. Hun må være syk for at man skal kunne diagnostisere sykdommen (cøliaki). Men det er mange andre årsaker til magevondt enn cøliaki/glutensensitivitet, så dere bør vel gjøre kostendringer i samråd med lege og om dere har tilgang til en ernæringsfysiolog, for ellers kan det lett bli vanskelig å gjennomføre kostendringer. Gastroskopi er ikke å dra det for langt om hun har andre tegn på cøliaki som jernmangel (B12 mangl), den riktige vevstypen, etc men er det bare magevondt så vil man nok også tenke i andre baner.

Det er noen som reagerer på gluten uten å ha cøliaki, men det er vanskeligere å dokumentere, så NAV gir ikke så lett grunnstønad. Dersom man er enige om at hun ikke kan ha cøliaki så kan man godt legge om til glutenfri mat og se om ikke det bedrer situasjonen.

Trond S. Halstensen, 08. februar 2017 20.15

Kan hun ha glutenintoleranse eller cøliaki?

Hei Har ei datter på snart 10 år som har slitet med magen siden 6 md alder. Vært innlagt på sykehuset 2 ganger grunnet obstipasjon. Siste gangen startet vi med et tømmeregime med movicol som hun tok 2 ganger morgen og kveld i nesten et år. Det ble på sykehu...

Hei Har ei datter på snart 10 år som har slitet med magen siden 6 md alder. Vært innlagt på sykehuset 2 ganger grunnet obstipasjon. Siste gangen startet vi med et tømmeregime med movicol som hun tok 2 ganger morgen og kveld i nesten et år. Det ble på sykehuset testet via blodprøver for cøIiaki noe hun ikke hadde. I dag er magen hennes forsåvidt grei. Hun går flere ganger på do i døgnet men jeg har en følelse at det kommet litt avføring hver gang men ikke nok til at hun tømmes fulstedig. Magen til min datter er til tider svært utspendt og hard. Man ser en tydelig forskjell før og etter hun har vært på toalettet. Slipper ut en masse luft også på natten. Hun har store lese og skrivevansker i skolen. Tannlegen oppdaget også emaljeskader på de nye tennene som kommer. Min datter er overvektig men i stadig aktivitet, men er veldig stiv og støl i kroppen noe som hemmer henne i fysisk aktivitet og lek. Jeg vet min datter ikke har cøliaki men tanken om glutenintoleranse er der. Kan dette høres ut som intoleranse? burde jeg kutte ut gluten i kosten en periode for å undersøke?

Susanne , 06. februar 2017 22:39

Hun kan fortsatt ha cøliaki. Selv om tannemaljeskade er vanlig hos barn er det mye vanligere hos barn som hadde ubehandlet cøliaki mens tennene ble dannet. I tillegg så høres det ut som om det er mer enn bare forstoppelsen som er problemet. Plagene er også sammenfallende med de som i dag diagnostiseres med irritabel tykktarmsyndrom (IBS) og hvor man anbefaler en kost som har redusert mengde med såkalt FODMAP, men jeg synes ikke dere skal starte endringer i kosten uten oppfølgning fra sykehus/ klinisk ernæringsfysiolog. Litt avhengig av hvor dere bor i landet, men om dere fikk henne til vurdering for cøliaki på Drammen sykehus, så kan jeg få sett på biopsien hennes og avklare om det foreligger en cøliaki eller ikke. Så jeg anbefaler ikke å kutte ut gluten "for å se", uten at man først har gått igjennom full utredning for cøliaki. Har hun en vevstype som kan gi cøliaki?  

Når det er sagt så ja, kumelk og hvetemel er de klassiske  syndere ved obstipasjon/diare problemer. I tillegg kommer FODMAP rike matvarer ved IBS.

Trond S. Halstensen, 08. februar 2017 20.02

Hva gir rett til grunnstønad?

Hvis man har IBS (og ikke kan spise noe med gluten i), kan det da søkes om grunnstønad? ...

Hvis man har IBS (og ikke kan spise noe med gluten i), kan det da søkes om grunnstønad?

Nina, 31. januar 2017 10:54

Du kan jo alltids søke med en legeattest fra en mage-tarm spesialist, men det er ikke gluten i hvetemelet du reagerer på ved IBS, det er de ikke-absorberbare karbohydratene du reagerer på og de er det også mye av i norsk hvetemel (fruktaner). Men vi finner at ca 20% av IBS pasientene har en underliggende cøliaki. Så hva har du egentlig: ikke-cøliakisk glutensensitivitet, cøliaki eller IBS? Grunnstønad får man for de to første diagnosene.

Trond S. Halstensen, 01. februar 2017 19.59