Arkiv

Resultat: Merking av glutenfri mat (44) viser 1 - 20

Sara, 5. juni 2018 07:26

Sønnen min har akkurat fått diagnosen cøliaki og prøver å få en oversikt over hva han kan spise. Har skjønt at havre er glutenfritt. Men jeg finner ikke noe hel havre eller havrekli merket med glutenfri. Står ofte kan inneholde spor av gluten st&ar...

Sønnen min har akkurat fått diagnosen cøliaki og prøver å få en oversikt over hva han kan spise. Har skjønt at havre er glutenfritt. Men jeg finner ikke noe hel havre eller havrekli merket med glutenfri. Står ofte kan inneholde spor av gluten står det. Kan han da spise dette? Har også funnet hele amaranth frø og quinoa, men det står ikke spesifisert at de er glutenfrie selv om de er naturlig glutenfrie. Kan han spise det?

Sara, 5. juni 2018 07:26

Som du ser så er merkingsreglene slik at dersom det er tilsatt noe fra hvete, så står det det i innholdfortegnelsen. Naturlig glutenfrie produkter er ikke merket glutenfrie, selvom de er glutenfrie. Havre kan inneholde spor av hvete pga forurensing fra produksjonen, så det finnes spesialdyrket havre som dyrkes på kornåkre langt unna annen kornproduksjon slik at de er ikke forurenset med andre kornsorter. Jeg tror Rema har dette.

Trond S. Halstensen, 06. juni 2018 18.41

Jeg tør ikke spise i kantinen etter dette, hva bør jeg gjøre?

Jeg ble dårlig etter å ha spist tomatsuppe med "glutenfri makaroni". Det var ikke haket av for allergenet hvete, men suppen inneholdt melk. Jeg okkuperte et toalett p.g.a. magesmerter (kramper) med tilhørende diaré og oppkast i en times tid ca.3 timer etter lunsj,...

Jeg ble dårlig etter å ha spist tomatsuppe med "glutenfri makaroni". Det var ikke haket av for allergenet hvete, men suppen inneholdt melk. Jeg okkuperte et toalett p.g.a. magesmerter (kramper) med tilhørende diaré og oppkast i en times tid ca.3 timer etter lunsj, noe som samsvarer med tidligere episoder jeg har hatt ved uhell med gluten. Jeg har klaget til kantinen og fortalt dem at jeg ble gluten-forgiftet i kantinen, men de ber meg "oppsøke lege for å få tatt prøver for å påvise dette. " Hvorfor de ber meg om dette, aner jeg ikke, hvilke prøver skulle jeg i så tilfelle be om? Hva bør jeg gjøre med denne saken? Jeg tør ikke spise i kantinen etter dette. Føler jeg ikke blir trodd og ikke blir tatt på alvor. Jeg kan jo ta med meg matpakke på jobb, men kan ikke helt akseptere at det er sånn det skal være.

Sissel, 31. mai 2018 16:03

Vi har ingen rutinemessig metode til å påvise at du ble syk av hvete som du har spist (i kantinen). Det finnes metoder men kun benyttet i forskningsmessig påvisning av at personer har spist gluten. Det beste er om det fantes prøver av tomatsuppen. Det at den inneholdt glutenfrie makaroni garanterer jo ikke for at man har brukt hvetemelsinneholdende tomatsuppe. De må jo ha en oppskrift som du skriftlig kan be om å få se. Du bør klage skriftlig, og beskrive hvorfor du tror de må ha benyttet en hvetemelsinneholdende tomatsuppe (basis). I tillegg kan du muligens melde reaksjonen inn til Folkehelsa som har et melderegister for alvorlig matvare allergi/intoleranse

:https://www.fhi.no/publ/2011/nasjonalt-register-for-alvorlige-al/ 

Det du beskriver må regnes som alvorlig reaksjon på mat.

 

Trond S. Halstensen, 06. juni 2018 17.57

Kan proteinekstrakt av hvete være glutenfritt?

Hei, på et produkt står det "inneholder proteinekstrakt av hvete, glutenfri", er dette noe man kan stole på? ...

Hei, på et produkt står det "inneholder proteinekstrakt av hvete, glutenfri", er dette noe man kan stole på?

Linn, 4. april 2018 09:00

I utgangspunktet ja, skal de kunne merke det slik så må de ha målt at det ekstraktet de bruker ikke inneholder gluten (<20 ppm).

Trond S. Halstensen, 04. april 2018 19.04

Er det gluten i nygrillet kylling?

Hei, lurte på nygrillet kylling - er det noe gluten i det? ...

Hei, lurte på nygrillet kylling - er det noe gluten i det?

Anette, 3.april 2018 18:00

I utgangspunktet er kylling glutenfri, men den marinaden/krydderet man dynker på kyllingen med, kan nok variere fra sted til sted. Her vet jeg ikke om man kan garantere at marinaden er glutenfri, men butikken du kjøper kyllingen i burde kunne svare deg om marinaden inneholder gluten eller hvetemel (som er det som merkes).

Trond S. Halstensen, 04. april 2018 18.57

Når er hvetestivelse trygt?

Hei. Jeg forsøker å finne ut av når hvetestivelse er trygt og når det ikke er det, og har funnet følgende: Hvetestivelse under 20 ppm anses som glutenfri, og hvis den ikke er glutenfri så skal det alltid oppgis. Mitt spørsmål er da hvordan dette opp...

Hei. Jeg forsøker å finne ut av når hvetestivelse er trygt og når det ikke er det, og har funnet følgende: Hvetestivelse under 20 ppm anses som glutenfri, og hvis den ikke er glutenfri så skal det alltid oppgis. Mitt spørsmål er da hvordan dette oppgis? Oppgis det ved at det står hvetestivelse (gluten) / stivelse (gluten)? Eller oppgis det kun med uthevet skrift, og i såfall, hva er forskjellen på HVETEstivelse og HVETESTIVELSE sett med cøliaki-øyne?

Beathe, 28. mars 2018 18:03

Det alller meste, om ikke all hvetestivelse som brukes i cøliakimat, er nå glutenfri (<20 mg gluten/kg). Det må angis at maten inneholder ingredienser hentet fra hvete, så for å synliggjøre at produktet inneholder hvete, men at dette er glutenfri hvetestivelse, så står det enkelte steder: "inneholder hvete (glutenfri hvetestivelse)". Det er flere enn cøliakere som ikke tåler hvete (hveteallergier). Det er ingen forskjell på hvordan produsenten har valgt å skrive hvetestivelse. Men hvetestivelse kan inneholde fruktaner som endel cøliakere ikke tåler siden det utløser irritabel tykktarmsyndrom (IBS) fordi det er et FODMAP karbohydrat. Vi antar at det er årsaken til at noen cøliakere ikke tåler hvetestivelse, men vi mangler vitenskaplige bevis på at det er slik (men det kommer sikkert snart, nå som ikke-cøliakisk glutensensitivitet har vist seg å egentlig være IBS utløst av fruktaner i hvetemel).

Trond S. Halstensen, 28. mars 2018 19.18

Freia sier at sjokoladene deres inneholder 20-50 per 1000 enheter, er det over grensen for

Hei! Jeg er nylig diagnostisert med cøliaki og prøver å orientere meg i landskapet. Jeg har snakket med Freia i dag vedrørende deres sjokolader, fordi det står at de kan inneholde hvete. Min lege sier at "spor av" vil si [20 per 1000 enheter og at dette ans...

Hei! Jeg er nylig diagnostisert med cøliaki og prøver å orientere meg i landskapet. Jeg har snakket med Freia i dag vedrørende deres sjokolader, fordi det står at de kan inneholde hvete. Min lege sier at "spor av" vil si [20 per 1000 enheter og at dette ansees for glutenfritt. Freia sier at sjokoladene deres inneholder 20-50 per 1000 enheter, og dermed overskrider det grensen for "spor av", og mitt spørsmål er om vi dermed er innen "forbudt område"?

Ole Henry, 28. mars 2018 13:38

Egentlig ikke. Vi har 2 grensenivåerfor hvor mye gluten man kan ha i mat til cøliakere, man har det som vi betrakter som glutenfri som har en praktisk nedre målbarhetsgrense som er 20 mg gluten/ kg (20 part pr million = 20 ppm). I tillegg er det en såkalt lav-glutengrense som også betraktes som greit for cøliakere å konsumere, dette har sammenheng med tidligere grenser for gluten i hvetestivelse (maks 200 ppm i tørrstoffet). Her angir man at 100 mg /gluten pr kg ferdig mat er akseptabelt for cøliakere. Dermed er Freia sin sjokolade innenfor det vi da kan betrakte som en lav-gluten grense, og ansett å  være greit for de fleste cøliakere å konsumere. Det er en viss diskusjon om noen cøliakere er spesielt følsomme for svært lave nivåer med gluten, men ingen systematiske undersøkelser har kunnet bektrefte dette. Så vi kan betrakte dette som "innafor".

 

Trond S. Halstensen, 28. mars 2018 18.52

Er det gluten i maltodextrin?

Hei, kjøpte noe kyllingbryst i Sverige på den står det, salt stabilisator (409), maltodextrin og dextrose. Er det gluten i dette produktet? Jeg har lest at i maltodextrin pleier det å være stivelse fra hvete generelt i Europa. Det står ingenting om hva slags stiv...

Hei, kjøpte noe kyllingbryst i Sverige på den står det, salt stabilisator (409), maltodextrin og dextrose. Er det gluten i dette produktet? Jeg har lest at i maltodextrin pleier det å være stivelse fra hvete generelt i Europa. Det står ingenting om hva slags stivelse det er heller.

Anette, 25. mars 2018 19:23

Glutenfritt er definert som at det inneholder mindre enn 20 mg gluten pr kg tørrstoff. Hvetestivelsen er nå glutenfri og maltodexdrin (spaltet hvetestivelse) er et renset industrielt glutenfritt produkt.

Trond S. Halstensen, 28. mars 2018 08.03

Kan akutt anfall med magevondt bety at jeg har fått i meg gluten?

Hei, i dag morges fikk jeg akutt vondt i magen, diaré, kaldsvette, svimmel og besvimte på badegulvet. Det er samme type magevondt som jeg fikk før cøliakidiagnose for snart fire år siden. Jeg har fått slike anfall noen ganger, og lurer på om det betyr at ...

Hei, i dag morges fikk jeg akutt vondt i magen, diaré, kaldsvette, svimmel og besvimte på badegulvet. Det er samme type magevondt som jeg fikk før cøliakidiagnose for snart fire år siden. Jeg har fått slike anfall noen ganger, og lurer på om det betyr at jeg har fått i meg gluten? I går spiste jeg fiskekokk til middag, i den var det kokosmelk og Santa Maria Asian Spices Paneng red curry. Den inneholder forskjellige krydder og fiskesauspulver. Hvor kan en enklest mulig sjekke ingredienser for gluten? Er det noe på nett for det? Har Ingrediensleksikon, men mye som ikke står der. Hvor fort vil jeg bli syk hvis jeg får i meg gluten? Her var det jo gått over 12 timer.

Bodil, 21. mars 2018 17:27

Veldig vanskelig å svare på. Vanligvis gir ikke gluten slike akutte reaksjoner hos cøliakere, det høres nærmest ut som en akutt allergisk (anafylaktisk) reaksjon, men det pleier ikke komme 12 timer etterpå, så spørsmålet er hva du spiste til frokost før du ble dårlig?

Alle varer skal merkes om de inneholder noen bestandeler fra hvete/bygg/rug, så det skal stå på innholdsfortegnelsen.

Det kan være vanskelig å finne ut av slike reaksjoner, om de da ikke kommer igjen. Det varierer veldig når man blir syk etter gluteninntak (om man blir syk)  så det er vanskelig for meg å si noe spesielt om det.

Trond S. Halstensen, 21. mars 2018 21.53

Har glukose noe med gluten å gjøre?

Hei jeg blir litt usikker når det står forskjellige ingredienser som foreksempel glukose, når jeg kjøper rent kyllingfilet. Har det noe med gluten å gjøre? ...

Hei jeg blir litt usikker når det står forskjellige ingredienser som foreksempel glukose, når jeg kjøper rent kyllingfilet. Har det noe med gluten å gjøre?

Anette, 19. mars 2018 10:12

Nei, glukose er druesukker og har ingenting med gluten å gjøre

Trond S. Halstensen, 21. mars 2018 19.11

Har det kommet en ny lignende app i stedet for Check Content?

Jeg har hørt at applikasjonen Check Content har gått ut. Har det kommet en ny lignende app i stedet? ...

Jeg har hørt at applikasjonen Check Content har gått ut. Har det kommet en ny lignende app i stedet?

Tulla, 28. februar 2018 09:57

Den ligger fortsatt der ute, så jeg vet ikke.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.checkcontent&hl=no

 

Trond S. Halstensen, 28. februar 2018 20.05

Er det gluten i quinoa?

Hei. Jeg har hatt cøliaki i mange år. Mitt spørsmål er om quinoa er glutenfritt? Grunnen til at jeg spør er at jeg har spist quinoa før uten problemer. Men i dag så jeg "glutenfri quinoa" i en butikkhylle, og den kostet dobb...

Hei. Jeg har hatt cøliaki i mange år. Mitt spørsmål er om quinoa er glutenfritt? Grunnen til at jeg spør er at jeg har spist quinoa før uten problemer. Men i dag så jeg "glutenfri quinoa" i en butikkhylle, og den kostet dobbelt så mye som en "vanlig quinoa" Jeg trodde quinoa teknisk sett var glutenfritt?
 

Maynur, 26. februar 2018 18:28

Quinoa er glutenfri. Så er spørsmålet om den nå dyrkes i nærheten av hveteåkere, og om det er fare for at hvetekorn (eller bygg/rug korn) kommer over og blir høstet sammen med Quinoa, slik problemet har vært med havre (De har startet dyrkning av dette i Norge). Det er mulig noen vil utnytte usikkerheten ved å markedsføre quinoa som glutenfritt, men det er strengt tatt ikke lovlig markedsføring, da selve Quinoa er glutenfri (de må heller kalle det spesialdyrket quinoa som ikke inneholder tilblanding av glutenholdige kornsorter). Quinoa dyrkes tradisjonelt i høyere strøk i Sør-Amerika, steder som vel ikke dyrker hvete/bygg/rug, så jeg antar at selv umerket Quinoa er glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 28. februar 2018 19.17

Er soya og soyabønner det samme?

Hei, er soya og soyabønner det samme? Og er de glutenfri? ...

Hei, er soya og soyabønner det samme? Og er de glutenfri?

Ivar, 21. februar 2018 22:55

Soya som soya tilsatt mat er det samme som soyabønner. Soyasaus er en blanding av mer enn bare soyabønner. Soyasaus kan inneholde ulike mengder hvetemel som fortykningsmiddel, så da må du se på innholdsfortegnelsen. Det finnes soyasausvarianter som er helt glutenfrie, og det finnes varianter som inneholder noe hvetemel. Derfor kan vi ikke gi et entydig svar.

Trond S. Halstensen, 28. februar 2018 18.18

Ida, 21. februar 2018 20:37

Hei, jeg lurte på om soya er glutenfri? ...

Hei, jeg lurte på om soya er glutenfri?

Ida, 21. februar 2018 20:37

Soya som soyabønner er glutenfritt (gluten eller gluten-liknende proteiner finnes bare i kornsortene hvete, bygg og rug). Soyasaus kan inneholde ulike mengder hvetemel som fortykningsmiddel, så da må du se på innholdsfortegnelsen. Det finnes soyasausvarianter som er helt glutenfrie, og det finnes varianter som inneholder noe hvetemel. Derfor kan vi ikke gi et entydig svar.

Trond S. Halstensen, 28. februar 2018 18.14

Er soyalectin glutenfritt?

Innehåller sojalecitin gluten? Det står inte med i er ingrediens-lista. ...

Innehåller sojalecitin gluten? Det står inte med i er ingrediens-lista.

Vera, 10. februar 2018 18:37

Det svenske Livsmädelverket (ala vårt mattilsyn) skriver på sine hjemmesider: "Av sojabönor tillverkas även sojalecitin (E322), som används som emulgeringsmedel för att blanda fett och vatten. Sojalecitin i sig orsakar inte allergiska reaktioner, men innehåller i regel små rester av protein från framställningen, vilket möjligen hos den mest känslige kan utgöra ett problem". Problemet de her sikter til er de som er allergiske mot sojaproteiner. Soja er glutenfritt, så sojalectin er også glutenfritt

 

 

Trond S. Halstensen, 14. februar 2018 19.13

Vil gluten alltid være utevet i ingredienslisten?

Hei. Jeg har et barn som fikk diagnosen cøliaki for et halvt år siden. Føler det har gått bedre enn forventet, men fremdeles er jeg usikker på en del ting, blant annet ingredienser. Når et produkt inneholder gluten, vil det da alltid være uthevet på ...

Hei. Jeg har et barn som fikk diagnosen cøliaki for et halvt år siden. Føler det har gått bedre enn forventet, men fremdeles er jeg usikker på en del ting, blant annet ingredienser. Når et produkt inneholder gluten, vil det da alltid være uthevet på ingredienslisten? Om det er er malt i - vil da malt være uthevet slik at vi kan sjekke om den inneholder gluten? Har prøvd å lese og scanne produkter via apper o.l., men f.eks. Pringles paprika - inneholder denne gluten eller ikke? Jeg har søkt på nett og brukt app- hvor det står at den inneholder gluten. Men når jeg leser på boksen finner jeg ikke noe som inneholder gluten - kun hvetestivelse - som skal være greit for personer med cøliaki? Setter stor pris på all hjelp! Mvh Mamma til cøliaki- barn

TS, 5. februar 2018 17:54

Forstår at du synes dette er vanskelig. Det skal stå eksplisitt at det er tilsatt en glutenhodlig komponent. Noen har fått lov til å merke: " inneholder hvete (glutenfri hvetestivelse)". Malt er spiret byggkorn. Og da blir ting mer komplisert, fordi selve spiringsprosessen induserer enzymer som spalter byggets "gluten" kalt Hordein. Men hvor komplett Hordein er spaltet, og om det fortsatt er mye cøliaki-reagerende Hordein igjen, er umulig å vite før man måler. Samtidig så vet vi at man kan spise opptil 100 mg gluten /kg mat uten at  det er skadlig for de fleste cøliakerere (kalles lav-gluten grensen), og hvor mye malt spiser man egentlig til et måltid? Jeg har tatt kontakt med produsentene og forhørt meg om de  vet hvor mye Hordein /"gluten" det er i maltekstraktene deres. Men før vi vet så bør man vel være forsiktig med bruken av maltekstraktholdige varer også. Det er stor variasjon på hvor mye gluten/hordein man tåler.

Trond S. Halstensen, 07. februar 2018 19.10

Er det gluten i byggsirup?

Hei, og tusen takk for at du gjør hverdagen lettere for meg med alle dine gode svar! Jeg lurer på om det er gluten i byggsirup? Jeg fant det i innholdsfortegnelsen på en eske konfekt, men finner ikke noe om det noe annet sted. ...

Hei, og tusen takk for at du gjør hverdagen lettere for meg med alle dine gode svar! Jeg lurer på om det er gluten i byggsirup? Jeg fant det i innholdsfortegnelsen på en eske konfekt, men finner ikke noe om det noe annet sted.

Kirsti, 3. februar 2018 20:13

Bygg inneholder et gluten-liknende protein kalt Hordein. Det er relativt mye mindre hordein i bygg enn det er gluten i hvete. Hordein er så likt gluten at cøliakipasienter reagerer på hordein.

Byggsirup er varmebehandlet bygg-stivelse, og på samme måte som hvetestivelse kan inneholde noe gluten (men er nå stort sett glutenfritt), så kan byggstivelsen inneholde noe hordein, men vi vet ikke hvor mye. Jeg har kontaktet Freia og bedt om data på Hordein inneholdet i den byggstivelsen de bruker i sjokoladeproduksjonen og hvor mye hordein det er i deres maltekstrakt (spiret bygg, spiring bryter ned hordeinet, men hvor mye er usikkert). 

I utgangspunktet er det nok lite hordein i byggsirup og man spiser ikke så mange konfekter, så summa summarum burde noen konfektbiter kunne gå greit, men det hadde vært fint å vite hvor mye Hordein det er i byggmaltet. Hvilken fabrikant var konfekten fra?

Trond S. Halstensen, 07. februar 2018 18.32

Er maltodekstrin glutenfritt?

Prøver å finne ut om maltodekstrin er glutenfritt. Er det slik at det skal stå hva det er laget av: mais, hvete, potet, for å være sikker på om det er glutenfritt? Eller er det i utgangspunkt glutenfritt? ...

Prøver å finne ut om maltodekstrin er glutenfritt. Er det slik at det skal stå hva det er laget av: mais, hvete, potet, for å være sikker på om det er glutenfritt? Eller er det i utgangspunkt glutenfritt?

Astrid, 31.januar 2018 18:47

Maltodextrin er glutenfritt, uavhengig av kilden. Det er et høyrenset delvis spaltet stivelse. 

Trond S. Halstensen, 31. januar 2018 20.27

Er Stratos glutenfri?

Hei lurte på om Stratos er glutenfri? ...

Hei lurte på om Stratos er glutenfri?

Birgitte, 31. januar 2018 18:50

Generelt må man ty til produsentens informasjon, og siden alle produkter som er tilsatt hvetemel skal ha dette merket, så ser man fra produsentens hjemmeside at stratos ikke er tilsatt noe fra hveteml (gluten). Så da er den nok glutenfri.

Trond S. Halstensen, 31. januar 2018 20.24

Er "spor av gluten" ok?

Hei, jeg har nettopp fått påvist cøliaki. Prøver selvsagt å legge om kosten. På noe produkter står det at det kan være spor av gluten. Er det individuelt hvordan den enkelte er, og hvordan kan en i så fall finne ut om spor av gluten eventu...

Hei, jeg har nettopp fått påvist cøliaki. Prøver selvsagt å legge om kosten. På noe produkter står det at det kan være spor av gluten. Er det individuelt hvordan den enkelte er, og hvordan kan en i så fall finne ut om spor av gluten eventuelt er ok?

Trygve, 31. januar 2018 16:30

Vi har den grunnholdningen av "kan inneholde spor av" er en juridisk beskyttelsesmerking for å unngå strafferettslig forfølgelse, men at man ikke med hensik har tilsatt hvetemel/gluten. Som oftest spiller dette ingen rolle for en cøliaker, så vi pleier å si at dette kan trygt konsumeres, men vi er litt usikker på Freia som har merket "inneholder spor av" da de visstnok resirkulerer brekasjesjokolade og da kan det komme hvetemels (kjeks) over i sjokolademassen som det lages vanlig melkesjokolade av. Vi vet ikke helt hvor mye det er snakk om og om det betyr noe, men vi er blitt litt mer forsiktig med denne merkingen før vi vet med sikkerhet at det ikke betyr noe. Man har jo også en "lav-gluten" grensen som tillater inntil 100 mg gluten/kg ferdig matvare til cølaikere og det er vanskelig å forestille seg at det skulle vært så mye kjeksrester i sjokolademassen, men vi vet ikke. Som sagt, "kan inneholde spor av" merking anser vi for OK.

Trond S. Halstensen, 31. januar 2018 19.52

Bør jeg gi beskjed om at en av gjestene har cøliaki?

Vi skal ha et familieselskap og jeg har bestilt koldtbord En i familien har cøliaki. Hun tar med brød selv, bør jeg gi beskjed om at en av gjestene har cøliaki når jeg bestiller? ...

Vi skal ha et familieselskap og jeg har bestilt koldtbord En i familien har cøliaki. Hun tar med brød selv, bør jeg gi beskjed om at en av gjestene har cøliaki når jeg bestiller?

Ruth, 25. januar 2018 17:21

Gjør det gjerne. De har muligens (sikkert) noe glutenfrie brødalternativ som de kan inkludere. De må også kunne opplyse hvilke retter som inneholder gluten, så det er greit de vet at det er en med cøliaki blandt gjestene, så de inkluderer denne informasjonen.

Trond S. Halstensen, 31. januar 2018 18.38

Klikk på logoene for mer info