unnamed.jpg

Gode alternativer til fiberhusk

Mange har spørsmål rundt fiberhusk nå som at Orkla har tilbakekalt HUSK-produktene sine, etter salmonellautbruddet i Danmark. Vår ernæringsrådgiver Lise Friis Pedersen har gode råd til hva du kan bruke i stedet. 

 

Orkla Health kaller tilbake sortimentet med HUSK-produkter fra markedet. Utgangspunktet for tilbakekallelsen er et utbrudd av salmonella i Danmark. Det er ikke påvist salmonella i noen av HUSK-produktene på det norske markedet, men de velger utfra et forsiktighetsprinsipp å kalle tilbake hele sortimentet.

- Forbrukernes sikkerhet kommer først, og vi har startet en full gjennomgang av prosessen fra råvareforsyning til ferdig produkt, sier Kristine Hjorth, kvalitetssjef i Orkla Health.

Vi har får nå mange spørsmål fra våre medlemmer, og særlig om hvilke produkter man kan bruke i stedet. Vår seniorrådgiver for ernæring, Lise Friis Pedersen, har disse tipsene:

 

Gode alternativer til fiberhusk

- Man trenger ikke være bekymret for den glutenfrie baksten, for det finnes to tilsvarende produkter fra andre produsenter man kan bruke, sier Friis Pedersen.

Det ene er fra produsenten Brisk og heter Psyllium malte frøskall. Brisks produkt finner du blant annet i sortimentet til Rema.

alt

Det andre er fra produsenten Finax og heter Psyllium. Finax’ produkt finner du blant annet på Meny, utvalgte Coop-butikker, i helsekostbutikker eller hos Allergikost.no.

alt

- Det finnes også en rekke andre varianter av psyllium/loppefrø. En del av de er visstnok grovere malt enn fiberhusk, men du kan kjøre det kjapt i foodprossesor eller stavmikser for å få det finmalt, tipser Lise Friis Pedersen.  

 

Hjelp - må jeg kaste brødene jeg bakte?

En av medlemmene våre hadde nettopp bakt brød med Husk fra Orkla og lurte på om hun burde kaste det.

- Ifølge Matportalen dør salmonellabakterien når det er tilstrekkelig oppvarmet, 75 grader eller varmere. Et brød er stekt når det er 100 grader inne i kjernen, så du trenger ikke kaste det, men kan trygt spise det, forklarer Lise Friis Pedersen. 

- Men kjenner du at du fortsatt er litt bekymret, så synes jeg du skal kaste brødet.


 

Kilde: Matportalen

 

Klikk på logoene for mer info