Happyboyafterhealthexamatdoctor'soffice(1).jpg

Vil heve legenes kompetanse

Norsk cøliakiforening ønsker å bidra til at flere med glutenintoleranse blir diagnostisert ved å heve kompetansen om glutenintoleranse, symptomer og diagnostisering hos leger. Kurset er godkjent av Den Norske Legeforening med 6 poeng/timer for allmennmedisin, barnesykdommer, fordøyelsessykdommer og indremedisin.

Kurs for leger arrangeres følgende steder:

 • OSLO, 22. januar:
  Program og påmelding HER
 • BERGEN, 5. februar:
  Program og påmelding HER
 • TRONDHEIM, 19. februar:
  Program og påmelding HER
 • STAVANGER, 12. mars:
  Program og påmelding HER

Kursledere er Prof. dr. med. Knut Lundin og overlege Hans Kristian Holm.

Hvorfor gå på kurs?

Opp mot 400 000 personer har glutenintoleranse uten å vite om det. Glutenintoleranse er en samlebetegnelse for cøliaki, dermatitis herpetiformis (DH), ikke-cøliakisk glutensensitivitet og hveteallergi.  Flere plages daglig uten å vite hvorfor, fordi de ikke har fått en diagnose.

Internasjonale og norske forskere mener det er nærmere 2 % av befolkningen som har cøliaki, det vil si mellom 80 - 100 000 personer. Tall fra NAV viser at under 20 000 personer i Norge er diagnostisert.

Vanskelig å diagnostisere

Gruppen ikke-cøliakisk glutensensitivitet har tilsvarende plager som cøliakere, men er vanskeligere å diagnostisere fordi det ikke gir indikasjoner i blodprøver eller biopsi av tynntarmen. Forskere anslår at denne gruppen utgjør 5-7% av befolkningen, det vil si rundt 300 000 personer. Den største utfordringen ligger i at mange av symptomene knyttet til glutenintoleranse (kvalme, diare, magesmerter. etc.) også kan skyldes andre sykdommer/lidelse.

alt

 

 


 

Klikk på logoene for mer info