glutenfri afternoon tea_1280x720.jpg

Glutenfri og glamorøs afternoon tea i London

London er blant nordmenns favorittreisemål. Mange velger å spise afternoon tea når de er i den engelske hovedstaden. Afternoon tea er mye mer enn et måltid – det er en opplevelse. Heldigvis finnes det gode tilbud til alle som trenger et glutenfritt alternativ.

Tekst: Kristin Tveitnes


De fleste hoteller i Storbritannia med respekt for seg selv tilbyr afternoon tea – gjerne i stilige salonger. Dette tradisjonsrike måltidet er et hyggelig avbrekk fra shopping i travle London-gater og museumsbesøk. Det er stor variasjon mellom de billigste og de virkelig eksklusive tilbudene, spesielt når det gjelder pris, og årlig er det kåringer av de beste stedene som tilbyr afternoon tea. For alle med glutenintoleranse er det nå mange glutenfrie alternativer å velge mellom.

En sulten hertuginne

Historien sier at det hele startet da Anna, den syvende hertuginnen av Bedford, ble sulten om ettermiddagen og syntes det var lenge å vente på middagen som ble servert klokken åtte om kvelden. På 1840-tallet var det kun vanlig med to måltider om dagen, frokost og middag. Hertuginnen ba derfor tjenerne sine om å servere smørbrød og kaker til ettermiddagsteen. Dette ble snart en vane, og hun begynte å invitere venner på ettermiddagste. Skikken spredte seg fra overklassen og sosieteten, og nå har dette måltidet vært en del av britisk kulturarv i over 150 år. For engelskmenn flest er dette en luksus de unner seg en gang i blant ved spesielle anledninger, og for mange turister er det også en hyggelig opplevelse i løpet av oppholdet på de britiske øyer.
Ærverdige Brown’s Hotel

Etter å ha ruslet rundt i Londons travle handlegater i timevis, er det vidunderlig å synke ned i en behagelig lenestol, mens en hyggelig servitør tar hånd om handleposene dine. I naborommet spilles det jazz på flygelet, og du kan lure deg til å ta en diskret titt på de andre gjestene. Det er ikke til å legge skjul på at kvinnene er i flertall i den vakre salongen på Brown’s Hotel, og en venninnegjeng ved siden av oss feirer bursdag. Det femstjernes hotellet åpnet i 1837 og ligger i fornemme Abermarle Street, nær Picadilly Circus. Afternoon tea i prisvinnende English Tea Room på Brown’s Hotel er blant de mest berømte i London. Afternoon tea serveres fram til klokken seks hver dag.

Husk å bestille bord, og gi beskjed 48 timer på forhånd dersom du ønsker et glutenfritt alternativ eller har andre allergier.

Faste elementer

Det er mange varianter afternoon tea å velge mellom, én inkluderer et glass champagne. Den hyggelige servitøren vår forteller at de har to til tre gjester daglig som ber om glutenfri meny. Det er nok mat, og du bør sette av god tid. Det er ikke sikkert du trenger så mye mat resten av dagen. Afternoon tea på Brown’s Hotel er av de mer eksklusive variantene, men det finnes gode tilbud i alle varianter og prisklasser. Det er noen faste elementer som alltid hører med i dette måltidet. Det første er naturligvis teen som kommer i en nydelig tekanne og serveres i porselenskopper. På Browns’ Hotel velger du i en rikholdig meny med hele 17 ulike tesorter. Vår servitør passer nøye på gjennom hele måltidet at tekoppen aldri blir tom. Det første som blir servert er smørbrød, skåret i elegante biter og med fem ulike varianter med pålegg. Egg med majones og karse, røkelaks og agurk er blant de vanligste. Vår kelner har nå vært tre ganger ved vårt bord for å spørre om alt er i orden.

Høydepunktet – kakene

Etter smørbrødene er det tid for lunkne glutenfrie scones med clotted cream og syltetøy, det naturlige tilbehøret. Det finnes ingen god oversettelse av clotted cream, det nærmeste du kommer er ekstra tykk fløte med konsistens som rømme. Her kan det være lurt å ikke spise opp alt, det er viktig å spare plass til kakene, som for mange er høydepunktet. Fem forskjellige kaker eller desserter avrunder måltidet, blant annet en deilig mørk sjokoladekake og frisk gele med bær. Det var mer enn nok kaker, men ønsker du mer, er det bare å be om det. Vi fikk ta med restene i en liten eske, og de smakte like godt på hotellrommet! Fantastisk service, vakre omgivelser og ikke minst nydelig mat, gjorde afternoon tea til en fin opplevelse – også uten gluten.

 

 

 

Her finner du glutenfri afternoon tea i London

 • Brown’s Hotel
  Traditional Afternoon Tea, fra £52,50 per person.
  Nettside
 • Claridges
  Traditional Afternoon Tea, fra £58 per person
  Nettside
 • Fortnum & Mason
  Fortnum’s Afternoon Tea, fra £44,00 per person
  Nettside
 • 108 Pantry
  Glutenfri afternoon tea, £28. De tilbyr også afternoon tea uten meieriprodukter.
  Nettside
 • Bea’s of Bloomsbury
  Afternoon Tea, £26.50 per person. Glutenfri afternoon tea må bestilles 24 timer på forhånd.
  Nettside