Kafe-1000x600.jpg

Godt nytt fra glutenfri-fronten

Vi har lagt bak oss en annerledes sommer, mange har feriert i eget hjemland, og det har faktisk bydd på flere gledelige overraskelser for oss som ikke tåler gluten.

alt

 

 

Knut H. Peterson 
Generalsekretær i Norsk cøliakiforening


På biltur nordover fra Oslo, er det mange som stopper for å kjøpe boller på Espa. Det har aldri vært aktuelt for vår del, for hva er vitsen med å plage oss selv med lukten av nystekte boller vi ikke tåler? Men i år tok vi sjansen, for vi hadde hørt at det også finnes glutenfritt der. Og for en lykke! Her kunne vi få velge om vi ville ha med rosiner eller ikke. For barnet i baksetet var gleden stor over at den glutenfrie bollen også var den største. Heia Espa Bolleland og Tangent som leverer slike gode glutenfrie opplevelser.

Og det stoppet ikke der. Glutenfrie pannekaker stekt på egen plate i Lillehammer. I Trysil får vi nydelig glutenfri pizza hos Glunot, og på Vikerfjell får vi glutenfrie vafler på fjellseteren.

Vi heier høyt og tydelig på alle som er med å bidra til glutenfri matglede. Heia Brustadbakeren i Stavanger som byr på ferske glutenfrie bakverk hver dag. Og heia Klæbu i Trøndelag som baker glutenfritt så det ljomer etter. Heia Dampbageriet i Kristiansand. Heia Brisk på Sunnmøre og Møllerens i Bergen. Heia Elda Bakeri i Sandnes som ble kåret til Årets Bakeri 2019 i sterk konkurranse med 16 andre «vanlige» bakerier fra hele landet.

Vi har så mange gode glutenfrie produsenter i dette landet at vi ikke kan nevne alle. Noen er store og noen små, men de er alle med på å spre glutenfri matglede hos en gruppe mennesker som er vant til å måtte klare seg uten. Og vi i NCF heier på alle sammen!

Vi ser en gledelig utvikling i at flere og flere spisesteder har kunnskap om allergener og mathygiene, som gjør at det er trygt å spise ute for oss med matintoleranser.

I mitt nabolag på Rygge åpnes det snart et nytt spisested. For ikke å ta gledene på forskudd, tok jeg kontakt for å høre om de hadde noe tilbud til oss som ikke tåler gluten. Og for et herlig svar: Ja, de fleste rettene vil bli glutenfrie, og de vil ta inn noen glutenfrie øltyper slik at det skal være noe for enhver smak. 

Neida, det er ikke alt som er rosenrødt. Vi opplever fortsatt sitasjoner hvor vi blir ekskludert: når det er vafler i kantina eller kake på jobben. Vi må fortsatt ha med nødmat i veska når vi er på tur, for vi kan ikke stole på at vi finner noen glutenfritt på reise. Vi må fortsatt spørre tre ganger for å forsikre oss om at pølsebrødet er glutenfritt og at frityrgryta til pommes fritesen er glutenfri. Og til tross for dette, skjer det fortsatt kjedelige uhell som gjør oss syke. 

Likevel ser vi lyst på fremtiden. Det er flere glutenfrie produkter i butikkene og det er lettere å finne mat ute. Heldigvis er det lettere å vokse opp som cøliaker i dag enn for 10 år siden. Men NCF hviler ikke, vi støtter forskning, heier på produsenter og sprer kunnskap slik at alle som ikke tåler gluten skal få en enda bedre hverdag.

 

Vi heier høyt og tydelig på alle som er med å bidra til glutenfri matglede.

 

 

Klikk på logoene for mer info