sommerfest_klipp.JPG

Slik skaper du glutenfri matglede

Å kose seg med god og trygg mat er viktig for alle, også for dem som ikke tåler gluten. Her får du gode tips til hvordan du kan skape glutenfri matglede på hjemmebane, på arbeidsplassen, for venner og familie.

Tekst: Kristin Stenerud


Det er ikke til å komme bort i fra at det å få cøliaki kan gå ut over matgleden. Mange opplever en stille sorg over alt som ikke lenger kan spises, og frykten for å spise feil, blir for mange ødeleggende for matgleden. Mat blir en stressfaktor i hverdagen, men slik behøver det ikke være. Her får du noen gode tips til hvordan du kan ta matgleden tilbake: 

1. Inkluder alle i matlagingen; det er hyggelig å lage mat sammen! 

Det smaker ekstra godt å spise mat du selv har vært med å lage. Ta med barna, mannen, en venn eller naboen på kjøkkenet; det er både sosialt, læringsrikt og ekstra stas å spise sammen etterpå. Kanskje du får til den gode samtalen også.

2.  Se på mat-bilder i bøker og på nett – og bli inspirert!

Det finnes så mye inspirasjon på internett, på blogger, i magasiner og bøker. Kanskje du skal utfordre deg selv til å lage en glutenfri rett du ikke har laget før? Mest sannsynlig får du det til og vil oppleve følelsen av mestring og glede over å kunne lage noe nytt.

3. Se muligheter og ikke begrensninger i det glutenfrie utvalget!

Det er viktig å fokusere på hva du kan spise og ikke på det du ikke kan spise. Husk at rene råvarer som frukt, bær, grønnsaker, nøtter, fisk og kjøtt er både sunt og glutenfritt, og det er så mye godt du kan lage. Kun fantasien kan sette en stopper her.

4. Spis sammen – og gjerne det samme!

Det å spise sammen når man møtes til sosiale samlinger er både hyggelig og viktig for oss mennesker. Spesielt hyggelig er det dersom alle kan spise maten som blir servert, da vil alle føle seg ivaretatt og inkludert.

5. Snakk positivt om den glutenfrie maten!

Det er viktig for den som må spise glutenfritt at de rundt tenker på hvordan man snakker om den glutenfrie maten. Barn spesielt kan synes det er leit med kommentarer, og det er helt unødvendig. Glutenfri mat er like god som all annen mat, og matglede er like viktig for alle.

6. Overrask noen med å bake eller lage noe glutenfritt!

Tenk på hvor hyggelig det er for en som stort sett kanskje er den som har et mindre utvalg av mat å velge i, å bli overrasket med noe godt og glutenfritt. Hva med å bake en kake til en venn eller kollega? Eller servere glutenfri mat til alle i et familieselskap? Det er sannsynligvis ikke så vanskelig som du tror heller, og din glutenfrie gjest vil – mest sannsynlig - huske den gode opplevelsen lenge. 

7. Ha glutenfritt liggende på lur!

Glutenfrie kjeks, rundstykker, kakemiks eller lignende er kjekt å ha liggende på lur dersom du får besøk av en med cøliaki, eller dersom du har et familiemedlem som av og til er på besøk og trenger glutenfritt.  Kanskje du plutselig får et spontanbesøk av noen som spiser glutenfritt? Har du noe på lur - vil gjesten føle seg ekstra velkommen!

8. Det er viktig å føle seg trygg på maten!

Lager du glutenfri mat til noen på kjøkkenet ditt? Informer gjerne om noe du har gjort som viser at du har kunnskap om hvordan håndtere glutenfri mat på kjøkkenet. Ved å skape trygghet rundt maten bidrar du til å skape matglede for gjesten. Da senkes skuldrene og det handler ikke om bekymringer rundt å bli syk, men om å kose seg sammen.

Klikk på logoene for mer info