Pesto-juletre og -stjerner-kroppet.jpg

Slik skaper du glutenfri matglede

Å kose seg med god og trygg mat er viktig for alle. Her får du gode tips til hvordan du kan skape glutenfri matglede både til hverdags og fest. 

Tekst: Kristin Stenerud og Anette Årsland


 

1. Inkluder alle i matlagingen; det er hyggelig å lage mat sammen! 

Det smaker ekstra godt å spise mat du selv har vært med å lage. Ta med barna, mannen, en venn eller naboen på kjøkkenet; det er både sosialt, læringsrikt og ekstra stas å spise sammen etterpå. Kanskje du får til den gode samtalen også. 

2.  Se på mat-bilder i bøker og på nett – og bli inspirert!

Det er så mye inspirasjon å finne på internett, i blogger, magasiner og bøker. Kanskje du skal utfordre deg selv til å lage en glutenfri rett du ikke har prøvd før? Mest sannsynlig får du det til og vil oppleve følelsen av mestring og glede over å kunne lage noe nytt. Det finnes gode kokebøker til hjelp ved glutenfri baking og matlaging. Savner du juleoppskrifter, har vi et eget julehefte til salgs.

3. Se muligheter og ikke begrensninger i det glutenfrie utvalget!

Det er viktig å fokusere på hva du kan spise og ikke på det du ikke kan spise. Husk at rene råvarer som frukt, bær, grønnsaker, nøtter, fisk og kjøtt er både sunt og glutenfritt, og det er så mye godt du kan lage av disse. Kun fantasien kan sette en stopper her. I de senere årene har også utvalget av glutenfrie brødvarer, kaker og kjeks i butikkene blitt mye bedre, så hvis du ikke har tid eller lyst til å bake selv, finnes det mye godt å få kjøpt – også julekaker.

4. Spis sammen – og gjerne det samme!

Det å spise sammen når man møtes til sosiale samlinger er både hyggelig og viktig. Spesielt  hyggelig er det dersom alle kan spise maten som blir servert, da vil alle føle seg ivaretatt og inkludert. Er du usikker på ingredienser eller annet når du lager maten, spør en som har kunnskap og erfaring. Du finner også svar på mye ved å søke på ncf.no.

5. Snakk positivt om den glutenfrie maten!

Det er viktig for den som må spise glutenfritt at de rundt tenker på hvordan man snakker om den glutenfrie maten. Spesielt barn kan synes det er leit med kommentarer, og det er helt unødvendig. Glutenfri mat er like god som all annen mat, og matglede er like viktig for alle.

6. Overrask noen med å bake eller lage noe glutenfritt!

Det er utrolig hyggelig å bli overrasket med noe glutenfritt av en venn, kollega eller familie. Eller servere glutenfri mat til alle i et familieselskap? Det er sannsynligvis ikke så vanskelig som du tror heller, og din glutenfrie gjest vil huske den gode opplevelsen lenge.

7. Ha glutenfritt liggende på lur!

Glutenfrie rundstykker, kjeks, kakemiks eller lignende er kjekt å ha liggende på lur dersom du får besøk av en med cøliaki, eller dersom du har et familiemedlem som av og til er på besøk og trenger glutenfritt.  Kanskje du plutselig får et spontanbesøk av noen som spiser glutenfritt i romjulen? Ha gjerne noen glutenfrie godsaker på lur, så bidrar du til å spre litt glutenfri juleglede!

8. Det er viktig å føle seg trygg på maten!

Lager du glutenfri mat til noen på kjøkkenet ditt? Informer gjerne litt om hvordan du har håndtert maten på kjøkkenet, slik at gjesten din føler seg trygg. Det er viktig for matgleden å være trygg på at man ikke blir syk av å spise maten som blir servert. Da senkes skuldrene og det handler ikke om å være usikker på maten, men om å kose seg sammen.

 

Klikk på logoene for mer info