Ingredienser_1200x500-1.jpg

Hva er glutenfri mat?

Personer med glutenintoleranse (cøliaki, DH, ikke-cøliakisk gluten-/hvetesensitivitet eller hveteallergi) må spise glutenfritt. Heldigvis finnes det mye godt man kan spise, og her får du en oversikt.

Glutenfrie kornsorter

Disse glutenfrie kornsortene er naturlig fri for gluten, og kan trygt spises og brukes til ulike formål. Her får du en oversikt over noen av de mest kjente glutenfrie kornsortene som også kan skaffes som mel:

  • Havre (glutenfri)
  • Ris
  • Mais
  • Bokhvete
  • Teff
  • Hirse
  • Sorghum/durra
  • Amarant
  • Quinoa

«Meltypene» under er også vanlige i glutenfrie produkter og selvfølgelig naturlig glutenfrie:

  • Potetmel
  • Soyamel
  • Kikertmel
  • Mandelmel
  • Tapiokamel
  • Johannesbrødkjernemel
  • Sagogryn (laget av potetmel)

Se her for mer informasjon om de glutenfrie kornsortene

Se her for oppskrifter med glutenfrie kornsorter

 

Naturlig glutenfri mat

Det finnes mange matvarer som er naturlig fri for gluten, som man trygt kan inkludere i de ulike måltidene gjennom dagen. Her er en oversikt over naturlig glutenfri mat.

  • Ubehandlet kjøtt, fisk og egg
  • Grønnsaker og poteter
  • Frukt og bær
  • Melk og meieriprodukter
  • Glutenfrie korn- og melsorter (se over)
  • Krydder og urter
  • Nøtter, frø, kjerner og belgfrukter
  • Vann, saft, brus, juice, kaffe og te

 

Se her for glutenfrie oppskrifter

Se her for ingrediensliste

Se her for mer informasjon om kosthold og ernæring

Last ned glutenfritt oppskriftshefte her

 

Produsenter av glutenfrie matvarer

Det finnes mange ulike produsenter av glutenfrie melblandinger og matvarer. Her får du en oversikt.