Magevennligmat-pepperkaker ny.jpg

Julias gode, glutenfrie pepperkaker

Jul 40 - 60 min

Små og store pepperkakebakere samles rundt kjøkkenbordet til bakekos nå i førjulstiden. Her deler Julia sin oppskrift på deilige, glutenfrie pepperkaker.

Ingredienser

Denne oppskriften gir ca 1.1 kg pepperkakedeig eller 110 mellomstore pepperkaker

1,5 dl mørk sirup

1,5 dl sukker

150 g smør eller blå Melange uten melk

500 – 700 gram Toro glutenfri fin kakemiks

1 ts malt ingefær

1 ts malt nellik

1 ts malt kanel

2 ts natron

2 egg

Slik gjør du

  1. Finn frem en stor kjele og ha sukker og sirup i. La blandingen koke opp mens du rører med jevn mellomrom. Når den har kokt i et par minutter tar du kjelen av platen.
  2. Del smøret i biter og rør det inn i blandingen til det har smeltet. La blandingen avkjøles et par minutter.
  3. Mål opp ca. 500 gram mel og bland dette sammen med krydder og natron. Rør 1/3 av mel- og krydderblandingen inn i sirupsblandingen. Bland så inn eggene og rør inn resten. Du bør nå ha en seig røre. Mål opp de siste 200 grammene av melet og tilsett det du trenger for å få en fast og fin deig. OBS! Det er ikke sikkert du trenger å bruke alt, men det er viktig at du får en deig som samler seg.
  4. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet et par timer, helst over natten.
  5. Er deigen hard og vanskelig å jobbe med når du tar den ut av kjøleskapet? La den varmes raskt i mikrobølgeovnen på middelsvarme, og vips så har du en myk og smidig deig igjen.
  6. Kjevl ut deigen så tynt du ønsker. Denne deigen hever ganske mye når den steker, så liker du pepperkakene dine veldig tynne, bør du prøve å få deigen så tynn som mulig. Kjevler du rett på et bakepapir, kan du enkelt bruke former eller skjære ut pepperkakene slik du ønsker, og deretter fjerne den overflødige deigen. På den måten slipper du å flytte pepperkakene over på bakepapir etterpå, men kan enkelt dra bakepapiret med kakene rett over på et stekebrett.
  7. Stek pepperkakene på 180 grader i ca. 10 minutter. Tiden avhenger både på ovnen din og tykkelsen på pepperkakene. De er fortsatt litt bløte når du tar dem ut av ovnen, men vil stivne når de får avkjølt seg, gjerne på rist.
  8. Pynt pepperkakene slik du selv vil, eller spis dem som de er.

 

Tips: Stikk en liten ispinne i tre inn i pepperkaken før den stekes for å lage pepperkake på pinne! Pynt med melis og godteri eller glutenfritt strøssel!

 

Oppskrift og foto: Julia Edin

Klikk på logoene for mer info