Marengskake_1200x500.jpg

Foto: Espen Edin Døhlen

Marengsegg med sitronkrem og hvit sjokolade

Kaker og desserter Over 60 min

I denne desserten får du en kombinasjon av søtt og syrlig som du vil elske.

Ingredienser

Saften av 2 store sitroner (1,5 dl)
Revet skall av 2 store sitroner
200 g sukker
5 eggeplommer
100 g smør

3 eggehviter
1,5 dl sukker

Litt bær, for eksempel blåbær og bringebær
250 g hvit sjokolade

Slik gjør du

  1. Start med å lage sitronkremen, gjerne en dag i forveien slik at den rekker å samle seg i kjøleskapet. Start med å rive skallet av sitronene og press deretter ut saften. Skill eggehviten og eggeplommene. Du trenger kun plommene til denne sitronkremen, men ta vare på 3 av eggehvitene til å lage marengs senere.
  2. Ha sukker, sitronsaft og sitronskallet i en liten metallbolle eller annen bolle som tåler varme. Plasser bollen over en kjele med kokende vann. Pass på at bollen ikke går ned i vannet. Varm opp blandingen over vanndampen under stadig omrøring til den blir tykk og kremete. Dette kan ta opptil 15 minutter, men vær oppmerksom og rør hele tiden. Blandingen skal ikke koke – da vil du få eggerøre! Når du ser at blandingen begynner å tykne tar du kjelen av platen. Om blandingen ikke blir tykk kan du «jukse» ved å blande ut 1 ts maizena i litt sitronsaft og deretter røre inn i blandingen. Tilsett smør i biter til den varme kremen. Rør det godt inn og la kremen avkjøles i kjøleskapet til den blir helt kald. 
  3. Lag marengs ved å piske eggehvitene med halvparten av sukkeret til du får et fast, hvitt skum. Tilsett resten av sukkeret og pisk til en enda fastere marengs. Den skal ha en seig og blank konsistens. Hell marengsen over i en sprøytepose med rund tupp (evt. klipp medium-stort hull).
  4. Legg bakepapir på en stekeplate. Sprøyt litt marengs på bakepapiret og bruk en skje til å dra det utover slik at du får en oval flate. Sprøyt deretter marengs rundt langs kantene på ovalen slik at du får en marengs med tydelige kanter og hull i midten.  Gjenta dette 6-8 ganger (avhengig av hvor store du lager de), men pass på å ha god avstand imellom.
  5. Stek marengsen i ovnen ved 130 grader i 90 minutter. Ta ut av ovnen. La marengsen kjøle seg godt ned, og la de gjerne ligge i noen timer eller over natten for å la de bli ekstra tørre og sprø.
  6. Legg noen bær i hvert marengsegg og fyll deretter hullene igjen med sitronkrem. Sett de fylte marengsene i kjøleskapet mens du smelter den hvite sjokoladen over vannbad.
  7. Sett de fylte, kalde marengseggene på en rist med bakepapir under. Hell smeltet hvit sjokolade over hvert av marengseggene og brukt en liten spatel eller kniv til å bre det utover. Sett eggene tilbake i kjøleskapet når de har rent fra seg. Når sjokoladen har stivnet er marengseggene klare til å serveres!

 Kilde: Julia Døhlen Edin

 

Klikk på logoene for mer info