Tomatterte

Varmretter Over 60 min

Små tomatterter passer utmerket både som forrett og som tilbehør til grillet kjøtt.

Ingredienser

Smørdeig

75 g kaldt smør
150 g lys melblanding – jeg har brukt Lailas blå melblanding
1 egg
1 ss kaldt vann

Fyll

200 – 300 g tomater
1 ss sukker
150 g chèvre naturell ost
dijonsennep (valgfritt)
frisk rosmarin
havsalt
oliven- eller solsikkeolje

Slik gjør du

1. Start med smørdeigen. Del smøret i biter og kjør det sammen med melet med en stavmikser eller foodprosessor til en sandlignende konsistens. Ikke bland så lenge at det begynner å klumpe seg. Hell over i en bakebolle og tilsett vann og egg. Kna sammen for hånd til en deig. Dekk deigen med plast og legg i kjøleskapet i minimum 30 minutter.

2. Kok opp vann i en kjele. Snitt et kryss i skinnet på hver tomat, på motsatt side av der stengelen har sittet. La tomatene koke i cirka 25 sekunder, eller til du ser at skallet begynner å vrenge seg av. Hell tomatene ut i et dørslag og skyld i kaldt vann. Del dem i to og klem forsiktig ut frø og saft. Legg tomatene på et kjøkkenpapir og dryss litt sukker over. La de ligge minimum 30 minutter, mens du gjør klart resten.

3. Klem smørdeigen ut i porsjonsformer og prikk med gaffel. Dekk formene med bakepapir og bakekuler/tørkede erter. Forstek deigen i 10 minutter på 200 °C.

4. Smør et tynt lag dijonsennep på de forstekte tertebunnene, men disse blir også veldig gode uten sennep, om du ikke er så glad i det. Skjær chèvre-osten i skiver på ca. 2-3 mm tykkelse, og legg 2-3 skiver på hver bunn. Legg deretter 3-4 halve tomater oppå osten. Gjenta dette på alle tertene. Pensle kantene på deigen med olje, legg en liten kvast rosmarin over og dryss lett over med havsalt. Stek i midten av ovnen i på 220 °C i 15-20 minutter til de begynner å bli gylne og får en sandaktig konsistens. Tomattertene kan serveres med det samme, mens de er varme, men de smaker også godt kalde!

Tips: Her kan du f.eks. også bruke en ferdig glutenfri smørdeig fra Fria, om du finner den på butikken.

 

Foto og bilde: Edin Design og Foto

Klikk på logoene for mer info