Bollefoccacia-2_1200x500.gif

Foto: Edin Design

Glutenfri bollefoccacia med tropisk smak

Kaker og desserter Over 60 min

Sommerlig og frisk bollefocaccia med smak av mango, ananas og jordbær.

Ingredienser

1 liten langpanne

 • 500 – 600 g fint glutenfritt mel*
 • 1 dl sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 boks ananasringer eller biter
 • 2 dl rømme eller yoghurt. For mer smak, bruk gjerne yoghurt med smak av for eksempel kokos eller pasjonsfrukt
 • 2 ss fiberhusk
 • 2 dl melk
 • 50 g smør
 • 1 pose tørrgjær/50 g fersk gjær
 • ½ mango

* Jeg har brukt Lailas Mjölmix (lilla) kjøpt i Sverige. Denne inneholder hvetestivelse (max 20 ppm gluten) som gjør at gjærdeigen bli luftigere. Du kan også bruke andre typer glutenfritt mel, men prøv deg da litt frem med mengden og tilsett eventuelt et egg om deigen blir veldig løs.

 

Slik gjør du

 1. Bland mel, sukker og vaniljesukker sammen i en bolle eller kjøkkenmaskin, begynn med 500 gram av melet.
 2. Bland 1 dl av ananasjuicen sammen med yoghurt og fiberhusk. La det stå å svelle i noen minutter.
 3. Smelt smør i en liten kjele og tilsett melken. Når blandingen er rundt 40 grader kan du røre ut gjæren og la det stå i et par minutter til du ser at det begynner å boble. Da vet du at det er liv i gjæren.
 4. Hell de to væskeblandingene i det tørre og la kjøkkenmaskinen elte dette sammen til du har en smidig deig. Pass på at den ikke blir for tørr og tung, den skal fortsatt være litt klissete. Dekk bollen med plast og sett deigen et varmt sted til heving i minimum 1 time.
 5. Smør en liten langpanne eller dekk den med et bakepapir. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den utover i langpannen. Ha litt vann eller nøytral olje på hendene og bruk fingrene dine til å lage små groper i deigen. Dekk deretter deigen med et håndkle og sett den til videre heving, gjerne i en oppvaskkum med varmt vann.  La deigen heve i ca. 30 minutter.
 6. Mens deigen hever kan du skrelle en halv mango og skjære den i biter. Ha bitene i en blender sammen med 2 ananasringer og litt ananasjuice. Kjør dette sammen til du har en fin og jevn puré. Fyll i en sprøytepose.
 7. Når deigen har hevet ferdig, bruker du fingrene til å trykke opp gropene igjen. Fyll i med ananas- og mangopuré og dryss biter av jordbær og eventuelt ananas over. Klem bitene godt ned i deigen før du drysser på et tynt lag med sukker. Stek i midten av ovnen ved 220 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist før du deler i passende porsjonsstørrelser. Denne bollefocacciaen er best samme dag, men den holder seg fortsatt saftig om du lager den en dag i forveien eller har fryst den ned. Et lite tips for å få den ekstra saftig igjen, er å servere den lunken.

Tips! For ekstra smak kan du lage glasur av melis og ananasjuice
 

Kilde: Edin Design

 

 

 

 

Klikk på logoene for mer info