FAQ_1200x500.jpg

FAQ

Her får du en oversikt over ofte stilte spørsmål.

1. Jeg lurer på om jeg har cøliaki, hvordan går jeg fram?

Ta kontakt med fastlegen og be om en blodprøve dersom det er mistanke om cøliaki. Hvis blodprøven er positiv, blir man henvist til gastroenterolog for gastroskopi før endelig diagnose kan bli stilt ...

2. Hvilke symptomer er typiske for cøliaki?

Vanlige symptomer ved ubehandlet cøliaki er:

  • Periodevis/langvarig diaré
  • Kronisk forstoppelse samt luftansamlinger
  • Følelse av oppblåsthet ...

3. Hvordan bør voksne følges opp etter en cøliakidiagnose?

Etter at diagnosen er stilt er det viktig med oppfølging, spesielt de to første årene. Tilbudet for oppfølging varierer noe rundt omkring i landet ...

4. Hvordan bør barn og ungdom følges opp etter en cøliakidiagnose?

Det anbefales at barn og ungdom blir kontrollert hos barnelege 4-6 og 12 måneder etter diagnosen er stilt. ...

5. Hvordan behandles cøliaki?

Cøliaki behandles med et livslangt glutenfritt kosthold. Tynntarmen vil heles når man ikke spiser glutenholdig mat ...

7. Er cøliaki en livslang sykdom?

Ja, cøliaki er en livslang sykdom, og foreløpig finnes det ingen kur ...

8. Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to lagringsproteinene gliadin og glutenin som befinner seg i kjernen på kornet. ...

9. Hvilke matvarer inneholder gluten?

Gluten finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene. Vanlig havre kan være forurenset av gluten ...

10. Hvordan kan jeg vite om en matvare inneholder gluten?

Hvis en matvare inneholder glutenholdige kornslag, som hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse, skal dette oppgis i ingredienslisten ...

11. Hva står symbolet «Crossed Grain» for?

Et produkt som er merket med «Crossed Grain» er garantert glutenfritt. I tillegg til symbolet skal produktet også ha et unikt lisensnummer under symbolet ...

12. Kan jeg spise produkter merket med «spor av»?

De aller fleste med cøliaki kan spise produkter merket «kan inneholde spor av gluten/hvete» eller «kan inneholde gluten/hvete» ...

13. Hva er hvetestivelse og kan cøliakere spise mat som inneholder hvetestivelse?

Hvetestivelse er det som blir igjen av hveten når glutenproteinene, fett og fiber vaskes bort ...

14. Hvordan kan jeg unngå at maten forurenses av gluten?

Det er viktig at glutenfri mat ikke kommer i kontakt med og forurenses av glutenholdig mat gjennom hele matlagings- og serveringsprosessen ...

15. Hva bør jeg som nydiagnostisert cøliaker passe på for å få i meg nok vitaminer og mineraler?

På grunn av skade på tarmen kan ubehandlet cøliaki gi vitamin- og mineralmangel, og da spesielt jern, sink, vitamin D, vitamin A og B-vitaminene B6, folsyre og B12 – som blant annet kan føre til benskjørhet, anemi, trøtthet, slapphet, konsentrasjonsvansker og depresjon ...

16. Har jeg rett på økonomisk støtte?

Alle med diagnostisert glutenintoleranse har rett til grunnstønad fra NAV. Diagnosen må være stilt av spesialist ...

17. Bør jeg unngå laktose?

Personer med nyoppdaget cøliaki har skader på tarmtottene, noe som kan gi en redusert evne til å bryte ned laktose (melkesukker) i tarmen, såkalt laktoseintoleranse ...

18. Bør jeg unngå havre?

Havre har mange gode helsemessige egenskaper, kan være gunstig ved diabetes og er kolesterolreduserende på grunn av store mengder vannløselige fiber, såkalte betaglukaner ...

Klikk på logoene for mer info