FAQ_1200x500.jpg

FAQ

Her får du en oversikt over ofte stilte spørsmål.

13. Hva er hvetestivelse og kan cøliakere spise mat som inneholder hvetestivelse?

Hvetestivelse er det som blir igjen av hveten når glutenproteinene, fett og fiber vaskes bort ...

14. Hvordan kan jeg unngå at maten forurenses av gluten?

Det er viktig at glutenfri mat ikke kommer i kontakt med og forurenses av glutenholdig mat gjennom hele matlagings- og serveringsprosessen ...

15. Hva bør jeg som nydiagnostisert cøliaker passe på for å få i meg nok vitaminer og mineraler?

På grunn av skade på tarmen kan ubehandlet cøliaki gi vitamin- og mineralmangel, og da spesielt jern, sink, vitamin D, vitamin A og B-vitaminene B6, folsyre og B12 – som blant annet kan føre til benskjørhet, anemi, trøtthet, slapphet, konsentrasjonsvansker og depresjon ...

16. Har jeg rett på økonomisk støtte?

Alle med diagnostisert glutenintoleranse har rett til grunnstønad fra NAV. Diagnosen må være stilt av spesialist ...

17. Bør jeg unngå laktose?

Personer med nyoppdaget cøliaki har skader på tarmtottene, noe som kan gi en redusert evne til å bryte ned laktose (melkesukker) i tarmen, såkalt laktoseintoleranse ...

18. Bør jeg unngå havre?

Havre har mange gode helsemessige egenskaper, kan være gunstig ved diabetes og er kolesterolreduserende på grunn av store mengder vannløselige fiber, såkalte betaglukaner ...

Klikk på logoene for mer info