Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Sliter med sviende smerte i mageregionen og bakover mot ryggen

Har cøliaki, sliter med sviende smerte i mageregionen på høyre side og opp mot ribbeina, og bakover mot ryggen smerten er der hele tida og forverrer seg etter inntak av mat. Har tatt CT av mageregionen og de finner ingenting. Kan det være for lite eller for mye sy...

Har cøliaki, sliter med sviende smerte i mageregionen på høyre side og opp mot ribbeina, og bakover mot ryggen smerten er der hele tida og forverrer seg etter inntak av mat. Har tatt CT av mageregionen og de finner ingenting. Kan det være for lite eller for mye syre som er problemet eller bakterie i tarm eller i magesekken? Det sees vel ikke på CT. Bør jeg be om gastroskopi eller er det noe medisin jeg kan prøve for å se om det har noen virkning? Har hatt disse symptomene over lang tid og er utrolig sliten og klarer ikke å legge på meg noen kilo. Raste ned over 9 kilo for to år siden før jeg fikk påvist cøliaki og har ikke klart å legge på meg . Er 65 år og 1,75 høy og vekta er bare 47 kg.

Inger, 12. juni 2019 18:29

Dette er et typisk doktorarbeid å finne ut av hva du feiler. Jeg kan nok ikke diagnostisere deg via internett. Jeg er sikker på at legen dine har tenkt på de farlige tilstandene, så det som muligens står igjen er en refraktær cøliaki som må undersøkes spesielt med ny gastroskopi og tynntarmsbiopsi. Har du negativ CT så er det ikke noe storrt som ikke skal være der, som er årsaken til plagene dine. Du er for tynn og må småspise skal du komme opp i vekt. Men jeg kan dessverre ikke hjelpe deg mer via nettet.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.53

Hvordan kan min sønn gå fram for å bli vurdert for utredning?

Min sønn har alltid vært slank, som jeg hans far. Han har drevet aktivt med vannsport fra ca 14 års alder. Senere også med sykling og løp, for å holde seg i form. Han har siden tenårene hatt utslett bak knærne. De senere årene har han vær...

Min sønn har alltid vært slank, som jeg hans far. Han har drevet aktivt med vannsport fra ca 14 års alder. Senere også med sykling og løp, for å holde seg i form. Han har siden tenårene hatt utslett bak knærne. De senere årene har han vært sterkt plaget av utslett over hele kroppen. En lege sier at han har tørr hud, og må smøre den. Bruk av krem lindrer litt, bruk av kortison reduserer problemet kortsiktig. På normale dager må han dusje og smøre seg inn to til tre ganger for å kunne fungere. Jeg ble sent diagnostisert (biopsi) med cøliaki. Derfor har jeg oppfordret ham til å sjekke om han kan ha cøliaki og DH. Han har forsøkt å finne ut av det, men ikke fått noen avklaring. Under ditt foredrag i Stokke tidligere i år forsto jeg deg slik at det ofte må mer utredning til enn biopsi for å diagnostisere cøliaki. Hvordan kan min sønn gå fram for å bli vurdert for slik utredning?

Harald, 11. juni 2019 14:19

En tynntarmsbiopsi vil avsløre cøliaki dersom man spiser glutenholdig mat. Kløende utslett i knehasene er ikke karakteristisk for cøliaki, men for atopisk eksem som har sammenheng med alleregier. Mye svetting/dusjing øker problemet og man har ofte ikke annet råd enn å smøre med fuktighetskremer og kortisonsalver. Noe diskusjon er det om melk kan påvirke eksemet hos melkeallergikere, så drikker han mye melk så bør han muligens teste en 3 ukers melkefri periode. Men det kan være vanskelig å finne ut og å behandle atopisk eksem. 

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.49

Kan fet og uren hud ha sammenheng med glutenfri mat?

Hei. Begynte å ete glutenfri mat i april då diagnose var satt. Huda mi har endra seg og eg er veldig feit i huda og fleire kviser enn det eg hadde før. Kan dette ha samanheng med den glutenfrie maten? ...

Hei. Begynte å ete glutenfri mat i april då diagnose var satt. Huda mi har endra seg og eg er veldig feit i huda og fleire kviser enn det eg hadde før. Kan dette ha samanheng med den glutenfrie maten?

Therese, 9. juni 2019 18:16

Hvor gammel er du Therese? Hudendringer kommer også med alderen. Hva har du byttet ut hvetemelsmaten med? Selv om mange mener at maten påvirker kvisemengden har man aldri klart å vise at det faktisk stemmer. Det meste av mat er egentlig glutenfritt, så du kan spise "normalt" og glutenfritt uten å spise veldig spesielt. Jeg ville lett etter årsaken til hudendringen andre steder enn i den glutenfrie maten. 

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.45

Hva er refraktær cøliaki?

Hei. Er glutenfri på 8. året. Tatt gastroskopi hvert 2 år i ettertid, og blodprøver hver 6. måned som viser at jeg er en frisk cøliaker. Men tarmproblemene vedvarer. Har fått tilleggsdiagnose IBS, prøvd ut FODMAP uten effekt. Jeg er fortsatt daglig ...

Hei. Er glutenfri på 8. året. Tatt gastroskopi hvert 2 år i ettertid, og blodprøver hver 6. måned som viser at jeg er en frisk cøliaker. Men tarmproblemene vedvarer. Har fått tilleggsdiagnose IBS, prøvd ut FODMAP uten effekt. Jeg er fortsatt daglig på do mellom 5 til 10 ganger. Alltid løst, tar jeg imodium blir det noe fastere, men like hyppige dobesøk. I nyeste glutenFRI skriver du om refraktær cøliaki og tilleggsbehandling. Hva er dette? Prøvd å lese litt på nett, men det er vanskelig å finne noe konkret. Jeg er 30 år, fikk diagnose som 22-åring, og har hatt mage-tarmproblemer siden jeg var småbarn. Mvh Hege

Hege, 7. juni 2019 17:55

Dette blir et diagnostisk problem, og som du vet, så kan jeg ikke diagnostisere deg via nettet. Men, IBS er en vanlig årsak til at glutenfrie cøliakere fortsetter å ha mage-tarm problemer. Men 5-10 (vanntynne?) diarer pr dag, høres alvorlig ut. Men siden du har hatt så mange gastroskopier så antar jeg tynntarmbiopsiene dine viser at tarmen er normal. Da er muligheten for lymfocytær kolitt til stede, altså må du igjennom en diagnostisk utredning som inkluderer tykktarmsundersøkelse med biopsi for å se om om du kan ha fåt et tilleggsproblem (kollagen/lymfocytær kolitt) som faktisk er mer vanlig hos cøliakere.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.40

Kan jeg spise soyasaus i Hong Kong?

Hei. Vi skal på ferie til Hong Kong, og i den forbindelse har jeg lastet ned restaurantkort for cøliaki http://www.celiactravel.com/cards/chinese-simplified/ Kjørte dette i google translate og så at det sto at man kan spise soyasaus - stemmer dette? ...

Hei. Vi skal på ferie til Hong Kong, og i den forbindelse har jeg lastet ned restaurantkort for cøliaki http://www.celiactravel.com/cards/chinese-simplified/ Kjørte dette i google translate og så at det sto at man kan spise soyasaus - stemmer dette?

Øystein, 7. juni 2019 10:18

Det kommer an på soyasausen. Noen bruker hvete som fortykningsmiddel i soyasausen så noen typer inneholder gluten, så jeg kan dessverre ikke svare deg, for Hong Kong har nok ikke de samme merkereglene som Europa.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.37

Kan barnebarnet mitt på 11 år ha fått i seg gluten?

Mitt barnebarn på 11 år har hatt cøliaki i ca 1 år, men hun blir ikke dårlig på noen måte hvis hun ved en feil får i seg gluten. Hun hadde mye diaré og vondt i magen før hun begynte på glutenfri kost. Hun har en del luft ...

Mitt barnebarn på 11 år har hatt cøliaki i ca 1 år, men hun blir ikke dårlig på noen måte hvis hun ved en feil får i seg gluten. Hun hadde mye diaré og vondt i magen før hun begynte på glutenfri kost. Hun har en del luft i magen - kan det være at hun har fått i seg noe? Takk for svar

Tove, 5. juni 2019 23:15

Litt vanskelig, ordet: "kan" er et stort ord, veldig mye kan være. Det kan være vanskelig for en 11-åring å holde dietten når man ikke reagerer akutt, mange tror at om de ikke reagerer akutt på gluten så har de ikke cøliaki, men det er som du vet feil, veldig feil. Så selvsagt kan kun konsumere glutenholdige produkter uten at du får vite det. Men det er også mange andre grunner til mye luft i magen. Mange har det problemet, som de som har IBS og som f. eks. ikke tåler løk. Mange med cøliaki har også tendens til IBS, og må passe seg for mat med mye ikke-absorberende karbohydrater (FODMAP). I tillegg, om ditt barnebarn konsumerer glutenholdige produkter, så kan hun ha utviklet (sekundær) laktoseintoleranse som ofte gir diare og luftplager. Så det er ikke så lett på sortere hva det kan være.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.28

Tre barn med problemer med mage/tarm

Hei! Vi har tre barn med problemer med mage/tarm. Det eldste barnet har påvist cøliaki. Han hadde veldig lave verdier i blodet, men marsh 3 ved gastroskopi. Han hadde vært plaget med magen fra han var 3 år til han fikk diagnose som 11-åring. Han er nå frisk og ra...

Hei! Vi har tre barn med problemer med mage/tarm. Det eldste barnet har påvist cøliaki. Han hadde veldig lave verdier i blodet, men marsh 3 ved gastroskopi. Han hadde vært plaget med magen fra han var 3 år til han fikk diagnose som 11-åring. Han er nå frisk og rask. Det andre barnet vi reagerte på var bare 2 år da vi forsto at magen var dårlig, men vi tenkte det skyltes laktoseintoleranse. Han ble bedre når vi unngikk laktose, men ikke bra. Etterhvert tenkte vi gluten på han også, og begynte testing. Han hadde negativt på blodprøver, men etter et par år med legebesøk fikk han gastroskopi likevel, med marsh 1 bare. Da kutta vi gluten, og barnet ble friskt etter kort tid, både fysisk og i forhold til sinne og frustrasjon. Han hadde vært mye plaget. Han lever nå glutenfritt, men uten diagnose. Når et tredje barn nå har klaget over magesmerter, tok vi han og til legen (det satt laaaangt inne) og tok prøver. De er også negative. Legen ville ikke sjekke om han har gener for å få cøliaki, men egentlig bare henvise til barnelegen og vente. Han er også mye plaget med magen. Har du noen gode råd for å få fortgang i å finne ut hva som feiler han, eventuelt noen tanker om hva det kan være im det ikke er cøliaki de to siste har? Vi vil jo ikke sette han på glutenfritt, men det er svært fristende å prøve☺️

Mamma til barn med cøliaki, 5. juni 2019 19:30

Dette er en balangsegang mellom å diagnostisere en cøliaki tidlig og det å måtte vente/gjøre barnet så sykt at diagnosen er tydlig for alle. Hvor lang tid er det til han kan komme til en barnelege? Om det ikke er så lang tid til dere får time, så ville jeg forsøkt å fremprovosert så mye cøliakisykdom som mulig til han skal til barnelegen. Barnelegen bør få best mulighet til å kunne diagnostisere cøliakien, og det skjer om gutten har spist så mye gluten som han kan få i seg. Det er uansett barnelegen som må diagnostisere cøliakien i henhold til NAV krav. 

Begynner man å redusere gluteninntaket så tilfriskner han og da kan man ikke diagnostisere ham, han må være cøliakisyk på gluten for å diagnostiseres. Din andre sønn med Marsh 1 har nok hatt cøliaki, men det er dessverre ingen som kan dokumentere det uten spesialundersøkelser som NAV ikke godtar.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.04

Blir man fortere sliten med cøliaki eller kan dette være et tegn på noe annet?

Hei, jente på 17 år. Jeg fikk cøliaki rett før jul og jeg merker endring, men jeg blir veldig fort sliten og utmatta, noe som har vært et av de symptomene jeg har slitt mest med. Jeg var dårlig et halvt år før de fant ut av hva det va...

Hei, jente på 17 år. Jeg fikk cøliaki rett før jul og jeg merker endring, men jeg blir veldig fort sliten og utmatta, noe som har vært et av de symptomene jeg har slitt mest med. Jeg var dårlig et halvt år før de fant ut av hva det var og har aldri før vært så sliten. For noen uker siden ble jeg sykemeldt i 6 uker fordi jeg var i så dårlig form både fysisk og psykisk. Jeg lurer på om man blir fortere sliten med cøliaki eller kan dette være et tegn på noe annet?

Silje, 5. juni 2019 16:46

Nei, i utgangspunktet skulle du bli bedre på glutenfri kost, men hos menstruerende jenter så kan du få for lave jernlagre og derved eventuelt ha en jernmangelanemi særlig om du var veldig lav i dette ved diagnosetidspunktet og ikke har fått spist deg opp, og det gir som kjent økt slitenhet (det har sikkert legen din undersøkt). Jeg ville nok heller undersøkt for andre ting enn cøliaki, inkludert slike ting som lett kan gi utmattende sykdom hos unge mennesker, som f.eks mononukleose, lavt stoffskifte (cøliakere har oftere det) etc. Ikke bortforklar det med cøliakien om du ikke vet at du har spist rikelig med glutenhodlige produkter så du egentlig har gjort deg syk igjen, men siden du ikke har det så må man tenke på de andre mulige årsaker.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 19.32

Vet du hva som kan være årsaken til at jeg ikke kan drikke kaffe?

Hei, jeg fikk påvist høye antistoffer på blodprøver og gastroskopi viste betennelser i tynntarm, men bevarte tarmtotter. Årsaken til utredning var at jeg fikk vondt i magen med smerter, følelse av stølhet på høyre side og oppkast hver gang j...

Hei, jeg fikk påvist høye antistoffer på blodprøver og gastroskopi viste betennelser i tynntarm, men bevarte tarmtotter. Årsaken til utredning var at jeg fikk vondt i magen med smerter, følelse av stølhet på høyre side og oppkast hver gang jeg drakk kaffe/cola/rødvin. Legen forklarte dette med betennelse i tynntarm ifbm cøliaki. Jeg har nå vært 4 måneder på GF kost. Vet du hva som kan være årsaken til at jeg ikke kan drikke kaffe? Kjenner du til liknende eksempler?

Silje, 5. juni 2019 11:05

Nei, men veldig mange med cøliaki har også en variant av magesekkbetennelse som man kunne tenke seg reagerte på slike sterke ting. Men jeg hadde ikke forventet at dette ble borte på GFD, men man vet ikke før man prøver.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 19.30

Er det en spesialist på cøliaki jeg kan gå til for utredning av symptomer?

Hei Jeg lurer på om det er en spesialist på cøliaki jeg kan gå til for utredning av symptomer? Jeg har mange symptomer som ligner på fibromyalgi, og lurer på om det kan være det, eller rett og slett cøliakisymptomer. Hilsen Camilla ...

Hei Jeg lurer på om det er en spesialist på cøliaki jeg kan gå til for utredning av symptomer? Jeg har mange symptomer som ligner på fibromyalgi, og lurer på om det kan være det, eller rett og slett cøliakisymptomer. Hilsen Camilla

Camilla, 5. juni 2019 10:41

Cøliaki kan etterligne mange tilstander inkludert fibromyalgi, men det er ikke den vanligeste årsaken til fibromyalgi. Du får nesten bare ta det opp med legen din og huske på at man må spise gluten for å kunne bli diagnostisert med cøliaki, da både plager og tegn (blodprøver, tynntarmsbiopsisvar) er avhengig av at du er cøliakisyk og det er du kun når du spiser gluten, nok gluten.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 19.27

Kan man forvente funn på gastroskopi til tross for kun lett forhøyede prøvesvar?

Hei! Jeg har tatt følgende blodprøver hos fastlegen: IgA transglutaminase: 42 og IgG: 14. Hadde ikke i utgangspunktet mistanke om cøliaki, men har vært sykemeldt noen mnd med trøtthet og symmetriske muskel-/leddplager (manuellterapeut mener det må foreligge sy...

Hei! Jeg har tatt følgende blodprøver hos fastlegen: IgA transglutaminase: 42 og IgG: 14. Hadde ikke i utgangspunktet mistanke om cøliaki, men har vært sykemeldt noen mnd med trøtthet og symmetriske muskel-/leddplager (manuellterapeut mener det må foreligge systemisk årsak). Er 44 år, har hatt hypotyreose med lett forhøyet tpo i 12 år, er godt medisinert, og fikk råd i stoffskifteforbundet om å sjekke ang. gluten. Prøvde en uke med glutenfri kost og merket stor forskjell på trøtthet/brain fog. Fikk da prøvesvar fra fastlegen med henvisning til gastroskopi og beskjed om å spise glutenholdig kost frem til undersøkelsen. Fikk økende kvalme, oppblåsthet, obstipasjon, magesmerter og kraftig hjernetåke da jeg begynte med gluten igjen. Kjenner ikke til at noen i familien har cøliaki. Kan man forvente funn på gastroskopi til tross for (i følge fastlegen) kun lett forhøyede prøvesvar? Prøver å forberede meg mentalt.

Helene, 4. juni 2019 09:08

Bare spis gluten kaker, pizza, spagetti etc. så mye du kan frem mot gastroskopien og tynntarnsbiopsien så får du et konklusivt svar. Begynner du å redusere glutenmengden så kan tarmen tilheles halvveis, men nok til at man ikke klarer å konkludere om det er cøliaki eller ikke. En IgA mot tTG på 42 kan være høy om det er Phada sin testmaskin som benyttes slik som hos Fürst laboratorier (øvre normale grense er 7), så om det er høyt eller ikke er avhengig av hva som er nedre normale grense hos det laboriatoriet som analyserte prøven. Forbered deg på at du har cøliaki, og vær glad om det er årsaken til dine plager for da vil du bli vesentlig friskere om ikke helt frisk på glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 19.21

Bør sønnen min ta forhåndsregler i forhold til inntak av gluten for å unngå utvikling av cøliaki?

Hei. Son min har ein del vondt i magen og laus avføring. Av og til kraftige smerter i føtane. Blodprøver viser at han har ei vevstype som alle med cøliaki har. Antistoffa er normale no, men han blir anbefalt å ta blodprøver 1 gong i året. Bør han...

Hei. Son min har ein del vondt i magen og laus avføring. Av og til kraftige smerter i føtane. Blodprøver viser at han har ei vevstype som alle med cøliaki har. Antistoffa er normale no, men han blir anbefalt å ta blodprøver 1 gong i året. Bør han ta nokon forhåndsregler i forhold til inntak av gluten, for å unngå utvikling av cøliaki? Eller bør han fortsette å ete vanleg glutenhaldig kost?

Hilde, 4. juni 2019 09:19

Som du vet så er dette genet veldig vanlig, så det behøver ikke bety så mye. Jeg synes du skal gi ham vanlig glutenholdig mat og ikke henge ved at det er dette som er årsaken til plagene hans. Skal det ha noen betydning å ta blodprøver en gang i året så må han spise gluten/kaker/pizza/boller etc så en eventuell cøliaki kan sees på blodprøvene. Reduseres glutenmengden så vil han muligens bli bedre uten at man får vite om det hadde noe med en eventuell cøliaki å gjøre. Sterke smerter i føttene høres ut som noe man burde la legen se på.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 19.16

Kan det være at jeg tåler gluten og kan begynne å spise det igjen?

Hei! I fjor var min anti ttg på 70, nå var den helt nede på 5. Betyr det at jeg kanskje tåler gluten og kan begynne å spise det igjen? Kan jo være at kroppen bare trengte et avbrekk. ...

Hei! I fjor var min anti ttg på 70, nå var den helt nede på 5. Betyr det at jeg kanskje tåler gluten og kan begynne å spise det igjen? Kan jo være at kroppen bare trengte et avbrekk.

Linn, 4. juni 2019 09:23

NEI Linn, slik må du ikke tenke. Når du spiser glutenfritt så blir du frisk fra din cøliakisykdom fordi du ikke spiser gluten. Dersom du spiser gluten så blir du syk igjen, ofte mye sykere. Du behøver ikke merke noe som helst i starten, mange har ikke akutte reaksjoner, men de har fortsatt cøliaki og ettersom de spiser på seg cøliakisykdommen så blir de snikende syke, ofte uten mage-tarmplager fordi cøliaki er like mye en autoimmun systemsykdom som rammer alle organer, men mest rammes tynntarmen.

Så ikke noe tull. Fortsett med å spise glutenfritt, du trenger det, i forhold til alle de som bare synes at glutenfritt er trendy, så må du spise glutenfritt for å holde deg frisk.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 19.11

Hva må jeg passe på å sjekke på kontroll?

Hei 😊 Jeg skal straks på min andre årskontroll hos fast lege. Han spurte meg sist gang om jeg visste hvilke prøver det var viktig å ta. Så da spør jeg deg, hva må jeg passe på å sjekke? Mvh Eva ...

Hei 😊 Jeg skal straks på min andre årskontroll hos fast lege. Han spurte meg sist gang om jeg visste hvilke prøver det var viktig å ta. Så da spør jeg deg, hva må jeg passe på å sjekke? Mvh Eva

Eva, 3. juni 2019 14:29

De prøvene legen pleier å ta er IgA mot tTG for å se at det faller slik det skal. Men, litt avhengig av alder ved diagnosetidspunktet, det kan ta tid å bli helt normalisert, selvom man spiser strikt glutenfritt, så ikke bli sjokkert om IgA anti tTG fortsatt er noe forøyet, så lenge den faller og du vet du er helt glutenfri så er du på riktig spor. I tillegg så vil man nok undersøke de vanligeste mangelstilstandene som cøliakere og mange andre også har, som jern, vitamin D, B12 og muligens jod. Noen leger screener også på stoffskifteprøver siden cølikere ofterer har stoffskifteproblemer. Og så er det viktig hvordan du klarer deg i hverdagen og om plagene du hadde er borte, eventuelt hva står igjen.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 19.05

Jeg lurer på om oatly "fløte" og "is" er trygt å spise når jeg har cøliaki?

Jeg lurer på om oatly "fløte" og "is" er trygt å spise når jeg har cøliaki? Jeg skal også holde meg unna melkeprodukter, derfor har jeg brukt disse produktene av og til. Mvh Helga ...

Jeg lurer på om oatly "fløte" og "is" er trygt å spise når jeg har cøliaki? Jeg skal også holde meg unna melkeprodukter, derfor har jeg brukt disse produktene av og til. Mvh Helga

Helga, 2. juni 2019 19:18

Jeg forstår problemstillingen din. Ren havre som ikke har andre kornsorter i åkeren som forurenser havren, har en "gluten"  (avenin) som cøliakere tåler. Men det er lov å ha inntil 5% tilblanding av andre kornsorter i vanlig dyrket havre og da blir vanlig butikkhavre uegnet for cølaikere. Men det finnes, som du vet, spesialdyrket havre som ikke har slik korn-forurensning, og det er dette vi kaller: "glutenfri havre". Hva man har brukt under produksjonen av havremelk/fløte/is vet jeg ikke, og havren kan komme fra områder som ikke dyrker noe annet, men man vet ikke. Ser man på innholdsfortegnelsen så er det markert at den inneholder allergent gluten.( https://matinfo.no/Jensen-og-Co-AS/Havrefløte-imat/07394376044335), men hvor mye gluten kan det være i en slik fløte som har 10% havre og denne havren kan maksimalt ha i seg 5% hvetekorn. Da har du 0,5% hvetekorn i melken= 5 gram hvetekorn pr liter (1000g/ml) havrefløte. Det er maks. 15% protein i hvetekorn og ca 70% av dette består av gluten og cøliakerer reagerer primært på den delen av gluten som er løslig i alkohol, som utgjør grovt regnet 50% av glutenet. Så menden gliadin i hvetekornet er: 0,15 x 0.70 x 0.5 = 0,0525 = 5,25% av kornets vekt er gliadin. Så dersom det er 0,5% hvete i havremelken er det 5gr hvete som har  0,052 x 5 = 0,26 gram gliadin i 1000 gr/ml havremelk. Vi snakker om at det ikke skal være mer enn 20mg gliadin pr liter væske (eller lavglutenverdien som har øvre grense 100 mg gliadin pr 1000ml / 1L væske.). Det er 1000 milligram (mg) i ett gram: Da kan det altså maksimalt være 260 mg gliadin pr liter havremelk, så ja da er den over grensen for kunne anbefales til cøliakere. Dette er potensielt glutenhodlig og ikke egnet til cøliakere.

Det er endel antagelser og ca-regninger i dette, men uten å måle så vet vi ikke hva de egentlig inneholder (avhengig av havren som det lages av). Men man kan estimerer hvor mye gluten det kan tenkes å være i en vare om man vet mengden de har tilsatt.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 18.38

Burde datteren vår hatt flere symptomer før vi evt. går i gang med utredning?

Hei. Har en jente på 8 år som har "grøtaktig avføring" som kommer i store mengder om gangen. Dette gjorde at hun fikk forsøke movicol i liten dose som barn grunnet at hun hadde noen uhell i 5-6 års alder med avføring. Siste året har hun o...

Hei. Har en jente på 8 år som har "grøtaktig avføring" som kommer i store mengder om gangen. Dette gjorde at hun fikk forsøke movicol i liten dose som barn grunnet at hun hadde noen uhell i 5-6 års alder med avføring. Siste året har hun også hatt uhell 1-2 ganger, men ikke like ofte som tidligere. Hun har klaget på magekramper 2-3 ganger i løpet av livet, men ikke noe hun har vært sterkt plaget med. I dag ble hun diagnostisert med MIH som er en mineralforstyrrelse på 6-års jekslene. Hun har vært hos tannspesialist på sykehuset som mistenker det kanskje kan dreie seg om en udiagnostisert cøliaki. Hun er en frisk og rask og blid jente ellers. Bør vi stille spm. til om vi skal gå i gang med utredning på henne, eller tenker du vi kan vente å se det an? Burde hun hatt mer symptomer før vi evt. gikk i gang med dette? Må legge til at jeg selv går gjennom en cøliaki utredning etter positiv blodprøve. Hun har også en mormor, oldemor med spm. om udiagnostisert cøliaki/magesmerter. Mormoren lever i dag glutenfritt. Har bestilt time hos fastlege, men godt å høre dine tanker som har lang erfaring. Føler litt på hypokondertendenser når jeg stiller spm. og ønsker jo helst å ikke lage unødvendig styr for henne. Samtidig vet jeg jo hvor viktig det er å ta tak i dersom det er noe. Ville du ha ventet å sett om hun fikk andre symptomer? Er det da evt noen symptomer vi kan være obs på utenom løs mage som kan gi oss ytterligere mistanker før vi starter med utredning? Mvh Mona

Mona, 20. mars 2019 10:12

Trond svarer: Dersom hun spiser normalt med gluten så kan man godt starte med en cøliakiutredning ved å ta en blodprøve. Har hun klar økt IgA anti tTG så er det bare å gå igjennom tradisjonell cøliakiutredning. Hun er såpass stor nå at man forventer at blodprøvene hennes eventuelt inneholder de cøliaki-spesifikke autoantistoffene mot tTG. Dersom det også foreligger andre mangelstilstander som lave jernlagre/jernmangel så må man starte en utredning. At hun har fått diagnostiser MIH betyr ikke nødvendigvis at hun har udiagnostisert cøliaki, men om emaljeforandringene hennes likner de man ser ved cøliaki, så er kan det være cøliaki-assosiert dental emaljeforstyrelse som etter likner MIH.

Trond S. Halstensen, 20. mars 2019 19.32

Hei Svar fra blodprøver viser at hun har det arvelige genet, men ikke positiv blodprøve på cøliaki. Jeg ble i utgangspunktet beroliget av det, men ser nå at du skriver at dersom hun har jernmangel blant annet kan det være en risiko. Hun hadde lave verdier på jern og ble rådet å spise mer jernrik kost. Tenker du da at hun ikke har en cøliaki, eller kan det være lurt å sjekke igjen om en stund? Mvh Mona

Mona, 31. mai 2019 12:56

Takk for at du inkluderte tråden i spørsmålet ditt. Da står man i et typisk dielemma. Hvor mye glutenhodlig mat har hun i praksis spist dersom mor misstenker cøliaki hos seg selv og andre familiemedlemmer. Har man subtilt startet en selv-behandling og redusert glutenbelastningen slik at hun nå fremstår som ikke-cøliaker fordi hun i praksis spiser lite gluten. Blodprøven (IgA anti tTG) er et sent tegn, tarmforandringene kan være der uten at man har økte IgA antistoffer mot tTG i blodet, og visa versa, så dette går ikke alltid i parallell. Skal man komme til en konklusjon så må man nesten starte en glutenprovosering, helst i samarbeid med legen. Minst 2 gluteholdige måltider pr dag (minst to brødskiver), og desto mer gluten, desto raskere cøliakisyk og desto tydligere burde plager/blodprøver og eventuellle tynntarmsbiopsier bli. Det lave jernlageret kan være kost-initiert eller tegn på redusert absopsjonsevne fra tarmen, det vet man ikke før man undersøker tarmen.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 18.28

Hvordan bør sønnen vår følges opp av lege fremover?

Hei:) Jeg har 3 barn, og de to eldste på 20 og 17 har nylig fått påvist at de har cøliaki. Vi dro derfor til legen og tok en blodprøve av minstemann på 13. Vi fikk et brev om at han hadde testet lett positivt på cøliaki, og at han kunne spise som no...

Hei:) Jeg har 3 barn, og de to eldste på 20 og 17 har nylig fått påvist at de har cøliaki. Vi dro derfor til legen og tok en blodprøve av minstemann på 13. Vi fikk et brev om at han hadde testet lett positivt på cøliaki, og at han kunne spise som normalt inntil videre. 13-åringen er tynn og liten av vekst. Vi føler at faslegen vår har liten kunnskap om cøliaki. Han sier blant annet at det er knyttet mye hysteri til dette med cøliaki... Hva vil du råde oss til å gjøre videre mht kosthold for 13-åringen, og hvordan tenker du at han bør følges opp av lege fremover?

Siri, 30. mai 2019 16:02

Det er vanskelig å forstå hva som menes med begrepet "lett positiv for cøliaki". I en familie hvor hvetemelsprodukter  har vært litt misstenkelige en stund, reduseres ofte det totale gluteninntaket, og eventuelle cøliakiassosierte plager og sykdomstegn vil bli redusert, også hos minstemann. For at dere skal kunne vurdere dette så må dere ha utskrift av legens pasientjournal så dere ser hvordan det tenkes og ikke minst hvilke prøver som er tatt og hva som gjør at betegnelsen lett positiv for cøliaki brukes. Eventuelt så ber dere om prøvesvarene. Dersom han har > 7 i IgA mot tTG (Fürst laboratorier) så har han cøliaki til det motsatte er dobbelt bevist. Dersom det er bare er en økt IgG mot deamidert gliaidn-peptid, og/eller kun den "riktige" vevstypen, HLA-DQ2.5 eller DQ8 så må man se det hele i et noe større perspektiv. Har han plager, foreligger det jernmangel, har han stoppet å vokse i forhold til sin kurve etc.

Dersom legen egentlig mener at man må avvente fordi cøliakien må bli tydeligere, siden man ofte vår ukonklusive svar fra tynntarmsbiopsien, så må man dessverre fremprovosere mere sykdom ved å øke dosen gluten (minimum 2 skiver brød, eller 2 glutenhodlige måltider pr dag) og det kan tar en stund før man får ordentlig sykdom (visier minimum 6 uker, men ofte kan det ta lengere tid om man har spist glutenfritt en stund). Desto mer gluten, desto raskere cøliakisyk. Dette blir da en måte å fremprovosere et mer tydelig svar på, både i blodprøvene og i eventuelle tynntarmsbiopsier, så får man iallefall en konklusjon. 

Det er ikke mye "hysteri" omkring cøliaki, men det er mange som lurer på om de har cøliaki som ikke har det, det er mange som ikke tenker tanken på det, som har det, og det er også endel som har merkelige plager, uten spesielt mye mage-tarmplager som også har cøliaki. Dette er muligens grunnen til at vi fortsatt ikke har diagnostisert mer enn ca 35% av de som har sykdommen, fordi de fleste  ikke har klassiske lærebok-plager. 

 

Trond S. Halstensen, 05. juni 2019 18.09

Kan jeg drikke glutenfritt øl?

Heisann! Ej he et spørsmål. Ej he alvorlig gluten allergi, så kan altså ikkje ete ting med «kan inneholde spor av gluten», og he alltid lurt på om ej kan drikke glutenfri øl? He du nokken erfaring med det? Veit det e mange som he cøliaki som k...

Heisann! Ej he et spørsmål. Ej he alvorlig gluten allergi, så kan altså ikkje ete ting med «kan inneholde spor av gluten», og he alltid lurt på om ej kan drikke glutenfri øl? He du nokken erfaring med det? Veit det e mange som he cøliaki som kan drikke glutenfri øl. Men ka vil glutenfri øl egentlig bety? Ser der står det e bygg malt i, ekkje det innafor hvete/gluten? He du nokke erfaring me nokken som he glutenALLERGI som he fønne en øl dei kan drikke? Som er helt fri for gluten?

Oda, 29. mai 2019 19:25

Gluten allergi (IgE mediert?), er litt mer kompliksert. Mange med hveteallergi reagerer kun på hvete og ikke på gluten i bygg (som heter Hordein) eller rug. Øl lages av bygg og i glutenfritt øl har man tilsatt enzymer som spalter proteinene så det ikke skal inneholde påvisbare hordeinproteiner. MEN, har du alvorlig reaksjoner og er veldig følsom IgE mediert glutenallergi så er dette potensielt veldig kompliser fordi det er stor variasjoner på hva man reagerer på og hva man tåler av mengde. Undersøkelser som brukt veldig avenserte teknikker har påvist små glutenbiter i halparten av de glutenfrie ølene, så her blir det litt risikosport om du tåler det eller ikke. (Linken til artikkelen ligger her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585340/).

Tror jeg ville styrt unna om jeg var så følsom som det du poengterer.

Det finnes øl som er brygget på noe annet enn bygg og hvete. Vinmonopolet har noen, som jeg har klippet fra et nett sted: 

  • Glutenberg IPA, 6,5 %. Overraskende bra IPA gitt at den er laget på bokkhvete, mørk ris, mais og millet (frø). Den smakte fruktig og friskt med en lang ettersmak av bitterhumle. Terningkast: 4
  • Green’s Blond Ale, 5,8 %. Frisk og lett å drikke. Kjenner litt aroma fra sorghum (tror jeg), men ellers er det en god blond i belgisk stil. Terningkast: 3
  • Munkebo Balder Agave, 7,6 % (IPA). Ikke brygget på malt. Har ikke smakt den selv, men på RateBeer slår den absolutt ikke an. Rar, kunstig, sur er ord som går igjen.

Det finnes flere andre som ikke kan inneholde noe gluten/hordein siden det ikke er brygget på bygg eller hvete

Trond S. Halstensen, 29. mai 2019 20.17

Er det greit å spise pommes frites som er stekt i samme olje som glutenholdig mat?

Hei. Lurer på om det er greit å spise pommes frites som er steikt i samme olje som t.d nuggets(glutenholdige)? Vil dette være som spor av, eller mer? Veldig mange steder dette er et problem, viss det faktisk er et problem. ...

Hei. Lurer på om det er greit å spise pommes frites som er steikt i samme olje som t.d nuggets(glutenholdige)? Vil dette være som spor av, eller mer? Veldig mange steder dette er et problem, viss det faktisk er et problem.

Anonym, 29. mai 2019 18:45

Prinsipielt kan man ikke utelukke at de har tatt med seg gluten fra hvetemels-laget til det som er stekt før. Problemet er at man ikke vet, at mengden glutenforurensning vil variere så man blir usikker. Så enten steker man selv i egen olje, eller man styrer unna slik mat ute på byen. Tar man risikoen, så vet man i alle fall hva som den mest sansynlige årsaken dersom man skulle reagere.

Trond S. Halstensen, 29. mai 2019 20.12

Må jeg holde meg borte fra laktose når jeg begynner på glutenfri diett?

Hei! Jeg har det genet som gjør at man kan få cøliaki og har fått påvist cøliaki gjennom blodprøver og har nå tatt gastroskopi. De kunne ikke se noen skade på tarmen, men tok en biopsi jeg ikke har fått svar på enda. Jeg har lest ...

Hei! Jeg har det genet som gjør at man kan få cøliaki og har fått påvist cøliaki gjennom blodprøver og har nå tatt gastroskopi. De kunne ikke se noen skade på tarmen, men tok en biopsi jeg ikke har fått svar på enda. Jeg har lest på nett at mange må holde seg vekke fra laktose i begynnelsen når de begynner med glutenfri diett. Er det noe jeg også må gjøre, eller skal jeg vente på svar på biopsien? Tusen takk på forhånd for svar.

Sofie, 29. mai 2019 10:48

De fleste med ubehandlet cøliaki har forandringer i tarmen som gjør at de ikke uttrykker enzymet som spalter melkesukkeret. Dette blir normalt på glutenfri kost. De fleste klarer å drikke søt-melk etter ca 3 mnd på glutenfri kost, så ja, du burde også holde deg unna laktose-holdig melkeprodukter og heller konsumere laktosefrie produkter.

Trond S. Halstensen, 29. mai 2019 19.57

Klikk på logoene for mer info