Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Lise Th. Horneland, 29.Jan 2020 17:43

Hei! Har lest at man kan få forhøyede leververdier pga. Cøliaki. Stemmer dette? og i tilfelle hvorfor? ...

Hei! Har lest at man kan få forhøyede leververdier pga. Cøliaki. Stemmer dette? og i tilfelle hvorfor?

Lise Th. Horneland, 29.Jan 2020 17:43

Ja, ubehandlete, nydiagnostiserte cøliakere har ofte forhøyete leververdier som tegn på en lavgradig cøliaki-assosiert leveraffeksjon. Noen få har såpass høye verdier (4-5 ganger over øvre normalverdi) at det  betraktes som en cøliakiassosiert leverbetennelse og da bør man kontrollere at verdiene normaliseres etter ca 6 mnd, på GFD og det bekrefter diagnosen.  Man vet ikke helt årsaken, om det er en indirekte effekt av betennelsen i tynntarmen eller om det også skyldes andre autoantistoffer, inkludert IgA mot TG2  som påvirker leveren, men de aller fleste blir helt kvitt de forhøyete leverprøvene. Noen få har økt tendens til autoimmun sykdom og da kan de også uvikle autoimmun hepatitt eller annen autoimmun lever/gallegangsbetennelse som er uavhengig av gluten, og da består eller øker de forhøyete leververdiene på tross av glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 29. januar 2020 18.59

Karen , 27.Jan 2020 20:40

Hei. Jeg har fått cøliaki. Gastroskopi viste marsh 3c. Jeg lurer på hvor mye skade en eller noen smuler brød som er gluten i utgjør. Når tarmtottene er normale igjen, blir de da helt ødelagte igjen om jeg er uheldig og får i meg en eller flere smul...

Hei. Jeg har fått cøliaki. Gastroskopi viste marsh 3c. Jeg lurer på hvor mye skade en eller noen smuler brød som er gluten i utgjør. Når tarmtottene er normale igjen, blir de da helt ødelagte igjen om jeg er uheldig og får i meg en eller flere smuler? Kan det ta flere mnd før de er vokst ut igjen da? Eller blir det bare en "mindre skade"?

Karen , 27.Jan 2020 20:40

Du blir frisk til slutt, men du må unngå for mange for store smuler. Det kan nok ta tid før du blir helt frisk fra din cøliaki på GFD, voksne som har vært så syke som du sannsynligvis var, bruker ofte noen år på å bli helt frisk (3-5 år), og mange, men ikke alle reagerer kraftig på glutenuhell, og tarmen blir akutt skadet, men den tar seg opp igjen og du blir ikke så syk som du var. Men mange "uhell" vil gjøre deg syk igjen. Hold deg  glutenfri så får du det mye bedre.

Trond S. Halstensen, 29. januar 2020 18.31

Trine, 27.Jan 2020 10:01

Hei fikk påvist cøliaki for 3 år siden og lever nå på glutenfri kost. Har utdannelse innen kokk institusjon og ønsker nå å jobbe med faget igjen. Lurer på om det er mulig? Hva skal jeg si under intervjuer om at jeg har cøliaki? Opplever ...

Hei fikk påvist cøliaki for 3 år siden og lever nå på glutenfri kost. Har utdannelse innen kokk institusjon og ønsker nå å jobbe med faget igjen. Lurer på om det er mulig? Hva skal jeg si under intervjuer om at jeg har cøliaki? Opplever at arbeidsgiveren blir litt stum og jeg ikke kommer videre.

Trine, 27.Jan 2020 10:01

Du kan jobbe med all slags mat, inkludet det som inneholder hvetemel og du har spesialkompetanse på glutenfri kost (det er en fordel for det trengs mange steder). Du plikter ikke opplyse om at du har cøliaki da det ikke behøver å bety noe i din arbeidsutøvelse, bortsett fra at du må ta hensyn til hva du selv kan spise (og svelge).

Trond S. Halstensen, 29. januar 2020 18.29

Chalotte, 26.Jan 2020 21:33

Hei, jeg mistenker at jeg kan være intolerant mot gluten, fordi jeg ofte, ikke alltid, får store smerter etter å ha spist brødmat eller pasta. Noen ganger er smertene langvarig (1-2 uker). Jeg har tatt blodprøver, men de viste ikke noen funn på dette. Likevel ha...

Hei, jeg mistenker at jeg kan være intolerant mot gluten, fordi jeg ofte, ikke alltid, får store smerter etter å ha spist brødmat eller pasta. Noen ganger er smertene langvarig (1-2 uker). Jeg har tatt blodprøver, men de viste ikke noen funn på dette. Likevel har jeg lest og hørt at det ikke alltid gir utslag på blodprøver. Det jeg lurer på er hvor lang tid det omtrentlig tar fra man kutter ut gluten fra kosten, til smertene begynner å avta. Dager, uker, måneder? Takk for svar. Chalotte

Chalotte, 26.Jan 2020 21:33

Hvetemel inneholder også FODMAP karbohydratene Fruktaner som for mange gir mageplager (IBS). Mulig du reagerer på dette og ikke på selve gluten i hvetemelet. Hos de med IBS varierer plagene mye og man er avhengig av totalmengden FODMAP karbohydrater så reaksjonen på hvetemel kan variere med mengden FODMAP karbohydrater man har spist i dagene før man spiste hvetemelsmaten, det er derfor det er så vanskelig å forstå sammenhengen. Spiser man lav-FODMAP mat (inkludetr uten hvetemel baser tkost) i ca 2 uker så bør IBS-plager bli vesentlig bedre, om man er plaget av IBS. Men har du så langvarig vondt så synes jeg du bør oppsøke legen med det som plage for å bli utredet for det som plage/smerte.

Trond S. Halstensen, 29. januar 2020 18.23

Lise, 23.Jan 2020 00:54

Hei! Jeg har et barn som fikk påvist cøliaki for noen år siden. Vi har hele veien fått beskjed om at hvetestivelse kan spises, noe vi også har gjort. Ved sist blodprøve-oppfølging, viste det derimot en liten forhøyning i blodprøvene. Er det ...

Hei! Jeg har et barn som fikk påvist cøliaki for noen år siden. Vi har hele veien fått beskjed om at hvetestivelse kan spises, noe vi også har gjort. Ved sist blodprøve-oppfølging, viste det derimot en liten forhøyning i blodprøvene. Er det kun hvetestivelse som er merket glutenfri vi kan spise? Jeg trodde det var all hvetestivelse som kunne spises, selv om det er uthevet.

Lise, 23.Jan 2020 00:54

Jeg er blitt fortalt av våre ernæringsfysiologer at all hvetestivelse som inngår i mat som markedsføres som glutenfri/mot cøliakere inneholder glutenri hvetestivelse (om de inneholder hvetestivelse). Det produseres mye hvetestivelse og slik jeg har forstått det, er produksjonsmåten nå slik at det stort sett produseres glutenfri hvetestivelse, men man kan kun garantere glutenfrihet der hvetestivelsen er merket glutenfri. Der innholdfortegnelsen inneholder hvetestivelse som bestandel og det ikke står noe om glutenfrihet så kan man ikke garantere at det er glutenfritt.  Når det er sagt så er det mange variasjonsmuligheter i selve blodprøven (IgA anti-TG2) og en liten variasjon i lave verdier av IgA anti-TG2 (som vel er det du mener) behøver ikke bety noe som helst. Begynner den å stige gjevnt og trutt og du eventuelt får tilbake cøliakiplagene dine, så er det noe annet. 

Trond S. Halstensen, 29. januar 2020 18.15

Stine, 23.Jan 2020 00:04

Hei. Jeg blir av og til veldig tungpustet hvis jeg har spist noe som inneholder spor av gluten. Er dette normalt ved cøliaki? ...

Hei. Jeg blir av og til veldig tungpustet hvis jeg har spist noe som inneholder spor av gluten. Er dette normalt ved cøliaki?

Stine, 23.Jan 2020 00:04

Nei, og litt avhengig av hvor gammel du er og hvordan tungpusten du blir, så ville man tenkt ulike forklaringer på det du opplever. En mulighet er at du har en allergisk reaksjon på gluten med anstrengelsutløst astma som reaksjon. Men for å få det evt bekreften må du utredes hos egnet spesialist. Ta kontakt med legen din og ta det derfra.

Trond S. Halstensen, 29. januar 2020 18.09

Har lite lyst til å spise meg syk igjen

Hei. Fikk akkurat følgende svar på vevsprøve: HLA-DQ2.5. Videre utredning forutsetter provokasjon med gluten 4-6 uker før gastroskopi m/biopsier. Jeg har gått på glutenfri diett i snart 4 år pga IBS og har liten lyst til å spise meg syk igjen. Treng...

Hei. Fikk akkurat følgende svar på vevsprøve: HLA-DQ2.5. Videre utredning forutsetter provokasjon med gluten 4-6 uker før gastroskopi m/biopsier. Jeg har gått på glutenfri diett i snart 4 år pga IBS og har liten lyst til å spise meg syk igjen. Trenger hjelp til å veie for eller imot dette. To av søsters familiemedlemmer har diagnosen cøliaki. Så hva er evt fordel med å bekrefte / avkrefte cøliaki i mitt tilfelle? Har en voksen sønn som plages en del med magesmerter mm. Bør han evt ta denne vevsprøven? Mvh Karimor

Karimor, 22. januar 2020 14:43

Vevsprøven sier lite alene selv om ca. 90% av cøliakere har denne vevstypen så har 25 % av befolkningen det også. Den brukes mer til å utelukke/redusere muligheten for en underliggende cøliaki. Skal du glutenprovoseres for å se om du kan bli cøliakisyk og du har IBS i tillegg, så anbefaler jeg å prøve rene speltmel-baserte produkter (nok gluten, mindre FODMAP) , men det kan bli for mye FODMAP av det også om du virkelig spiser mye. Men du må spise 2 glutenholdige (norsk størrelse) brødskiver eller 2 glutenholdige måltider pr dag i minimum 4-6 uker eller til plagene dine er kommet tilbake, og så får legen din vurdere om du skal til gastroskopi med tynntarmsbiopsi eller må fortsette å spise gluten for å, om mulig, få frem sykdommen.

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 19.16

Har fått beskjed av fastlegen at han ikke trenger å spise glutenfritt

Hei! Min mann har fått påvist cøliaki, men kjenner ingen symptomer. Har fått beskjed fra fastlegen om at han da ikke trenger å spise glutenfritt. Er det innenfor? Hva med vitamin-mangler? Tarmtotter?? ...

Hei! Min mann har fått påvist cøliaki, men kjenner ingen symptomer. Har fått beskjed fra fastlegen om at han da ikke trenger å spise glutenfritt. Er det innenfor? Hva med vitamin-mangler? Tarmtotter??

Hanne , 22. januar 2020 13:29

Dersom han har fått påvist cøliaki på tynntarmsbiopsi (og påvist autoantistoffer i blodet mot tTG/TG2) så skal han spise glutenfrit helt uavhengig av hva han måtte føle av symptomer. Noen har det som ham, men tarmen kan være like betent for det og med kronisk tarmbetennelse følger det både økt kreftrisiko og redsuert opptak av næringsstoffer, vitaminer og sporstoffer som jern, sink. Han vil nok oppdage forskjellen etter en stund på GFD, men det er ikke nødvendigvis mage-tarm plager som endres mest (om han hadde noen slike), men tretthet, mental kapasitet/følelseslivet/ generelt overskudd. Han har nok vært cøliakisyk lenge så han vet ikke om noe annet. Han tror han er frisk, men bare vent til han får kjent hvordan det er å være helt frisk (kan ta en stund å bli helt frisk, men oftest kommer det en klar bedring de første 3-6 mnd på GFD, for så å bli langsomt bedre de neste 2-4 årene, på GFD. 

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 19.08

Kan det være indikasjon på at hun får i seg smuler/melrester?

Hei! Datteren min på 4 år fikk cøliakidiagnose våren 2019. Vi har nylig tatt nye prøver og antistoffnivå er redusert fra 100 til 8. Hun er fortsatt tidvis slapp, klager på vondt i magen og mye luft. Hjemme har vi det glutenfritt (jeg har også c&oslas...

Hei! Datteren min på 4 år fikk cøliakidiagnose våren 2019. Vi har nylig tatt nye prøver og antistoffnivå er redusert fra 100 til 8. Hun er fortsatt tidvis slapp, klager på vondt i magen og mye luft. Hjemme har vi det glutenfritt (jeg har også cøliaki), men i barnehagen foregår matlaging og baking i lekesonen. Kan det være indikasjon på at hun får i seg smuler/melrester?

Tina, 22. januar 2020 13:12

Ordet "kan" er veldig stort og jeg vil helst tro at barnehagepersonalet er flinke med å passe på, men det er mange fristelser der ute så man kan ikke utelukke at noen kjeks som andre barn spiser er veldg fristende å smake på når man blir tilbudt det (ikke så lett dette). I tillegg så kan det være at hun reagerer på  havre, eller andre litt sære ting cøliakere spiser som erstatning for hvetebasert mat. Men hun kan ikke ha fått i seg så mye gluten siden IgA anti tTG/TG2 var falt til nesten normalt nivå (8) på så kort tid.

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 19.03

Kan jeg ha dermatitis herpetiformis?

Hei. Jeg har spørsmål om Dermatitis Herpetiformis. Jeg fikk diagnosen cøliaki for 6 år siden. 4-5 år før jeg fikk diagnosen, sleit jeg med en del hudutslett, uten å finne ut hva det var. Fikk utslag på Herpes hos hudlege en gang, men behandlingen fu...

Hei. Jeg har spørsmål om Dermatitis Herpetiformis. Jeg fikk diagnosen cøliaki for 6 år siden. 4-5 år før jeg fikk diagnosen, sleit jeg med en del hudutslett, uten å finne ut hva det var. Fikk utslag på Herpes hos hudlege en gang, men behandlingen fungerte ikke (ble bare verre). Det som funket var kortisonkrem (Elocon) og fet salve. Problemet ble bort etter hvert. Ett år etter diagnosen, var tarmen frisk, etter ny gastroskopi. Jeg har ikke testet meg for Dermatitis Herpetiformis. Jeg har igjen fått noen hudutslett, som svir og klør i perioder, i nærhet til mage og tarm. Nylig prøve hos fastlege har ikke påvist virus eller bakterier i sår. Antistoffprøver IgA og IgG lå på henholdsvis nivå 2 og 7. Min hypotese er at utslettene er en indikasjon på glutenreaksjon? Kan du hjelpe meg videre med økt kunnskap om dette. Har fått time med hudlege om en måned.

Steinar, 21. januar 2020 19:32

Dersom du spiser GFD (ikke noe slurv) så blir man frisk fra sin gluten-utløste DH i løpet av noen år (kan ta 5-7 år hos noen). Dersom man får nye utbrudd på GFD så mistenker man dietsvikt, dvs. at man har spist gluten (bevist eller ubevist) eller at man har spist jod-holdig mat før man var blitt helt frisk. Man kan provosere frem DH-utslett med jod (jodrik mat som saltvannsfisk kan utløse DH-utbrudd), men dette vet hudlegen din alt om. Har du utbrudd så ta bilder (mobilen) av det siden utslettet kan være borte når du kommer til hudlegen.  

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 18.58

Vil hun få støtte fra NAV selv om hun ikke har fått påvist cøliaki?

Hei! Min datter på 15 år har glutenintoleranse. Hun har en storebror som har cøliaki, og vi lever i praksis glutenfritt. Hun får også tydelige plager om hun spiser matvarer som inneholder gluten. Hun har vært til utredning hos fastlege, men de har ikke vært...

Hei! Min datter på 15 år har glutenintoleranse. Hun har en storebror som har cøliaki, og vi lever i praksis glutenfritt. Hun får også tydelige plager om hun spiser matvarer som inneholder gluten. Hun har vært til utredning hos fastlege, men de har ikke vært i stand til å fastlå at hun har cøliaki. Mitt spørsmål gjelder hvordan dette blir i forhold til støtteordninger fra NAV. Er det slik at de krever at det skal være påvist cøliaki? Hvis hun "bare" lider av glutenintoleranse, finnes det likevel mulighet for å få støtte fra NAV? Hvilken dokumentasjon kreves i såfall?

Lars, 21. januar 2020 16:02

Diagnosen skal være satt av spesialist (gastroenterolog). Ikke-cøliakisk glutensensitivitet forutsetter at man har reagert på glutenprovokasjon i en provokasjonstesting (objektiv diagnostiserbart). Men om dere  spiser lite gluten i hverdagen, hvordan har hun kunnet gå til cøliakiutredning uten å glutenprovoseres. Man kan kun stille cøliakidiagnosen (foreløpig) på aktiv cøliaki og det forutsetter at man spiser nok gluten lenge nok til at cøliakien reaktiveres og lar seg diagnostisere.  Spiser man lav-gluten/GFD så er man (delvis) frisk og forandringene i tarmen behøver ikke være så cøliakitypiske at de kan stille cøliakidiagnosen. 

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 18.51

Hvordan blir jeg frisk?

Jeg fikk vite at jeg ikke tåler gluten og fikk cøliaki for 3 måneder siden. Jeg lurer på om man kan bli frisk fra dette og hvilken måte kan man sjekke det på? ...

Jeg fikk vite at jeg ikke tåler gluten og fikk cøliaki for 3 måneder siden. Jeg lurer på om man kan bli frisk fra dette og hvilken måte kan man sjekke det på?

Anonym, 18. januar 2020 21:44

Dersom du er >18 år så måtte du ta "slangen" (gastroskopi) med biopsi fra tynntarmen for å få diagnosen bekreftet. I tillegg så hadde du vel forhøyet nivå av autoantistoffer (IgA) mot vevs-transglutaminasen (tTG/TG2) i blodet ditt for å få diagnosen som vel ble satt av en spesialist i mage-tarmsykdommer. Ved cøliaki, får du også grunnstønad fra NAV. Spis glutenfritt, og du blir frisk fra cøliakien, men det kan ta noen år før du er helt frisk frisk.

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 18.47

Hvordan kan man plutselig få cøliaki?

Jeg har nylig blitt påvist cøliaki, og syns det er veldig utfordrende å leve sånn. Hvordan kan man plutselig få cøliaki? ...

Jeg har nylig blitt påvist cøliaki, og syns det er veldig utfordrende å leve sånn. Hvordan kan man plutselig få cøliaki?

Anonym, 18. januar 2020 21:20

Du opplyser ikke hvor gammel du er, men mange av de som får diagnosen i voksen alder har hatt cøliaki lenge uten å være klar over det. Du vil nok merke stor forskjel på glutenfri kost, men det kan ta noen år før du blir helt frisk, særlig dersom du var veldig syk da du fikk diagnosen. Vi vet ikke hvorfor noen får og andre  ikke får cøliaki. Her er det endel forskning for å forstå mekanismene, men noe er genetisk (man må ha noen spesielle vevstyper (HLA), men de har også 25% av befolkningen så de er ikke så uvanlige) og så er det noe med styringen/toleransen i immunsystemet som muligens ikke fungerer optimalt så man utvikler denne autoimmune reaksjonen på gluten. I tillegg må vi anta at man kan legge litt skyld på "bad luck" eller skjebnen/uflaks etc. Du bør ta kontakt med NCF som gir deg muligheter til å treffe andre på din alder som har hatt diagnosen en stund og som kan fortelle deg hvordan man skal leve/ha det godt på GFD.

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 18.39

Vil jeg miste stønaden?

Vil de som har GS til diett med bakgrunn i diagnosen "non-cøliaki" miste sin stønad fra 1. april i år? Er diagnostisert med blindet provokasjon, slik rundskrivet krever. Tror du jeg vil miste min stønad? ...

Vil de som har GS til diett med bakgrunn i diagnosen "non-cøliaki" miste sin stønad fra 1. april i år? Er diagnostisert med blindet provokasjon, slik rundskrivet krever. Tror du jeg vil miste min stønad?

Anonym, 17. januar 2020 18:07

NAV er NAV, så det kan være vanskelig å spå hva det enkelte lokale saksbehandlingskontor /saksbehandler gjør. Loven/forskriftene gir de med NCGS rett til søknad om diagnosen er bekreftet med gluten (ikke hvetemel) provosering (krever ikke blindet provosering) og diagnosen er satt av en adekvat spesialist (astroenterolog). Da skal du få beholde stønaden og du trenger ikke provoseres hvert annet år. Men du må nok sende inn en legeerklæring om at GFD fortsatt er nødvendig hvert annet år som tidligere.

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 18.33

Hva er sannsynligheten for at hun har IBS?

Hei Trond! Utrolig flott jobb du gjør med å svare på spørsmål som ellers er veldig vanskelig å få svar på. Min datter har symptomer som er både ige-medierte og ikke-ige medierte (symptomer kan komme 1-2 dager etterpå, elveblest, oppkast, ...

Hei Trond! Utrolig flott jobb du gjør med å svare på spørsmål som ellers er veldig vanskelig å få svar på. Min datter har symptomer som er både ige-medierte og ikke-ige medierte (symptomer kan komme 1-2 dager etterpå, elveblest, oppkast, magesmerter, oppblåst, rennende øyne og nese, dårlig nattesøvn pluss mer) på melk, egg, hvete (inkludert glutenfri hvetestivelse og rug), havre og soya. Vi har testet hvete på Voksentoppen, men den var inkonklusiv til tross for oppkast 1 dag etterpå pluss noen diffuse prikker og svetting i løpet av oppholdet på 3 timer. Vi har testet glutenfrie havregryn - det reagerer hun også på. Vi har ikke "orket" å teste spelt enda (som jeg har hørt er lav FODMAP). Det jeg lurer på er egentlig hva som er sannsynligheten for at hun har IBS (og dermed tåler spelt)? Eller om hun "bare" har en intoleranse/allergi mot disse matvarene? Har også hørt om noen med samme intoleransene/allergiene som har fått diagnosen FPIES - er det sannsynlig at min jente har? På forhånd tusen hjertelig takk.

Maja, 16. januar 2020 19:35

De plagene du beskriver er ikke typiske for IBS alene så her er det mer enn IBS (om i det hele tatt).  FPIES (food protein-induced enterocolitis syndrom) er en samlebetegnelse på det man antar er ikke-IgE mediert reaksjoner på matproteiner. Det er lite harde data der ute om hva dette egentlig er, men det inkluderer de som har typiske senreaksjoner på kumelk (12-24 timer etterpå) og som har positive patchtest (Daplaseres en liten mengde matvareproteiner på huden i ca 24 timer og så ser man etter reaksjoner etter nye 24 timer, såkalt immunologisk senreaksjon som man antar skyldes T-celle mediert reaksjoner, litt som kontaktallergi). De som har fått en slik diagnose/merkelapp har ofte slike plager som din datter har med oppkast etter ca 2 timer som etterfølges av diare, og dekan være syke i flere dager. Spelt er en hvetesort som inneholder noe mindre FODMAP-karbohydrater (Fruktaner), men det er såpass mye i den at de kliniske ernæringsfysiologene som jobber med IBS  på Lovisenberg  ikke inklduerer spelt i den FODMAP-reduserte dietten, ikke før de har fått kontrol på symptomene iallefall. Det er en utfordring å bli diagnostisert og det er en utfordring å finne frem til mat som tåles da man visstnok kan reagere på utradisjonelle (tradisjonelt allergi-vennlige)  matvarer som man vanligvis tåler. Jeg antar at dere fører en form for mat-dagbok hvor hva man spiser og hvilke reaksjoner som kommer, noteres. Skal man gjennomføre en elliminasjonsdiett så anbefaler jeg at dere gjør det i samråd med helst en klinisk ernæringsfysiolog (om det er å oppdrive) eller legen hennes da det kan være utfordrende å komme fram til en kost som er nyansert nok og som tåles. Du kan lese litt mer om FPIES på dette nettstedet (skrevet for folk flest): https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/food-protein-induced-enterocolitis-syndrome

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 18.15

Forskes det på fatigue i forbindelse med cøliaki?

Hei! Vet du om det forskes noe på post inflammatorisk fatigue i forbindelse med cøliaki? Forstått det slik at det kan ta mange år for noen å få energien tilbake, spesielt dem som sliter med IBS i tillegg. ...

Hei! Vet du om det forskes noe på post inflammatorisk fatigue i forbindelse med cøliaki? Forstått det slik at det kan ta mange år for noen å få energien tilbake, spesielt dem som sliter med IBS i tillegg.

Marie, 15. januar 2020 17:12

Siden fatigue'en ved cøliaki går over på GFD (selvom det tar tid (opptil 3-5 år hos voksendiagnostiserte cøliakere), så vil pasientene bli "borte" mens man forsker på dem, og ikke kan man gjøre forsøk på dem (gjøre de syke igjen på glutenholdig diett) så det er vanskelig å forske på. Jeg kjenner ingen pågående forskning som fokuserer på dette fenomenet ved cøliaki. Ved IBS er dete mye forskning for å identifisere hvilken() bakterie(r) det er som er ansvarlig for tilstanden, men utover å registrere at IBS har mange av de samme fatique problemene som cøliaki så har jeg sett noen som har forsøkt å gå i dybden på årsaken til utmattelsen (fatigue). Fatigue'en tenderer til å bli borte hos begge ved behandling (GFD og FODMAP-redusert diet).

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 19.14

Kan man bli mer sensitiv med årene?

Hei jeg har hatt cøliaki siden 1999 (var 33 år). Kan man blir mer sensitiv med årene? I går spiste jeg en en økologisk pastasaus fra Helios som det viste seg at inneholdt hveteprotein. Dette så jeg ikke før i dag. Etter ca 2 timer kastet jeg opp flere gan...

Hei jeg har hatt cøliaki siden 1999 (var 33 år). Kan man blir mer sensitiv med årene? I går spiste jeg en en økologisk pastasaus fra Helios som det viste seg at inneholdt hveteprotein. Dette så jeg ikke før i dag. Etter ca 2 timer kastet jeg opp flere ganger. Jeg har aldri reagert på hvetestivelse før, men er usikker på om hveteprotein er det samme? Dette er greit å vite for neste gang jeg ser at noe inneholder hveteprotein. Mvh Sandra

Sandra,15. januar 2020 17:03

Gluten er et hveteprotein, stivelse er "sukker" /karbohydrat Stivelse er ikke det samme som proteiner. Er du sikker på at du ikke også spiste spagetti som var laget av hvete (alle hvete sorter inneholder gluten, durum, spelt etc). I såfall har du spist mye gluten. Mange forteller at de reagerer kraftigere etter en tid på GFD når de har ett uhell, så det er nok riktig som du observerte.

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 19.11

Er det farlig å ikke spise glutenfritt når du har cøliaki?

Kan det det oppstå farlige konsekvensen om du ikke spiser glutenfri kosthold når du har cøliaki? ...

Kan det det oppstå farlige konsekvensen om du ikke spiser glutenfri kosthold når du har cøliaki?

Anonym, 14. januar 2020 21:40

Ja! I tillegg til å kunne få et dårlig liv hvor sykdommens aktivitet kan fratar deg energi, gi periodevis sykdomsfølelse, kunne gi deg mage-tarmplager, så øker faren for lymfekreft i mage-tarmkanalen (og for endel andre kreftformer). Det er derfor vi er såpass nøye med å være streng med den glutenfrie dietten. Selv om man ikke merker noe ved akutte "uhell", så vil sykdommens aktivitet påvirke deg negativt og det tenderer å bli verre med årene. Riktig ille kan det bli, og da tar det ofte veldig lang tid (mange år på GFD) å bli frisk fra sin cøliaki.

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 19.04

Datteren min blir ikke helt bra, bør vi droppe hvetestivelse?

Min datter har hatt cøliaki i snart 6 år og blodprøvene blir aldri helt bra. Hun er 7,5 år. Ligger vel på 12 på det beste. Er det ugunstig? Bør man forsøke uten hvetestivelse? ...

Min datter har hatt cøliaki i snart 6 år og blodprøvene blir aldri helt bra. Hun er 7,5 år. Ligger vel på 12 på det beste. Er det ugunstig? Bør man forsøke uten hvetestivelse?

Helene, 14. januar 2020 21:12

Hvetestivelse er i utgangspunktet glutenfri nå, så om det er noen skjulte glutenkilder i hennes kost er det muligens noe annet. På den andre siden så er ikke 12 så ille, så lenge hun er klinisk i fin form, uten plager, uten andre tegn på cøliaki enn lett økning av autoantistoffnivået.

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 19.01

Sønn med matallergier - bør han utredes mer?

Hei. Sønn på 13 år hadde mye vondt i magen og slapp og dårlig i sommer. Fikk påvist allergi mot hvete, soya, melkeprotein, eggehvite og peanøtter via blodprøve hos fastlegen. Fikk beskjed om å holde seg unna alle nevnte matvarer, og retter som inneh...

Hei. Sønn på 13 år hadde mye vondt i magen og slapp og dårlig i sommer. Fikk påvist allergi mot hvete, soya, melkeprotein, eggehvite og peanøtter via blodprøve hos fastlegen. Fikk beskjed om å holde seg unna alle nevnte matvarer, og retter som inneholder disse. Fikk epipenn pga. høye verdier for peanøtt (aldri opplevd anafylaksi, og aldri tidligere reagert på peanøtter). Ingen videre undersøkelser el. utredning. Mye bedre nå, ikke helt kvitt alt ubehag i magen, men mye bedre. Det som er tydelig for oss er at han blir dårlig når han har fått i seg noe med hvete ved uhell et par ganger. Men jeg synes han burde utredes mer, da jeg er usikker på de andre matvare-allergiene. Har lest at utslag på blodprøve ikke nødvendigvis betyr at man reagerer på en matvare. Vi har aldri opplevd at han har reagert på peanøtter eller egg, og det er jo synd å kutte ut så mye av kosten hans uten å være sikker på at det er helt nødvendig. Jeg kunne også ønsket time hos ernæringsfysiolog. Hva tenker du? Hvordan bør barn med mange matvare allergier utredes? Er det nok med en blodprøve hos fastlegen? Og er det håp om at han kan vokse dette av seg?

NN, 14. januar 2020 18:25

Med så mange allergier er det utfordrende å få til en god diett, så jeg er enig med deg. Man burde be om henvisning til en barnelege med spesialkompetanse på matallergier, om det finnes slik kompetanse i din nærhet. En blodprøve og påvisning av IgE sier bare noe om sannsynligheten for allergisk reaksjon, og hveteallergi utelukker ikke cøliaki (i tillegg).

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 18.57

Klikk på logoene for mer info