Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Alltid sulten etter omlegging til glutenfritt

Hei Trond! Jeg er 26 år og har hatt cøliaki i 1 år. Fikk det påvist ved blodprøve, og fikk beskjed av legen om å spise glutenfritt. Tok ikke det seriøst først, før jeg ble med på et nybegynnerkurs hos NCFU. Har nå spist glutenfri...

Hei Trond! Jeg er 26 år og har hatt cøliaki i 1 år. Fikk det påvist ved blodprøve, og fikk beskjed av legen om å spise glutenfritt. Tok ikke det seriøst først, før jeg ble med på et nybegynnerkurs hos NCFU. Har nå spist glutenfritt i 6 mnd, men jeg føler meg alltid sulten. Som person er jeg aktiv, spiser sunt og har aldri hatt problemer med vekt eller sultfølelse. Lurer på hva jeg skal gjøre, da det ikke er noe gøy å føle at man overspiser uten å føle seg mett.

Camilla, 1. april 2020 16:04

Den glutenfrie maten er ofte rik på hurtigabsorberende karbohydrater og det blir man sulten av. Men det er også avhengig av hvor mye du veier, muligens skal du opp i vekt, og det er derfor du er sulten. Men dersom du er i "likevekt" og trenger kostråd for å holde sulten på avstand, så er det generelle rådet å spise proteinrikt, karbohydratfattig mat (ikke overdriv fettinntaket), såkalt lav-karbo. Egg på knekkebrød, lite poteter/ris/brød, mer fisk og grønnsaker. Det metter.

 

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 19.18

3-åring med symptomer på cøliaki, men negativ blodprøve.

Hei! Vår 3-åring viser flere tegn i forhold til cøliaki, (trøtthet, magevondt, ujevnt avføringssmønster, vokser sakte), men blodprøvene er fine. Hun reagerer på melkeprotein, har levd et melkeproteinfritt kosthold siden hun var 5-6 måneder. ...

Hei! Vår 3-åring viser flere tegn i forhold til cøliaki, (trøtthet, magevondt, ujevnt avføringssmønster, vokser sakte), men blodprøvene er fine. Hun reagerer på melkeprotein, har levd et melkeproteinfritt kosthold siden hun var 5-6 måneder. Hva gjør vi videre ?

Kpk, 1. april 2020 08:16

Henvisning til en barnelege om hun fortsetter å falle av fra sin vekst/vektkurve. Det kan være mange andre årsaker til mageplager, ikke bare cøliaki som kan gi dette.

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 19.15

8-åring med kronisk forstoppelse, kan det være cøliaki?

Hei, har en sønn på 8 år med kronisk forstoppelse. Han har vært forstoppet så lenge jeg kan huske. Det kan raskt gå 1 uke uten avføring. Det var veldig vanskelig å få han til å slutte med bleie, da han stadig hadde uhell og lekasje pga. f...

Hei, har en sønn på 8 år med kronisk forstoppelse. Han har vært forstoppet så lenge jeg kan huske. Det kan raskt gå 1 uke uten avføring. Det var veldig vanskelig å få han til å slutte med bleie, da han stadig hadde uhell og lekasje pga. forstoppelse. Vi har vært henvist barneavdeling hvor han fikk avføringsmiddel. Dette hadde dårlig virkning, vi måtte ta klyster flere ganger. Han har alltid gnisset tenner, og snorket voldsomt. Han svetter mye når han sover, og er er generelt sur og trøtt hele dagen. Han er til gjengjeld veldig aktiv! Skolen mistenker adhd. Han er veldig tørr i huden, og har mye prikker rundt rumpeområdet. Han har alltid slitt med dårlig matlyst og magesmerter. Han er veldig oppblåst og luftig. Det ble tatt cøliaki-tester, som negative, men han hadde positiv gentest. Far har cøliaki.. Vi satte han på glutenfri kost, hvor han ble noe fin i avføringen. Hadde avføring hver andre dag til hver dag. Men det var ofte en veldig stor avføring som kom ut, dog ikke hard, men ofte litt blek og gulflekkete. Når vi satte han på vanlig kost, ble han igjen kronisk forstoppet. Barneavdeling avsluttet behandling da han responderte fint på glutenfri kost. Vi er igjen henvist barneavdeling for å prøve å utrede hva dette kan være. Han har også emaljeskader og klager overr leddssmerter. Kan dette være cøliaki tross negativ test? Har har også hadt noen perioder hvor det på enkelte dager har kommet litt slim/blod. Når han tar klyster(hjemme) , så er det som regel bare klyster vesken som kommer ut igjen, avføring forblir i tarmen.

Frode, 1. april 2020 06:58

Forstoppelse hos barn er et komplekst område. Kumelk var synderen lenge, så det pleide man å ta bort raskt. Emaljedefekter er assosiert med ubehandlet cøliaki under tanndannelse, men det er mange andre årsaker til emaljedefekter, men de er litt ulike, så hvor mye vekt man skal legge på det er usikkert. Gentesten sier dessverre lite, bare at han kan få/ha cøliaki; 25-30% av oss har det samme genet, så det å ha det betyr ikke så mye. Barnavdelingen pleier å ha lang tradisjon i hvordan man skal håndtere barn med forstoppelse, men noen ganger er det vanskelig å få bukt med fortsoppelsen, og da må man ty til klyster, etc. Dersom det er en reaksjon på hvete, så kan det være cøliaki, men også en reaksjon på andre bestandeler av hveten, fra andre proteiner til FODMAP-karbohydratene (Fruktaner) i hvete og da har han en variant av irritabel tykktarm med forstoppelse, men det er mye mer uvanlig blandt såpass unge personer, men det forekommer. Uansett så er han nå under utredning av kompetente barneleger, så da kommer man nok til en praktisk løsning på problemet. Lykke til!

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 19.01

Reagerte på havre som tenåring, hvordan kan jeg teste om jeg tåler havre nå?

Hei. Jeg reagerte veldig på glutenfri havre da jeg var liten. Husker jeg kastet opp på vei hjem fra skolen når heimkunnskapslæreren vår ikke visste dette. Har ikke spist det siden jeg var 14 år. Har etter det rett og slett ikke turt å prøve. Men n&ari...

Hei. Jeg reagerte veldig på glutenfri havre da jeg var liten. Husker jeg kastet opp på vei hjem fra skolen når heimkunnskapslæreren vår ikke visste dette. Har ikke spist det siden jeg var 14 år. Har etter det rett og slett ikke turt å prøve. Men nå som stadig flere glutenfrie produkter kommer med glutenfri havre, og det stadig blir mindre produkter som er uten, så tenkte jeg at jeg kunne prøve på nytt. Hvordan vil du anbefale å gå frem når en skal teste dette? Er nå 30 år, så har levd lenge uten.

Hanne, 31. mars 2020 21:30

Det er ganske vanlig å reagere på havre, og dine plager høres ut som klassisk allergi mot havre. Mulig du skal være litt forsiktig, og ta det opp med legen din for å se om man kan måle om du har IgE mot havre i blodet ditt, slik at du ikke reagerer med kraftig allergi i ditt havre forsøk. Uansett så må du starte med en liten mengde havre først (muligens en teskje), og du bør kanskje gjøre dette på legekontoret, så du kan få hjelp om du skulle fått et alvorlig allergisk anfall. De fleste vokser slik matallergi av seg, men man vet aldri, og siden du reagerte da du var 14, så er det mye mulig du fortsatt er allergisk.

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 18.52

Blir medisiner dårligere absorbert hos cøliakere?

Er det slik at medisiner, inkludert smertestillende, blir absorbert i mindre grad hos cøliakiere? ...

Er det slik at medisiner, inkludert smertestillende, blir absorbert i mindre grad hos cøliakiere?

Anonym, 31. mars 2020 10:46

Kun aktiv glutenspisende cøliakere har skader på tynntarmen, og de kan få redusert opptak av medikamenter. Men det skal nesten ikke finnes noen med "flat" tarm som vet de har cøliaki, for har man fått diagnosen cøliaki så starter man på glutenfri diett (GFD) og da tilheles tarmen. Siden det er stor variasjon hvor skadet tarmen er, så er det vanskelig å si noe generelt om medikamenter og opptak. En "frisk" cøliaker på GFD har en tilnærmet normal tarm, og derfor like godt opptak av medikamenter som andre.

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 18.47

Stemmer det at man ikke skal spise glutenfrie havregryn før tarmen er «friskmeldt»?

Stemmer det at man ikke skal spise glutenfrie havregryn i tiden før tarmen er «friskmeldt»? ...

Stemmer det at man ikke skal spise glutenfrie havregryn i tiden før tarmen er «friskmeldt»?

Annelise, 29.Mar 2020 21:36

Det var et råd vi ga i begynnelsen før man visste at det var greit med havre selv i tilhelningsfasen. Nå sier vi at det er greit fra første glutenfrie dag.

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 18.46

Kan 6-åring ha cøliaki til tross for negativ blodprøve?

Jeg er 63 år og fikk konstatert cøliaki midt i 50-årene, jeg har ei søster og 2 søskenbarn som også har cøliaki. Men det jeg skal spørre om handler ikke om meg. Jeg har et barnebarn på 6 år som over flere år har plagdes med l&osl...

Jeg er 63 år og fikk konstatert cøliaki midt i 50-årene, jeg har ei søster og 2 søskenbarn som også har cøliaki. Men det jeg skal spørre om handler ikke om meg. Jeg har et barnebarn på 6 år som over flere år har plagdes med løs, grålig avføring, og han småraper nesten hele tiden. Magen er som en stor ballong (og hard), han er ellers helt fin i kroppen, langt fra overvektig, sterk, frisk, blid og aktiv. I forbindelse med den løse avføringen, har han over flere år vært mye plaget med sår rundt endetarmen, enda han smøres med mykgjørende salver. Foreldrene mistenkte for ca. 2 mnd- siden laktoseintoleranse, de har prøvd det ut en stund, og han er i perioder blitt noe bedre i forhold til sårheten. Han raper kanskje også noe mindre. Han klager ikke så mye over vondt i magen, men kan ofte på morgenen si at "nå har jeg ikke vondt i magen". Han raper også mer om kveldene enn tidlig på dagen. Min datter har vært hos lege for ca 1 år siden og fortalt om plagene med løs mage og sårhet, men følte at hun kom på legekontoret og kastet bort tida deres - det var normalt at noen barn hadde løs avføring! Det skal sies at legen likevel sendte inn en blodprøve (vet ikke hvilken), og den var det negativt svar på. Jeg har lest en del om symptomer hos barn, og synes det virker som gutten kan ha noen klare symptomer på cøliaki, til tross for det negative resultatet. Noe må det jo uansett være, det oppleves ikke som normalt at han skal ha det sånn. Hva tenker du om dette? Er dette normalt? Hva kan gjøres? Hilsen bekymret mormor.

Tove, 28. mars 2020 21:12

Vanskelig å vite hva grunnen til plagene er uten en diagnostisk tilnærming, og det skal jeg ikke gjøre over nettet. Mange barn har løs mage, hard mage, rar avføring etc., og selvsagt kunne dette ha vært en cøliaki med sekundær laktasemangel, men da burde blodprøvene (IgA mot tTG / IgG mot deamidert gliadin) ha vært forhøyet under forutsetning av at han spiser nok gluten. Mange som lever i cøliakifamilier spiser i praksis veldig glutenfattig mat. Man antar at minimum 2 brødskiver eller 2 glutenholdige måltider pr dag i lang nok tid (>6 uker) synliggjør de fleste cøliakier, men noen må spise glutenholdig mat i lengre tid før sykdommen aktiveres/reaktiveres nok til at den lar seg diagnostisere. Man kan bare diagnostisere en aktiv cøliaki, noe som forutsetter at man spiser (nok) gluten. 

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 18.38

Synne, 28. mars 2020 17:14

Hei! Jeg savner med informasjon om nyoppdagede cøliakere er utsatt for sykdom ift til coronaviruset. Jeg har to små barn (3 og 5år) som fikk påvist cøliaki for et par uker siden. De ha vært konstant syke, også med feber de siste tre månedene, noe som...

Hei! Jeg savner med informasjon om nyoppdagede cøliakere er utsatt for sykdom ift til coronaviruset. Jeg har to små barn (3 og 5år) som fikk påvist cøliaki for et par uker siden. De ha vært konstant syke, også med feber de siste tre månedene, noe som fjør at jeg har vanskelig for å tro de ikke er utsatt. Jeg er redd for at jeg som sykepleier skal dra med meg smitte til de og at de skal bli syke. De har jo startet opp med glutenfri mat, og vi har lest oss opp så godt vi kan, men siden koronasituasjonen har satt stopper for alle «unødige» konsultasjoner, har vi hverken pratet med spesialist eller ernæringsfysiolog. Diagnosen er bekreftet av spesialist, etter at alle nødvendige prøver er tatt hos fastlege, også videresendt sykehuset.

Synne, 28. mars 2020 17:14

Jeg kan godt forstå din frustrerende situasjon, Først, barn ser ut til å bli mye mindre syke av COVID-19 enn voksne, litt som ved andre barnesykdommer. Ingen vet om personer med aktiv eller for den saks skyld tilhelet cøliaki er mer utsatt for alvorlig COVID-19, slik visse andre underliggende sykdommer gir. Man kjenner ikke nok til viruset, men foreløpig har det ikke dukket opp noe slående økt risiko for cøliakere, jamfør høyt blodtrykk, hjertesykdom, diabetes, etc I tillegg er det veldig stor forskjell på hvor nedkjørt kroppen har blitt av den ubehandlete cøliakien, noen oppdages litt tilfeldig, mens andre har alvorlig underernæring forutfor diagnostiseringen. Rent teoretisk ville man kunne anta at de med feil/underernæring letter kunne fått alvorlig COVID-19 sykdom, men forskningsmessig så vet man veldig lite utover det som er fremkommet i avisene. Dette er en "ny" sykdom som vi vil komme til å forstå bedre etterhvert, men foreløpig er mye ukjent. Det viktigeste er vel at barn får en mye mildere COVID-19 sykdom enn de eldre voksne.

Trond S. Halstensen,

Hanna Emilie Urstad, 27.Mar 2020 22:57

Hei, Jeg er en jente på 21 år. Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 6 år. (Var sensitiv en stund etter det) . Jeg er veldig nøye på å ikke få i meg noe gluten. Og etter så mange år kjenner jeg godt hvordan det funker. Har opplev tidvis at j...

Hei, Jeg er en jente på 21 år. Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 6 år. (Var sensitiv en stund etter det) . Jeg er veldig nøye på å ikke få i meg noe gluten. Og etter så mange år kjenner jeg godt hvordan det funker. Har opplev tidvis at jeg får oppblåst mage. Dette ble diagnosert som laktoseintoleranse. Byttet til laktose fritt og det hjalp en stund. Men nå har jeg så vondt i magen igjen. Den blir helt oppblåst, og det gir mye smerter. Disse smertene kommer etter jeg har spist noe. Men hva er grunnen til at jeg fremdeles har oppblåst mage? Kan det være noe mer jeg også er allergisk mot?

Hanna Emilie Urstad, 27.Mar 2020 22:57

Det er vanskelig å vite hva du egentlig reagerer mot, og plagene dine er ikke typiske for klassisk allergisk reaksjon. Men oppblåsthet med "kolikk" smerter er karakteristisk for at du forer tarmbakteriene dine med ikke-absorberende karbohydrater som de  (eller noen av dem) bruker til å lage gass. Og typisk er at man tror det er laktoseintoleranse, men det hjelper egentlig ikke og det oppleves som a ttarmen lever sitt eget liv med oppblåsthet og ofte kraftige tømmingsdiarerer evt vekslende mellom forstoppelse og diare. Det er nogså typisk for det vi kaller irritabel tykktarmskatar (også kalt IBS) og har ingenting med din cøliaki å gjøre da du ikke har noen aktiv cøliakisykdom lenger siden du spiser glutenfritt. 

Har man en IBS så må mengden ikke-absorberbare karbohydrater (kalt FODMAP) i kosten reduseres. Det finnes mye informasjon på nettet, men bare husk at det er en fordel å starte en slik diet i samråd med legen din, og om du har tilgang på en klinisk ernæringsfysiolog så er det å anbefale. Det tar ca 10-14 dager før du merker bedring ved endret diet, og det tar ca 4-7 dager dersom du "sklir ut" før plagene kommer tilbake og tarmen begynner å leve sitt eget liv. Du må altså sultefore de gassdannende tarmbakteriene dine for å slippe å bli blåst opp.

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 18.05

Er de med cøliaki i risikogruppen når det gjelder Corona-viruset?

Er de med cøliaki i risikogruppen når det gjelder Corona-viruset? Har datter på 10 år med cøliaki. ...

Er de med cøliaki i risikogruppen når det gjelder Corona-viruset? Har datter på 10 år med cøliaki.

Katrine, 25. mars 2020 07:33

Nei, vi har ingen holdepunkter for dette.

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.51

Bør jeg holde meg unna saltvannsfisk og meieriprodukter?

Hei, jeg har påvist (symptomfattig) cøliaki. Har hatt intens, stikkende kløe i huden i et halvt år, etter 4 uker med Dapson er jeg mye bedre (selv om biopsi fra huden ikke tydet på DH). Hudlegen sier ikke noe om avhold fra saltvannsfisk/melkeprodukter - som du har git...

Hei, jeg har påvist (symptomfattig) cøliaki. Har hatt intens, stikkende kløe i huden i et halvt år, etter 4 uker med Dapson er jeg mye bedre (selv om biopsi fra huden ikke tydet på DH). Hudlegen sier ikke noe om avhold fra saltvannsfisk/melkeprodukter - som du har gitt mange råd om her, bør jeg likevel holde meg unna dette?

Kristin, 24. mars 2020 20:48

Om du har DH, så skal du holde deg borte fra jodholdig mat da det utløser utbrudd. Jod finnes i meieriprodukter og saltvannsdyr (fisk). Når den glutenfrie dietten har gjordt deg frisk fra din DH/cøliaki så vil man kunne spise jod-holdig mat uten plager. 

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.49

Får diaré av lasagne

Jeg får diaré av å spise glutenfri lasagne, og det har skjedd to ganger. Til og med gubben får det. Hvorfor det? Fikk diagnosen cøliaki i januar. ...

Jeg får diaré av å spise glutenfri lasagne, og det har skjedd to ganger. Til og med gubben får det. Hvorfor det? Fikk diagnosen cøliaki i januar.

Anonym, 20. mars 2020 17:30

Jeg vet ikke hva det er i de glutenfrie lasagnplatene som du reagerer på, men om det er melk i lasagnen (og det skal det jo være), så har ofte nyoppdagete cøliakere problemer med å bryte ned melkesukkeret og det kan gi diaré. Prøv et annet merke glutenfrie lasagn-plater og bruk laktosefri melk.

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.46

Kan babyen vår ha cøliaki?

Hei, vi har en baby som har fått positiv IgG (25) men ikke IgA. Hun har tatt iga-test som lå på 9, altså rett under normalen. Hun har falt ut av vekstkurven og er vanskelig å få i mat. Hun har forstoppelse, kløe og veldig vondt i magen. Barnelegen kan ikke ...

Hei, vi har en baby som har fått positiv IgG (25) men ikke IgA. Hun har tatt iga-test som lå på 9, altså rett under normalen. Hun har falt ut av vekstkurven og er vanskelig å få i mat. Hun har forstoppelse, kløe og veldig vondt i magen. Barnelegen kan ikke sette diagnose på henne, men setter henne i stedet på klyster 2 ganger om dagen og avføringsmiddel. Hun får diaré etter et klyster og avføringsmiddel hvor jeg ga halv dose av det hun skulle få. Hun ligger langt under i vekst og far har fått cøliaki. Legen mener vi skal leve melke- og eggefritt i 2 uker for å se om hun blir bedre. Selv om testene var negativ. Samtidig fortsette med avføringsmiddel i et halvt år. Jeg føler jeg må kjempe med legen. Et halv år er lenge for en baby på 19 måneder. Hva skal jeg gjøre?

Sofie, 20. mars 2020 06:42

Be om henvisning til barnelege/pediater. IgA mot tTG (TG2) er ofte (ca. 50 %)  ikke forhøyet hos barn <24 mnd da de er så små. Det er litt ulike tall man bruker, men Fürst laboriatorier bruker en test hvor normalen skal være <7, så da ville 9 være svakt positiv. Med cøliaki i familien, riktig (?) genrisiko (HLA) og vekstreduksjon så er cøliaki en av de diagnosene man må overveie, og når IgG mot deamidert gliadin er forhøyet og babien er <2 år. Cøliaki kan godt gi forstoppelse, men forstoppelse og magesmerter kan også gi matvegring og manglende vekst. Jeg kan forstå legen hennes sine tanker, at forstoppelsen er årsaken til det meste, og kumelk er en hyppig årsak til forstoppelse hos barn, men cøliaki må seriøst vurderes inkludert tynntarmsbiopsi i narkose (og den avgjørelsen må en pediater/barnelege ta). Men da må hun få godt med gluten frem mot biopsien ellers er det ikke mulig å diagnostisere cøliakien.

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.38

Bør jeg undersøke om jeg har diabetes?

Hei, er det slik å forstå at cøliakere har større sannsynlighet for å også ha (eller utvikle) diabetes? Gjelder det i tilfelle begge typer? Etter noen måneder på glutenfritt kosthold merker jeg store forbedringer mtp symptomer fra magen, men jeg er f...

Hei, er det slik å forstå at cøliakere har større sannsynlighet for å også ha (eller utvikle) diabetes? Gjelder det i tilfelle begge typer? Etter noen måneder på glutenfritt kosthold merker jeg store forbedringer mtp symptomer fra magen, men jeg er fremdeles like "ekstremt" trett (søvnig) på dagtid, særlig etter måltider, og har relativt hyppig trang til vannlating (eventuelt bare trang blære... :P), også det i større grad etter måltider. Det kan jo så klart ha mange andre naturlige forklaringer, men er det grunn for å undersøke meg for diabetes type 2 (antar type 1 er utelukket...?)? Eller kan jeg forvente bedring av tretthetssymptomer, men må belage meg på at det kan ta lang tid?

Andreas, 19. mars 2020 15:07

Ja, det er flere cøliakere blandt de med diabetes type 1 (de som har insulinmangel) enn i normalbefolkningen, og visa versa. Dette er nok som følge av at man deler en del av den genetiske risikoen, samme HLA-varianter ("vevstyper") + hvordan immunsystemet reguleres. Dersom du er usikker på om du er i ferd med å utvikle diabetes, og tenker en del på det så ta det opp med legen din. En enkel blodprøve vil kunne avsløre om du har hatt forhøyet blodsukker den siste tiden. Og er det diabetes som får deg til å tisse mye, så er det glukose (sukker) i urinen og det finnes det enkle analyser for som man kan få kjøpt på apoteket (stix man dypper i urinen og som reagerer med fargeomslag om det er sukker i urinen).

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.32

Hvor lang tid kan det ta før jeg føler meg bedre?

Hei, jeg er i slutten av 40-årene, og har fått påvist cøliaki med blodprøve og gastroskopi. Gikk over til glutenfri kost etter gjennomført gastroskopi, og lurer nå på hvor lenge det kan ta før jeg føler meg bedre? Har spist glutenholdi...

Hei, jeg er i slutten av 40-årene, og har fått påvist cøliaki med blodprøve og gastroskopi. Gikk over til glutenfri kost etter gjennomført gastroskopi, og lurer nå på hvor lenge det kan ta før jeg føler meg bedre? Har spist glutenholdig mat i hele mitt voksne liv fordi blodprøve var negativ da jeg var liten. Plagene har jeg hatt i så mange år at jeg er usikker på hva som er normal fordøyelse og normalt energinivå.

Hanne, 19. mars 2020 14:15

Det er veldig individuelt hvor lenge cøliakien sitter igjen hos de voksendiagnostiserte cøliakerene. Dels føler mange seg raskt bedre (1/2-1 år), men så drøyer det noen år før de føler seg normale, minst 3 år. Ser man på slimhinnen i tarmen så har 90 % av finske voksendiagnostiserte cøliakere normal tynntarmsbiopsi etter 10-12 år! Så det kan ta tid. Pass på å fyll opp vitamin-/sporstoff-lagrene og hold deg strikt glutenfri så går dette bra. 

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.27

Kan hun ha cøliaki selv om blodprøver og biopsi er negative?

Hei. Vi har en sønn på 6 som fikk cøliakidiagnosen for snart 2 år siden. I hans tilfelle var det ingen tvil ut fra blodprøvene som ble tatt pluss annen symptomatikk. Vi har i flere år også lurt på om søstera hans på 8 år kan ha c&...

Hei. Vi har en sønn på 6 som fikk cøliakidiagnosen for snart 2 år siden. I hans tilfelle var det ingen tvil ut fra blodprøvene som ble tatt pluss annen symptomatikk. Vi har i flere år også lurt på om søstera hans på 8 år kan ha cøliaki. Årsaken er at hun har vært kronisk fortstoppet siden hun var 3 år gammel, hun viser en del samme symptomer som broren, pluss at hun i de siste to årene har vært svært kvalm. Blodprøver vi fikk tatt i fjor viste at hun hadde genet for cøliaki, men verdiene var ikke veldig høye slik at de ikke mistenkte cøliaki. Det ble tatt gastroskopi til slutt, men biopsien viste at hun ikke hadde cøliaki. Likevel klarer vi ikke slå oss helt til ro med dette. I går ringte helsesykepleier ved skolen hennes og sa at hun ikke fulgte vekstkurven sin, at hun avvek så pass mye at de rutinemessig sendte beskjed til fastlege. Spørsmålet mitt er: Kan hun ha cøliaki selv om biopsi og blodprøver ikke konkluderer med dette? Finnes det f.eks. en spesialprøve som man prøver til slutt hvis man virkelig er i tvil? Har hørt om at man tar slike spesialprøver ved Ullevål, vet ikke om det stemmer og hva man skal si til fastlegen sin i tilfelle. Og må man da ta en ny biopsi? Håper du kan svare :)

Kristian K., 18. mars 2020 21:13

Nei, hun hadde ikke aktiv cøliaki når blodprøver og biopsien hun tok var normale. Hun kunne ha hatt såkalt latent cøliaki, men da vil endringene i tynntarmen ha vært så små at det ikke kan forklare en redusert opptak av næringsstoffer fra tarmen, i hvert fall ikke da biopsien ble tatt. Dersom hun blir kvalm av mat og er forstoppet (årsak til kvalmen?) så kan man tenke at hun ikke spiser så mye og derved blir underernært. Dersom dere også har mistenkt cøliaki så er det naturlig at gluteninnholdet i kosten reduseres, så hun kan ha spist relativt lite gluten før biopsien ble tatt og da er forandringene i tarmen ofte små.

Man burde muligens søke etter en annen årsak til hennes obstipasjon og kvalme, med fallende næringsinntak, enn cøliaki. Det er ingenting i veien for å spise glutenfritt, det meste av det vi spiser er glutenfritt uansett, og friskner hun markant til så er det mulig hun har en variant av hvete-reaksjon, men typisk er ikke plagene hennes (mulig det er en reaksjon på FODMAP-hvetekarbohydratene: fructaner og da er det en variant av IBS med forstoppelse). 

De eksprimentelle prøvene man kan ta, både blodprøver som påviser økt forekomst av glutenreagerende T-celler etter kortvarig glutenprovokasjon ved cøliaki (behandlet og ubehandlet cøliakere), og påvisningen av spesielle gamma-delta T celler i tynntarmsepitelet er spesialprøver som ikke er inkludert i den diagnostiske prosedyre og er ikke tilgjenglig for rutinebruk. I tillegg vil påvisning av IgA-autoantistoffer mot autoantigenet: tTG/TG2 (Transglutaminase 2) hos de som spiser (nok) gluten og derved har aktiv cøliaki være den sikreste måten cøliaki, selv om ikke alle lager såpass mye autoantistoff at det kan påvises i blodet, så unntak finnes. Jeg synes de nye opplysningene bør inkluderes av legen hennes til å gjøre en revurdering av potensiell cøliaki, om hun har fått en forverring fra latent til aktiv cøliaki. Om hun i praksis har spist glutenfritt/fattig den siste tiden så vær oppmerksom på at den diagnostiske prosedyre forutsetter at hun spiser minst to glutenholdige måltider eller minst to glutenholdige brødskiver om dagen i minimum 6 uker før man kan påvise de typiske cøliakiforandringene i tarmen og påvise forhøyete nivåer av autoantistoffene i blodet.

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.06

Bør datteren vår starte med glutenfri diett nå?

Hei. Vi har endelig fått time til gastroskopi til vår datter på 3 år nå i april, som vi sterkt mistenker har cøliaki, slik far, farmor og tanter og onkler på begge sider har. Nå regner vi med denne blir utsatt i lang tid pga. korona-situasjonen. Blodp...

Hei. Vi har endelig fått time til gastroskopi til vår datter på 3 år nå i april, som vi sterkt mistenker har cøliaki, slik far, farmor og tanter og onkler på begge sider har. Nå regner vi med denne blir utsatt i lang tid pga. korona-situasjonen. Blodprøver tatt flere ganger har ikke vist utslag på cøliaki, og vi har nesten måtte krangle oss til å få tatt gastroskopi. Siden det sannsynligvis er lenge til vi får ny time (kanskje til høsten eller vinteren?) tenker vi at det er best å bare begynne med glutenfri diett og heller få til å vise at det er cøliaki ved provokasjon. Er dette mulig? Hvor kan vi gjennomføre dette i Norge? Jeg har ikke fått inntrykk av at dette gjøres ved UNN i Tromsø, her har de påstått at en slik test bare vil kunne bekrefte hveteallergi. Pga. stor opphopning av cøliaki i familien føler vi oss sikre på at det er cølaiki hvis symptomene forsvinner, og det kommer plager ved provokasjon. Kan man få støtte fra NAV ved å gjøre det på denne måten? Her er det jo snakk om en unntakssituasjon hvor vi mener at dattera vår ikke kan gå med daglige magesmerter i flere måneder lenger. Vi har allerede forsøkt glutenfritt i to dager, og har nå sett den første faste avføringa på over ett år. Tenker du det er lurt å fortsette med glutenfritt, og satse på at det ordner seg med NAV? Må dette avklares med lege først? Fastlegen har anbefalt oss å gjøre dette. Hva anbefaler du? Det er viktig for oss å vite at vi får støtte fra NAV dersom det er cøliaki.

Line, 18. mars 2020 17:16

Få barnelegen med på laget, begrunn dette i korona-situasjonen, og dersom han er enig med dere, settes hun på glutenfri diett fra barneavdelingen/pediateren, og søknad går til NAV og dere skal kunne få grunnstønad. Men hun må provoseres ved 6-7 års alder for å få diagnosen permanent, og da lenge nok (ofte opptil 6 mnd.), med nok gluten til å bli cøliakisyk (eller ikke) for kort tid og/eller for lite gluten gjør den diagnostiske testingen lett inkonklusiv.

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.58

Er det flere sammenhenger mellom cøliaki og polynevropati?

Jeg fikk cøliaki-diagnosen for 26 år siden og overholder glutenfri diett. Min fastlege vurderer om mine smertetilstander kan skyldes polynevropati, bl.a. fordi jeg refererte fra dine svar at lidelsen har overhyppighet hos cøliakere. Jeg trodde at sammenhengen er at cøliake...

Jeg fikk cøliaki-diagnosen for 26 år siden og overholder glutenfri diett. Min fastlege vurderer om mine smertetilstander kan skyldes polynevropati, bl.a. fordi jeg refererte fra dine svar at lidelsen har overhyppighet hos cøliakere. Jeg trodde at sammenhengen er at cøliakere ofte har underskudd på B12, noe som kan forårsake polynevropati. Men testing viser at jeg har normalt B12-innhold i blodet. Jeg leter i kosthold og andre årsaksfaktorer jeg kan gjøre noe med, ellers ender jeg trolig på kortison, med de bivirkningene det gir. Er det andre kjente årsakssammenhenger mellom cøliaki og polynevropati enn via B12?

Lars Erik, 18. mars 2020 13:41

Enig, men polynevropati er vanlig og glutenindusert polynevropati forventes å gå tilbake om dette er indusert og drevet av gluteninntak. Men du er glutenfri, og det er noen publikasjoner som har sett på polynevropati hos cøliakere og den går ikke tilbake på glutenfri diett, noe som tyder på at årsaken ikke er en glutenindusert, cøliakirelatert autoimmunitet, men rammer cøliakere pga. andre mekanismer (selvstendig annen autoimmunitet?) og er gluten-uavhengig. 

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.50

Kan smerter i beina komme av glutenuhell?

Hei! Er noen ganger plaget med "voksesmerter" i beina. Vet jeg ikke vokser enda, men smertene er ganske lik de jeg hadde som liten, så jeg har ikke bedre beskrivelse enn det. Spiste ute og ble dårlig, og mistenker at middagen ikke var glutenfri. Noen dager etter kom smertene i ...

Hei! Er noen ganger plaget med "voksesmerter" i beina. Vet jeg ikke vokser enda, men smertene er ganske lik de jeg hadde som liten, så jeg har ikke bedre beskrivelse enn det. Spiste ute og ble dårlig, og mistenker at middagen ikke var glutenfri. Noen dager etter kom smertene i beina. Kan disse smertene kanskje komme av at jeg fikk i meg gluten?

Anni, 17. mars 2020 16:27

Det er noen der ute som beskriver tilsvarende plager, og at de forsvant på GFD, men kommer tilbake ved uhell, eller også ved enkelte andre matvarer. Jeg kan ikke se at dette har vært undersøkt vitenskapelig, så jeg kan ikke svare deg om dette er "vanlig". Fullt mulig at dette er en plage du får/fikk på gluten, men det er vanskelig å fastslå det.

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.47

Kan Oatly havremelk ha negativ påvirkning på cøliakere?

Kan en overgang (av miljøgrunner) fra Alpro soyamelk til Oatly havremelk, uten at jeg merker forstyrrelse av magen, representere en svak økning av gluteninnholdet, og derfor likevel ha negativ påvirkning på enkelte cøliakere? ...

Kan en overgang (av miljøgrunner) fra Alpro soyamelk til Oatly havremelk, uten at jeg merker forstyrrelse av magen, representere en svak økning av gluteninnholdet, og derfor likevel ha negativ påvirkning på enkelte cøliakere?

Lars Erik, 16. mars 2020 13:45

Tja, Oatly Havre skal visstnok ikke inneholde mer enn 100ppm gluten fra hvete, som er dermed er innenfor den lav-gluten grensen som kan benyttes av cøliakere. Men det er stor forskjell på cøliakere: noen er mer følsomme enn andre, så det er vanskelig å svare kategorisk på spørsmålet ditt. Det er så individuelt hvordan man reagerer.

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.38

Klikk på logoene for mer info