Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Serveren var nede så derfor forsinket sva

Serveren var nede på onsdag så derfor kunne jeg ikke svare før i dag. ...

Serveren var nede på onsdag så derfor kunne jeg ikke svare før i dag.

Serveren var nede så derfor forsinket sva

Trond S. Halstensen,

Lars Werner, 16.Oct 2018 18:43

Hei! Vi har en datter på 9 år med cøliaki og jeg spesielt har vært aktiv i stønadskuttet som er i vinden om dagen. Jeg har bedt Nasjonalt råd for ernæring om sitt syn på SIFOs rapport om glutenfri kost og kostnader. Dessverre har jeg ikke fått ...

Hei! Vi har en datter på 9 år med cøliaki og jeg spesielt har vært aktiv i stønadskuttet som er i vinden om dagen. Jeg har bedt Nasjonalt råd for ernæring om sitt syn på SIFOs rapport om glutenfri kost og kostnader. Dessverre har jeg ikke fått svar og lurer på hvilket syn fagkompetansen har om det radikale "forslaget"?

Lars Werner, 16.Oct 2018 18:43

Utgangspunktet er at grunnstønaden skal dekke meromkostningen ved glutenfritt kosthold. Så blir diskusjonen hvor mye denne summen er, men alle beregninger viser at glutenfri kost er  relativt sett, blitt billigere siden 1974 så det var nok nødvendig men en revisjon. Men om det datagrunnlaget departementet legger til grunn er godt nok for alle, eller om man bør ha en tilleggsklausus som gir høyere sats for de som har et høyere kaloribehov, andre tilleggslidelser etc, ja det er vi, som dere vet, i "diskusjon" med departementet om. Grunnstønaden skal kun dekke meromkostningen ved normal glutenfritt kosthold for den syke, resten er trygden uvedkommen (slik er reglene). Så da må man argumentere med både beregningsgrunnlaget og kaloribehovet, når dette fremstår som vel minimalistisk.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2018 12.33

Margaret Skjelvan, 16.Oct 2018 14:47

Hei.☺Eg fikk diogonasenGlutenalergi.i 201.slit veldig med å vesta ka eg skall holde meg unna.vet eg skall holde meg vekk fra all melsorter.men utåver de sliter eg med.har vert til ein go del erneringsfysiologer.men føler dem ikke forstår så mye av de dem heller.eg har ...

Hei.☺Eg fikk diogonasenGlutenalergi.i 201.slit veldig med å vesta ka eg skall holde meg unna.vet eg skall holde meg vekk fra all melsorter.men utåver de sliter eg med.har vert til ein go del erneringsfysiologer.men føler dem ikke forstår så mye av de dem heller.eg har prøft å være flink.aføringa mi har vært veldig har noen gang.å løs noen gang..men no gar den blitt løsere.legen min mente eg måtte prøve å gå åver på laktose fri melk.å de jore eg.de funka ei lita stund.men no går eg på rismelk.bedere men ikke bra.føler eg blir litt oppblåst.eg legger på meg veldig etter eg bynte med gluten fri kost.Er de normalt?håper på svar

Margaret Skjelvan, 16.Oct 2018 14:47

Jeg er litt usikke rp åom du har cøliaki, eller om ma nantok du har/hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet ("glutenintoleranse": Begge deler kallse gjerne glutenallergi. Men plagene dine er nok veldig likt det folk med tykktarmskatar (IBS) har, og da er det andre matsorter du må holde deg vekk fra. Men dette bør legen din kunne finne ut av. Noen har både cøliaki og IBS og da blir utfordrende å finne ut hva man skal spise uten å få plager. Den glutenfrie kosten inneholder ofte mye hurtigabsorberende karbohydrater så man kan lett legge på seg. I tillegg vil en cøliaker med redusert evne til å fordøye maten, få økt evnetil å fordøye og absorbere maten slik at man legger på seg om man spiser like mye glutenfri mat som man spiste glutenhodlig mat før man fikk dagnosen.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2018 12.26

Unni., 14.Oct 2018 19:11

Hei. Var på møte i Ncf Agder 11.9. og hørte på ditt foredrag om senskader ihht. cøliaki. Noe av det jeg fikk med meg var at du var opptatt av at de som ikke levde på streng glutenfri diett, var svært utsatt for å få kreft i tarmen. Det er jo s...

Hei. Var på møte i Ncf Agder 11.9. og hørte på ditt foredrag om senskader ihht. cøliaki. Noe av det jeg fikk med meg var at du var opptatt av at de som ikke levde på streng glutenfri diett, var svært utsatt for å få kreft i tarmen. Det er jo som kjent en del cøliakere som ikke reagerer med oppkast og diare selv om de spiser mat med gluten. Når nå grunnstønaden antakelig blir redusert med 70%, tenker jeg at disse som ikke får noen synlige reaksjoner på gluteninntak vil fristes enda mer til å droppe glutenfritt. Kanskje også flere vil teste ut om de kan klare å spise glutenholdig mat, selv om det burde være godt opplyst for alle at dette er skadelig, spesielt som du sa; faren for kreft i tarmen. Jeg kunne ønske at du kunne inn på Ncf`s facebookside og informere om farene ved inntak av gluten, tror mange kunne ha nytte av det.

Unni., 14.Oct 2018 19:11

Takk for tipsen. Jeg trodde vel at vi hadde advart cøliakerene godt nok, inkludert kreft faren, men også faren for å bli/forbli syke uten å forstå at det er cøliakien som gjør de syke fordi det ikke nødvendigvis er mageplager som dominerer (tretthet, hjerne-tåke, jernmangel etc). Men vi lever i et fritt land. Dersom noen cøliakere vil spise gluten på tross av advarslene så har man ansvaret for egen helse, det er lite vi helsearbeidere kan gjøre med, men det blir som å røye på tross av alle advarslene: Når konsekvensene kommer er der for sent å angre. Jeg skal se om jeg finner en naturlig måte å legge inn et innlegg på facebook.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2018 12.14

Maria, 14.Oct 2018 16:53

Hei! Leser i SIFO-rapporten at det legges opp til 20 brødskiver i uka (a 40 gram pr enhet) og 3 knekkebrød. Hva mener du om denne mengden med glutenfritt brød for cøliakere? Mvh. Maria ...

Hei! Leser i SIFO-rapporten at det legges opp til 20 brødskiver i uka (a 40 gram pr enhet) og 3 knekkebrød. Hva mener du om denne mengden med glutenfritt brød for cøliakere? Mvh. Maria

Maria, 14.Oct 2018 16:53

Jeg har ingen spesiell mening, mengden brød man spiser varierer så mye med aktivitetsnivået. 20 brødskiver i uken er nesten 3 brødskiver pr dag og vel gjennomsnittet for en stillesittende voksen person. Det er alt for lite for en aktiv ung mann, som raskt kan spise 6-8 brødskiver om dagen, eller mer. Men vi er i "diskusjon" med departementet om premissene for beregningen.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2018 12.11

Krister Halleraker, 14.Oct 2018 14:17

Jegg fikk min cøliaki diagnose noen år tilbake. Hadde ingen anelse om at jeg hadde dette problemet siden jeg ikke har noen vanlige fysiske symptom. Har lenge slitt med tretthet, dårlig hukommelse og konsentrasjonsvansker, og dette har jeg fremdeles selv om jeg går på g...

Jegg fikk min cøliaki diagnose noen år tilbake. Hadde ingen anelse om at jeg hadde dette problemet siden jeg ikke har noen vanlige fysiske symptom. Har lenge slitt med tretthet, dårlig hukommelse og konsentrasjonsvansker, og dette har jeg fremdeles selv om jeg går på glutenfri kost. Jeg sliter også med kronisk tørrhet i både hals og nesegangene, og har gjort det i flere år nå uten å finne ut av hvorfor. Er dette noe som cøliaki kan skape, selv på en glutenfri kost?

Krister Halleraker, 14.Oct 2018 14:17

Nei, ikke om du er glutenfri. Men det kan ta mange år før en voksen diagnostisert cøliaker blir helt frisk på glutenfri kost. Mulighens har du en annen årsak til denne tørrheten (tørre øyne?), som bør utredes av legen din. Som cøliaker har du økt risiko for annen autoimmun sykdom slik som Sjøgrens sykdom, som kan gi tørre øyne og tørr munn.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2018 12.08

Jeanette, 12.Oct 2018 22:20

Hei! Jeg har det siste halvåret reagert på noe mat, og jeg er ganske sikker på at det er mat som inneholder gluten jeg reagerer på. Det har vært varierende reaksjoner, noen ganger liten, andre ganger murring i magen og oppblåst mage og på det verste ligger j...

Hei! Jeg har det siste halvåret reagert på noe mat, og jeg er ganske sikker på at det er mat som inneholder gluten jeg reagerer på. Det har vært varierende reaksjoner, noen ganger liten, andre ganger murring i magen og oppblåst mage og på det verste ligger jeg meg sterke magesmerter, kvalme, kaldsvetting og diaré og er dårlig i flere dager. Utover dette har jeg til tider sure oppstøt eller en følelse av å ha oppkast liggende i halsen, migrene, til tider ubehag/ulmende smerte i nedre høyre side av magen, vanskeligheter for å fokusere (brain fog) og jeg har innimellom vært mer deprimert enn vanlig (Slet med dette for noen år tilbake, men ikke de siste par årene). Jeg var nylig hos legen og tok dette opp, og spurte om jeg kunne bli testet for cøliaki igjen. Ble testet for dette for 3 1/2 år siden fordi min far og bror er glutenintollerante. Fikk da negativt utslag på gastroskopi, men fikk positivt på blodprøve. Denne gangen ble igjen blodprøver tatt, og også avføringsprøve. Ble negativt på avføringsprøve, men fikk beskjed om at jeg har folatmangel og må ha folsyretilskudd, noe jeg har lest er vanlig å få mangel på når man har cøliaki. Avføring har i hele denne perioden vært varierende mellom forstoppelse og diaré i dagesvis. For et par dager siden begynte jeg på en 30 dagers glutenfri kost for å sjekke hvordan almenntilstanden er i løpet av denne tiden og om jeg kan være glutenintollerant på en eller annen måte. Men nå i dag fikk jeg plutselig veldig lys, nesten grå/gul/brun avføring. Etter søk på nettet var det flere mulige grunner, og igjen her ble cøliaki nevnt. Kan det være at det er cøliaki jeg har, eller en annen form for glutenintolleranse, selv om avføringsprøver hos legen var negative?

Jeanette, 12.Oct 2018 22:20

Når du har startet på glutenfri kost for å teste det ut, så er det ingen grunn til at avføringen din skulle blitt lys (og fettrik), Den lyse avføringen du leser om ved cøliaki er ved ubehandlet cøliaki hvor man kan ha fettrik avføring pga dårlig tarmfunksjon (malabsorbsjon). Hva betyr det at du har hatt positiv blodprøve? Hvabetyr det å ha negativ tarmbiopsi (Marsh-I?). Hvor my egluten spiste du pr dag før du ble testet? Avøringsprøven har nok primært vært rettet mot noe annet enn cøliaki og fettrik avføring (blod, calprotectin...). Plutselig avfarget avføring (og muligens mørk urin) har andre årsaker enn cøliaki og bør utredes hos legen din. Dette er typiske tegn når gallen ikke kommer ned i tarmen slik som ved gallesten, da blir avføringen hvit.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2018 11.59

Hei;), 12.Oct 2018 06:55

Jeg lever stort sett glutenfritt da jeg reagerer på hvete. Jeg har lyst til å teste meg for glutenallergi, men lurer på om hvor den nye cøliaki testen kan taes? Jeg spiser jo glutenfritt, og da er det vel bare den som jeg kan bruke? ...

Jeg lever stort sett glutenfritt da jeg reagerer på hvete. Jeg har lyst til å teste meg for glutenallergi, men lurer på om hvor den nye cøliaki testen kan taes? Jeg spiser jo glutenfritt, og da er det vel bare den som jeg kan bruke?

Hei;), 12.Oct 2018 06:55

Det er ingen test som brukes i rutinen som kan påvise cøliaki på glutenfri kost. Deter to ulike metoder å sannsynliggjøre atman har cøliaki selv om man spiser glutenfritt, begge er forskningsbasserte tester som kun er blitt benyttet i forskningen og delvis i prosjekter. Den ene baserer seg på å påvise økt antall sirkulerende T-celler som reagerer på deamdiert-gliadin, eter en 3 dagers glutenprovokasjon, noe som er typisk for cøliakerer. Den andre baseres på å påvise økning av spesielle gamma-delta T-celler tarmslimhinnens overflatecellelag, såkalte intraepiteliale gamma-delta T-celler som er så og si diagnostisk for cøliaki.. Ingen av metodene er i rutinemessig bruk så det er ingensteder å kunne henvise deg.

Trond S. Halstensen, 19. oktober 2018 11.38

Line Gjuvsland, 11.Oct 2018 20:06

Hei, eg har ei datter på 18 år. Etter blodprøver viser det at ho har cøliaki. Verdien låg på 48. No må ho svelge slangen for å få det bekrefta. Ho har fått innkalling 6. NOV. Det står der at ho ikkje skal ete glutenmat i ei veke f&o...

Hei, eg har ei datter på 18 år. Etter blodprøver viser det at ho har cøliaki. Verdien låg på 48. No må ho svelge slangen for å få det bekrefta. Ho har fått innkalling 6. NOV. Det står der at ho ikkje skal ete glutenmat i ei veke før ho skal svelge slangen. For meg er det heilt merkelig. Eg veit andre skal jo ete mest mulig gluten for at det skal vise om tarmtottene er nedslitt eller ikkje? Går ho på glutenfri mat, så vil det jo ikkje vise på kamera? Berre eg som er rar, eller?

Line Gjuvsland, 11.Oct 2018 20:06

Nei, du er ikke rar. Kunne du mailet meg en kopi av det informasjonsbrevet (thalsten@ulrik.uio.no) så tar vi det derfra. Hun skal spise normal, glutenholdig mat frem til biopsien er tatt. Selvsagt skal hun faste (ikke spise) den dagen hun skal ta biopsien, men jeg forstår ikke informasjonsskrivet rasjonale, så det får vi se nærmere på. 

Trond S. Halstensen, 19. oktober 2018 11.33

Rebekka Johannesen, 11.Oct 2018 08:31

Min sønn på 16 har hatt cøiliaki noen måneder. Etter han begynte på glutenfri kost har han fått et nytt liv😊 Men nå viser det seg at han har jernmangel. Lurer da på om han kan ta Floradix; som er basert på bær og urter. Det står at ...

Min sønn på 16 har hatt cøiliaki noen måneder. Etter han begynte på glutenfri kost har han fått et nytt liv😊 Men nå viser det seg at han har jernmangel. Lurer da på om han kan ta Floradix; som er basert på bær og urter. Det står at den inneholder hvetekim og hvetekim ekstrakt. Blir da i tvil siden jeg mener å ha lest at det er greit m hvetekim olje.

Rebekka Johannesen, 11.Oct 2018 08:31

Har han jernmangle så trenger han jerntilskudd. Best er jernrik mat som lever og blod-produkter (blodpannekaker/vafler, blodklubb etc). Jernforbindelsene i jerntilskudd-tabletter har kroppen noe mindre evne til å suge opp, men det bedres med samtidig inntak av C-vitamin rike matvarer/drikke (juice). Hvetekim og hvetekimekstrakt er i utgangspunktet hentet fra en gluteholdig kilde og jeg vet ingenting om hvor rent/glutenfritt dette er. Men hvorfor ta risikoen når det finnes så mange andre gode alternativer. Det viktigeste er at han får i seg jern og får bygget opp igjen jernlageret sitt.

Trond S. Halstensen, 19. oktober 2018 11.27

Ønsker henvisning til spesialist

Hei! Jeg har hatt cøliaki i mange år, spiser kun glutenfri kost, men opplever en del plager likevel. Jeg ønsker henvisning videre til spesialist på området, både for å diskutere symptomer og evt få en tilbakemelding på hvordan andre har det ett...

Hei! Jeg har hatt cøliaki i mange år, spiser kun glutenfri kost, men opplever en del plager likevel. Jeg ønsker henvisning videre til spesialist på området, både for å diskutere symptomer og evt få en tilbakemelding på hvordan andre har det etter lengre tid. Hvor kan jeg evt henvises? Bor i nærheten av Drammen

Ingvild, 10. oktober 2018 19:21

Jeg forstår behovet ditt for å komme til en som kan din sykdom, men jeg har ingen spesielle leger i klinisk praksis å henvise deg til. De fleste mage-tarm spesielister burde kunne hjelpe deg da det er relativt enkelt å sortere ut hvorfor en cølaiker ikke blir bra på GFD alene. Dersom kosten virkelig er HELT glutenfri så er IBS neste vanlige årsak til mageplager (litt symptomavhengig) og da er det FODMAP-redusert mat som gjelder. Dernest er det mange andre årsaker til mageproblemer som krever egen utredning og egen oppfølgning som jeg antar legespesialistene / fastlegen din vil kunne hjelpe deg med.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.53

Kan datteren min sine plager være nevropatiske?

Min datter fikk cøliakidiagnose for 5 år siden og har levd glutenfritt siden. Hun var plaget med mageproblemer og mye luft som baby og opp i småbarnsårene. Når hun fikk diagnosen hadde hun tydelig vitaminmangel. Etter oppstart av diett merket vi en bedring, men for ca ...

Min datter fikk cøliakidiagnose for 5 år siden og har levd glutenfritt siden. Hun var plaget med mageproblemer og mye luft som baby og opp i småbarnsårene. Når hun fikk diagnosen hadde hun tydelig vitaminmangel. Etter oppstart av diett merket vi en bedring, men for ca 3 år siden begynte hun igjen å få mye og intense magesmerter hver dag. Hun var ofte sengeliggende og måtte ha mye hjelp til å komme opp og igang om morgenen. Hun var veldig dårlig og hadde også mye verk, kjeveproblematikk, og hodepine. Selv sier hun at hun har hatt vondt i magen hele livet. Jeg gikk ned i stilling fra arbeid siden hun sårt trengte oppfølging mht skole, lege, for å holde på det sosiale osv. Det ble konkludert med IBS. For noen dager siden var vi tilbake på kontroll på sykehus. Jeg tok opp en episode ( har hatt lignendetilfeller) hvor datteren min kollapset pga store smerter. Hun fortalte at rett før hun reiste seg så ville liksom ikke bene henge med. Som om hun ikke hadde ledd/kneledd. Av og til har hun mistet følelse på noen steder i benet. Legen spurte om hun hadde hatt noe lign før som liten, for om hun hadde hatt det så er det diagnose på det. Jeg kom ikke på det da, og legen mente at det var nok bare pga økt blodtilsrømming til tarmen og sterke smerer som resulterte i fallet. Men så kom jeg i hu når hun som liten gikk i barnehage, da meldte personalet om noen tilfeller hvor de så bare bena sviktet under henne. Hun var alltid litt forvirret og kunne ikke helt forklare hva som hadde skjedd. Hun var rundt 4 år da. Grunnen til at jeg spør om dette er fordi jeg lurer på om det kan være nevropatisk? Jeg fikk diagnosen cøliaki i fjor. Noe jeg ikke trodde på før jeg fikk svar på biopsien. Jeg tok en prøve siden barn nr 2 fikk cøliaki. Jeg har hatt lite mageplager, men tydelige nevropatiske plager som økte på og får nå behandling for dette. Jeg har bl.a. hatt følelsen av at skulderledd føles slappe/ikke stødige, smerter i ben, fingrer, tap av følelse på hud, prikking, brenning og betennelse i hofte/bekkenområdet. Vi har prøvd alt av av dietter og konkludert med at Fodmap og lignende ikke virker på min datter. Men kjøttmåltider er ikke greit, da ligger hun rett ut i en uke. Men er det ikke slik at nevropatiske lidelser kan virke inn på fordøyelsen? Hva anbefaler du? Hadde det vært lurt å sette henne opp til fysioterapi feks? Er det mulig å måle dette på noen måte? Jeg ser bare hvor viktig det har vært for meg å få rett behandling tidligst mulig. Takk for alle gode svar!

Marie, 10. oktober 2018 16:42

Dette hørtes komplisert ut og vil nok kreve en egen dypere neurologisk utredning av din datter for om hun har en epileptisk indusert frafall av kontroll (petit mal), eller annen, sjelden årsak til tap av kraft/følelse i underekstremitetene (Katapleksi). Dersom dette hadde sammenheng med cøliakien så burde det forsvinne på glutenfri diett, men cøliakerer får oftere autoimmune sykdommer så det er fult mulig hun har noe annet i tillegg.

 

Dine plager høres mer ut som polyneuropati i sitt overfølsomme, begynnende stadium. Men dette er noe du bør få undersøkt hos din fatslege, eventuelt med henvisning til neurolog. Dersom du spiser glutenfritt, så vil gluten induserte nerveplager forsvinne, selvom det kan ta noen år på glutenfri kost før det blir helt borte. Mer sannsynlig er at du har annen autoimmun sykdomsprosess i tillegg til din cøliaki.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.44

Hvorfor får jeg så oppblåst mage når jeg lever glutenfritt?

Hei. Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 8 mnd gammel, nå er jeg 30. Jeg er vant med sykdommen, og har egentlig ikke hatt noe problemer ettersom jeg holder et glutenfritt kosthold. Jeg tar multivitaminer og jerntabletter i tillegg. Det siste halve året sliter jeg med svært op...

Hei. Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 8 mnd gammel, nå er jeg 30. Jeg er vant med sykdommen, og har egentlig ikke hatt noe problemer ettersom jeg holder et glutenfritt kosthold. Jeg tar multivitaminer og jerntabletter i tillegg. Det siste halve året sliter jeg med svært oppblåst mage. Det kan til tider se ut som at jeg er gravid. Er det normalt at disse plagene kan komme nå, når jeg ikke har hatt dem tidligere? Min lege tok blodprøver av meg for ca to mnd siden, og sa alt så bra ut, men kunne se litt antydning til jernmangel. Kan det være så ille at jeg ikke kan bruke samme brødkniv, skjærefjøl som andre o.l? Det var sånn da jeg var liten. Magen min er ekstremt oppblåst hele dagen, bortsett fra sent på kvelden.. På forhånd takk.

Emilie, 10. oktober 2018 12:55

Jeg ville tro dette ikke har noe med din cøliaki som du er frisk fra, men at ditt sunne kosthold har inneholdt for mye FOODMAP-karbohydrater som har foret bakteriene i tykktarmen med slik at de lager gass. Tykktarmskatar/IBS er fellesbetegnelsen, og FODMAP-redusert kost er løsningen. Men husk at det tar litt tid å bli kvitt plagene. Det går i langsomme, ca 14-dagers intervaller, så du må holde dietten i minimum 10-14 dager før du vet om det har effekt. Ta eventuelt kontakt med klinisk ernæringsfysiolog for å få hjelp med dietten.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.35

Ann Merete, 9. oktober 2018 20:51

Hei, jeg har DH og innvilget støtte fra NAV, da jeg ikke skal ha gluten i mitt kosthold. Etter de nye reglene som foreslås i statsbudsjettet virker det som det kun er de med ren cøliaki som vil få støtte. Stemmer dette ? ...

Hei, jeg har DH og innvilget støtte fra NAV, da jeg ikke skal ha gluten i mitt kosthold. Etter de nye reglene som foreslås i statsbudsjettet virker det som det kun er de med ren cøliaki som vil få støtte. Stemmer dette ?

Ann Merete, 9. oktober 2018 20:51

Som sagt, kan jeg umulig forestille meg, i såfall blir det bråk så det tror jeg ikke blir den endelige avgjørelsen.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.34

Ligger foredrag om "Sent diagnostisert cøliaki" på nett?

Hei! Pga. dårlig vær hadde jeg ikke mulighet å være med på ditt foredrag i Ålesund om tema "Sent diagnostisert cøliaki". Er det likevel mulighet for å få lese ditt foredrag på nett osv.? Jeg har selv fått diagnostisert c&os...

Hei! Pga. dårlig vær hadde jeg ikke mulighet å være med på ditt foredrag i Ålesund om tema "Sent diagnostisert cøliaki". Er det likevel mulighet for å få lese ditt foredrag på nett osv.? Jeg har selv fått diagnostisert cøliaki i 40-års alder og dette tema er veldig aktuelt for meg. Også dette spørsmålet interesserer meg: "hva kan man gjøre hvis glutenfri diett ikke er nok".

Inguna, 9. oktober 2018 10:55

Synd været hindret deg ( det blåste mye den dagen). Nei dessverre så finnes det ikke noe foredrag på nettet du kan lese. Og det er en utfordring dersom mage-tarmplagene fortsetter selvom man spiser glutenfritt. Vi tror mange av de som sliter har en IBS i tillegg og må spise lav-FODMAP mat i tillegg til glutenfritt (slitsomt ikke sant, phu), men det er også andre årsaker til mageplager og hva årsaken kan være er litt avhengig av alder. Dette er noe legen din kan hjelpe deg med å sortere ut, hva som er mulige årsaker til dine plager.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.27

Vil vi som har støtte på grunn av DH miste stønad?

I forslag til statsbudsjett forstår jeg det slik at de som har støtte til glutenfritt kosthold av andre grunner enn påvist cøliaki vil miste hele støtten. Vil vi som har støtte på grunn av DH som er påvist etter biopsi være i den gruppen som ...

I forslag til statsbudsjett forstår jeg det slik at de som har støtte til glutenfritt kosthold av andre grunner enn påvist cøliaki vil miste hele støtten. Vil vi som har støtte på grunn av DH som er påvist etter biopsi være i den gruppen som mister all støtte ?

Ole , 09. oktober 2018 07:11

Nei, det kan jeg ikke tenke meg, isåfall blir det ramaskrik og endringer.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.25

Bør jeg unngå Oatly-produkter når jeg har cøliaki?

Hei, jeg har hatt cøliaki i mange år nå. I de siste årene har jeg ikke tålt melkeproteiner. Derfor har jeg brukt oatly sine produkter som melkeprodukt-erstaning. Nylig fikk jeg høre at Oatlys produkter ikke er glutenfrie, og på nettsida står det at p...

Hei, jeg har hatt cøliaki i mange år nå. I de siste årene har jeg ikke tålt melkeproteiner. Derfor har jeg brukt oatly sine produkter som melkeprodukt-erstaning. Nylig fikk jeg høre at Oatlys produkter ikke er glutenfrie, og på nettsida står det at produktene deres inneholder under 100 ppm gluten, men ikke under 20 ppm gluten. Burde jeg unngå å bruke disse produktene som melkeerstatning lenger? Er det skadelig for en med cøliaki å bruke produkter med gluteninnhold på mellom 20 og 100 ppm?

Synnøve, 08. oktober 2018 22:40

Generelt, nei, det er ikke skadelig for en cøliaker å benytte 100mg/kg grensen (lav gluten). Men her er det store individuelle forskjeller. Man har undersøkt, men det er ingen data som tyder på at mat som inneholder mellom 20 og 100 ppm gluten er skadelig for cøliakere.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.22

Er Sol og Corona Extra glutenfrie?

Hei. Det mexicanske ølet SOL - er det totalt glutenfritt? Og det samme med Corona Extra? Tusen takk for svar. ...

Hei. Det mexicanske ølet SOL - er det totalt glutenfritt? Og det samme med Corona Extra? Tusen takk for svar.

Sverre, 07. oktober 2018 18:19

Så vidt man har målt er Sol som Corona glutenfritt. I tillegg finnes det mange andre, garantert glutenfrie merker der ute blandt annet fra Ringnes.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.20

Sønnen min fikk reaksjon på YT bar, var det hydrolysert hvetegluten han reagerte på?

Hei, I helgen serverte jeg min sønn en Yt bar fra Tine, denne var merket med hydrolysert hvetegluten. Men siden jeg har søkt opp på tidligere diskusjoner og i ja-listen at dette ikke gir symptomer, regnet jeg dette som trygt. Han fikk derimot en kraftig reaksjon på denne ba...

Hei, I helgen serverte jeg min sønn en Yt bar fra Tine, denne var merket med hydrolysert hvetegluten. Men siden jeg har søkt opp på tidligere diskusjoner og i ja-listen at dette ikke gir symptomer, regnet jeg dette som trygt. Han fikk derimot en kraftig reaksjon på denne baren, og jeg regner med det var dette hydrolyserte hveteglutenet han reagerte på. Er dette noe som noen sensitive allikevel kan reagere på? Eller er det sannsynlig at det er andre forurensninger i denne baren? Hilsen Heidi

Heidi, 7. oktober 2018 10:18

Vanskelig å vite. Hydrolysert hvete gluten ansees for såpass endret at det ikke fungerer som antigen for klassisk cøliaki. Hva han da reagerte på blir litt spekulasjonen. Det finnes Yr barer som inneholder gluten/hvete (utover hydrolysert hvete) så spørsmålet er om han fikk i seg en av de?

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.08

Kvalm og diaré - kan jeg ha fått cøliaki?

Jeg har i det siste vært kvalm og hatt diaré i 14 dager. Kan jeg ha fått cøliaki? ...

Jeg har i det siste vært kvalm og hatt diaré i 14 dager. Kan jeg ha fått cøliaki?

Grethe, 6. oktober 2018 11:41

Ordet "kan" er veldig stort, selvsagt kan du ha fått klinisk cøliaki, men det er mange andre årsaker til plagene dine som en lege bør kunne finne ut av.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.04

Klikk på logoene for mer info