Hva mener du med "jakte på en skjult glutenkilde"?

Hei igjen. Jeg fikk svar fra deg sist onsdag. Og lurer på hva som menes med "Mitt beste råd er å jakte på en skjult gliadinkilde." Er f.eks "glutenfritt maltekstrakt fra bygg" en slik klilde. Det ser jeg det er i Superknäcke Chia i fra Semper. Jeg spiser stortsett Semper-knekkebrød hver dag, varierer litt hvilken sort. Jeg har dessverre også pollenallergi med kryssallergi til bortimot all frukt, rå grønnsaker og nøtter. Det innskrenker også mitt kosthold i forhold til å kunne spise mere naturlig glutenfritt.

Trond svarer

Gluten (hordein) fritt maltekstrakt er nok ingen glutenkilde, og jeg forstår problemstillingen din. Det kan være utfordrende å jakte på en skjult glutenkilde, fordi den er skjult blir det å undersøke alt man spiser uansett hva man måtte tro om glutenimmholdet. Noen har f.eks. fått vite at cøliakere trygt kunne spise Speltmel- basert mat (noen helskostforetninger som feilinformerte kundene sine) og da tror man f.eks. at speltbrødene er glutenfri (Spelt = gammel hvetevariant som er full av gluten). Så utfordringen er å finne slike potensielle kilder. Men om det ikke er det som er årsaken så må man tenke på andre årsaker. Det er ikke lett hverken for deg eller din lege å finne ut av dette. Man må bare utelukke refraktær cøliaki.

Klikk på logoene for mer info