Er blodprøveverdiene normale, eller tegn på at jeg får i meg gluten?

Jeg fikk vite at jeg har cøliaki i oktober 2018, da hadde jeg skyhøye nivåer av antistoffer mot gluten i blodet - hhv 40 (S-Anti-tTG lgA) og 59 (S-Anti-Deam glia lgG). Jeg har siden levd glutenfritt og nå tatt ny blodprøve, og er nede på 4 og 7. Begge skal ideelt sett være under 7, og i sistnevnte (S-Anti-Deam glia lgG) er jeg altså akkurat på grensen. Jeg hadde også svært høy marschgrad (3C) og har trolig levd med cøliaki i mange år før vi oppdaget det, og vet at det vil ta tid å lege tarmen. Spørsmålet er derfor: Burde blodprøveverdiene vært enda lavere, eller er nedgangen naturlig og "riktig" siden prosessen tar tid, eller får jeg fortsatt i meg litt gluten som trigger antistoffer? I så fall mistenker jeg at det kan skyldes at jeg drikker "havrekaffemelken" Oatly Ikaffe daglig, i blant i en latte eller i grøt. Den har øvre glutengrense (under 100), som stort sett skal tåles av cøliakere. Bør jeg kutte den helt ut, selv om det sitter langt inne? God kaffe er viktig for meg, men jeg kan jo ikke velge det fremfor god tarmhelse... På forhånd takk for svar!

Trond svarer

Du faller fint i antistoffnivå så jeg synes du har fin tilheling. Immunsystemet har hukommelse så det tar tid å bli kvitt antistoffenen og IgG mot deamidert gliadin er den minst spesifikke av de to, så et nivå på 7 er greit. Mange bruker mer enn 2 år på å tilfriskne når de har hatt sykdommen i lang tid og er dårlig ved diagnosetidspunktet, som du var.

Klikk på logoene for mer info