Hva slags mat skal vi gi til en nydiagnostisert 8-åring som er syk og slapp?

Barnebarnet mitt på 8 år fikk diagnosen cøliaki i går etter blodprøver pga mage/tarminfeksjon som plager henne med feber og smerte, hard mage og hun er utmattet. Det vi nå lurer på er hva som er beste kosthold den første tiden. Jeg har selv cøliaki og kan hjelpe med det praktiske, men vår datter føler seg litt hjelpeløs når det gjelder hva hun skal lage av mat nå den første tiden da barnet er så slapt?

Trond svarer

Jeg forutsetter da at diagnosen er stilt hos en spesialist (barnelege) og at nivået av antistoffer i blodet er kjempehøyt, og at de har sendt inn blodprøve for å teste det på gamlemåten (ant-endomycium test, ullevål sykehus), slik at hun får en NAV godkjent diagnose og grunnstønad. 

Dersom hun er veldig syk og slapp, og ikke klarer å holde på maten (diare), har hevelser på ankelene, og er veldig slapp så bør hun nok sees på av barnelege for å vurdere hvor syk hun er. Er hun veldig syk, så kan man vurdere akuttbehandlig med betennelsesdempende medikamenter (steroider) om hun har proteinlekkende tarm pga. den cøliaki-induserte betennelsen i tarmen (og at tarmebetennelsen egentlig var en akutt dårlig cøliaki). 

All væske og mat uten gluten er bra i begynnelsen, men ikke melk (det vet dere sikkert), siden hun ikke kan bryte ned melkesukkeret ennå, (enzymet kommer tilbake etter en tid (3-6 mnd)). Ikke bruk melkeerstatning heller (soyamelk) i den akutte fasen, da disse ofte har veldig høy osmoalitet (mange oppløste partikler) og kan virke osmotisk på en betent tarm slik at man "suger væske ut av blodbanen" og blir ennå slappere. Men la oss anta det ikke er så ille. Da vil det komme en rask bedring i løpet av de første ukene, man må bare dempe tarmbetennelsen, og når den er bedret kan man etterfylle de sporstoffene og vitaminene, som hun har lite av (jern, D-vitamin, etc). Forhåpenligvis er dette tatt vare på av barnelegen slik at hun får den hjelpen hun trenger.

Matmessig, lag mat fra grunnen så vet du hva det inneholder. All mat som inneholder hvete (bygg og rug) skal merkes så det blir å lese innholdsbetegnelser. Det meste vi spiser er glutenfritt "by nature" og andre karbohydratkilder uten om ris, som teff og quinoa, smaker godt og er svært egnet i som karbohydratkilder i salater etc. Utfordringen blir å bake glutenfritt brød, men en del selger dette ferdigbakt, så man kan eventuelt starte der. Og så, selvsagt, meld henne inn i NCF, og se om ikke foreldrene kan få hjelp fra likemannsapparatet til lokallaget av cøliakiforeningen, så føler de seg ikke så alene om oppgaven.

 

 

Klikk på logoene for mer info