Hvilke konsekvenser får det hvis jeg ikke følger et glutenfritt kosthold?

Hei, jeg har en del spørsmål angående cøliaki som jeg fikk påvist for rundt 2 1/2 år siden i en alder av 16. Var på utredning for noe ikke relaterte problemer da de fant ut på blodprøve at jeg hadde cøliaki. Hadde ikke merket noen symptomer som kobles til cøliaki før dette. Fulgte så en glutenfri diett i litt over et halvt år. Tok så en blodprøve hvor verdiene hadde sunket betraktelig, men merket ingen forskjell på energinivå, mageproblem, etc. Har nå gått i litt over år hvor jeg følger dietten mindre og mindre, og eneste glutenfrie jeg spiser nå er glutenfrie brødskiver. Lurer på en del ting angående konsekvenser og generelle ting. Merker absolutt ingenting av gluten, hverken når jeg gikk på gfd eller etter og syntes det var vanskelig å holde seg unna gluten når jeg ikke har noen merkbar reaksjon. Så til mine spørsmål, hvordan blir konsekvensene for meg senere i livet om jeg nå velger å vente til jeg merker symptomer med å følge gfd? Er det noen som helst vits å følge gfd halvveis nå, men skeie ut innimellom? Leser også litt om at det forskes på «cøliakipille», hva er dine tanker rundt å ikke følge gfd nå, og satse på at denne pillen blir en realitet før jeg merker noen symptomer? Hilsen gutt 19

Trond svarer

Jeg forutsetter at du fikk diagnosen via en spesialist, enten ved at du hadde så høye IgA-anti TG2 verdier at du slapp tynntarmsbiopsi eller at du gjennomførte en gastroskopi med biopsi av tynntarmen som påviste typiske cøliakiforandringer. Den individuelle reaksjonen på gluten varierer både med alder og mellom enkeltindivider. I ungdomstiden er man full av hormoner som også virker immundempene, men det endrer seg ettersom man blir eldre slik at immunreaksjonen mot gluten kan ta seg opp uten at du egenetlig merker det. Det er vanskelig å motivere seg for glutenfri mat når man ikke har noen subjektive plager av å spise gluten, og ikke merker noen stor forskjell på å spise (strikt?) glutenfrikost i >6 mnd. Det tar tid å bli frisk fra sin cøliaki, år, så 6 mnd på GFD er muligens en for kort tid, og småspising av gluten innimellom forsinker tilhelingen. Konsekvensene av å ikke følge en GFD når man har fått påvist cøliaki er uforutsigbar, men på gruppebasis vet vi at risikoen for en del komplikasjoner som lymfekreft i tarmen øker desto lengre man har spist gluten (hatt aktiv cøliaki med eller uten diagnose), så det er ikke å anbefale. 

Cøliakipillen har endret innhold over årene og nå er det vel snakk om spesielt effektive enzymer som bryter ned gluten i maten, men foreløpig har det kun vist å kunne bryte ned gluten som tilsvarer lett gluten forurensning (ca 200ppm) til nivåer en cøliaker kan konsumere. Så det er vel tenkt brukt som tilleggssikkerhet ved usikker spising (resturant/ute etc). Ingen har utviklet en pille som gjør deg frisk fra din cøliaki, så jeg ville ikke satset på den løsningen. Vi lever i et fritt land og du har ansvaret for egen helse, men du bør forstå hvilken risiko du løper ved ikke å følge en GFD.

Klikk på logoene for mer info