Kan glutenfri pizza stekes på samme stenplate som glutenholdig pizza?

Hei. Jeg har flere ganger opplevd at restauranter som selger glutenfri pizza steker dem i samme stenovn og på samme stenplate som den vanlige pizzaen. Sist gang jeg så det, løftet de en vanlig pizza ut av ovnen, kostet melet bort fra stenen med en kost og la en glutenfri pizza på der hvor den vanlige hadde blitt stekt noen minutter før. Jeg konfererte innehaveren med at det vel ikke kunne klassifiseres som glutenfri pizza lenger når det ble stekt på den måten, men han påstod at pizzaovnen var så varm at evt hvetemelsrester ble til aske. Han mente derfor at man ikke behøvde å bruke eget brett til glutenfri pizza. Han hadde stekt glutenfri pizza på den måten i 20 år uten klager påstod han. Jeg har bestilt pizza der mange ganger uten problem, men ble skeptisk etter at jeg så dette. Hjemme bruker vi jo alltid rene brett når vi steker noe glutenfritt i ovnen. Hva tenker du? Kan man steke glutenfri og vanlige pizza om en annen på samme stenplate?

Trond svarer

Tror ikke vanlig hvetemel blir til glutenfri aske i en stenovn, så man kan nok ikke garantere at den glutenfrie pizzaen er helt glutenfri lenger. Når det er sagt, så blir det spørsmål om mengden gluten som kan bli med videre på den glutenfrie pizzaen. Det blir da avhengig av hvor godt de børster synlig melstøv vekk fra stenplaten, hvor mye glutenfritt mel det er på den glutenfrie pizzaen som legges oppå det glutenholdige melet og hindrer det i å feste seg på den glutenfrie-pizzaen. Men en trygg rutine kan dette ikke kalles. Så jeg er enig med din skepsis. De burde optimalt ha hatt to ulike stenovner, event et ekstra brett å legge den glutenfrie pizzaen på.

Klikk på logoene for mer info