Hvor raskt heles tarmen hos barn og hvordan skal vi forholde oss til skolekjøkken?

Hei, vår datter fikk påvist cøliaki i juni. På kontroll på sykehuset 4 måneder etter oppstart GF diett, mener barnelegen at de magesmertene hun fortsatt plages av ikke kan skyldes cøliakien. Har hørt at barn ofte kommer seg raskere enn voksne, men om hun fortsatt har magesmerter, er det ikke tidlig å si at det ikke kan skyldes cøliakien? Biopsien viste marsh 3b. Og så lurer jeg på hvordan det er med baking på skolen etc. Her får jeg ulike svar. Kan hun bake med vanlig mel eller oppholde seg i samme rom? Og hvis hun baker med glutenfri deig, kan hun gjøre dette i samme rom som det bakes med glutenholdig mel, eller bør alle bake ut med GF mel for å unngå melstøv?

Trond svarer

Her er det ingen som vet, ingen har data på dette, så vi må diskutere oss frem til et fornuftig svar. Det er riktig at tarmen tilheles raskere hos barna, men ingen vet hvor raskt. Men hun kan godt ha en FODMAP-indusert IBS i tillegg. Dette må nesten legen din sortere ut etterhvert, men det kan ta litt tid å bli helt frisk fra sin cøliaki.

Vi pleier å tillate cøliakere å være i rom hvor det bakes, forutsatt at man ikke spiser mel/deig/de ferdige produktene. Skal man bake med glutenfritt mel så bør det ikke være intenst melstøvete, ungene kan ikke kaste mel på hverandre og opp i luften, da kan det bli for mye. Med en ren benkeplate man er alene om og med egne redskaper, så burde rman kunne få bakt med glutenfritt mel på lik linje med de andre barna. Her må man også tenke på at livet skal leves så normalt som mulig, også som cøliaker.

Klikk på logoene for mer info