Hva er de vanligste tilleggsreaksjonene ved cøliaki?

Jeg har en datter på 8 år som har hatt cøliaki-diagnosen i snart 3 år. Blodprøvene ble raskt fine på glutenfri kost, og det har gått veldig fint. De siste månedene har hun likevel slitt en del med kvalme. Den kommer og går i bølger, kan oppstå veldig brått, vare et par timer og så blir hun bedre igjen. Hun virker også litt sliten. Vi følger opp når det gjelder ev. glutensmitte andre steder enn hjemme, og er også klar over at det kan være mye annet, både psykisk og fysisk i den alderen, men har ikke funnet noen klare svar der. Vi vurderer derfor å kutte ut/kutte ned på inntak av laktose, men jeg hører også at noen kan reagere på hvetestivelse, havre osv. Er det noe klart svar på hva som er de vanligste «tilleggsreaksjoner» ved cøliaki? Bør vi prøve å kutte laktose først, eller bør vi begynne i en annen ende? Skal selvfølgelig også drøfte dette med lege.

Trond svarer

Jeg skal ta det prinsipielle: 3 år på glutenfri kost hos en 5-8 åring = frisk cøliaker. Nytilkommet oppkast uten klar sammenheng med noe man spiser (ingen tegn til nytilkommet matvareallergi) bør utredes uavhengig av hennes cøliaki (som hun nå må antaes å være frisk fra). Laktose hos de som har laktasemangel gir som oftest bulder og brak, gassing og løs avføring, ikke oppkast (men melkeprotein intoleranse/allergi kan gi akutt oppkast som all annen matallergi). Kvalme og "jeg orker ikke gå på skolen"-klager er mer det typiske ved psykisk kommunikasjon (les har problemer), oppkast oppfatter jeg mer som at har en årsak. Ta det opp med legen hennes og be om at disse plagene utredes uavghengig av hennes cøliaki. Om hun har spist gluten utenfor hjemmet som har gitt slike plager så stopper hun nok raskt med det: Å kaste opp er ikke godt, så den forklaringsmekanismen kommer lang ned på min liste over mulige årsaker.

Klikk på logoene for mer info