Kan "usynlig" gluten smitte?

Lurer litt på dette med hvor lett det smitter over. Eksempel: Skal kjøpe en wienerpølse og ber om å få den rett i papiret. Kiosken har brukt pølseklypene til å ta i brødene. Dersom jeg tørker over pølsen med en serviett før jeg spiser den, er det da ok? Eksempel 2: Ta glutenfritt smågodt med samme skje som også har plukket ut glutenholdig smågodt. Jeg forstår jo at smuler ikke er akseptabelt, men er det "usynlig" gluten som smitter over, som i disse tilfellene?

Trond svarer

Du berører et viktig moment fordi man lever mellom angsten for sykdomsfremkallende gluten forurensing og det praktiske liv: Livet skal leves og blir man for overforsiktig så kan livet bli preget av denne forsiktigheten. Man trenger ikke være mer forsiktig enn det som er nødvendig. Hvor forsiktig trenger man å være? Noen vil hevde at de må spise absolutt totalt glutenfritt, og at de merker selv den minste glutenspor i lang tid, andre merker ingenting selv om de spiser flere glutenholdige brødskiver. Det finnes ingen vitenskapelige undersøkelser som kan bekrefte at de som mener å være veldig glutenfølsomme faktisk reagerer på så små mengder gluten som de hevder de reagerer på, så man må bare ta deres ord for at de er spesielt glutenfølsomme. Men fra andre undersøkelser så vet vi at mange tror de reagerer på matvarer som det viser seg at de ikke reagerer på om de ikke vet at de spiser det. I de eksemplene du nevner der så ville jeg ha sagt at det holder å fjerne synlige glutenholdige partikler/smuler. Tørk av pølsen/skjeen med et tørkepapir så burde det være greit nok. 20mg gluten pr kg/liter er den nedre grensen for at en matvare skal kunne kalles glutenfri. Man har også en såkalt lav-gluten grense på 100 mg/kg/liter som kan markedsføres som mat til cøliakere da dette ligner den mengden gluten det var i glutenfrie produkter tidligere. Ser man på sykelighet hos glutenfrie cøliakere så var den gamle grensen OK (det kunne være maksimalt 200 mg gluten i varer som var gjort glutenfrie, om det skulle brukes som ingrediens i mat til cøliakere (som eksempelvis hvetestivelse). Fikk man cøliakidiagnosen som barn så var det ingen økt sykelighet (primært ingen økning av kreft) hos de som spiste glutenfritt gjennom hele livet. Dette i kontrast til alle de som har cøliaki, men ikke vet det og dermed spiser gluten slik at de har en aktiv cøliakisykdom som øker risikoen for bl.a. lymfekreft. Det er også variasjon i hvor mye gluten man tåler før sykdommen reaktiveres så det er vanskelig å gi helt kategoriske råd. Men det beste er å være så glutenfri som det er praktisk mulig, for livet skal tross alt også leves.

Klikk på logoene for mer info