Bør jeg, uten cøliaki, ta noen tilskudd når jeg spiser glutenfritt?

Kjapt spørsmål: Dattera mi er 11 år, fikk cøliaki da ho var 1 år. Vi har i den tida prøvd mye forskjellig, og nå har vi gått over til å bake glutenfritt brød til alle i familien da det letter trøkket/nerven for å få i seg gluten fra henne. Er det noe tilskudd til kosten jeg bør ta som ikke har cøliaki, men som spiser glutenfritt? Mvh Erik 

Lise svarer

Flott at dere alle spiser glutenfritt for å støtte henne!

Som du sikkert kjenner til inneholder mye av de «tradisjonelle» glutenfrie produktene mindre fiber og fullkorn, vitaminer og mineraler og protein og mer næringsfattig stivelse og mettet fett enn tilsvarende glutenholdige produkter. Dette kan man bøte på ved å bake med sunne ingredienser som naturlig glutenfritt fullkornsmel/gryn, meieriprodukter, egg, frukt og grønt, frø og nøtter og belgfrukter. Hvis man i tillegg spiser sunt utenom brødmaten, vil man ha et sunt kosthold og trenger ikke ta tilskudd (hvis man da ikke har mangler). Unntak er tran i måneder med bokstaven R i, for den generelle befolkningen.

Så for de som har et varierende og sunt kosthold og baker selv med mye sunne ingredienser skal det ikke være nødvendig med tilskudd. Spiser man mye stivelsesrike glutenfrie produkter, og man er usikker på om man får i seg nok, skader det ikke med en multivitamin i tillegg til tran.

Klikk på logoene for mer info