Glutenfrie havregryn vs andre korn/frø

Hei! Lurer på kva som er grunnen til at glutenfrie havregryn blir forurensa med inntil 20 ppm, mens det aldri er snakk om andre korn/frø som blir det? Då tenker eg på t.d bokhveteflak, linfrø, jyttemel m.m Eg blir ekstremt dårlig av å spise glutenfrie havregryn (har prøvd mange ulike produsenter). Grunnen til at eg reagerer er (iflg spesialist) at eg har relativt høye antistoffverdier fremdeles etter flere år på strikt glutenfri kost. Har no slutta heilt med havreprodukt og håper på bedring, men blir samtidig usikker på alle andre korn- og frøprodukt. Er det noe spesielt med havre i forhold til dette med forurensing?

Lise svarer

Mest sannsynlig er de fleste typer frø og naturlig glutenfrie korn helt trygge, men det kan selvfølgelig forekomme forurensing når de vokser og foredles i nærheten av glutenholdige kornsorter – dette gjelder spesielt kornsorter som havre, bokhvete og hirse. Der kan det forekomme noe forurensing. Men hvis du vil være helt sikker, kan du med fordel bruke produkter merket med «Crossed Grain-logoen» eller merket «glutenfri».

Andre typer, som frø og kjerner, dyrkes og foredles i liten grad sammen med glutenholdige kornsorter og er mest sannsynlig helt trygge.

Synd at du fortsatt har høye antistoffverdier selv etter flere år på glutenfrie diett. Lurt å kutte ut (glutenfri) havre for å se om det hjelper, men det kan være andre grunner enn cøliakien som gjør at du ikke tåler havre - som for eksempel allergi, eller at du fikk en reaksjon på grunn av fiberinnholdet. Glutenfri havre er helt ren for gluten og det er rart hvis det er en mulig forurensing (mindre enn 20 ppm gluten) som er årsaken til at du ikke tåler havre. Det kan som sagt være noe annet.

Klikk på logoene for mer info