Hvilken type mat bør jeg holde meg unna den første tiden?

Jeg fikk påvist forhøyet p-transglutaminase for 4 uker siden, og gikk rett over på glutenfritt. Jeg var i et bursdagselskap der jeg fikk servert glutenfri pavlova og ble dårlig. Det var også is til. Hva tenker dere jeg burde holde meg borte fra i den første tiden. Min lege mente kun gluten.. Mvh Grete

Lise svarer

Det høres ut som om du reagerer på laktose i tillegg til gluten, det er ikke uvanlig hos nydiagnostiserte. Personer med nyoppdaget cøliaki har skader på tarmtottene, noe som kan gi en redusert evne til å bryte ned laktose (melkesukker) i tarmen, såkalt laktoseintoleranse. I de fleste tilfeller går det over når tarmtottene vokser ut igjen og laktaseaktiviteten blir normal, men det kan i noen tilfeller være en fordel å redusere inntaket av laktoseholdige melkeprodukter til man føler seg bedre og tarmen er leget. Laktoseintoleranse er ikke farlig, men kan være ubehagelig og føre til gassdannelse med luftsmerter og diaré.

Det er spesielt mye laktose i (vanlig) melk, fløte, is, brunost og prim. Syrnede melkeprodukter og ost tåles godt av de fleste, men du må prøve deg fram.

Klikk på logoene for mer info