Forvirrende merking av sjokoladen Japp

Hei, slik eg har forstått det kan de fleste med cøliaki ete "kan innehalde/kan innehalde spor av gluten". Eg sjølv har ennå ikkje reagert på det. Men kva når det står i ingredienslista maltekstrakt fra bygg, samtidig som det stend kan inneholde hvete? Dette her gjeld sjokoladen Japp. Og gjeng du på nettet å les ingredienslista er det markert att det er gluten i sjokoladen. Kan dei da merke med KAN inneholde hvete? Er det trykt for ein med cøliaki å ete eller burde det heller stått "inneholder hvete/gluten"?

Lise svarer

Det er riktig at de aller fleste med cøliaki kan spise produkter merket «kan inneholde spor av gluten/hvete» eller «kan inneholde gluten/hvete». Grunnen til at noen produsenter velger å merke produktene med denne advarselen er at de blir produsert i samme lokaler, og i noen tilfeller på samme maskiner som glutenholdige produkter.

Er enig med deg i at den merkingen som er på Japp kan virke forvirrende. I ingredienslisten står det at Japp inneholder blant annet «maltekstrakt fra bygg», det vil si at det er en ingrediens – noe som tilsier at Japp er glutenholdig. Derfor er den også merket som glutenholdig på nettet.

Nå er det lite gluten i maltekstrakt og lite maltekstrakt i Japp, så det er ikke sikkert at det er så mye gluten i sluttproduktet, men siden ingen har testet, heller ikke Freia, er det er umulig å si om den er glutenfri eller ikke (men det hadde vært interessant å vite). Derfor anbefales den ikke til cøliakere.

I tillegg til at det står «maltekstrakt fra bygg» i ingredienslisten, står det også «kan inneholde (spor av) peanøtter, nøtter og hvete» under ingrediensene. Denne merkingen står på de fleste av Freia sine produkter fordi de ikke kan garantere at produktene har blitt forurenset under produksjonen. Her dreier det seg om veldig lite forurensing, så produkter merket på denne måten er trygge for de aller fleste cøliakere.

Klikk på logoene for mer info