Hanna Emilie Urstad, 27.Mar 2020 22:57

Hei, Jeg er en jente på 21 år. Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 6 år. (Var sensitiv en stund etter det) . Jeg er veldig nøye på å ikke få i meg noe gluten. Og etter så mange år kjenner jeg godt hvordan det funker. Har opplev tidvis at jeg får oppblåst mage. Dette ble diagnosert som laktoseintoleranse. Byttet til laktose fritt og det hjalp en stund. Men nå har jeg så vondt i magen igjen. Den blir helt oppblåst, og det gir mye smerter. Disse smertene kommer etter jeg har spist noe. Men hva er grunnen til at jeg fremdeles har oppblåst mage? Kan det være noe mer jeg også er allergisk mot?

Trond svarer

Det er vanskelig å vite hva du egentlig reagerer mot, og plagene dine er ikke typiske for klassisk allergisk reaksjon. Men oppblåsthet med "kolikk" smerter er karakteristisk for at du forer tarmbakteriene dine med ikke-absorberende karbohydrater som de  (eller noen av dem) bruker til å lage gass. Og typisk er at man tror det er laktoseintoleranse, men det hjelper egentlig ikke og det oppleves som a ttarmen lever sitt eget liv med oppblåsthet og ofte kraftige tømmingsdiarerer evt vekslende mellom forstoppelse og diare. Det er nogså typisk for det vi kaller irritabel tykktarmskatar (også kalt IBS) og har ingenting med din cøliaki å gjøre da du ikke har noen aktiv cøliakisykdom lenger siden du spiser glutenfritt. 

Har man en IBS så må mengden ikke-absorberbare karbohydrater (kalt FODMAP) i kosten reduseres. Det finnes mye informasjon på nettet, men bare husk at det er en fordel å starte en slik diet i samråd med legen din, og om du har tilgang på en klinisk ernæringsfysiolog så er det å anbefale. Det tar ca 10-14 dager før du merker bedring ved endret diet, og det tar ca 4-7 dager dersom du "sklir ut" før plagene kommer tilbake og tarmen begynner å leve sitt eget liv. Du må altså sultefore de gassdannende tarmbakteriene dine for å slippe å bli blåst opp.

Klikk på logoene for mer info