Jeg lurer på om oatly "fløte" og "is" er trygt å spise når jeg har cøliaki?

Jeg lurer på om oatly "fløte" og "is" er trygt å spise når jeg har cøliaki? Jeg skal også holde meg unna melkeprodukter, derfor har jeg brukt disse produktene av og til. Mvh Helga

Trond svarer

Jeg forstår problemstillingen din. Ren havre som ikke har andre kornsorter i åkeren som forurenser havren, har en "gluten"  (avenin) som cøliakere tåler. Men det er lov å ha inntil 5% tilblanding av andre kornsorter i vanlig dyrket havre og da blir vanlig butikkhavre uegnet for cølaikere. Men det finnes, som du vet, spesialdyrket havre som ikke har slik korn-forurensning, og det er dette vi kaller: "glutenfri havre". Hva man har brukt under produksjonen av havremelk/fløte/is vet jeg ikke, og havren kan komme fra områder som ikke dyrker noe annet, men man vet ikke. Ser man på innholdsfortegnelsen så er det markert at den inneholder allergent gluten.( https://matinfo.no/Jensen-og-Co-AS/Havrefløte-imat/07394376044335), men hvor mye gluten kan det være i en slik fløte som har 10% havre og denne havren kan maksimalt ha i seg 5% hvetekorn. Da har du 0,5% hvetekorn i melken= 5 gram hvetekorn pr liter (1000g/ml) havrefløte. Det er maks. 15% protein i hvetekorn og ca 70% av dette består av gluten og cøliakerer reagerer primært på den delen av gluten som er løslig i alkohol, som utgjør grovt regnet 50% av glutenet. Så menden gliadin i hvetekornet er: 0,15 x 0.70 x 0.5 = 0,0525 = 5,25% av kornets vekt er gliadin. Så dersom det er 0,5% hvete i havremelken er det 5gr hvete som har  0,052 x 5 = 0,26 gram gliadin i 1000 gr/ml havremelk. Vi snakker om at det ikke skal være mer enn 20mg gliadin pr liter væske (eller lavglutenverdien som har øvre grense 100 mg gliadin pr 1000ml / 1L væske.). Det er 1000 milligram (mg) i ett gram: Da kan det altså maksimalt være 260 mg gliadin pr liter havremelk, så ja da er den over grensen for kunne anbefales til cøliakere. Dette er potensielt glutenhodlig og ikke egnet til cøliakere.

Det er endel antagelser og ca-regninger i dette, men uten å måle så vet vi ikke hva de egentlig inneholder (avhengig av havren som det lages av). Men man kan estimerer hvor mye gluten det kan tenkes å være i en vare om man vet mengden de har tilsatt.

Klikk på logoene for mer info