Når kan jeg introdusere barnet mitt for grøt?

Hei! Eg er 32 år og har hatt cøliaki sidan eg var 1 år, og har to systrer med samme diagnose. Fekk mitt fyrste barn for snart 6 månadar sidan, og er naturlegvis spent på om også ho vil få cøliaki. Har søkt litt på nettet, og finn noko sprikande anbefalingar, basert på ulik forsking. Eg ser at NCF tilrår gluteneksponering frå 4 månadars alder. Eg reknar med at dette er i samsvar med den nyaste forskinga? Har du mogelegheit til å seie noko om mengd (og evt tidspunkt) gluten barnet bør få? Dottera mi er no straks 6 månadar, og har for utan litt frukt og grønt berre fått morsmjølk. Vil du då anbefala å introdusera gluten (i form av babygraut) snarast, eller kan det vera lurt å venta ei stund til? (Eg veit det ikkje fins eit heilt klart svar på dette, men set pris på tips og råd!)

Trond svarer

Forskningen her er sprikende fordi det er noe ulik forståelse for hva cøliaki er. Cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten som blir borte når man slutter å spise gluten. Cøliaki er ikke en selvgående sykdom, gluten utløser ikke cøliaki. Cøliaki er en pågående (auto)immun reaksjon på gluten: desto mer gluten man spiser, desto sterkere blir reaksjonen, og man blir frisk på glutenfri kost. Uten gluten, ingen cøliaki. Når man derfor ser at antallet diagnostiserte (les syke) cøliakere øker med økende (gjennomsitlig) gluteninnhold i kosten, så er dette nesten å forvente da det skal en viss mengde gluten til for å få aktiv, symptomgivende cøliaki som kan diagnostiseres. Den enkeltes glutenreaktivitet ser også ut til å variere så desto mer gluten i kosten, desto flere får såpass tydlig symptomer at de lar seg diagnostisere.  De fleste (>80%) førstegradsslektninger (foreldre-barn, søsken) av cøliakere får ikke cøliaki, selvom enkelte familier har mange tilfeller. Når man derfor anbefaler å begynne med gluten først fra 4 mnd alder så er det fordi forskning har vist at forekomsten av cøliaki øker dersom gluten introduseres for tidlig. Man anbefaler å starte opp forsiktig med litt hvete/mais grøtblandinger. Hvor mye som er litt og hvor hyppig det skal gis er det ingen som har noe kunnskap om (forskningsdata), så det blir litt synsing. Men prinsippet er å starte forsiktig å så øke dosen til normale mengder. Dersom barnet så begynner å reagere, og man får misstanke om cøliaki, så vet man iallefall hva man skal se etter. Dersom det da skulle vise seg at barnet har utviklet cøliaki så kan man trøste seg selv med at det var godt det kom frem så tydelig at det lot seg diagnostiseres, for det er nesten verre å gå med udiagnostisert cøliaki. 

Klikk på logoene for mer info