Flere mageproblemer etter påbegynt glutenfritt kosthold

Hei, har nettopp fått diagnosen cøliaki og begynte med glutenfri kost for 2,5 uker siden. Hadde nesten ingen symptom før diagnosen, kun litt oppblåst, men nå etterpå har jeg fått flere mageproblemer. Vondt i magen, kvalme og diaré (én gang oppkast). Ikke konstant, men vesentlig oftere enn før. Er dette vanlig? Lurer på om dette er pga. at jeg har sluttet med gluten eller om det kan være noe helt annet.

Trond svarer

Jeg antar at du har fått diagnosen på normal måte via tynntarmsbiopsi hos legespesialist. Det vanskelig å si hva grunnen til dine nyoppståtte plager er, men prinsippielt  er dette ikke vanlig. Du reagerer ikke fordi du har kuttet ut gluten, vanligere er det at man reagerer kraftigere på gluten-uhell etter at man har spist glutenfritt en stund. Den tradisjonelle glutenfrie kosten inneholder endel nye, potensielt fremmede matvarer, alt fra havre som noen reagerer allergisk mot, til teft, quinoa, bokhvete etc. Man derfor ikke utelukke at du har begynt å reagere på noe av det nye som du har begynt å spise. I tillegg har noen cøliakere andre tilleggs, gluten-assosierte plager fra andre organer som magesekken (lymfocytær gastritt), leveren (ikke-infeksiøs hepatitt), og bukspyttkjertelbetennelse (pancreatitt) som nok kan gi kvalme og oppkast (og diare om pancreas ikke fungere optimalt). Disse tilleggs sykdommene forsvinner eller bedres på glutenfri kost,  så du burde egentlig ikke få slike plager etter at du har begynt på glutenfri kost. Du får ta kontakt med legen din som nok kan finne ut hva som gjør at du har slike plager (om det ikke har gått over).

Klikk på logoene for mer info