Skal bedringen gå fortere om man er ungdom?

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i februar 2019, og startet med glutenfri kost. Det var tilfeldig at vi fant ut at jeg hadde cøliaki, da jeg tok gastroscopi pga. mye smerter og ubehag i halsen. Da jeg hadde fått vite om jernanemi, valgte legen å ta prøve for cøliaki i tilfelle. Jeg var mye plaget med lite energi og ofte sliten. Jeg lurer på hvor lang tid det er normalt å ta før man begynner å føle seg normal igjen. Skal bedringen gå fortere om man er ungdom? Det er 1 år siden nå og føler ikke mye bedring, i hvert fall ikke på energinivået og hvor sliten jeg er. Føler jeg har blitt verre på noen områder, og det kan forekomme "deprierende" perioder som jeg ikke hadde før. Lurer også på om det er noen sammenheng mellom cøliaki og mye slimproduksjon i halsen. Jeg har vært mye plaget av smerter og slim (grønt, gult, klumpete) i halsen siden en tur i USA for 4 år siden. Har hatt det så og si hver dag og mange besøk hos spesialister, men ingen lykke med å finne det ut. Etter jeg fikk cøliaki og startet med glutenfri kost har jeg sjeldent vondt og smerter i halsen. Slimet har jeg fortsatt minst 5 ganger per dag. Er det en sammenheng mellom smerter i halsen og cøliaki? Mvh Jente 18 år

Trond svarer

Først, det kan ta tid å bli helt frisk fra en cøliaki når diagnosen stilles i voksen alder, men desto yngre man er, og desto mindre uttalt tarmforandringen er, desto raskere blir man helt frisk. Hold deg til strikt glutenfri diett og smør deg med tålmodighet, en del voksendiagnostiserte cøliakere blir ikke normalisert på 3-5 år, og først etter 10-12 år er 90 % av cøliakere helt friske (slimhinnen er normalisert), så det tar tid.

Det er ingen kjent påvist sammenheng mellom sliming (hosting?) i halsen og en (behandlet) cøliaki (siden det ikke er blitt bedre/borte på GFD må vi anta det er uavhengig av din cøliaki)..

Klikk på logoene for mer info