Kan det være at fire uker glutenprovokasjon før gastro var for lite tid?

Hei! I desember fikk jeg påvist cøliaki gjennom blodprøver hos fastlegen. Hun sa jeg ikke trengte gastro, og bare skulle starte rett på glutenfri kost. Fikk deretter kontrabeskjed om at jeg måtte ta gastro, så jeg startet på glutenrik kost etter å ha spist glutenfritt i to uker. Jeg spiste gluten i fire uker før gastro, og når resultatene kom viste de at jeg IKKE hadde cøliaki. Skuffelsen var stor da jeg følte meg raskt mye bedre de to ukene jeg rakk å spise glutenfritt, så det å få beskjed om at det ikke er cøliaki likevel er frustrerende. For hva kan det da være? Fodmap-høye matvarer som jeg før reagerte på (som eple) kan jeg nå fint spise. Kan det være at fire uker glutenprovokasjon før gastro var for lite tid? Jeg spiste jo kun glutenfritt i to uker, og da har jeg spist gluten i alle år før det. Bør jeg starte på en ny runde med å spise gluten i flere uker enn fire før jeg tar en ny gastro? Hadde vært supert å få ditt syn på dette, da jeg ikke vet hvor jeg ellers kan henvende meg.

Trond svarer

Man må lure på hvilke blodprøver var det fastlegen baserte sin opprinnelige diagnose på, hvilke antistoffer var forhøyet? Hvordan ble biopsien beskrevet (Marsh -grad 1?). Cøliakiendringene i tarmen er avhengig av mengden og tiden du spiser gluten. Dersom du spiste minst 2 glutenholdige måtider pr dag og/eller minimum 2 brødskiver pr dag så burde ikke 14 dager med GFD endre tarmforandringene så mye. Du kan starte opp med glutenprovosering, men gjør det i samråd med legen din, fordi du skal undersøkes og kontrolleres mens du gjennomfører tarmprovokasjon.

Klikk på logoene for mer info