Kan slurv med kostholdet føre til betennelse når jeg ikke får noen umiddelbare reaksjoner?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i en alder av 24 år. Jeg er nå 31. Jeg hadde generelt lite symptomer (luftplager og familiehistorikk gjorde at jeg fikk testet meg). Nå lever jeg glutenfritt, men jeg er nok ikke like nøye som mange andre er. Jeg har hatt utskeielser der jeg har spist måltider med mye gluten (to ganger etter diagnose), og har da ikke fått noen spesiell reaksjon. I hjemmet har vi ikke vært nøye med å holde separat smørpakke, og jeg har spist frityrstekt mat som har vært stekt sammen med glutenholdig mat. Nå lurer jeg på om det er forskjell på hvor mye som skal til for å utløse en reaksjon i tarmen, og om slike små "drypp" av gluten kan føre til betennelse, uten at jeg får tydelige fysiske reaksjoner?
Vennlig hilsen Slurvefrans

Trond svarer

Forstår godt tankegangen din, men det er ingen sammenheng mellom akutte glutenreaksjoner og den cøliakiske autoimmune reaksjonen i tarmen. Litt gluten holder immunsystemet aktivert, mer gluten induserer den cølikiske autoimmune reaksjonen, helt uavhengig av om du reagerer akutt (du har cøliaki selv om du ikke reagerer akutt på gluteninntak). Det er en glidende ovegang fra bitte litt gluten til et glutenholdig kosthold, fra ingen påvisbar økt risiko for annen tarmsykdom, til klar økt risiko for cøliaki-komplikasjonen. Så mitt råd er å være streng med dietten og holde deg unna gluten, så er du på den sikre siden.

Klikk på logoene for mer info