Vanskelig å vite hva som inneholder gluten

Hei! Jeg har nylig fått påvist cøliaki, har påstartet glutenfri diett, og meldt meg inn i foreningen. Jeg leser ingredienslister og googler det jeg kjøper, men synes det er vanskelig å vite hva som egentlig inneholder gluten? En del ganger er nettsider også uenige, som ved f.eks. hvetestivelse, maltodekstrin og glukosesirup. Finnes det en liste over alt dette? Jeg vet jo at hvetemel, byggmel, spelt og rug inneholder gluten, men det er en del mindre kjente ingredienser jeg ikke vet om. Jeg lurer også på om det anbefales å holde seg unne matvarer som kan inneholde spor av gluten i starten? Og hvor streng bør jeg være med laktoseinntak? Ser det anbefales å spise laktoseredusert i starten. På forhånd takk for svar!

Trond svarer

Huff ja, det er en liten jungel av påstander og farepåstander: Slik vi har fått det fortalt fra vår kliniske ernæringsfysiolog så er slike ting som glukosesirup et industriprodukt, og selv om det er laget av hvetestivelse (som ofte er glutenfri) er prosessen så industrialisert at det ikke inneholder gluten (eller proteiner) igjen i glukosesirup). Tilsvarende for Maltodextrin, som jeg også besvarte i 2018, så er det delvis spaltet stivelse fra enten potet, mais, ris eller hvete (noe ganger også andre råstoffer som erter). Det består bare av glukose i kortere kjeder enn det som finnes i plantenes stivelse. Er hvete brukt som råkilde for maltodextrin så er det endel påstander om at dette inneholder gliadin, men tidligere tester utført i europa har vist at det er mellom 1-40 ppm gliadin i maltodextrin-tørrstoffet. Siden man aldri spiser ren maltoedxtrin (smaker lite) så vil den ferdige varen nesten garantert inneholde mindre enn 20 ppm gliadin pr kg ferdig matvare (slik den selges til forbrukeren) som er grensen for glutenfrie produkter. I tillegg fjernet den europeiske mat-sikkerhets organet (The European Food Safety Authority) i 2008 kravet om merking av hvete-baserte maltodextrin, glukosesirup og dexrose ettersom industrien ble enige om kun å benytte glutenfri hvetestivelse som råstoff for disse produktene. Matvarer som inneholder maltodextrin kan derfor trygt konsumeres av cøliakere. Laktoseredusert mat er bare nødvendig om du reagerer på fersk melk.

Klikk på logoene for mer info