Hvorfor reagerer jeg på melk?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki, laktoseintoleranse og benskjørhet for 14 år siden. Lever gluten- og laktosefritt, men har likevel hatt mye oppblåst mage. For snart 2 år siden hadde jeg en periode hvor magen var så oppblåst og øm at jeg ikke kunne gå i annet enn løse joggebukser. Man kalte det IBS. Jeg sluttet med mange matvarer i en periode. Jeg spiser nå omtrent som før, og får hjelp til å følge FODMAP-diett. Men, laktosefri melk reagerer magen ennå på. I ultrapasteurisert melk denatureres myseproteinen til lange tråder som kan være tungt fordøyelige så jeg har prøvd den laktosefrie melka som er vanlig pasteurisert. Har prøvd i perioder på 2-3 uker, men blir oppblåst og «tung» i magen. Jeg må jo ikke drikke melk, men lurer på om du har noen tanker om hvorfor jeg reagerer på melk?

Trond svarer

Det blir kun spekulasjoner, men mange reagerer på melkeproteinene. Det er riktig at du ikke trenger å drikke melk, benskjørhet har mye mer med D-vitamin-nivået å gjøre enn hvor mye kalk det er i kosten. Du bør uansett ta en slik multivitamin-tablett som inneholder D-vitamin (og jod) hver dag, det har vi alle behov for.

IBS er en vanskelig tilstand som har langsomme reaksjonsfaser. Det er totalinnholdet av FODMAP i en 3-6 dagers periode som bestemmer hvordan man reagerer. Man må spise en ting/kutte ut en ting i ca. 10 dager før man kan evaluere om man reagerer eller ikke. Så man kan lett bli lurt etter en reduksjonsperiode når man startet å spise mer av det man ikke skal og ikke reagerer umiddelbart, så tror man at man har blitt frisk, men det har man ikke og etter ca. 14 dager er man tilbake til der man var før. Så det er en streng dietdisiplin. Hvorfor du reagerer på melk vet jeg ikke, men behandlingen blir uansett å redusere på mengden melk/melkeeprodukter du konsumerer av gangen. Noe annen behandling for mat man ikke tåler finnes ikke. 

Klikk på logoene for mer info