Er "kan inneholde spor av gluten" trygt å spise?

Hei Trond.
Jeg fikk påvist cøliaki i fjor sommer. Kan jeg spise matvarer og godteri som det står: Kan inneholde spor av gluten? 

Trond svarer

Vanskelig å svare helt eksakt siden følsomheten for gluten i nivået 20-100ppm varierer. I utgangspunktet har vi hevdet (uten å ha målt) at dette er en juridisk beskyttelsesmerking som man ikke behøver å ta hensyn til. Freia som har målt sine sjokolader som er merket slik, har funnet under 100ppm (lav gluten grensen til cøliakere), og oftest vært fra 0-40, maksimalt 60 ppm. Glutenfritt er som sagt <20 ppm, lavglutengrensen som fortsatt tillates til cøliakere er 100 ppm Jeg vil nok hevde at for at det praktiske livet skal kunne leves mest mulig normalt, så kan de aller fleste cøliakere trygt konsumere matvarer og godterier som er merket med kan innehode spor av. 

Klikk på logoene for mer info