Kan man kun spise glutenfri hvetestivelse?

Hei! Jeg har et barn som fikk påvist cøliaki for noen år siden. Vi har hele veien fått beskjed om at hvetestivelse kan spises, noe vi også har gjort. Ved siste blodprøve-oppfølging, viste det derimot en liten forhøyning i blodprøvene. Er det kun hvetestivelse som er merket glutenfri vi kan spise? Jeg trodde det var all hvetestivelse som kunne spises, selv om det er uthevet.

Trond svarer

Jeg er blitt fortalt av våre ernæringsfysiologer at all hvetestivelse som inngår i mat som markedsføres som glutenfri/mot cøliakere inneholder glutenfri hvetestivelse (om de inneholder hvetestivelse). Det produseres mye hvetestivelse, og slik jeg har forstått det, er produksjonsmåten nå slik at det stort sett produseres glutenfri hvetestivelse, men man kan kun garantere glutenfrihet der hvetestivelsen er merket glutenfri. Der innholdfortegnelsen inneholder hvetestivelse som bestandel, og det ikke står noe om glutenfrihet, så kan man ikke garantere at det er glutenfritt. Når det er sagt, så er det mange variasjonsmuligheter i selve blodprøven (IgA anti-TG2), og en liten variasjon i lave verdier av IgA anti-TG2 (som vel er det du mener) behøver ikke bety noe som helst. Begynner den å stige jevnt og trutt, og han eventuelt får tilbake cøliakiplagene sine, så er det noe annet. 

Klikk på logoene for mer info