Bør datteren vår få en egen glutenfri bolledeig i barnehagen?

Hei. Vi har en datter på 2 år som akkurat har fått bekreftet å ha cøliaki. Overgangen til glutenfri mat har så langt gått veldig bra. Hun går i barnehage som har egen utdannet kokk. Kokken baker ferskt brød til barnehagen hver dag. Vi fikk spørsmål angående bruk av ovn og hvordan dette skal håndteres i forhold til mulig melstøv. Kan den glutenfrie maten tilberedes i samme ovn eller risikerer den glutenfrie maten å bli "smittet" av eventuelt melstøv fra brødbaksten? I tillegg fikk vi spørsmål om vår datter kan være med å bake boller, noe barna gjør ganske ofte og vår datter synes det er veldig gøy. Vi sa at det var nok ikke så lurt men så lovet de å passe på slik at hun ikke puttet hendene i munnen eller spiste noe. Nå som jeg dog har fått tenke litt på dette så synes jeg vel kanskje at det beste hadde vært hvis hun fikk en glutenfri deig å bake med? Kan vi forvente av barnehagen at de tilrettelegger med glutenfri bolledeig? Når det gjelder plastelina så har de en hjemmelaget plastelina som er hvetebasert. Denne har vi sagt at de ikke kan gi til vår datter, at hun må ha en glutenfri plastelina å leke med, spørsmålet her er om alle barna i avdelingen bør ha glutenfri plastelina eller går det an at hun har en glutenfri og de andre vanlig? Regner egentlig med at det er veldig vanskelig for de ansatte å følge med på at barna holder især hvilken deig som er hvilken. Vi skal ha en samtale med avdelingsleder innen snart fremtid så vi får avklart hvilke rutiner de må forholde seg til. Vi er mest bekymret over at hun skal bli ekskludert fra ting isteden for at de inkluderer henne men med en tilrettelegging som gjør at hun kan være med på lik linje med de andre.

Trond svarer

Det å steke glutenfritt brød/boller i en ovn som også steker glutenholdig brød er nok helt ok, bare man har et rent bakepapir på stekeplaten. Normalt er det ikke så mye melstøv at det ikke kan fjernes med fuktig klut. Ja, hun burde få en glutenfri bolledeig å bake med. Hun må få lov til å smake på bollene etter å ha bakt dem. Det er vanskelig å unngå at 2-åringer putter ting i munnen, inkludert andre barns mat, så det å passe på at barnet ikke spiser bolledeigen kan nok være utfordrene. Plastelina er vel noe man ikke putter i munnen (og svelger). De hjemmelagede (hvetebaserte) plastelinane har like mye gluten i seg som bolledeigen (som er mer fristende å putte i munnen). Så lenge man ikke putter disse deigene i munnen og svelger skulle det gå bra. Mulig du kunne kjøpt et sett med glutenfri plastelina til henne så du slapp å være usikker ( https://www.sloyd-detaljer.no/sortiment/barn-ungdom/leire/plastilina-4532).

Klikk på logoene for mer info