Kan jeg bruke samme kniv og skje som de andre?

Hei! Hvordan er det med cøliaki og det å dele pålegg som smør/syltetøy og lignende med andre? For eksempel i familien eller i sosiale sammenhenger der mange har kniven/skjea oppi pålegget etter at de har brukt den på sin egen brødskive? Må man ha eget av slikt pålegg? Eller hvis man for eksempel har taco-kveld med venner og noen smører ut rømmen på en tacolefse (som ikke er glutenfri) med skjea, kan man da bruke den samme skjea og rømmen? Takk for svar på forhånd!

Trond svarer

Ja, dette er et problem for hverdagsfungering. Det går igjen i mye om hvordan man skal fungere i et glutenholdig miljø med andre glutenspisere. Her får man ofte et dilemma for på den ene siden ønsker man å være så forsiktig som mulig, og på den andre siden så vil man fungere som alle andre og ikke lage noe fuss av at man har cøliaki. Det vi i fagrådet har pleid å si, med en praktisk tanke om at livet skal leves, er at det fungerer å fjerne alle synlige spor av andres glutenkontaminerte bestandeler. Selvsagt er det beste å sette egne skjeer ned i alle krukker, men flyter det først så hva gjør man. Se litt nøye på hvor mye rart det flyter i rømmen, bruk din egen skje/tørk av skjeen som alle har brukt, snu brødfjelen som andre har skåret brød på, børst bort/tørk av siden om det er synlige spor. Altså hold deg unna alle synlige spor av kontaminerende mat, så pleier det å gå greit. Men her er det store individuelle variasjoner, noen reagere på svært  små mengder, andre tåler noe mer. Vi har ikke noe som tyder på at slike små mengder (<100ppm) ved enkeltsituasjoner har stor negativ effekt på cøliakien, men igjen alt med måte. Bryr man seg ikke og får mange smuler med fra andre så blir det noe helt annet, 1 gram hvete i en kilo/liter væske =  ca.175 ppm gluten (grovt regnet) og 1 gram er ikke mye.

Klikk på logoene for mer info