Kan det være noe i forbindelse med cøliakien som gir så høy S-Ferritin?

Jeg er en kvinne på 58 år som fikk cøliakidiagnosen for 8 år siden. Spiser strengt glutenfritt og blodprøver viser at kostholdet er riktig. I løpet av de siste 5-6 årene har blodprøver vist at S-Ferritin har øket jevnt og er nå på 405. Referanseverdi er 10-167. Blodprøve med gen-test for hemokromatose var negativ. Kan det være noe i forbindelse med tarmen og cøliakien som gir så høy S-Ferritin? Og evt. hva er det i kroppen som gir høyt S-Ferritin? Bør jeg be min fastlege om videre undersøkelser?

Trond svarer

Dette har neppe noe med selve cøliaikien å gjøre da du har spist deg frisk fra denne på GFD. Men cøliakere har det oftere enn andre annen autoimmun sykdom. Det er mange andre årsaker til forhøyet ferritin enn hemocromatose, og ikke alle med hemocromatose har den samme genfeilen som man tester på, så man kan ha for høy jernopptak selvom man ikke har den vanligste genfeilen. I tillegg er det en rekke andre tilstander som kan gi økende s-ferritin, som du kan lese om her: http://nevro.legehandboka.no/handboken/nel/prover-og-svar/pasientinformasjon/ferritin-hva-er-det/

Jeg må nesten overlate videre diagnostisk utredning til fastlegen din, eventuelt til medisinsk avdeling på ditt lokale sykehus. Det bør uansett bli fulgt opp.

Klikk på logoene for mer info